Rab z Rabštejna

Rab z Rabštejna https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15187/bmid_rab-z-rabstejna-lAi-15187.PNG 5 165 11

Lucemburská trilogie série

< 2. díl >

Nesmírná ctižádost ovládá hrdiny druhého dílu Lucemburské trilogie. Především titulní postava, levoboček Oldřich Pluh, touží postavit se na roveň svých nepřátel a ještě je převýšit. To se mu také daří, když vstoupí do služeb Jana Lucemburského. Zakoupil rodové zboží Rabštejn a záhy zastává i vysoké dvorské úřady. Strmý vzestup však ohrožuje Rabštejnovo osobní lidské štěstí. Sám netuší, čím se mu jeho skvělé úspěchy mohou stát osudnými. Vedle Rabštejna dominuje v románu rozporuplná postava královny Elišky, jejíž přemyslovská pýcha a ctižádostivost, vášeň i neuspokojená touha milovat se blíží k tragickému rozuzlení. Román se odehrává v letech 1316 - 1320 a samozřejmě v něm nechybí jako protihráči i spojenci na královském trůnu Jan Lucemburský a Jindřich z Lipé.... celý text

Přidat komentář

Racek213
01.10.2023 5 z 5

No, moje velmi oblíbená postava, člověk s ním prožívá ponížení i vzestup a ten jeho skříteček...
Kniha je napsaná dost volně kolem jinak velmi zajímavé postavy Oldřicha Pluha, člena větší panské rodiny Pluhů, "který stále a stále sháněl peníze pro Jana Lucemburského" jak píše Ottův slovník naučný. Ovšem rozhodně nebyl bastard... On i jeho děti a vnuci byli velmi úspěšní ve státní službě a dosáhli vysokých postavení. Ale paní Ludmila ho ztvárnila opravdu úžasně.
P.S. Do toho Rabštejna se musím na jaře podívat. Je to nejmenší naše město a je tam druhý nejstarší kamenný most, co postavil Oldřich Pluh ...

DuncanIdaho
25.11.2020 5 z 5

Pěkné, čtivé chvílemi i napínavé pokračování Prvního muže království. Opět nechyběla láska Jindřicha z Lipé a královny vdovy Rejčky. Jsem zvědavý, jak se to vše vyvrbí v třetím díle. Jdu proto hned číst Roky před úsvitem.


likaf
13.07.2017 5 z 5

Opět okouzlující Jindřich z Lipé a jeho veliká láska Richenza. Jan Lucenburský a celkem nesnesitelná Eliška Přemyslovna, o které jsem si vždycky myslela, že byla krásná, milá a tak trochu utiskovaná svým manželem. A ono to bylo vlastně naopak. Byla to nesnášenlivá, panovačná a zlá ošklivka. A do toho Oldřich Pluh-v této knize skoro hlavní postava-se svým složitým životem. Tak teď ještě jak se zachová ke skřítku Zuzance? Hned se vrhnu na další díl.

Ajrad1981
09.07.2017 4 z 5

Na začátku jsem si musela oživit některé dějepisné informace, abych se neztrácela v prostředí, ve kterém se kniha odehrává. Překvapilo mě líčení Elišky Přemyslovny jako žárlivé pomstychtivé mrchy (ve filmu Hlas pro Karla byla spíš v roli chudinky). A zaujala mě postava purkrabího na Svojanově, že by byl tento hrad samý Záviš? Asi si to zajedu ověřit, stejně je to dlouho, co jsem tam byla naposledy ;-)
Jo, a Rab z Rabštejna, tedy Oldřich, mě pěkně zklamal. Normální kariérista!!! A co teď chudák Zuzana?!

Fizulka71
21.08.2016 5 z 5

Druhý díl ještě lepší než první. Paní Vaňková na pozadí historických událostí vypráví příběh obyčejného nevolníka, raba, Ondřeje, který se v královských službách osvědčí natolik, že dostane vlastní vesnici a je mu dovoleno postavit si vlastní tvrz, Rabštejn, která jen tak mimochodem stojí dodnes. Pan Oldřich zažívá ve svém osobním životě spoustu zvratů, vzestupů i pádů. Láska ho opouští a zase si ho nachází. Nakonec najde štěstí tam, kde už ho vůbec nečekal. Kniha se mi moc líbila, mám ráda tyto příběhy, kde je hlavním hrdinou někdo mimo královskou linii, obyčejný člověk nebo nižší šlechtic, o kterém toho víme jen málo. Paní Vaňková se drží známých historických faktů a dokresluje osobní život těchto postav.

ritz
19.11.2015 5 z 5

Moje velmi oblíbená kniha z mládí, paní Vaňková je úžasná spisovatelka všech možných žánrů, ale její historické knihy jsou nejlepší....

Selinute
10.11.2015 5 z 5

Další knížka od paní Vaňkové, která se mi líbila.

nemer
04.10.2014 4 z 5

V dětství jedna z mých oblíbených knih. Nejsem si vůbec jistá, zda by mne oslovila i dnes. Přece jen jsou mnohé podobné romány v podstatě vznešenější Blesk. Co, kdo, kde, s kým... :)

KikiZ
12.06.2014 4 z 5

Tak je to taková typická Ludmila Vaňková, nic víc nic míň. Je to samozřejmě velmi čtivé, i když jiné knihy od této autorky mne přece jen zaujali o něco více. Jinak co je jako vždy krásné a co bych opravdu vyzdvihla jsou milostné scény. Rozhodně nečekejte žádné přisprostlé detailní popisy. Láska v podání paní Vaňkové, ty je čistá souhra, poezie, něha a půvab. Asi by taková měla i být.

alois.randa
02.05.2014 5 z 5

výborná kniha z doby panování Jana Lucemburského

kattyV
08.03.2013 4 z 5

Kniha, ve kreé Jindřich z Lipé trochu ustupuje do pozadí a hlavním hrdinou se stává neurozený Oldřich Pluh, který se snaží dostat se na výsluní.