Lincolnova diaľnica

Lincolnova diaľnica https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494595/bmid_lincolnova-dialnica-mpQ-494595.jpg 4 122 28

Osemnásťročného Emmeta prepustia z pracovnej farmy pre mladistvých, kde si odpykal pätnásť mesiacov za neúmyselné zabitie. Emmet túži len po jedinej veci: zbaliť svojho mladšieho osemročného brata a odísť s ním do Texasu, kde by začali nový život. Román sa odohráva v 50. rokoch počas desiatich dní a dokumentuje každý deň chlapcov na ich ceste. Ľudia, s ktorými sa stretávajú, aj tí, ktorí sa pripájajú k ich ceste, sú jedinečné a zaujímavé postavy s obrovským srdcom a vlastnými snami. Tento nádherný román je sčasti výlet a sčasti príbeh o dospievaní... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

The Lincoln Highway , 2021


více info...

Přidat komentář

OliP
15.03.2024 5 z 5

Perfektně vystavěný děj z pohledu různých aktérů téhle nečekané "road movie" na papíře. Postavy vykreslené naprosto skvěle, kniha vás strhne, vtáhne do děje, chytne za srdce, dojme... je tam vše. Také by mě moc zajímalo, jak to s kluky a Sally dopadne na západní straně USA, což je i dokladem toho, jak skvělá ta kniha je. A Amerika 2.poloviny minulého století - to je navíc moje srdcovka.

toni-az
18.02.2024 4 z 5

První kniha od tohoto autora, čteno bez jakéhokoli očekávání, takže jsem byl příjemně překvapen. Byla to parádní jízda, i když místy příběhu trochu padal řemen. To a ještě skutečnost, že všechny hlavní postavy a nejvíc Vévoda, mě vždy nějakou svou vlastností rozčilovaly, mě přimělo nedat plný počet. Ale i tak kniha stojí za přečtení. No a přiznávám, že mi trochu nesedl překlad.

Hlavními devizami jsou parádní konec a snad nejlepší načtení audiobooku.


Kamcatak
20.12.2023 5 z 5

Ach, Amor Towles. Amor se stává mou láskou. Druhá kniha od tohoto autora. Gentleman v Moskvě byl tak neskutečný zážitek, že jsem se obávala, že budu tady zklamaná. A ona to byla naprosto bombastická jízda (doslova). (Ačkoliv Gentleman je stále na 1. místě).
Výborné vyprávění, naprosto skvělé dialogy a opravdu nečekaná překvapení. Miluju, jak Towles dokáže v docela krátkém prostoru perfektně představit novou postavu, která ačkoliv je vedlejší a pro děj (možná) nemá až tak důležitou roli, víme o ní vše, co potřebujeme a mnohem více. Postupně se dozvídáme a chápeme, co vede každou postavu ke svému jednání.

Došlo na smích, slzy a spoustu dalších emocí mezi tím a prostě jsem si tohle neskutečně užila.
Těším se na Pravidla zdvořilosti a hlavně se těším na další knihy, protože tento autor prostě umí.

oasismanik
16.12.2023 3 z 5

Veľmi zvláštna záležitosť, dosť ma rušilo to, že priama reč nie je v knihe nijako označená alebo že niektoré postavy majú svoju kapitolu v prvej osobne a niektore v tretej. Občas to pôsobilo celé dosť chaoticky až otravne, ale vo svojej podstate aj tak neľutujem, že som si to prečítal...

changaj
29.10.2023 4 z 5

Towlesova Dálnice se dobře čte (ačkoliv je to špalek) a má spád. Trochu mi připomíná "Bylo nás pět" na americký způsob. Ačkoliv děj není vždycky růžový a všichni zúčastnění si s sebou nesou nejrůznější traumata, tak vyznění je docela optimistické, asi hlavně díky jedné z ústředních postav - Billymu. Zajímavé je, že je to jedna z mála knížek, kde jsou třeba církevní školy (respektive sestra Agnes) vylíčeny v docela pozitivním světle, což je naprostá rarita severoamerické literatury.

Kaja1
14.10.2023 3 z 5

Tak jsem čekala, že se projedu po Lincolnově dálnici a přitom jsem dostala cestu do hlubin života čtyř chlapců. Čekala jsem happy end, ale žádný se nekonal... Nevím, čekala jsem od knížky něco jiného

Timkim
02.10.2023 3 z 5

Prostě road trip. Nikterak mě to nechytlo. Zlatý střed, odpočinkové čtení, či poslouchání když už nemáte nic jiného.

kaja77
30.09.2023 4 z 5

Amor Towles patří mezi mé oblíbené autory. Jeho kniha Gentleman v Moskvě pro mě zůstává nepřekonána, ale malý chytrolín Billy mě chytil za srdce :) charakterní Emmett jakbysmet a Sally člověk prostě musí fandit, taková prima slečna...no a ti ostatní v příběhu to zajímavě dokořenili :)

kusma
18.09.2023 5 z 5

Tak toto bylo krásné čtení. Příběh čtyř kluků (mladíků), jejich minulost, postoje, plány a jejich cesta. Já si to moc užila, všechny si oblíbila. Jen ten konec.... kéž by vyšlo pokračování. Nebo raději ne? Doporučuji.

abssint
16.08.2023 5 z 5

Byla to nouzovka - rychle sehnat nějakou knížku na poslouchání do auta. A nečekaně to byla pecka. Krásný příběh, od kterého jsem se nemohla odtrhnout, milé, klidné vyprávění, oblíbila jsem si každou jedinou postavu, která se objevila a během celého čtení se cítíte....prostě....spokojeně.

soupik2012
06.08.2023 4 z 5

Lincolnova dálnice, připomíná dálnici také svým zpracováním a to z toho důvodu, že každý sjezd z této dálnice lze považovat za samostatný příběh. Jinak řečeno, kniha má hlavní dějovou linku, ale zároveň obsahuje veliké množství jednotlivých dějových odboček, které s hlavním dějem nijak nesouvisí. Mnohovrstevný román, vyprávějící příběh pokaždé z pohledu jedné osoby. A tak se poměrně často stává, že opakovaně sledujeme stejnou situaci vícekrát, ale pokaždé z jiného úhlu pohledu. Vypravěčské tempo je konstantně poklidné a příběh velmi popisný. Děj se zdá předvídatelný, ale občas šokuje nenadálou situací, kterou dopředu předvídat nelze. Uvítala jsem otevřený a velmi vydařený konec. Audiokniha je také velice vydařená, když každou postavu čte jiný narátor. Na načtení této audioknihy se podíleli: Daniel Bambas, Martin Písařík, Ondřej Brousek, Petra Špalková, Jan Vlasák a Otakar Brousek.

Kackac77
02.08.2023 5 z 5

Audiokniha
Moc krásný příběh. I když je knížka dost dlouhá - přes 500 stran, čte se moc dobře. V příběhu se postupně vynořují různé postavy, i když ty hlavní jsou čtyři kluci, je jich tam mnohem víc. Každou kapitolu vypráví někdo jiný. Hezky se to skládá a zároveň se vynořují motivace jednotlivých postav. A postupně čtenář chápe, proč postavy v knize chovají tak jak se chovají. Moc se mi to líbilo.

Dajine
06.07.2023 5 z 5

Čtenářská parádička.

markej
09.06.2023 4 z 5

Na novou knížku Amora Towlese jsem se nesmírně těšila, protože jeho předchozí romány Pravidla zdvořilosti i Gentleman v Moskvě si mě naprosto získaly a patří určitě k nejlepším knihám, jaké jsem kdy četla.

V Lincolnově dálnici sledujeme osudy tří mladých mužů (Emmetta, Vévody a Woollyho, kteří pobývali v nápravném zařízení pro mladistvé v Salině) a jednoho malého chlapce (Billyho, Emmettova osmiletého bratra). Emmetta Watsona propustí z pasťáku předčasně a on má v plánu společně s Billym odjet na druhý konec USA (kam vede Lincolnova dálnice) a začít znovu. Situace ovšem zkomplikuje fakt, že se u Watsonových dveří objeví přátelé Vévoda a Woolly, kteří ze Saliny utekli a teď chtějí od Emmetta pomoct získat Woollyho dědictví.

I v Lincolnově dálnici se objevilo to, co se mi na autorových knihách tak líbí: jsem vždycky naprosto okouzlena jeho postavami vykreslí je jako čestné, důstojné, rozvážné, sofistikované a empatické bytosti s bohatým vnitřním životem, obrovskou fantazií, spletitými životními zákruty a velkým smyslem pro morálku (byť je ta morálka někdy malinko uzpůsobená jejich pohledu na svět).

Dále se mi rovněž moc líbí, jak Towles staví příběh, jak dělá odbočky do minulosti a vysvětluje, co se stalo, či jakou motivaci postavy mají. To vyprávění je pro mě velmi dynamické a živé, zajímavé, promyšlené, mnohovrstevnaté.

V jeho románech taktéž není nouze o překvapení, která vám občas vyrazí dech, byť jsou odhalena třeba jen jednou jedinou, na první pohled nenápadnou větou.

Lincolnovu dálnici určitě doporučuju (já ji měla přečtenou snad za tři dny, i když má skoro 550 stran), plný počet hvězd nedávám proto, že jsem maličko zklamaná z konce, a protože mi vlastně trochu vadilo, že příběh nebyl víc spjat s dálnicí a se snem, který si Billy s Emmettem vysnili. Chtěli totiž jet do Kalifornie za určitým účelem, ten ovšem zůstal neuzavřen, což mě z pohledu čtenáře mrzí.

Hodnocení: 4,5* z 5*

Pett
07.06.2023 5 z 5

Užito až do poslední kapky benzínu... Billy a jeho tak trochu nýmandská crew mi úplně nejvíc uvízli pod záložkou... potřebovala jsem s nimi být každou volnou chvilku... tu a tam je pevně obejmout a jindy zase dost důrazně sprdnout... ze střídání vypravěčů jsem občas celá zoufalá lezla po lodžii, jelikož se mi jen těžce opouštěla momentální vyhrocenost okamžiku, která mi vypalovala do mysli další jedno netrpělivé COŽE... až je mi líto, že moje cesta skončila kdesi v Adirondackém pohoří a nedojedu po jejich boku až do té vysněné Kalifornie.
Díky za tak skvostný počin v dnešní možná až příliš konzumní literární době... bylo mi to moc třeba!

nai.ivka
04.06.2023 5 z 5

Koupila jsem si knížku, ale i audioknihu a ta byla skvělá. Vzpomínaný konec ... se dal očekávat. Tak hodně štěstí chlapci a kdyby bylo pokračování, vůbec bych se nezlobila.

KuroHaru
16.05.2023 5 z 5

Velmi sympatický "roadtripový" román, výborně napsaný (leč o něco méně kvalitně přeložený), vyprávěný z pohledu několika zcela mentálně, názorově i věkově odlišné čtveřice chlapců, kteří však mají jeden společný cíl: dosáhnout v životě spokojenosti a štěstí (což pro každého z nich znamená něco jiného).
Ač měla kniha 500 stran, tempo příjemně ubíhalo a během několika dní jsem ji měla přečtenou. Čekala jsem větší drama, ale nakonec bylo celkové ladění spíše pohodové a (jak už někdo v komentářích píše) téměř pohádkové. Kapitoly jsou netradičně číslované od konce, tedy poslední kapitola má číslo jedna, což ve čtenáři vzbuzuje dojem jakéhosi odpočítávání. Co se týče zakončení, kvůli jeho surrealistickému rázu jsem si nebyla úplně jistá, jak si jej přebrat. Rozhodně to však nemyslím kriticky, jelikož toto zajímavé vyústění bylo jen třešničkou na dortu celého příběhu.

Mike99
02.05.2023 5 z 5

Tak to zase byla jízda. Jestliže první knihou si autor nastavil laťku vysoko, pak Gentleman ji zvedl ještě výše, tak i nyní ji udržel stejně vysoko.
Od samého začátku jsem byl udržován v nejistotě, co se stane, trnul jsem, co neřízená střela Vévoda zase provede a jaký to bude mít dopad na Emmetta, případně miláčka Billyho. Každý z hrdinů byl věrohodně vykreslen, líbilo se mi, že nikdo nebyl čistě kladný či záporný. Všechno tak do sebe nějak zapadalo, konec byl takový, jaký byl, ale za mne spokojenost.
Doufám, že další knihu Amor napíše dříve než za 5-6 let.

broskev28
26.03.2023 5 z 5

Třetí kniha tohoto autora a opět plný počet hvězdiček!
Jedlá a výtečná, abych použila označení, které kdysi na vše povedené aplikoval náš autistický syn, t.č. milovník Atlasu hub. Už jen číslování jednotlivých oddílů téhle knihy bylo zvláštním oříškem, podobně jako střídání vypravěčského hlediska u jednotlivých aktérů. Vévoda, produkt svého otce, resp. jeho (ne)výchovy, jak ten mě vytáčel! Profesor Abacus Abernathy a jeho červená kniha; naprosto jsem přemoudřelého Billa a posléze i Ulyssese chápala . . .
Ovšem mou favoritkou byla jednoznačně Sally - poslušná (až do bodu zlomu), výkonná a velmi schopná osoba, která se rozhodla vzdorovat mužskému světu, reprezentovanému na jedné straně autoritářským otcem, na druhé straně tolerantním, ale přesto konzervativním kamarádem Emmettem.
Pravda, konec mírně teatrální, ale mně to k té chatě v Adirondackém pohoří docela pasovalo a nijak mě to nezarazilo, spíš naopak. Takže určitě doporučuju!
P.S. V tomto případě by mi určitě nevadilo pokračování, jakkoli vícedílné knihy nemusím.

"Věřím, že milosrdný Bůh má záměr pro každého z nás - poslání, které je shovívavé k našim slabým stránkám, šité na míru těm silným a stvořené s ohledem jen na nás samotné. Pánbůh nám ale možná nepřijde zaklepat na dveře a naše poslání nám nepředloží i s polevou jako nějaký dort. Možná, zkrátka jen možná po nás chce a od nás očekává, abychom stejně jako jeho jediný Syn vyrazili do světa a zjistili to sami."

Roubas
04.03.2023 5 z 5

Krásná kniha, která tak příjemně pohoupe, uklidní svým tempem a zabrnká na lidské stránky každého čtenáře, ale na druhé straně umí i potemnit a ukázat to nejhorší, čeho jsou lidé schopni.
Skrze zajímavé postavy vypráví příběh o hledání svého místa na světě, o odvetách a nevyřešených záležitostech, o tom, že někam směřovat je mnohem lepší než stát na místě. A nad to všechno vám nabídne ještě poctivou exkurzi do USA padesátých let.
Towles píše nádherným jazykem a jeho hlas mi kolikrát připomněl Steinbecka a Salingera.