Kyselé třešně
kniha od: Lenka Chalupová
KoupitKoupit eknihu
Na jaře roku 1944 přichází do malotřídky v Lověšicích, malé železničářské vesničce u Přerova, nový učitel. Venkovská škola znamená pro Petra Skálu seznámení nejen s dětmi, ale také s jejich rodiči – zejména pak s vdovou Lotou Kiliánovou, maminkou osmileté Helenky. Jejich rodící se vztah, ale také Helenčin něžný dětský svět a láskyplné prostředí domova, se střetávají s krutou realitou válečných a poválečných dnů…...celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449536/big_kysele-tresne-pd1-449536.jpg 4.7229Komentáře (89)
Kniha Kyselé třešně

Příběh holčičky Helenky a jejího dětství na konci války a jejích nejbližších. Příběh, který chytí za srdce. A aniž jsem to tušila, načasovala jsem si čtení na zrání třešní na Švédských šancích, kde se odehrál masakr právě v noci z 18. na 19. června 1945. Zapomenutá historie… Ještě jsem shlédla filmový dokument. Dočítala jsem se slzami v očích. Krásný lidsky napsaný příběh. Proč se válčí, když si všichni přejí mír?

Další z mnoha knih z válečné doby. Tentokrát ne přežívání v koncentráku, ale jak se žilo těm dalším obyčejným lidem v době války v Přerově a okolí.
Kniha mne velmi zasáhla, hlavnímu hrdinovi Petrovi jsem přála štěstí, Lotynce a Helence také. Prožívala jsem i rodinu Fáberových.
Krásný i když smutný příběh, je vidět, jak moc zasáhla i lidé, kteří nebyli nikde věznění nebo v boji. Je to zlo, které i pár týdnů po válce ještě doznívalo. Vojáci se mstili na Německých občanech, přestože s tím neměli co dělat, ženy, děti, staří lidé.
Uf, bravurně napsaný, moc se mi to líbilo, ale je mi úzko. Doporučuji, ale pak to bude chtít nějakou odlehčenou literaturu. :-)

Kniha Kyselé třešně se odehrává během posledního roku Druhé světové války v okolí Přerova. Zachycuje každodenní život obyčejných lidí a jejich mnohdy těžké osudy. Hlavní hrdiny jsem si rychle oblíbila a přála jim šťastný konec. Bohužel do jejich životů zasáhne událost, o které jsem neměla ani ponětí, a změní životy všech. Kniha je psána podle skutečných historických skutečností a o to více šokující. Trošku mi nesednul „kronikářský“ styl psaní, ale určitě chci vyzkoušet i další díla této autorky.

Tahle kniha byla úžasná. Pokud se ale dá takto popsat velice smutný, tragický, syrový příběh. Sledujeme osudy obyčejných rodin žijících ve vesničce Lověšice, blízko města Přerova v období let 1944-45. Hlavní postavy, učitele Petra, vdovu Lotu s její dcerkou Helenkou, jsem si hned oblíbila. Kniha je inspirována skutečnými událostmi, které se zde staly, i když postavy jsou smyšlené. Prakticky těsně po ukončení války se odehrál zločin, která je naprosto nepochopitelný, nepředstavitelný, a nejspíš ani nebyl potrestaný. Nikdy dřív jsem o této události neslyšela, takže jsem ráda, že autorka svou knihou šíří povědomí o těchto pozapomenutých událostech.

Osudy rodiny Skálových a Kiliánových v posledním roce války na moravské vesnici se zajímavě proplétají a malá Helenka se těší na nového tatínka. Konec války přináší masakr na Švédských šancích, který všechny sny o novém šťastném životě rozmetá. Proč se kniha jmenuje Kyselé třešně se čtenář dozví na posledních stránkách románu a to odhalení nás dojme k pláči.

Skvělé napsané. Výborná kniha, která chytí a nepustí, dokud nedočtete. DOPORUČUJI
Štítky
české romány česká literatura učitelé, učitelky Přerov Přerovsko války mezilidské vztahy
Autor a jeho další knihy
2022 | ![]() |
2020 | ![]() |