V kůži vetřelce

V kůži vetřelce https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440333/bmid_v-kuzi-vetrelce-YBN-440333.jpg 4 20 5

Úžasný Spider-Man se vítězně vrátil z Tajných válek - a vypadá teď úplně jinak! Není ale na Spideyho novém černém obleku něco trošku divného? Po návratu do newyorských ulic Spidey zjistí, co přesně jeho nový kostým umí - nemá ale ponětí, že ten zvláštní oblek je ve skutečnosti mnohem nebezpečnější, než by si kdy dokázal představit... Obsahuje komiksy Amazing Spider-Man č. 252-259... celý text

Přidat komentář

Ivan Kučera
29.03.2021 5 z 5

Odpustite pridlhý koment, ale toto je čistý návrat do detstva, vymačkol som slzu. Pre mňa nostalgická perla (ešte väčšia, ako KVS: Nezastavitelný Juggernaut), nakoľko ide plus mínus o kompletizáciu vôbec nie zanedbateľného počtu zošitov Záhadného Spider-Mana, ktorého u nás v 90. rokoch vydával Semic-Slovart (ďalej S-S). Keďže mi rodičia nemohli kupovať všetko, tak som sa k dokončeniu niektorých Spajdyho dobrodružstiev dostal až práve vďaka tejto knihe. Opätovne sa mi bohužiaľ potvrdilo, že nech už bol S-S akokoľvek dôležitý v budovaní nášho vtedajšieho komiksového Ja (za čo mu patrí moje doživotné ďakujem), nejako extra sa s tým nesr... a jednotlivé zošity vydával fakt halabala (niektoré stránky proste vyhodil). Peter tu dostáva totálny záhul. Nielenže sa mu rúca osobný život (sklamaná teta, sklamaný Nathan, sklamaný Robbie), ale ešte proti nemu stojí skutočný výkvet protivníkov. Nielenže naokolo poletuje bláznivý Lampiónový Jack a z úzadia situáciu sleduje nebezpečný Red Ghost so svojimi superopicami, ale je tu ešte i Hobgoblin (v S-S verzii Mátoha, jeden z tých lepších prekladov), za nitky z úzadia poťahujú pragmatickí mafiáni Rose (v S-S verzii Ruža) a Kingpin. Vždy ma bavilo, keď Spajdy nestál proti fantazmagorickým sokom (prepáč, Vulture), ale práve proti realistickým protivníkom. Sila týchto uveriteľných sokov najviac vynikne vo futbalovom príbehu, ktorý je zbavený akýchkoľvek superhrdinských „hovadín“, ale funguje na jednotku (trochu dokonca pripomína osud Daredevilovho otca a to už je vysoký level). Čierny kostým síce vycíti Petrove skryté priania, ale zároveň sa podpisuje na jeho psychike. A aby toho bolo fakt veľa, o slovo sa hlásia aj antagonisti Black Cat, sympatický zlodejíček Fox a zvierací Puma (ďalší môj obľúbenec zo S-S série). Keď Peter pochopí, že nový kostým (ktorý si na Zem priniesol z Tajných válek superhrdinů Marvelu) je viac parazit, než symbiont, zasiahne do deja FF4. S Prvou rodinou Marvelu mal Sieťomil odjakživa zábavnú, dynamickú interakciu. FF4 ho síce Venoma zbaví a uväzní ho, ale organizmus veľmi rýchlo uniká zo zajatia, aby sa definitívne mohol prerodiť v jedného zo Spajdyho najúhlavnejších protivníkov (viď. udalosti z KVS: Zrození Venoma, aj keď podľa môjho skromného názoru je Zrození Venoma paradoxne menej o Venomovi, ako V kůži vetřelce). Scenárista Tom DeFalco svojho času so Sieťomilom stváral neskutočne veľké kokosoviny. Najsilnejší z príbehov ale nepatrí akcii, ani mafiánom, ale obyčajnému dievčaťu, MJ, u ktorej zrazu vidíme aj jej druhú, odvrátenú, temnú stranu plnú tragickej a smutnej minulosti. Nie je to teda napokon len Peter, kto celý čas nosil masku... Obálku si môžete pamätať zo Záhadného Spider-mana č. 20.

Terva
03.08.2020 4 z 5

Já že nejsem důležitý?!
Ty jo, vy fakt víte
jak člověka zranit.
(Zradil jsem sama sebe)
Obsahuje sešity Amazing Spider-Man #252 až #259

Spider-Man se tu objevuje v černém kostýmu. Kostým má mimozemské vlastnosti a Peter Parker si ho nechutně užívá. Taky proč ne, když jeho nový oblek reaguje na jeho myšlenky. Stačí jen pomyslet a vše je splněno. Potřebujete kapsu na peněženku a hop, je to tady. Chcete nějaký oblek? Splněno. Získal ho na cizí planetě na druhém konci vesmíru. Ale zapomeňte, to je příběh úplně z jiného soudku. Jak k obleku přišel tady jen tak neuvidíte.

Citát: Je načase, abychom ten náš potrhlí vztah dali do pořádku (Návrat domů)

Když pominu všechny ty opakované vzpomínky a odkazy na jiná čísla, je tento Spider-Man povedený. Černá mu sluší, dokáže s kostýmem více věcí a ani hlášky mu nechybí. Příběh je akčnější a jinak pojatý, než klasický červený dobrý soused. Druhý příběh o zachráněném fotbalistovi má dokonce i jakýsi výchovný podtext. V dalším příběhu, jakém si pokračování příběhu pancéřovaného Hobgoblinova vozu má zase Spider-Man dost povedených hlášek. A tak bych mohl pokračovat. Celkově je tohle povedený svazek.

Citát: Sakra, zapomněl jsem na magnetickou opici! (I duchové se mohou v noci bát)

Bohužel se tu dostáváme opět do takových fází, kdy se něco děje, někdo něco řekne, že se stalo a dole v malé kolonce s označením * máte odkaz s upozorněním, že to se stalo v tomto a tomto čísle a nebo, že se to dočtete v jiném příběhu a nebo se to stalo v čísle ….bla bla. Je to smutné, ale takový je úděl série Hachette. Nic není kompletní, dokud to nebude kompletní. A to může trvat i pár desítek měsíců, než to bude komplet. A i tak vznikne problém s hledáním konkrétních sešitů.

Citát: Puma se postará, aby tvoje smrt byla rychlá a bezbolestná, Spider-Mane! (Střezte se spárů Pumy!)

Jako celek bych však tuto sbírku hodnotil kladně. Pobavil jsem se a i přes některá opakování to není špatné. Myslím si, že čtyři hvězdy jsou férové. Během čtení jsem poslouchal metalovou skupinu W.A.S.P. A jejich, dnes už retro albumy z jejich nejlepších let.

Citát: Přece nemůžu žít takhle na hraně. Musím se vzpamatovat! Vzít život do vlastních rukou! (Zlověstné tajemství Spider-Manova nového kostýmu)

Komentáře k povídkám zde:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261


Delphín
28.07.2020 4 z 5

Fajn čtení, které posunulo Spider-Manovo dění zase o krok dále. Štvaly mě časté narážky na události v minulosti, u chování Petera sem občas tak jako nevěřícně koukal, občas se totiž choval kapku nesmyslně. Vyzdvihnout musím hlavně poslední sešit, kde nám. M.J. odhalí svoji těžkou minulost.
Tenhle díl je rozhodně super komiksová jednohubka, jenž za přečtení rozhodně stojí. Z děje si na zadnici nesednete, ale i tak se při čtení nudit rozhodně nebudete. 4* si tento komiks rozhodně zaslouží!

martinstefko
05.05.2020 2 z 5

Komiks "Komiksový výběr Spider-Man 16: V kůži vetřelce" je fajn z toho pohledu, že se jedná o doplnění příběhů, které o Spider-Manovi známe. Vlastně je to fajn jen v tom ohledu, že tu máme pár dalších sešitů, které jsme do té doby česky neměli. Tím to ale bohužel tak nějak končí. Ty nové příběhy jsou tuctové, nejsou nijak zásadně zajímavé, neposouvají dění nikam dál a popravdě neposouvají ani postavu, i když se nějaké prvky tváří, jako že o něco jde. Ale třeba scény v redakci jsou nudné, stejně tak i konfrontace s May. Co se týká vztahů se ženami, je kniha "Komiksový výběr Spider-Man 16: V kůži vetřelce" v podstatě o ničem, i když se tu o tom dost mluví. A pravda, na konci už to začíná být trochu zajímavé. Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 16: V kůži vetřelce" je ale nakonec zásadní skutečně jen proto, že obsahuje první příběhy Spider-Mana v černém kostýmu. Moc víc v tom není.

hroubek
01.05.2020 4 z 5

Je to fajn komiks. Samotné příběhy nejsou špatné a je dobré je znát, kvůli budoucímu vývoji děje. Nicméně pokud si tento komiks nepřečtete, tak o nic zásadního nepřijdete. V tomto komiksu je opravdu jen jeden důležitý sešit, a je to ten poslední. Sešit, který se věnuje Mary Jane. Díky tomuto sešitu čtenář mnohem lépe pochopí MJ, a taky jí začneme vidět z úplně jiného úhlu. A to jo moc dobře. Za mě je V kůži vetřelce fajn věc, která neurazí, ale není tady nic vyjmečného.