Zlá léta

Zlá léta https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92691/zla-leta-92691.jpg 5 162 14

Lev a růže série

< 2. díl >

Královská historická sága Přemyslovců z let 1278-1283. Po nešťastné bitvě na Moravském poli, kde padl zrazený král Přemysl II., vládne za malého Václava II. Ota Braniborský. Román je obrazem tehdejších katastrof, hladomoru, povodní a braniborského vykrádání bohatého království. Jeho novým ochráncem se stane Záviš z Falkenštejna, který v boji o moc prožívá i vášnivou lásku s ovdovělou královnou Kunhutou.... celý text

Přidat komentář

veronika5179
23.12.2022 5 z 5

Za ten konec nemohu jinak než udělit 5 hvězdiček.
Ač vztah a "románek" Záviše a Kunhuty nikdy nepatřil mezi mé oblíbené, tady jim to nějak promíjím :) Skvěle vylíčena krutá doba Braniborů v Čechách i život osamělého následníka trůnu. Protivná je postava Alžběty Kumánky. Opět umně vykresleny postavy všeho věku i postavení, čtivé, propracované dialogy do posledního slovíčka.

Rony70
12.12.2021 4 z 5

Rozhodl jsem se pro tuto knihu poté, co jsem odložil po cca 20 stranách jinou knihu z tohoto období - Milenec královny vdovy. A nelituji, tahle kniha je o pořádný kus lepší a navíc patří k těm srozumitelnějším od paní Vaňkové. Je ale pravda, že v některých částech jsem se nudil, což mi vynahradila poslední asi čtvrtina, která popisuje hladomor a kanibalství v té době a která si nijak nezadá s hororem. Nedovedu si představit, že bych v takových hrůzách měl žít, to teda je ještě zlatá tahle doba covidová :-) No a protože Záviše nám v tomhle díle ještě nepopravili, a já jsem tuhle knihu četl především kvůli němu, tak si musím přečíst i pokračování jeho příběhu i když jsem měl původně v úmyslu si od historických románů odpočinout a přečíst si něco lehčího.


DuncanIdaho
05.09.2021 5 z 5

Při čtení této knihy, se mi zamlouvalo to, že to není až taková červená knihovna. Té romantiky tam je dost, ale v mnoha knihách pí. Vaňkové je romantiky a zamilovanosti docela dost.

Babo
01.08.2021

Tak jak jsem byla víceméně nadšená z prvního dílu,tak tuto knihu odkládám jako nedočtenou. Mám dojem,že historie se tak nějak vytratila a byla nahrazena patosem , láskou a pomalu zčervenala,ale ne prolitou krví ,ale láskou na každém kroku.
Začala jsem mít pocit,že čtu nějaký dívčí román a na to jsem už přece jen stará.
Škoda ,ale možná to byl autorčin záměr,nalákat milovnice romantiky na něco historie.

Věrulička
11.10.2020 3 z 5

Mám ráda historii. Knížka byla poutavá a rychle se četla, ale spoustu věcí jsem tak nějak... nepochopila. Jednak jsem se začala zamotávat do jmen a do toho, kdo je vlastně s kým spolčený, jednak mi později mnohdy nedocházely ani jednotlivé scény, obsahy rozhovorů postav a důvody jejich chování, což mě trošinku štvalo. Snad to bylo tím, že dost věcí bylo napsáno jen tak "mezi řádky" a já to z toho prostě nedokázala vyzobat.

veronika1998
16.06.2020 5 z 5

Příběh o Kunhutě a Závišovi, kterým jsem to moc přála. Kniha se mi četla lépe a lehčeji než první díl a měla jsem ji velmi rychle přečtenou. Už se těším na další díl.

Datr1
02.05.2020 5 z 5

Další díl o Přemyslovcích, zase skvěle napsané

Mirka2778
06.07.2018 5 z 5

Skvělá knížka, tak jako většina od paní Vaňkové.
Přemysl II padl a v Čechách panuje bezvládí a hlad a mor a braniboři.

alabra
01.11.2017 4 z 5

Zajímavá historie dobře zpracovaná. Autorka je dobrá spisovatelka, jen mi v jejích knihách chybí trochu lehkosti, radosti ze života. Příliš smutku a stísněnosti. Každý den nebyl jen černý, naši předkové se uměli jistě těšit víc, než dnes my v naší uspěchané době. I když, jak nese sám titul, doba byla zlá.

Grety
21.09.2017 4 z 5

Stejně jako první díl, čtivá celkem zajímavá pohádka, proč ne.

likaf
06.03.2017 5 z 5

Nádherná kniha. Život v té době musel být nepředstavitelně těžký a asi i krátký...
Kunhuta, Záviš, Ulrika a Hynek - hlavní postavy. Myslím na ně kudy chodím.

aktijnov
26.01.2017 3 z 5

Má první knížka od této autorky. Text byl občas zmatený, trvalo mi, než jsem se zorientovala. Další díly už číst nebudu.

Selinute
09.10.2015 5 z 5

Mám ráda historické romány a tyto od paní Vaňkové jsou prostě nepřekonatelné. Krásně napsané a čtivé. Záviše z Falkenštejna, stejně jako Hynka z Lichtemburka, si musí zamilovat snad každý, protože v podání paní Vaňkové to ani jinak nejde. Moc se těším na další díl.

KikiZ
21.02.2014

O maličko slabší než následující díly Dědicové zlatého krále a Žebrák se stříbrnou holí, přesto i tak vynikající čtení. Prostě takhle nějak si představuji, že by měli vypadat historické romány - historie, ale nesmírně čtivě podaná,živoucí postavy, hodně citu s kapkou slovní poezie, ale ne zas tolik, aby to byla červená knihovna. Musím říci, že v celé této trojdílné sérii mě hodně zaujal vztah Závišovy dcery Ulriky a jejího "manžela" Hynka z Lichtemburka - ten jejich vzájemný vztah je vykreslen kouzelně - bláhová zamilovanost frajerského odvážného panského mladíka, který měl na seně každou holku na kterou si ukázal, ale tahle zvláštní Ulrika mu uniká a on snad ani neví proč, Odvaha, ale zároveň i křehkost a panický strach mladé Ulriky z toho co přijde po svatbě i to jak jsou oba nesmělí, hádají se, krouží okolo sebe a přitom jeden druhého vlastně hrozně milují, to vše je popsáno s opravdu velkou dávkou citu a porozumění. Krásné.