Lékař ze Lhasy

Lékař ze Lhasy https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34449/lekar-ze-lhasy-34449.jpg 4 75 7

Autobiografické vyprávění tibetského lékaře navazuje na jeho knihu Třetí oko. V této části vypráví autor o svých osudech od okamžiku, kdy jako láma - lékař opouští rodnou Lhasu a své dosavadní učitele a odchází do Číny, aby pokračoval ve studiu medicíny a chirurgie. Kniha je postavená na protikladu dramatického popisu hrůz čínsko-japonské války a odlehčujících pasáží věnovaných vzpomínkám na dětství Tibetu. Kniha je stejně jako předchozí plná zajímavých reálií z autorovy rodné země i z Číny a rozvíjí jeho poselství o smyslu lidské existence. ... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Astrál
Originální název:

Doctor from Lhasa , 1993


více info...

Přidat komentář

MarťaVigo
13.01.2024 5 z 5

Knihy od Lobsanga Rampy mám velice ráda, dávám i nyní vše dohromady a vracím se k určitým knihám od něj. Nejvíce mám ráda ,, Lékaře z Lhasy, a v knihách vystihuje velice obratně budhismus, lámy, východní náboženství, a i možná náčrt, které v Těchto zemích znají velice dobře lámové a i swámí...a to je učení hlavního ,,prvotního..
lámy Tzv.Bonpo.....

Majto
03.07.2022 3 z 5

Podobne ako pri Treťom oku, no k deju som pristupoval už s väčším nadhľadom. Viac som knihu vnímal ako román než ako nejakú biografiu konkrétnej osoby. Páčili sa mi pasáže popisujúce konanie japonskej armády (nie som nejaký sadista ani nič podobné). Japonské ukrutnosti v Číne (no aj na všetkých nimi okupovaných územiach) sú historický fakt, toto autor zvládol na jednotku. Tak asi dám šancu aj ďalším knihám autora, ktoré sa mi podarilo objaviť v krabiciach.


danny_21
30.06.2016 2 z 5

Jen navážu na svůj komentář k Třetímu oku, kde jsem uvedl, že se s Lobsangem na další cestu ještě vydám. Nicméně Doktor z Lhasy mou důvěryhodnost v jeho osobu, osudy, a zážitky dost zpochybnil. V několika pasážích si dost protiřečí ( viz (ne)udávání času - kdy tvrdí, že tibeťané neříkaj toho a onoho roku a přitom po pár stránkách sype letopočty, buddhista vegetarián a v Číně do sebe tlačí kde jakou masnou havět ), pohádka o opakované jaderné katastrofě a potopě ( skoro jako Daniken s Tsoukalosem ), těžko uvěřitelné přetrpěné mučení - asi se začnu přiklánět na stranu kritiků, i přes to, že Třetí oko mě oslovilo. Dalším báchorkách se asi vyhnu - 35 %

valentýna
28.02.2014

Některé, až těžko uvěřitelné situace jsou následně vysvětleny moudry dávných mistrů, kniha dává neuvěřitelný prostor k zamyšlení se nad sebou samým i nad životem ve světě.

enigma
11.12.2013 4 z 5

Pokračování strhujícího dobrodružství, jehož smutnou katarzí je nelidské autorovo utrpení, přináší čtenáři vycizelovanější literární styl, nezapomenutelné emotivní okamžiky a víru, že bít se za morální zásady má smysl. Děkuji.

frYdom
02.03.2013 3 z 5

Pro "běžnýho" člověka vážně jen těžko představitelný, co si musel Lobsang Rampa v zajetí Japonců vytrpět. A ještě hůř představitelný fakt, že ani veškerý mučení ho nedonutilo se zlomit.

nervy
16.02.2012 5 z 5

Kniha o tibetském mnichovi nám ukazuje, že člověk, který má víru, dokáže a vydrží mnoho.