Pražské povstání: Růže a barikády

Pražské povstání: Růže a barikády https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440396/bmid_prazske-povstani-ruze-a-barikady-dY1-440396.jpg 4 52 7

Je 25. dubna 1945. To, že do konce druhé světové války zbývají dva týdny, ví jen Bára. Německá armáda ustupující před Spojenci se v Čechách a na Moravě hodlá bránit do posledního dechu. Když v Praze vypukne povstání, Bára cítí povinnost zapojit se do něj jako zdravotnice s oddílem skautů, s nimiž se stačila spřátelit. Ani si nepřipouští, že ve válce může jít o život nejen jí…... celý text

Přidat komentář

Madelisi
15.03.2024 4 z 5

První knížka, co jsem přečetla. Velmi zajímavé a napínavé, určitě se podívám po další.

Štěpinambura
30.05.2023 5 z 5

Na konci jsem brečela... tak kniha je úžasná, asi jedna z nejnapínavějších "bárovek".


martin č.
09.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Výborný příspěvek k regionálním dějinám. Boj o rozhlas i usedlost Pražačka. Příběhy Jaroslava Bočinského i zastřeleného policisty nesoucího bílý prapor jsou skutečné. Ač opět výborný dětský příběh Báry, popis posledních dní války působí dost autenticky. Potěšila mne i pasáž o "Hetzerech".

Hathor89
16.02.2022 5 z 5

Moje první kniha ze série Kouzelný atlas Putování časem … a určitě ne poslední. Skvěle popsaná atmosféra povstání … pro děti čtivé a poučné, i když i dospělí si čtení mohou vychutnat (a třeba se dozvědět i něco nového). Moc se mi líbilo hlavně zmínění dění na Pražačce, o které mnoho lidí neví, a autorka v příběhu čtivě popsala význam rozhlasu (když ještě nebyl strejda Gůgl). Doporučuji všem, kteří se chtějí dozvědět něco o historii čtivou formou a nestačí jim učebnice dějepisu.

Elizza
27.11.2020 4 z 5

Opět paráda. Báru by měl atlas do těchto časů posílat častěji, třeba by se jednou konečně chytla. Je ale pravda, že taková tragédie, jako v případě Terezína, to nebyla.

melanka0331
16.06.2020 4 z 5

(SPOILER) Byla skvělá, moc se mi líbila, dobře se četla. S tím, jak jsme sami osvobodili rozhlas, souhlasím, ale s tím, co říká děda legionář v 11. kapitole, nesouhlasím, protože nás osvobodila Rudá Armáda během povstání, ne po něm.

PříbuCZ
16.06.2020

Ač již nějakou dobu nejsem cílová skupina, každou další Bárovku zhltnu s nadšením a tato nebyla výjimkou. Přestože jde o temné období, nechybí ani veselé momenty. Postrádala jsem klasický závěr, kdy Bára na internetu zjišťuje informace a upřesňuje si, např. s kým se setkala a co se dělo dále.
Úplně mi neseděla zmínka o rodině Zelenkových a jejich synu Aťovi. Některé informace by spíše seděli na rodinu Moravcových (kteří měli syna Vlastimila, zvaného Aťa), jiné tuto podobnost vyvracejí.