Egypt - V nitru pyramidy

Egypt - V nitru pyramidy https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177853/bmid_egypt-v-nitru-pyramidy-BpS-177853.jpg 4 148 28

Tentokrát atlas poslal Báru do minulosti sice za dne, ale zato ji šoupl skoro doprostřed Nilu, ve kterém se proháněli hladoví krokodýli. Ještě že byl poblíž šťastnou náhodou lovec Maimose! Nebo to snad nebyla náhoda? Je možné, že Maimose na místo přivedla kočičí bohyně Bastet, aby si na Báře krokodýli nepochutnali? Ať tak či onak, zdá se, že Bastet má s Bárou určité plány. Když totiž Bára v jejím chrámu usne, zelenooká bohyně jí ve snu předá tajemný vzkaz: Ušlechtilé srdce a síla lva nechť duši Réovu doprovodí k bílým zdem - zesnulý Velký bůh nesmí zemřít! Sachmet tě volá! Pátrání po smyslu vzkazu přivede Báru, Maimose a jeho bratra Neferiba nejen na stopu spiknutí proti egyptskému králi Menkauréovi (to je další dějepisný švindl, Egypťané vůbec neznají slovo faraon!), ale nakonec až do samého nitra pyramidy.... celý text

Přidat komentář

tekkilla
05.03.2024 4 z 5

Kniha je moc pěkně napsaná,člověk se občas ztrácí ve jménech postav,ale to je asi můj problém.Jediné,co mi nesedí,je autorcina stylizace do 12leté dívky.Některé výrazivo,jež Bára používá,by dvanáctiletá dívka nevypustila z úst(božskej zevl,tydlifon).To Jediné mi na knížce vadí a vždy přinese pocit,jako kdyby Báře táhlo na padesát a ne na 13.
Jinak je příběh velmi čtivý a poutavý.

Snílek1980
05.03.2024 4 z 5

Jako vždycky moc hezký a poučný příběh. Paní autorka nezklamala ani tentokrát. Navzdory tomu, že určitě nejsem vzhledem k mému věku cílová skupina čtenářů, jsme si na Báře a jejích dobrodružstvích v historii vypěstovala slušnou závislost.


ElikaS
04.05.2023 5 z 5

Knížku jsem poslouchala jako audioknihu. Moc nechápu, proč audioknihy vychází takhle na přeskáčku, pročež hned v úvodu jsem se dozvěděla, jak dopadne další díl audioknihy Terezínské ghetto, na které se chystám následně. No nic, to jen takový krátký povzdech.
Každopádně interpretace v podání Jitky Ježkové nemá chybu. A děj je ještě lepší než v případě Únosu v Paříži. Život starověkých Egypťanů byl rozhodně zajímavý a v tomto díle jsem se dozvěděla celou řadu věcí, o kterých jsem neměla ani tušení.
Parádní mi přišla zejména pasáž o čtení a psaní. Stejně tak kvituji závěrečný doslov, který přináší opět řadu zajímavých informací.

martin č.
14.01.2022 5 z 5

Manželka učí na ZŠ dějepis, dcerám čteme báječný komiks Petra Kopla Morgana a Morgavsa, tak jsme o téhle sérii měli povědomí už delší dobu. Nakonec si žena (a dětem do školy) pořídila díl o pravěku a tento starověký Egypt, protože jí nejstarší dějiny nejsou až tak blízké a chce je dětem přiblížit také co nejlépe.
Já se naopak ve starověku vrtám už snad třicet let, tak jsem po egyptském dobrodružství školačky Báry hned sáhl. Po dvou třetinách mě sice tolik nebavila dějová linka příběhu, ale konec to rozhodně napravil.

Za co ale dávám absolutorium, to je vzdělávací rovina, přiblížení doby i závěrečný přehled včetně literatury, kterou Bára na závěr listuje. Vysvětlení odlišné filosofie písma, množství a složitosti egyptských bohů, způsobu myšlení, to vše je na podtrženou jedničku. Zúročuje se tu beze sporu to, že autorka je v jedné osobě historik, klasický filolog i pedagog dějepisu zároveň a spisovatelství je vlastně jejím dlouholetým koníčkem. Díky, paní Válková, za to!
Mmch. jsem přesvědčený, že je to jediný román na světě (no dobře - tak aspoň přeložený do češtiny), zasazený do vlády (SPOILER) faraona Menkaurea.

Sumeček
02.12.2021 5 z 5

moc hezké

cibulka 8
21.06.2021 5 z 5

Jsem máma a tak mě zajímá, co moje děti čtou. Od pohádek jsme přešli ke knihám pro mládež. Někdy mi děti nějakou knihu sami doporučí a někdy čtu nějakou knihu já s předstihem, abych na oplátku mohla (ne)doporučit něco jim. Musím říct, že ačkoliv nejsem cílová skupina, knížky mě opravdu baví. Konkrétně tahle byla neskutečně napínavá od začátku až do konce. Jsem šťastná, že máme v Čechách takhle nadané autory.

Amifa
09.06.2021 5 z 5

Máme teď doma "Egyptské období" a toto byla první kniha od této autorky a určitě né poslední. Kniha mě i děti velmi bavila, úžasný popis tehdejší doby, zajímavý a napínavý příběh.

inachisio
28.08.2020 5 z 5

Krásné barvité vyprávění o dobrodružství v Egyptě, které malému čtenáři přiblíží život této vyspělé civilizace.

TheMelorry
26.08.2020 4 z 5

Další Bářino putování, tentokrát ve starověkém Egyptě, mě opravdu velmi mile překvapilo. Příběh je svižně napsaný, vysvětluje zásadní informace spojené s Egyptem a smaozřejmě nechybí krásné popisy prostředí. Autorka má dar spojit historii (která je v tomhle případě zajímavá sama o sobě) a dobrodružný příběh tak, že mladší čtenář i ten dospělý napjatě čte, vše prožívá s hlavními hrdiny, pobaví se a zároveň pochytá mnoho vědomosti.

Halt468
08.02.2020 5 z 5

Super!

Andi
03.08.2019 3 z 5

Pěkný příběh, snad se mi zdál trošku zmatený, mnoho jmen které zněly stejně, rozhodně bych do příběhu pro děti nezahrnula (spoiler) smrt jedné z hlavních postav. Ráda tuhle sérii čtu, s chutí se pustím i do dalšího Bářina dobrodružství.

mysik612
26.06.2019 5 z 5

Tedy když jsem přečetla to o té oživlé mumii, myslela jsem, že se to bez magie neobejde, ale byla jsem příjemně překvapená. Ale ve chvíli, kdy se Bára snažila Neferibovi vysvětlit, že se před ním nehodlá svlékat, to jsem jí vážně nezáviděla.

lemur007
26.05.2019 4 z 5

Kniha je zajímavá a dozvíte se v ní spoustu věcí o tom jak se žilo v Egyptě.

oskli
09.04.2019 5 z 5

Další ze skvělých knih o Báře. Egypt mi přišel skoro tak výborný jako Pompeje. Krásně vyprávěný příběh o životě ve starověkém Egyptě, pro děti i napínavá detektivní zápletka s vraždou panovníka. Od přečtení knihy už syn neříká pyramidám pyramidy a faraonům faraoni :-D Doporučuji stáhnout si i pracovní listy, díky nim se po přečtení knihy můžete ještě trochu zdržet ve starověkém světě a najít s dětmi další informace.

PaniWiga
21.10.2018 5 z 5

Pěkná kniha. Ač je určená hlavně mládeži, nezklame ani dospělého čtenáře.

zuzana4291
09.01.2018 4 z 5

Knihu jsem četla, protože ji má syn jako povinnou četbu. A musím říct, že je to moc hezky napsané a nenásilné získání vědomostí. Takže se člověk dozví velmi zajímavé věci, které ani nevěděl. Nebo si je opráší.

Annna333
28.07.2017 5 z 5

Super kniha. A dozvěděla jsem se i něco o Egyptě.

any333
28.06.2017 5 z 5

Další díl z poučné série o cestách do minulosti. Tentokrát jsem mohla společně s Bárou přicházet na okolnosti z Egyptské(nebo spíš Taketmetské?) mytologie a tuším, že takové základy mi stačit nebudou. Tahle kniha mě příměla, abych se v nejbližší době poohlédla po nějakých obsáhlejších mytologických osudech.
A co se týče Maimose, nečekala jsem, že na konci tak znenadání objeví. Byla jsem překvapená stejně jako Neferib s Bárou.

Bulba
13.08.2016 5 z 5

Pěkná kniha ze série Kouzelný atlas, autorka dokáže velice působivě vyprávět.

MirijamFrankl
27.06.2016 5 z 5

Krásně napsané a napínavé až do konce.Vřele doporučuji.