Smrt zrozená v Praze

Smrt zrozená v Praze https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14672/bmid_smrt-zrozena-v-praze-ChU-14672.jpg 4 291 34

Líheň série

< 1. díl >

Marika Zaháňská je mladá, sportovně založená žena. Pracuje jako asistentka na vysoké škole a kromě problémů v osobním životě a občas přečerpaného bankovního konta žije relativně spokojeně a všedně – do chvíle, než v uličkách za Knížecí na Praze 5 narazí na ozbrojeného násilníka a mladého muže, který ji pomůže z nesnází. Setkání otáčí její život vzhůru nohama, v průběhu hodin se dostává mezi mlýnská kola americké rozvědky pátrající po kufříkových atomových bombách a rusko-české mafie čelící nepříteli, proti němuž je CIA partou skautů na výletě. A tajemství, smrt nebo život, se ukrývá právě v Praze…... celý text

Přidat komentář

Yarwen
25.08.2023 1 z 5

Příběh z pohledu hrdinky se moc nepovedl, snaha jít hlouběji do ženské intimity vyznívá spíš rozpačitě, než že by přidávala další hodnotu, je tam mnoho emocí, se kterými jsou asi ženy svázány více než muži, ale všechno by mělo mít svou míru. I když se kniha snaží brát vážně, přesto jsem se párkrát zasmál, to ji přičítám k dobru.
Jestliže je příběh podprůměrný, ještě více dolů ho posílá - pivo. Jedna věc je oslavovat ho jako české zlato, ale dělat to na značce Krušovice je pivní barbarství a na Staropramenu ("nechceme vyrábět dobré pivo, ale levné pivo") už doslova pivní zvěrstvo. Máme přece tak mnoho kvalitních pivovarů! Možná si řeknete, že tohle do hodnocení nepatří, já si ale myslím, že gastronomie je součástí kultury stejně jako kniha a pokud se jí toto dílko dotýká, může to mít vliv na výsledný dojem. Takže za mě ještě jedna hvězda dolů.

stanislav0373
20.07.2023 4 z 5

Zpočátku zajímavé, svěží, akční dobrodružství s tajemnou kriminální linkou a skvělým, osobitým humorem.

I když jsem z konce trošku vyveden z míry, hodnotím velice pozitivně.


MichalHoráček
08.04.2023 5 z 5

Tento počin od M. Žambocha mě velice zaujal už od prvních odstavců a celou knihu jsem s chutí a napětím přečetl a už se těším na další díl.

Merlin_CZ
27.02.2023 4 z 5

Docela mě to bavilo, jen hlavní hrdinka je až moc "nadpřirozená" hned ze začátku a chvílemi to bylo trošku moc rozvláčné. Nicméně jako odreagování na dovolené fajn :)

Ajinka126
03.12.2022 2 z 5

Dva zásadní problémy. Ten první je halvní protagonistka. Nepůsobí živě, uvěřitelně, nemá osobnost. V některých částech knihy jsem měla dojem, že je v celé knize jen ona. Tak moc jejích myšlenek a jejího světa tu je.
Ten druhý problém je, že je pravda, co se tu píše. Začátek dobrý, prostě krimi případ. Pak se dostaví pocit, jestli autor opravu píše příběh knihy, nebo jen píše věty, které ho napadnou, aby nějak zaplnil stránky.
Je to malinko škoda. Stejně se ale pustím do dalších knih:)

martin6849
05.09.2020 3 z 5

Ze začátku super, ale časem to byla čím dál tím větší nuda. Je to takové trošku moc roztahané. Sem tam nějaká akce a mezí tím hromada vaty. Autor napsal mnohem lepší knihy (ale zase i horší :-)).

Rolada88
05.07.2020 1 z 5

Tak Marika Zaháňská mě zklamala dlouho jsem knihu četl a musel jsem se přemlouvat nevím čím to bylo , akce bylo v knize docela dost ale bylo to tak nějak utahaně psaný . Trochu mi to připomínalo dějem od kotlety Lovci ale to byl jinej level to byla paráda. Za to líheň byla jen taková polívčička přemýšlím zda se mám pouštět do dvojky když už teď vidím hodnocení který je ještě slabší než jednička ........

nai.ivka
01.07.2020 5 z 5

První kniha co od autora čtu. Okamžitě mě to vtáhlo. Pro mě tu není nic nelogického a pořád se něco děje. Nedokázala jsem knížku odložit. Nejradši bych okamžitě načala druhý díl.

Allena24
18.04.2020 5 z 5

Prima pohádka pro dospělé. Poslouchala jsem audio. Souhlasím s předchozími komentáři ...oddechovka, odreagovačka.

ChodzikCZ
21.11.2019 4 z 5

Jako odreagovávačka dobrý, ale postrádá to hlubší příběh a vše je strašně povrchní

azertaaz
26.05.2019 5 z 5

Tak je to cíleno jako oddechovka, nehledejte tam moc složitostí. Pro někoho, kdo chce akci a netradiční pojetí různých žánrů. Nemůžu než doporučit fandům Kotlety a Kulhánka.

MM1979
26.01.2019 1 z 5

Jsem fanouškem sci-fi, ale tohle bylo na mě moc bláznivé... První díl ještě šel, ale druhý byl úmorný - hodnotím jako celek. Nemohu doporučit, za mě škoda peněz :-( Přirovnal bych to k Asfalt - Štěpán Kopřiva.

GIF242
04.01.2019 4 z 5

Ve své době (2004) a absence "nového" Kulhánka to byla velká pecka. S odstupem času jsem se to snažil číst znovu a nějak mi to nešlo. Ale pro někoho kdo to bude číst prvně a líbí se mu tento styl, tak je to vlastně nutnost ;)

toni-az
06.12.2018 3 z 5

Ale jo, celkem pohodová oddechovka, i když místy padal řetěz. Pozitivní je, že mi tam nic nějak zvlášť nevadilo.

frantisek8863
24.11.2018 3 z 5

Kniha mě docela mile překvapila a dokázala skoro do konce držet v napětí. Pár věcí okolo Mariky a okolo podivného společenství trochu místy drhlo, ale nic co by se nedalo snést.

jaroiva
07.05.2018 2 z 5

Nevydržela jsem číst tak dlouho, než se začlo něco dít; dočetla jsem "první knihu" a krásný předěl s názvem Kniha druhá nechávám nerozečtený. Mám podezření, že se nic dít nezačne do konce knihy, ale nemíním to ani zkoumat. Zlatý Koniáš! Raději budu pokračovat s Baklym a tuto sérii vynechám.

EmanuelBremi
09.03.2018 3 z 5

Nic extra, ale zabaví. Samostatně to není marné, ale při kombinaci s druhou polovinou je to naprostá ztráta času.

RyonMathrin
23.02.2018 5 z 5

Je to pecka. Začal jsem poslouchat jako audioknihu v autě a nemohl jsem přestat. Nechápu, že někdo může ohodnotit "plytké", pro mě to byla jízda od začátku do konce. Vědecké popisy mě bavily, dávalo to tomu správný šmrnc. Akční scény velmi dobré. Marika, která si poměrně rychle zvykne na svou novou identitu, mi vůbec nevadila, naopak. Ženy oblečené v černé kůži jsou prostě cool.
Pocta panu Kulhánkovi mi přišla dobrá a vtipná. A motiv toho, jak se hrdina dočte v knize přesně to, co sám dělá, je úžasný (nevím, jestli to již někdo v literatuře použil, já jsem se s tím zatím nesetkal a moc se mi to líbilo).

Hledáte oddychovou akční scifi smršť? Přečtěte si Líheň, je to přesně to, co hledáte.

A já už se těším, až si přečtu další Žambochovy knihy.

Chesterton
22.11.2017 4 z 5

Na poslech super, knihu bych asi URČITĚ nedala !
Nicméně neskutečně mě děj pohltil. Plytké zase tolik ne. Vtipné, neotřelé, pohádkově drsné ?? Dalo se.

Gordonlord
18.08.2017 3 z 5

No, zhruba v první polovině knihy jsem měl hodně velký problém s postavou Mariky, kterou jsem prostě nedovedl zkousnout. Obyčejná holka, které do života vstoupí mafie, se prostě hned ze dne na den změní v chladnokrevnou, mega-hyper-super-cool vůdkyni gangu, co vždycky ví co dělat, umí "v tom" hned chodit a taky bojuje jako profík (což se později vysvětlí, ale prostě do té doby...) jako by se nechumelilo a to mi přijde vážně debilní.

Dalším mínusem je, že se po celou dobu vlastně skoro nic nedělo, celé je to takové komorní, hlavní postavy se pořád někde schovávají, nebo nahodile bojují proti téměř nezničitelným "ne-lidem" odněkud z jiného vesmíru, jejichž biologie nepodléhá zákonům našeho světa. A do toho hlavní mozek Alex na úkor svého zdraví a s hrozbou ohrožení svého života pracovním přetížením hledá řešení celé situace.

Jinak co bych ohodnotil kladně je fakt, že v postavách není problém se vyznat, některé mě dokonce ke konci knihy začaly i lehce zajímat. Na to, že se toho vlastně moc neděje a kniha nemá spád, tak je to docela dost dobře čtivé a nemohu říct, že bych se nějak extra nudil. Dokonce i zápletka - ačkoliv je vlastně jednoduchou mafiánskou detektivkou, lehce okořeněnou sci-fi - mě bavila. A také závěrečný twist s tím, jak se všechny události dějí podle událostí knihy, kterou jedna z hlavních postav najde, mi přišel zajímavý.

Jen je škoda, že první díl bez druhého prostě nemůže fungovat a takhle to celé skončilo prostě a jednoduše přímo uprostřed děje, jako by to byl jen jeden díl seriálu. To naštve. Ale suma sumárum - zabavilo mě to celkem dobře :-)