Krst ohňom

Krst ohňom https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486397/bmid_krst-ohnom-3e2-486397.jpg 5 3891 299

Zaklínač: sága série

< 3. díl >

Zaklínač série

5. díl

Knižná predloha seriálového hitu Zaklínač na netflixe! Dryády dokázali zázraky a vyliečili Geraltovo zlomené telo. Rany na jeho duši však bolestivo tepú, keď precitne do sveta bez Ciri. Nedokáže vystáť, že je z nej len politická figúrka. Napriek nevôli dryád sa s novou spoločníčkou unáhlene vydáva na neistú záchrannú výpravu. Samotársky zaklínač by najradšej putoval sám, no cesta ho zvedie dokopy s tými najneočakávanejšími kumpánmi. Prebrodia sa vojnou zdevastovanou krajinou k Ciri včas alebo dievča zhltnú nemilosrdné hry osudu? Andrzej Sapkowski, držiteľ ceny World Fantasy Award za celoživotný prínos, vytvoril svojimi poviedkami o tajomnom zaklínačovi celosvetový fenomén, ktorý okrem knižných pultov a herných konzol dobyl aj televízne obrazovky fanúšikov po celom svete. Krst ohňom je tretím dielom fenomenálnej románovej ságy o zaklínačovi Geraltovi z Rivie a princeznej Ciri.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Lindeni
Originální název:

Chrzest ognia , 1996


více info...

Rolada88
Rolada88
včera 5 z 5

Opět velkolepé čtení a i se vrátil vtip i když to bylo všechno kolem smutné účastníci jeli na plný plyn. Upír byl opět nejlepší něco jako čert myslím ve dvojce

lukaskmn1
lukaskmn1
27.02.2024 5 z 5

Geniální.


Marquis
Marquis
21.02.2024 5 z 5

Zdá sa to len mne, alebo sa dá skutočne pod čiarou dopátrať k tomu, že Nilfgaard je pokrokovejšia zem, než krajiny Nordlingov? A to nielen čo sa týka politického zriadenia, ale tiež samotného spôsobu vedenia vojny a ideológie ako takej...

A ten úryvok z piesne Dire Straits na začiatku! Ako som mohol zabudnúť...

"Chrzest ognia" nijako nezaostáva v pôsobivosti za svojimi dvomi staršími bratmi. Práve tu sa totiž konečne utvorí akási Geraltova družina a to najmä prostredníctvom výbornej trojice nových postáv - lukostrelkyne Milwy, trpaslíka Zoltana Chivaya a učeného Regisa, ktorý ukrýva nejedno tajomstvo.

Ciri a Yennefer tentokrát dostávajú pomenej priestoru, čo však vôbec nie je na škodu - o to údernejšie totiž tieto perspektívy pôsobia. Hlavne Potkani totiž už čoskoro budú mať čo dočinenia so skutočným Zlom...

Všimol som si takú drobnú chybu, ktorá našťastie nemá vplyv na celkové vyznenie príbehu - totiž Sapkowski sa v jednej z poviedok zmieňuje o Geraltovi ako o Rivovi, pritom ku koncu tejto časti ságy nám hlavný hrdina vysvetľuje, že jeho geografický prídomok je vymyslený.

„Kapusta a lejna chodí vždycky v páru,“ vyhlásil hlubokou životní pravdu Percival Schuttenbach. „Jedno tlačí druhé. Perpetuum mobile.“

A ten úryvok z piesne Dire Straits! Ako som mohol zabudnúť...

TajemnýSmrad
TajemnýSmrad
18.02.2024 2 z 5

Nemůžu si pomoct, ale za mě nuda, nuda, šeď.

Děj se nikam neposouval, celá kniha se v pohodě dala zmáčknout do dvou kapitol kterékoliv z předchozí knížky a nic by se nestalo. Jednotlivé bitvy jsou nezajímavé, neuvěřitelné a v knize jsou jen proto, aby alespoň na chvíli oživily nudný děj.

Z těch dvou hvězdiček je jedna spíše z lítosti a z naději, že další díl bude lepší.

Sybelle
Sybelle
18.01.2024 5 z 5

Tento díl lze shrnout jako méně politiky více války. To, co bylo v předchozím díle jen v teorii, je tady v praxi. Hlavní pozornost patří Geraltovi a jeho družině procházející válečným územím. Je pěkně vidět vývoj Geraltovi postavy. Samozřejmě nechybí lehce politické pozadí. Ale spíše ve smyslu zjišťování informací. Protože nervozita po událostech z druhého dílu stoupá a každý si prověřuje své spojence a nepřátele. Takže v budoucnu na další díl.

PinkBunny
PinkBunny
11.01.2024 5 z 5

Čtěno jako audiokniha.
Mistrovské dílo, nemám slov. A jako bonus je výborně namluvená se super hereckými výkony a efekty. Nejlepší audiokniha ever.

elenai
elenai
30.12.2023 5 z 5

Můj pravděpodobně nejoblíbenější díl. A kdo za to může? No jasně, hrdinná skvadra kolem velkého zachránce Geralta z Rivie, pasovaného a posteriori. Jak já miluju Milwu, Marigolda, Regise a toho dalšího (kvůli spoilerům nebudu jmenovat). Taková rodinka do nepohody. A k tomu úžasní trpaslíci! Nebudu zastírat, že všechny ty probíhající dialogy, které mohou být pro někoho velmi nudné, jsou pro mě neskutečně výživné a strašně si je pokaždé užívám. Kdo mě v tomto pokračování jako vždy štval, byl Geralt "Já si budu všechno dělat sám a pose*te se". A taky Yennefer "Jsem těžce nad věcí, byť k tomu nemám nejmenší důvod". Ciri je v tomto dílu na pár stránek, takové to o mně beze mně. Ale čtenář se dozví mnoho zajímavých informací, děj velkolepě i velkohubě plyne na pozadí, nějaké ty bitvy pro bojechtivé jsou zde také. Zkrátka a dobře za mě top. 99%

Kate3003
Kate3003
11.12.2023 3 z 5

Cesty jednotlivých postav se rozdělili a my tentokrát sledujeme různě cesty Geralta, Ciri a Yennefer. Přestože já obvykle tohle střídání pohledů moc nevyhledávám tady mi to vlastně až tak nevadilo.
Mocenské boje mezi čaroději, králi a císařstvím se vyostřují. Jednotlivé království jsou ve válce a každý se snaží získat převahu. Jenže jak už to tak bývá není to tak jednoduché. Navíc pořád všichni touží získat Ciri, která je hlavní "cenou" téhle mocenské hry.
Jenže jak se zdá Ciri má nyní nové plány a začala zcela nový život ve kterém nefigururuje nic z její minulosti. Dokonce ani Geralt ne, přestože on se pořád snaží ji najít a ochránit. V tomto díle se k již známím postavám přidávají nové a docela zajímavé a osvěžující postavy. I když v některých případech jsem měla trochu problém s rozeznáním.
Tak jak je ve světě zaklínače zvykem ani tyto nové postavy nejsou zcela bez chybičky a mnoho nedořešených záležitostí z minulosti. Nové postavy byli příjemným zpestřením a jsem opravdu zvědavá kam se jejich osud bude ubírat dál.

-Heluš-
-Heluš-
10.11.2023 5 z 5

super skvělý slay

zandu
zandu
24.10.2023

Tak po předchozím díle, který (jak jsem psala v hodnocení) mě moc nebavil, jsem doufala, že si spravím chuť. Ale trápení bohužel pokračuje.. tento díl nakonec odkládám a nedočtu. Možná jednou časem, ale nevěřím tomu. Jak zjišťuji, Zaklínač pro mě nebude. Nejlepší byly první dva povídkové díly, ty byly úžasné.

Shindo
Shindo
21.10.2023 5 z 5

Zatiaľ najlepšia časť zaklínačskej ságy. Dej ubiehal rýchlo a svižne aj napriek striedaniu viacerých línií. Zaujala napríklad pasáž, kedy bol dej opisovaný vo forme legendy rozprávanej deťom potulným rozprávačom Pohvizdom.

Každý v tomto dieli rieši niečo iné.
Geralt sa ponáhľa zachrániť "Ciri" netušiac, že tá je v skutočnosti niekde úplne inde. Spoločnosť mu robí svojská, ale vtipná skupinka. Ukecaný básnik Marigold, až príliš ľudský vyšši upír Regis (jedna z mojich najobľúbenejších postáv), lukostrelec Milwa vychovávaná dryádami a Nilfgaarďan, ktorý nie je Nilfgaarďan Cahir.

Ciri si užíva pubertu po svojom - rabovaním so skupinou pubertálnych rebelov a vzťahom s jednou z členiek skupiny. Nevidel som Dryads of Brooklyn (AKA netflixovské spracovanie Witchera), takže nechcem vedieť, ako s ich vzťahom naložili scenáristi a bohvie, čo na to Sapkowski. Teda okrem toho, že do role Mistle úplne zbytočne obsadili černošku, pretože prečo by mal Netflix rešpektovať nejaký lore s presne definovanými postavami, že.

Čarodejnice sa po masakri na Thanedde snažia opäť ovládnuť svet, tentokrát založením "apolitickej" lóže. Samozrejme nechýbali politické pasáže, tu však boli v pohode. Najnormálnejšia z celého tohto dámskeho klubu mi príde Yennefer.

Potešil návrat trpaslíkov. Namiesto Yarpena Zigrina tu tentokrát máme svojského altruistu Zoltana Chivaya, ktorému sekunduje Feldmaršálek Duda so slovníkom dlaždiča, a jeho partu. Klobúk dolu pred českým prekladateľom, na trpaslíckych pasážach som sa nasmial.

Záverečná scéna s pafovaním Geralta z Rivie na Geralta z Rivie (tentokrát už oficiálne) kráľovnou s vyrazenými prednými zubmi je už len príjemným zakončením celej časti.

JohnMiller
JohnMiller
21.09.2023 4 z 5

Zdieľam väčšinový názor úžívateľov na Databazeknih.cz. Táto časť sa aj mne páčila podstatne viac ako predošlá. Hoci nasledovné sú pre mňa ešte o niečo lepšie, ten rozdiel tkvie v tom, že Krst ohňom je viac koncipovaný v takej tej najjednoduchšej možnej, až by som povedal, že triviálnej fantasy šablóne, ktorá funguje u čitateľov-poslucháčov v rámci konceptu hádam od doby Homéra. A to je jednoduchá a priama cesta postáv z bodu A do bodu B. Viem, že to znie skôr ako kritika ale vôbec to tak nie je. To, že sa v sérií vytvorila skupina rôznych zaujímavých postáv (zaklínač, bard, upír, trpaslíci atď) a snažia sa prejsť cez frontovú líniu, je jedna z najlepších častí celej ságy. Je to jednoduché, účelné a bavilo ma to. Cez tie strany som preletel ako výchor.

Agatha84
Agatha84
29.08.2023 5 z 5

Ve srovnání s dílem předchozím rozhodně maximální spokojenost. Ubralo se na politikaření, do kterého se pouštím jen velmi nerada a rychle v něm ztrácím orientaci kdo, koho, komu, proč, a věnujeme se pouze jednotlivým postavám (i když mnohé zůstávají upozaděny a o to větší jízda to bude určitě příště :-)
V ději není hluchých míst, chemie mezi postavami funguje na výbornou a občasné konverzační výměny provokují hlasitý smích.
Těším se na příště!

wooloong
wooloong
27.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Každý z nás si holt musel projít pubertou. Někdo si na to od tatínka půjčil krabičku cigaret, někdo se pořádně opil a zvracel do roští za místním kulturákem, někdo si koupil za peníze z brigády motorku a balil na ni slečny ... princezna Cirilla alias Lvíče z Cintry alias Falka to vzala pěkně od podlahy a s bandou Potkanů loupí, pere se, občas někoho bez výčitek zabije a patřičně se věnuje své šikovné víc než kamarádce Mistle.

Yennefer se přidává do lóže čarodějek, kterou založila Fillippa Eilhart. Nejde o nic víc než o udržení vlivu magie na lidská království. A taky o Ciri.

Geralt si pořád léčí nějaké ty zlomeniny v Brokilonu, ale poté, co se dozvídá, že Ciri byla unesena do Nilfgaardu, se vydává za ní, aby ji zachránil před potencionálním sňatkem s císařem Emhyrem (a tedy potencionálním životě v krajkách, saténu, u prostřených stolů, z náruče nejmocnějšího muže světa). Geralt je prostě taťka, kterému není žádný chlapec pro jeho dcerušku dost dobrý.

Ale čtenář (stejně jako Emhyr) moc dobře ví, že do Nilfgaardu dorazila falešná Ciri. Geralt tedy excituje svůj meč a svou jankovitou Klepnu a vydává se do nepřátelského Nilfgaardu přes země, kde zuří válka. Přidává se k němu slavný básník, minnesenger, žvanil, věrný přítel a trochu fňukálek Marigold a taky lučištnice Milwa alias Maria. Na své cestě se setkávají s hromadami mrtvých, s utrpením a zoufalstvím, ale také s lidskou (a především trpasličí) soudržností a solidaritou.

Geralt, Marigold a Milwa se nejprve přidávají k trpasličí tlupě Zoltana Chivaye, která ochraňuje i několik žen a dětí, pak se k nim přidává tajemný bylinkář a felčar Regis a na milost vzatý stalker a nilfgaardský dezertér Cahir, muž (tedy spíš ještě chlapec) s okřídlenou helmicí z Ciriiných nočních můr. Geralt by nejprve nejradši celou tu smečku setřásl a putoval sám, ale nakonec musí i on, osamělý vlk, uznat, že ve smečce se loví a žije mnohem líp.

Křest ohněm končí na mostě přes Jarugu, kde se Geralt a Cahir přimotají k bitvě mezi Nilfgaardem a Rivií. Geralt musí opustit svou filosofii neutrality a Cahir si musí vybrat strany. Oba srážku dvou vojsk zdárně přežijí a Geralt je Meve - královnou Rivie, pasován (tedy spíše pafován, protože královna přišla při bitvě o přední zuby) na - Geralta z Rivie.

Navzdory okolnostem dokázal autor do knihy vložit i humorné a satirické prvky. Scéna s čarodějnicí, černým kocourem a pomateným knězem je jak vystřižená z Monty Pythonů a historka, proč se z Regise stal doživotní abstinent, je prostě kouzelná.

"Zpřeráželi mi všechny kosti v těle, uřízli mi hlavu, pokropili mne svěcenou vodou a zakopali. Dovedete si představit, jak jsem se cítil po vystřízlivění?"

ydnac
ydnac
26.08.2023 4 z 5

CESTA JE CÍL.

Geralt putuje s Marigoldem a Milwou, jedou zachránit Ciri. Myslí, že se má stát královnou a slyšeli o jejím zasnoubení. Ciri však jezdí s bandou Potkanů a v tomto díle jsem si jí moc neužila.
Stejně tak Yeneffer. Mihne se na tajném setkání čarodějek, které mají se Ciri svoje plány...
Geralt by nejradši všechno dělal sám a není zvyklí mít na pomoc přátele.
Jejich "kompanyje" se celkem rozšiřuje . Upír Regis je zdatnou posilou :-) .
Velkou část cesty jedou s trpaslíky.
Válka zuří a jen těžko se jí někdo vyhne...

Tento díl mi zatím připadal nejslabší ze všech, ne špatný, ale vlastně to bylo celé jen o cestování, občas skok k jiným postavám.
Regis mě ovšem bavil :-).
Málo kapitol se Ciri a Yeneffer.
Samozřejmě se těším na další díly a jsem zvědavá, jak to bude dál :-).

Rilian
Rilian
17.08.2023 5 z 5

Pro tento díl ságy jsem už během četby zvažoval nižší hodnocení, protože děj dospěl do situace, kterou v knihách nemám rád. Hlavní hrdina cestuje do určitého bodu, aby někoho zachránil, ale čtenář ví už z minulé knihy, že jede špatným směrem. Něco podobného jsem prožíval při četbě jednoho z dílů Hry o trůny, konkrétně v dějové lince Brienne z Tarthu.
Rovněž mi vadily některé výrazy, jména a slang jednotlivých postav. S tím souvisí i nadměrné užívání latiny, která mi do tohoto fantasy světa prostě nesedí.
Nicméně, čím více jsem se přibližoval k závěru, začal převládat spíše pozitivní pocit z celé knihy. Především se příběh týká samotného Zaklínače a jeho povedené skupiny. Neskutečně jsem si užíval osobnosti jednotlivých členů a musím souhlasit s níže uvedenými příspěvky, že postava upíra Regise závěru knihy neskutečně prospěla. Sapkowski se tu vlastně na krátký čas vrátil k revizi zažitých pohádek a pověstí, s nimiž pracoval v povídkových sbírkách, a v podstatě obohatil archetyp upíra.
Zároveň se objevují další dnes velice aktuální prvky, s nimiž autor pracoval již v devadesátých letech. Mimo homo- a bisexuality, promiskuity či rovnosti pohlaví je v této knize patrný důraz na ekologii (např. scéna s druidy žádající krále, aby omezil rybolov) nebo práva žen na potrat.
Líbí se mi, že Sapkowski v tomto díle zachoval tři důležité prvky svého psaní. Předně mám na mysli reflexi názvu knihy v různých kontextech. Mínil autor krví elfů padlé elfy v dávných válkách či ty, kteří padnou v současném boji, nebo krev kolující v žilách Ciri? Byl čas opovržení historickou epochou, současnou válkou nebo se název tohoto dílu vztahuje k jednání jednotlivých postav? Stejně je tomu i s křtem ohněm, jehož význam může odkazovat na krušné chvíle elfských komand, boží ordály či putování Geraltovy družiny. Další prvek představuje parodování některých zažitých schémat. V tomto díle lze užít jako příklad debatu čarodějek na hradě Montecalvo o tom, proč by muži neměli být členy nové vzniklé lóže. Jejich rozhovor nápadně převrací běžné mužské předsudky o ženách (muži jsou emocionální a nesoustředění...). Podobně postupoval autor i u výše zmíněného upíra Regise. Poslední důležitý prvek spatřuji v autorově experimentování se stylem vyprávění. Ačkoliv to může působit v rámci celé ságy neuceleně, udrží to čtenáře ve střehu. Sapkowski v závěru knihy evidentně potřeboval odsunout některé dějové linie do pozadí a dokončit pouze tu o Geraltově skupině, k čemuž použil postavu potulného barda vyprávějící celý příběh skupině dětí. Jelikož je už pozdě, rozhodují se posluchači pro dokončení Gerlatova příběhu, ale bardovým prostřednictvím je čtenář autorem ujištěn, že o dalších postavách se dozví zase příště.
Nakonec se mi kniha líbila a společně s Časem opovržením ji zatím řadím k nejlepším dílům celé ságy. Musím nicméně přiznat, že tato skutečnost je zapříčiněna i faktem, že v tomto díle nevystupují příliš Ciri a Yennefer. Stále jsem jim totiž nepřišel na chuť.

animovanej medv
animovanej medv
02.08.2023 5 z 5

První část je trošku rozvleklejší, ale pak se to rozjede a je to super! Ve chvíli, kdy na scénu přišel upír, jsem knihu neodložila. Nové postavy mě baví a trpaslíci, no kdo by je nemiloval, no ne?

kramver
kramver
30.07.2023 5 z 5

Tenhle díl jsem si moc užila. Geralt na cestách uprostřed divoké válečné vřavy putuje s nesourodou pestrou skupinkou. Kniha je prošpikovaná mnoha bonmoty, obrovskou dávkou humoru a obsahuje i pár velmi nadčasových témat. Otázka ekologie, ženských práv (Milva a její problém) a válka obecně, je zde natolik aktuální, až mě to překvapilo.

Predator3313
Predator3313
27.07.2023 5 z 5

V tomto díle rozhodně hraje prim Geraltova různorodá skupina. Když k tomu přidám trpaslíky a Percivala, je to opravdu partička k pohledání :D
Ciri a její linka byla taková....že člověk čeká kdy Potkani šlápnou vedle, ale on to byl spíš skok do propasti plné špičatých oštěpů.

anibeni
anibeni
26.07.2023 5 z 5

Sága o zaklínači pokračuje.. zde navíc famózně s Regisem, Cahirem a Zoltánem.. víc není třeba napsat, baví mě to moc..