Lockdown

Lockdown https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468749/bmid_lockdown-Plu-468749.jpg 4 161 34

Deset autorů, deset příběhů, jeden lockdown. Sborník, který vznikl jako inciativa nakladatelství v době krizového stavu republiky, vás zavede do nových fantastických světů – ať už mezi skřety, elfy a půlčíky jako povídka Staré vznešené časy od Františka Kotlety, nebo do světa technologických vymožeností jako Panenka Romana Bureše. Navštívíte futuristickou budoucnost v Sobotní směně Kristýny Sněgoňové, jeden prazvláštní magický chudobinec v povídce Petry Kubaškové nebo třeba Divadlo zrůd v příběhu Lucie Lukačovičové. Zjistíte, zda se hrdinům podaří zachránit mladou vdovu v příběhu Allerseelen od Oskara Fuchse nebo své blízké v povídce Staří přátelé od Michaely Merglové. Odhalíte Stíny nad Prahou s Davidem Šenkem, ponoříte se do světa cti a alchymie v Tlesknutí jedné dlaně od Petra Schinka a s Daliborem Váchou okusíte Cestu na jih. Otevřete knihu a okuste příběhy, které dnes slavné autory často přivedly na cestu literárního úspěchu.... celý text

Přidat komentář

andrej0867
22.12.2023 4 z 5

Vacsina poviedok ma divny alebo dokonca ziadny koniec.

houston
11.12.2023 3 z 5

Jedna hvězdička na Schinka, druhá za Merglovou a třetí za Stančíka. Zbytek za mě balast.


Radesan
23.10.2023 3 z 5

Nebylo to špatné, ale myslím si, že mají autoři mnohem lepší antologie. Ze všech povídek bych vyzdvihl dvě možná tři, zbytek mne úplně nechytl. Na přečtení je to příjemné, ale jinak bych se bez této knihy ve sbírce asi obešel. Své místo v mé knihovně má, ale další přečtení spíše nezvažuji, jsou zkrátka lepší povídkové tituly.

Denny456
20.06.2023 5 z 5

Za mě super antologie. Velmi rozdílné povídky a snad poprvé se mě stalo, že jsem se ani u jednoho kousku nenudil. Ne, že by všechny byly skvělé, ale i ty "méně povedené" byly pořád nadprůměrné. Takže jděte do toho.

tomas0851
18.04.2023 5 z 5

LOCKDOWN - kolektiv autorů

Tato sbírka vznikla,dle anotace, v době tvrdého lockdownu v rámci podpory českých autorů a věrných čtenářů.

Sbírka obsahuje 10 povídek že světa sci-fi a fantasy. Přispěla třeba Lucie Sombra Lukačovičová , František Kotleta , Míša Merglová, David Šenk a další.

Pro mne byla většina povídek velmi čtivá, poutavá a něčím zajímavá.
Jediná, kterou jsem úplně nepochopil, byla Arellseelen od Oskara Fuchse. Netvrdím, že je špatná, ale mně nesedla.

Zato k nejlepším řadím Tlesknutí jedné dlaně od Petra Shinka. Výtečné vyprávění o královském dvoře, kde je královně 120let a díky alchymistům je stále mladá. Kde o ztrestání mečem není nouze. Kde alchymisté přetváří lidi do bojových monster. Ale nebojte, není to je o zabíjení. Je to příběh esriemura a jeho popisu dvora, zvyklostí a hlavně hledání toho, kdo jej chce zabít. Velmi dobře popsané, zpracované

Na stejnou úroveň řadím povídku Staří přátelé od Míša Merglová. Velmi laskavý příběh o přátelství, minulosti dvou bojovníků. Tato povídka mne nejvíce chytila za srdíčko.

Asi ještě zmíním Divadlo zrůd, které nás přenese do světa bohatých Pražanů, šíleně bohatých Číňanů a řekněme mutantů. A v tomto prostředí sledujeme vyšetřování vraždy. A nebo to není vražda....

A zkráceně Chudobinec od Petra Kubašková, tak ten mne asi nejvíce rozesmál. Zopakování začátku a konce je úžasný. "Pelerínová, Pelerínová.... k chlubení toho moc není......, ale nebýt těch polehčujících okolností....

Ale i ostatní povídky stojí za přečtení.

Sbírka mne příjemně překvapila a kdo má rád odpočinkové krátké čtení z řad sci-fi a fantasy, užije si ji.

Deimos
01.12.2022 3 z 5

Super nápad to vydat knižně. Zvláště pokud jste se k povídkám v době lockdawnu nedostali, tak bude pro Vás knížka lákavá. Stejně tak palec nahoru za snahu přinášet čtenářům příběhy v době, kdy si do obchodu pro svoji novou dávku čtiva nemůžete přijít. Zároveň je super, že se tak čtenář může "potkat" s autory, které ještě nezná a je tak velká šance, že si k nim najde cestu. Bohužel ne všechny povídky jsou nadprůměrné, dokonce jich je dost i průměrných a nijak zásadně mě neoslovili. Jako text na internetu to v pohodě přejdu, jako knižní antologii, kterou si chci nechat ve sbírce, bych si přál trochu víc. Nejlepší byla povídka Staří přátelé od Míši Merglové, byl jsem pohlcen, dojat příběhem a brečel jsem. Kulisy nejsou tak důležité. Na druhé místo bych dal povídku Tlesknutí jedné dlaně od Petra Schinka. Příběh i hlavní hrdina mě zajímal od začátku do konce. Svět byl zajímavý a dobře představen. Na třetím místě u mě skončila Panenka od Romana Bureše. Super příběh s velkou eskalací na malém prostoru. Na čtvrté místo bych zařadil povídku Staré vznešené časy od Františka Kotlety. Především za nápad, prostředí a taky proto. že jsem to od něj nečekal. Páté místo má u mě povídka Sobotní směna od Kristýny Sněgoňové. Takové mám rád a také to byla jedna ze dvou sci.fi povídek, jen jako bych to už někde viděl/četl. Inspiraci bych hledal v Minority Report nebo v Lokim. Tyto povídky bych si klidně rád znovu přečetl, nebo je doporučil. Ostatní u mě zapadnou. Nicméně vybere si každý (68%)

kokosek
01.07.2022 3 z 5

Asi jsem čekal trochu víc, ale tak už to bývá u sborníků povídek. Tady ovšem ani nikdo nevyčnívá, vše je tak nějak průměr a rozhodně jsem po dočtění nezačal hledat, co autoři napsali jiného.
Prostě kniha neurazila ale ani nepotěšila.

kure91
29.12.2021 3 z 5

Ač bych z hodnocení jednotlivých povídek měl dávat za 4*, tak to nebude učiněno, jelikož budu nutně sbírku povídek srovnávat s dalšími počiny z dílny Epochy a přijde mi, že tady je mnohem větší rozptyl jak z hlediska kvality jednotlivých textů, tak témat (jo, vím, že v tomto srovnání jsem trochu nefér vůči tematickým antologiím "Ve stínu..."). Nu což, některé texty byly zajímavé, některé méně, v zásadě mě však ani jeden neurazil, čtení jsem si užil, ale proč nedávám 4 hvězdičky odpovím následovně - proti zmíněným antologiím mi tu chyběl aspoň jeden text, který by mě fakt zaujal a měl jsem chuť se k němu vracet podobně jako třeba k Apokaliptické Nemessis nebo Zákonu smyčky tamtéž.

Bašťák
11.12.2021 3 z 5

Trošičku nesourodé vydání několika povídek (2x sci-fi, 8x fantasy), jakoby spíš pro nějaký časopis než pro knižní vydání. V paměti mi zůstane Panenka, Tlesknutí jedné dlaně, Staří přátelé a možná i Stíny nad Prahou a Sobotní směna, takže vlastně celá jedna polovina :-)

renefer
11.12.2021 5 z 5

Nebudu hodnotit jednotlivé povídky, všechny jsou výborné. Je vidět, že česká fantazy nezajde na úbytě.

Malarkey
13.10.2021 3 z 5

Sborník povídek, který vznikl v době lockdownu. Zřejmě měl takový úspěch, že ho i otiskli (to ještě nebyl nedostatek papíru jako dnes) a vydali nejdřív v časopise Pevnost a následně jej poslali i na volný trh. Standardně se v něm skrývají lepší i horší povídky. Obecně bych ale řekl, že je to reklama na autory nakladatelství Fantastická Epocha, protože každý, který tu má povídku, už zde vydal nějakou tu zajímavou knihu, ke které jsem se ještě pořádně nedostal a tak to prozatím činím alespoň formou tohoto sborníku. Obecně vzato zde nebylo špatného textu. Některé byly vlažnější, pár jich bylo s parádní pointou. No a mezi ty nejlepší řadím jednoznačně Staří přátelé od Míši Merglové, Panenka od Romana Bureše a Tlesknutí jedné dlaně od Petra Schinka. Tak a teď už jen začít se samotnými knihami autorů…

NemmamSlov
10.10.2021 3 z 5

Ďalšia zbierka, ktorá sa predáva pod menom František Kotleta, aj keď konkrétne túto knihu mohol čitateľ získať zadarmo. Musím obvzlášť pochváliť poviedku, Staří přátele od Michaeli Mergelovej, bola to podľa mňa najlepšia časť zborníku, musím sa už dostať aj k iným knihám tejto autorky. Naopak najhoršia poviedka, podľa môjho názoru bola od Oskara Fuscha. Absolútne nevýeazné a nudné dielo, nečakal som, že sa v tak krátkom príbehu vôbec dokážem stratiť.

Panenka (3*)
Príbeh magnáta, ktorý si zakúpil robotickú spoločníčku na všetko. Bohužial nevedel, že jeho nová priateľka má v sebe vírus od známej teroristickej organizácie Greenpeac.

Allerseelen (2*)
Nuda, nuda a nuda. Nezaujalo ma to. Grázlov začne zabíjať malé dievča. Ukrýva v sebe moc bludičky.

Divadlo zrůd (3*)
Detektívka, v ktorej sa vyskytujú nadprirodzené sily. Hlavná hrdinka sa nechá najať bohatov číňankou, ktorej má pomôcť vyriešiť vraždu úbohej Jing'er. Temné prostredie a trošku čierenho humoru, ale nič čo by vyrážalo dych.

Stíny nad Prahou (4*)
Váša je chlapec, ktorý bol od malička šikanovaný, nie len v škole, ale aj doma, kde ho tríznil jeho starý otec. Jeho nočné mory ho prenasledovali až do dospelosti a v dôsledku toho sa dostáva na psychiatriu. Pri liečbe spoznáva Hanu, ktorá mu pomáha v jeho trápení.

Staré vznešené časy (4*)
Hobbit detektív? A k tomu od Kotletu? Prečo nie? Tento krát je to príbeh o hobbitoch, elfoch, škretoch, ľudoch a fazuľovom guláši, žijúci v modernej dobe, kde mágia ide bokom a nastáva vzostup technológie.

Cesta na jih (3*)
Máme tu bývalého tajného agenta s magickým nadaním, ktorý pracoval pre KGB. Minulosť ho dobehla a musí utekať. Prenasleduje ho nevydarený experiment a túži po pomste za smrť svojej rodiny.

Chudobinec vdovy Pelerínové pro pochybné existence (4*)
Pobavilo. Ústav pre čarodejnícku spodinu. Vznikol hlavne preto, aby ľudia s čarodejníckym nadaním nerobili problémy. Ústav dostane na starosť pani Pelerínová, ktorá zavraždila svojho manžela a aby nešla do väzenia chytá sa tejto neľahkej úlohy. Komplikovať sa to začína pri príchode Jáchyma.

Tlesknutí jedné dlaně (3*)
Nepríjemný hlavní hrdina, ktorý je nadopovaný alchymistickým svinstvom, pričom ho robia takmer nesmrtelným. Inak celkom dobrá poviedka.

Staří přátelé (5*)
Paráda. Maximálna spokojnosť. Smutný príbeh dvoch priatelov, ktorý spomínajú na staré časy a hlavne na svojho starého kamaráta, ktorý padol v boji.

Sobotní směna (3*)
Nenávidím víkendy v práci. Tento krát cestujeme časom a hlavné postavy sa snažia udržať sled událostí a vytvoriť budúcnosť, čo najviac prijatelnú.

Ronnie68
29.09.2021 4 z 5

Tahle antologie mě bavila ...

21olaf
26.09.2021 4 z 5

Na cestu do a z práce jeden příběh stačí. Hezky promíchaný koktejl povídek, kde si asi každý najde tu, která je dle jeho chuti.

Marketplace
26.08.2021 4 z 5

Tlesknutí jedné dlaně a staří přátelé jsou asi nejlepší a podle mne nejslabší Allerseelen. Ale vcelku povedený sborník povídek.

lassse
24.08.2021 3 z 5

Takový správný mišmaš, který neurazí. Jak to tak bývá, něco je lepší, něco horší, ale každý si snad vybere.

JaniisB
14.07.2021 5 z 5

Velmi povedené příběhy

stanislav0373
11.07.2021 4 z 5

Sice nejsem povídkový typ, ale u Lockdownu jsem se příjemně bavil. Některé příběhy bych si dokázal představit i v delším provedení, každopádně alespoň sem si co do autorů trošku rozšířil povědomí :-)

Nelíísek
08.05.2021 3 z 5

Některé povídky byly dobré ale naopak některé rozhodně ne

Panenka - zajímavá povídka 3/5
Allerseelen - zajímavá jednohubka 4/5
Divadlo zrůd - super detektivní příběh 5/5
Stíny nad Prahou - vůbec se mi nelíbilo, totální blbost 5/5
Staré vznešené časy - opravdu dobrý detektivní příběh ale né tak jako divadlo zrůd 4/5
Cesta na jih - vůbec mě neoslovila 1/5
Chudobinec vdovy Pelerínové pro pochybné existence - rychle odsýpalo, poutavě napsáno 4/5
Tlesknutí jedné dlaně - až moc brutální povídka ale četla se jedním dechem 5/5
Staří přátelé - dobře napsáno ale nějak mě neslovilo 3/5
Sobotní směna - zdá se mi že v povídce některé věci nedávají smysl 2/5

Ready_go
19.04.2021 4 z 5

Příjemná sbírka povídek - některé slabší, některé skvělé. Díky Lockdownu (i lockdownu) jsem objevila několik zajímavých českých autorů. Kniha mě pobavila, obohatila a navnadila... A vo tom to je :-) PS: A ta obálka je prostě božííí!