Občanská válka

Občanská válka https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469104/bmid_obcanska-valka-Rgj-469104.jpg 5 118 17

NA ČÍ JSTE STRANĚ? Marvelovský vesmír se mění. Poté, co dojde k tragédii, předloží americká vláda návrh Zákona o registraci superhrdinů, jenž vyžaduje, aby všichni zamaskovaní hrdinové odhalili svou identitu. Největší šampioni země jsou názorově rozděleni a každý z nich se musí sám rozhodnout, jak bude reagovat. Budou to rozhodnutí, která jim navždycky změní životy! Tato kniha obsahuje sešity Občanská válka č. 1–7, které napsal Mark Millar (Kick-Ass: Nářez, Mrtvý nebo živý, Wolverine: Starej dobrej Logan) a nakreslil Steve McNiven (Strážci galaxie, Wolverine: Starej dobrej Logan).... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Crew
Originální název:

Civil War , 2007


více info...

Přidat komentář

ArkAngel
13.07.2022 4 z 5

Občanská válka patří pochopitelně mezi největší eventy Marvelu a stejně jako Klan M ovlivnila ve velkém, jak to v jeho světě vypadalo. Zatímco Klan M snížil počet mutantů na necelé dvě stovky, Občanská válka přišla s registračním zákonem, který donutil hrdiny se odmaskovat. Když to neudělali, šli do vězení. Příběh je hodně politický a přichází s myšlenkou, kde mají hrdinové hranice. Oproti filmové adaptaci je to pochopitelně větší a má to daleko větší dopad, ale i tak mi Klan M přišel o něco lepší.

ludek.n
30.12.2021 5 z 5

Už jen při zběžném nahlédnutí do tohoto alba marvelovských Legend musí být každému hned jasné, že tady se hraje ta nejvyšší komiksová liga. Souvislý a uzavřený příběh Marka Millara se někomu může zdát malinko nepřehledný (vždyť do akce se zapojí tolik superhrdinů, že až oči přecházejí a je opravdu nanejvýš vhodné mít o jejich identitách alespoň základní přehled), nicméně díky pevné struktuře a ostře kontrolované dějové linii ze svého směru neuhne ani o píď a provede vás všemi nástrahami Občanské války s přehledem mistra pera až k velkému finále. Své si k tomu samozřejmě přisadil i Steve McNiven, jehož kresba je prostě dokonalá. Ať už se jedná o detaily, nebo celkové pojetí, nedá se mu vytknout snad vůbec nic. Jediná čára není navíc a žádná ani nechybí. Je v tom dynamika i preciznost. Krásně odlišíte jednu postavu od druhé a neztratíte se ani v davu. Také bych vyzdvihl kolorování Morry Hollowellové, které je opravdu povedené, střízlivé a umírněné, přestože se klidně mohla utrhnout ze řetězu a vypálit nám zrak děsivým ohňostrojem všech barev duhy. Takže u mě hodně dobrý…


Delphín
25.08.2021 5 z 5

,,Stříbrný dolar? To nechápu."
,,Hodí se ti do sbírky k těm třiceti, ne? Sladké sny, Jidáši."
Pan Millar stvořil opravdu klenot. Máme dvě strany hádající se o zajímavý spor. Je na každém jedinci, kterému z týmů bude v průběhu čtení fandit, každá srana má svoje. Navíc to není jen bezduché mlácení lidí v kostýmech, kterého je tu tuna. Máme zde řadu úžasných filozofických dialogů, nečekaná úmrtí či překvapivé zvraty, famózně je zde vyobrazena např. rodinná krize ve FF. A to vše za doprovodu naprosto úžasné kresby.
Naprosto oprávněně jeden z nejzásadnějších a nejlepších eventů Marvelu. A leč nechci dávat plný počet hvězdiček kde čemu, zde zkrátka nemohu jinak.

_Tess_
12.07.2021 4 z 5

Zákon o registraci, který vyžaduje, aby všichni maskovaní superhrdinové odtajnili svoji identitu, je něco, co se ne úplně všem líbí, a je na každém z nich, pro co se rozhodnou. Na dvě protichůdné strany se nám tu staví Iron Man a Captain Amerika, jejichž názory na registraci by snad nemohly být rozdílnější.
O zajímavý děj komiksu je postaráno, a to i s mnoha zvraty a nečekanými událostmi, které okoření už tak vyhrocené spory mezi tím, jestli se k zákonu přidat či nikoli. Kromě nabitého děje, je tu i obrovský zástup superhrdinů, takže rozhodně tu nejde o střet dvou malých skupinek.
Komiks má temnou atmosféru, které podléhá i kresba, která mě osobně velmi sedla. Celkově jsem s ním velmi spokojená a za přečtení rozhodně stojí.

Lioncz24
08.06.2021 5 z 5

Válka dvou stran na jedné straně stojí Iron Man, který spolupracuje se S.H.I.L.D.U. a na té druhé straně stojí Captain Amerika, který chce mít svobodu i pro ostatní superhrdinové

Nejlepší komiks co jsem kdy četl fakt zcela upřímně, proto jsem dal všechny hvězdiček :-)

Ivan Kučera
03.06.2021 4 z 5

„Maskovaní hrdinové jsou součástí dějin této země už od nepaměti.“ – „Neštovice také.“ Klasický Mark Millar (Starej dobrej Logan): skvelá zápletka, parádny štart, slušný a uchádzajúci stred, ale ku koncu akoby ho to prestalo baviť a chcel to mať čím skôr z krku a podľa toho to aj vyzerá. Finále je narýchlo upečené, tým pádom skôr nedopečené, na mnohé sľubne rozvinuté motívy (a postavy) je zabudnuté a po dočítaní sa možno budete pýtať, čo sa vlastne vyriešilo. Tentokrát Millarovi kožu zachraňuje najmä masívna kresba Stevea McNivena a parádne farby. Mnohé postavy sú len figúrky na šachovnici, o ktorých motiváciách sa nič nedozvieme (Daredevil). Film sa mi páčil napriek tomu, že mal menej postáv. Možno práve preto, lebo neboli len štatistami, ale filmári pracovali s ich charaktermi, vzťahmi. Tak či tak je komiksová predloha každopádne príjemný, svižný a fajn ľahký nadpriemer s viacerými dobrými momentmi (list medzi členmi FF4, reakcia JJ na odhalenie Spajdyho identity, ústredný námet s povinnou registráciou). Na čisté 4* to nemá, ale tri by boli málo. Spider-Man je tu slušne načatý, ale nedokončený; ak chcete vedieť, na aké dno si siahol po tom, čo sa odmaskoval pred svetom (a ten svet po ňom následne začal logicky ísť), prečítajte si komiksy Jen o den víc alebo Zpátky v černé.

KubaHanzelin
21.05.2021 5 z 5

Jeden z největších Marvel eventů, který u nás vyšel a dnes už mezi klasiky zařaditelná Civil War je od Války Říší něco co mě přinutilo se těšit na supehrdinský komiks. A ano, bylo proč se těšit.
Neubráním se jako spousta zdejších porovnání s filmem, který mám i nadále rád, ale s komiksem se to nedá srovnávat, vidíme tu těžkospočitatelný počet superhrdinů, superpadouchů, známějších více i méně a na piedestalu samozřejmě nikdo jiný než Iron Man a Captain America, jakožto zastánci názorů, které se bohužel rozchází v tom zda by superlidé měli být registrování nebo ne.
Oproti již zmíněnému filmu, jsem nevěděl na čí stranu se postavit, čí chování a názor mi přišel logičtější. Nakonec jsem dospěl k tomu, že ke Capovi jsem měl pro tentokrát asi blíž, hlavně díky tomu jak se zachoval na konci.
Celkově to má své mouchy, ale jedná se o velmi kvalitní počin, kterých dnes v superhrdinských komiksech vychází méňe a méňe, dnes když nějaká postava umře, tak si během chvilky najde cestu zpátky, většinou ještě během jednoho svazku, občas i sešitu, tady tomu myslím tak není a dopad Civil War na universe Marvelu by mě zajímal v příbězích navazující na tento kousek, bohužel se obávám, že se nedočkáme ani nepřímého pokračování..

fvalek
18.05.2021 5 z 5

Jo, tohle je super čtení, kterému porozumí i občasný čtenář a snadno se v něm zorientuje i čtenář českých vydání, který nezná většinu sekundárních a epizodních hrdinů. Velký event, který jsem do přečtení možná příliš přeceňoval, ale dočkal jsem se svého. Člověk se neubrání srovnání s filmem a je tedy nutné říct, že film je proti tomuhle odpad (navíc mě potěšilo množství rozdílnosti). Ono když někdo nazve film "Občanská válka" podle tohohle eventu, tak bych čekal alespoň vysvětlení, co je na té registraci hrdinů vlastně špatně, a toho se mi v knize dostalo bohatě.

Dva týmy, dvě strany, přikloníte se k Tonymu nebo Stevovi? Běžně bych byl tým Iron Man, takže mě ohromně překvapilo, že mě nakonec do svých spárů ukořistil Captain America. Člověka to pak sblíží s postavami, které měly pravděpodobně to stejné dilema. Asi nebudu vyjmenovávat a komentovat všemožné postavy, takže vypíchnu jen Sue Storm, která se mi velmi zalíbila a její vztah s Reedem udělal perfektní pozadí celému sporu. Jinak síly vyrovnané, což je dobře. Zajímavé, kromě pohrávání si s politikou a osobních vztahů mezi dvěma znepřátelenými stranami, bylo hlavně kam je jaká strana schopná zajít. Závěr tak byl jak vyhrocený, tak vlastně docela o ničem, ale všechno to skvěle fungovalo. Od Millara jsem četl už Supermana Rudou hvězdu, takže vím, že se jednak vyžívá v politice a různých alternativních scénářích, ale hlavně dokáže vše utnout v tom nejzásadnějším momentu, čistě na základě morálnosti hrdinů. Spoiler nespoiler, strana, který prohrála, pro mě nakonec byla morálnější.

No a co asi říct víc... Kresba byla skvělá, možná příliš standardní, ale to je v případě takovýchto akcí dobře, není tam úplně prostor na experimenty. Jsem rád, že příběh znovu vyšel v edici Legendy Marvelu, a ne jako součást kompletů, protože je nesbírám, tak by mě to pak asi rušilo na poličce. :D
Čekal bych možná víc bonusových materiálů, přeci jen Wolverine ze stejné edice měl téměř čtvrtku knihu jen z bonusů, což mě tehdy sice naštvalo, ale u Občanské války bych docela uvítal nějaké informace navíc, i kdyby jen nějaký hezký doslov o tom, jak se změnil svět hrdinů. Mrzí mě, že to české vydávání je takové divoké, takže to pro mě jako izolovaného čtenáře nebude mít moc velkou dohru, ale z knihy jako takové velká spokojenost. V téhle edici bych si přál minimálně ještě příběh Thora a zničení Asgardu... Ale to chci asi moc. :D

GoodGames
18.05.2021 5 z 5

Občanská válka je jeden z najzásadnejších superhrdinských komiksov posledných rokov a je až neuveriteľné, že napriek tomu, aký obrovský počet postáv kniha obsahuje, vôbec nestráca na prehľadnosti. Mark Millar tu ukázal svoje zručnosti v plnej sile a ponúka poriadne napínavý a premyslený príbeh. Občanská válka bola u nás beznádejne vypredaná a je preto skvelé, že sa tu tie zásadnejšie superhrdinské komiksy rozhodli v Crew vydať znovu a tentokrát aj v patričnej kvalite.

robin9739
17.05.2021 5 z 5

Dva z Avengers, dva vůdci a jejich tábory, dva různé pohledy na věc, jeden zákon.

Tento komiks je vlastně pohledem na situaci, s kterou se setkáváme dennodenně. Jak jednoduše se dokáže rozdělit společnost na dva nebo více táborů, kvůli rozdílnému názoru. Jak dokážou být na sebe zlí a nevraživý, a dokonce si i ubližovat. Zde to je převedeno do úžasného komiksu, jenž nemá slabé místo. Akce střídá akci, neustále se něco děje. Každá ze stran má své argumenty, každá ze stran má svou pravdu. Všechny jsou více méně dobré, nikdo to zde nedělá ze špatnými úmysly. Bohužel všem to přeroste přes hlavu a vznikne občanská válka, ze které není úniku. Bojují zde proti sobě přátelé, kolegové, dokonce i příbuzní a vše to může vést k velkému neštěstí...

Kniha zaujme už svou pevnou vazbou a větším formátem, samotný přebal už napovídá o kvalitě kreseb uvnitř komiksu. Kresba je velmi líbivá a je moderní, barevná a dokáže dokonalé zachytit dění, jenž se nachází na stránkách kvalitně zpracovaného komiksu. Postavy zde působí živě a uvěřitelně. Máme zde obrovské množství hrdinů a pro kreslíře, to určitě byla výzva, se kterou si poradil na jedničku. Všechny postavy byli moc hezky zpracované a emoce správně zachycené. Za mě se jedná o jeden z nejlepších komiksů z dílny Marvel, hlavně kvůli reálnému příběhu a propracovanosti postav. Většina z nich má svůj názor a svou motivaci, jenž je k tomu vede a nejsou tam jenom do počtu. Dojde k bojí dobrá proti dobru a není jednoduché si vybrat stranu. Toto dílo je povinnosti pro každého fandů komiksů, Marvelu a superhrdinů.

trudoš
16.01.2021 5 z 5

Tak tohle se pánům Millarovi a McNivenovi vážně povedlo. Silný příběh, který konečně pracuje se světem Marvelu soudně a logicky. Vyhrocený konflikt je přesně takový, jaký si člověk přeje, velkolepý a rozporuplný, přitom má však daleko ke všem podobným crossoverům, kde si hrdinové nejdříve dají vzájemně po čuni, aby pak zjistili, že vlastně všichni kopou za stejný tým. Tady bezvadně funguje nerozhodnost protagonistů čí „svatou pravdu“ zvolit a zároveň je to dokonale charakterově definuje. A i když celá konfrontace v některých momentech připomíná tak trochu Knoflíkovou válku, lépe by asi rozehrát (a hlavně dohrát) nešla. Kromě nečekaných úmrtí dochází i k zásadním zvratům, jako je veřejné odmaskování Petera Parkera, nebo těžká rodinná rozepře uvnitř Fantastické čtyřky.
Líbilo se mi to vážně hodně, Mark Millar rozehrál perfektní drama na obou stranách barikády, kdy nemůžete jasně říct, která je vlastně v právu a která ne, protože obě bojují za správnou věc. Škoda jen, že je to tak krátké.

TimeLord
20.06.2018 5 z 5

Najlepší Marvel komiks aký som zatiaľ čítal. Proste mega.

Lenka.Vílka
06.04.2018 5 z 5

POKUD JSTE NEČETLI OMNIBUS OD BRUBAKERA A NEMÁTE ŽÁDNÉ INFORMACE ODJINUD MŮŽE OBSAHOVAT SPOILER

Na čí straně jste?
Knihu jsem si chtěla přečíst už chvíle, co jsem četla Capův omnibus. Protože bylo děsivý mít mezeru v ději. Ta je však zacelena. Stálo to za to? Nó...jak se to vezme...
Problém komiksu je jednoznačně počet stran. Těch je málo. Postav je tady habaděj. Ano, každá postupně vyleje své srdíčko, proč je na té straně, na které je. Ale třeba takovej Peter Parker. V jedné kapitole leze Tonymu do zadku, ale potom tak rychle obrátí, že jsem koukala. Je to moc rychlý. U všech postav. A vrchol přišel, když na Capovu stranu přišel Punisher. (A hlavně nezabíjej lidi, jo? Jasně šéfe!...ha ha ha, to tak.) Začátek byl rozjezd. Obě strany foukali do vody a doufali, že to bude stačit. Nestačilo. Jenže potom přišla opravdová bitva (jo, a někdo tady umřel), což je velké plus oproti filmové Občanské válce. Kde mi místy přišlo, že to hrdinové neberou vážně (já vím, haha filmy), ale tady to bylo temné a naprosto odpovídající vážnosti situace. Dílčí bitvy, závěrečná bitva, která vede k odmaskovani Capa, ale zatčení Steva, což je hezky komentováno samotným Stevem. Nejsilnějším momentem knihy je proto závěr. Všechno tohle je krásně udělané a moje emoce skákaly nahoru a dolu. Já vím, je to vlastně jednoduchá zábava, ale to je mi jedno. Já to žeru.

Na čí straně jste?

Když se Steve nechá zavřít, tenhle moment ve mě zamrzl. Jak odchází a "moře hrdinů se rozevírá" s nevyřčenou otázkou v očích: "Stálo to všechno za to?"
Kresba je krásná. Taková až moc uhlazená, ale čistá. Jo, to se mi moc líbilo. Zbytek knihy nebudu hodnotit, četla jsem originál. Ale rejpnu si. Když čtu u nás vydané komiksy, už po prvním přečtení vypadají jako místo činu. Poldové by mě podle otisků našli hned. Jinej papír, žádné otisky...

Na čí straně jste?

Doporučuji všemi deseti a ještě teď se usmívám...

Disease
06.03.2017 3 z 5

Ze začátku jsem měl pocit promarněného potenciálu, pak se to zlepšilo, ale konec opět standardní rubanice.

zuzak07
13.05.2016 5 z 5

Tak tohle je silný příběh, který mě dostal více, než jsem čekala. Není to ani moc zábavné, jak je člověk u Marvelu zvyklý, spíše dostanou prostor některé postavy vyjádřit své strachy a obavy a některé činy mě překvapily. Doporučuji.

Kapis
14.12.2015 4 z 5

Ale jo, byla to dobrá zábava - skoro až do konce. Hodně dobře nakreslená a superheroes jsou postaveni do zajímavé situace, kterou Millar dobře rozvíjí. Trochu úsměvně trapné americké hrdosti k vlajce a nezištného patriotismu nesmí chybět, ale dalo se to přežít.

martinstefko
08.12.2015 3 z 5

Millar ve spolupráci s McNivenem vytvořil příběh, který ve vás určitě něco zanechá, nechá vás přemýšlet o tom, co bylo dál, co mohlo následovat, jak moc velké byly následky pro celý marvelovský svět. No, nechte si o tom jen zdát, protože moc příběhů z pozdější éry u nás také nemáme. Tenhle příběh mě docela navnadil, stejně jako mě zklamal. Čekal jsem něco hodně propracovaného, tohle ale hlavně dobře vypadá. Ten příběh tam je, ale jak jsem psal více, chování postav by klidně bylo možné vysvětlit ovlivněním myslí, protože ty motivace prostě nejsou jasné. Tohle mi vadilo celou dobu a některé momenty jsem si tak moc neužíval. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/06/664-ultimatni-komiksovy-komplet-42.html