Počátek

Počátek https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439365/bmid_pocatek-VM4-439365.jpg 4 24 7

Vydejme se společně zpět do pavučinami opředených 60. let minulého století. Prožijeme tu nadčasový příběh Spider-Manova úžasného zrození. Plachého středoškoláka Petra Parkera jednoho dne pokouše radioaktivní pavouk a z mladíka se náhle stane nejúžasnější z hrdinů Marvelu. Objevíme síťomilova raná dobrodružství a jeho střety s Chameleonem, Doctorem Octopusem, Vulturem i dalšími! Obsahuje komiksy Amazing Fantasy č. 15, Amazing Spider-Man č. 1-6 a Amazing Spider-Man Speciál č. 1.... celý text

Přidat komentář

PanKrabák
04.09.2022 4 z 5

Nevím co vedlo tvůrce komiksového výběru k tomu aby tento soubor vyšel až tak pozdě, tohle měl být hned jako první díl a člověk který nikdy nečetl nic podobného by se hned lépe zorientoval. Celkově mi nevyhovuje tohle nechronologické vydávání. Asi se nikdy nedočkáme nějakých omnibusů takže asi nezbývá než se smířit s podobnými výběrovými sériemi případně pár dalšími knihami.
Abych se taky zmínil o příběhu samotném. Na dobu vydání originálu chápu mánii co okolo vznikla. Dnes už příběh ničím extra nenadchne. Pro někoho kdo chce číst další síťomilova dobrodružství je to ale dobrý začátek.

Ivan Kučera
16.01.2021 3 z 5

Nie som fanúšik starých vecí, ale toto sa mi páčilo. Jasné, zub času je zub času, no v Počátku mi celkové retro nie že nevadilo, ale som si ho dokonca svojím spôsobom užíval. A to už je u mňa naozaj čo povedať. Ditko a Lee Spajďákovi verili, ale boli jediní na svete. Tým nad nimi pripadal neatraktívny (kto by mohol mať v obľube outsidera?) a nepozdával sa im ani pavúkovský imidž (ľudia sa pavúkov predsa boja). Ditkovi a Leeovi sa Sieťomila napriek tomu podarilo na poslednú chvíľu vpichnúť do magazínu Amazing Fantasy v r. 1962 s tým, že magazín bol určený na zrušenie a šlo o jeho posledné číslo, takže nebolo čo stratiť. Z toho dôvodu doňho Ditko/Lee mohli dať dá sa povedať hocičo. A tak to skúsili práve s Pavúkom. Publikum si nového, netradičného hrdinu šokujúco na prvú dobrú zamilovalo, projekt sa stal hitom a následne priateľský Stenolez zo susedstva dostal vlastný časopis. Zvyšok je história. Spider-Man: Počátek obsahuje práve úvodné Spajďákové dobrodružstvá (v ktorých ešte nemal pomlčku a v jednom zábere má dokonca ľudské oči, čo vyzerá desivo) a jeho prvé stretnutia nielen s neskôr legendárnymi sokmi (Vulture, Sandman, Chameleón), ale tiež antagonistami (JJJ) a priateľmi (FF4, teta, strýko, spolužiaci). Ak niečo zostarlo viac, ako scenáre, tak kresba, ale ako vravím: v rámci retra je to úžasné. 4* tomu ale nedám, pretože nemám rád komiksové knihy obsahujúce navzájom nesúvisiace „poviedky“; mám radšej ucelené príbehy so začiatkom, stredom a koncom. Ako história ale poučné a nenahraditeľné a musí to poznať každý poctivý fanúšik amerického komiksu. Mimochodom, tri príbehy u nás už v minulosti boli publikované. V knihe NHM: Spider-Man vyšiel nielen Petrov súboj so Sinister Six, ale tiež (digitálne upravený) zrod Spider-Mana. A fanúšikovia semic-slovarťáckeho Záhadného Spider-Mana (konkrétne čísla 2 – áno, to je to, ktoré sa svojho času na Slovensko omylom dostalo v českej mutácii) dôverne poznajú aj (moje obľúbené) Spideyho stretnutie s tajomným Tinkererom a jeho čudnými zamestnancami. Okrem toho pár panelov z jeho tunajšieho stretnutia s FF4 sa prebojovalo aj do historicky prvého semic-slovarťáckeho Záhadného Spider-mana (to, kde sa k nim chce pridať, ale len pod podmienkou, že mu začnú cálovať).


wullcann38
09.01.2021 4 z 5

Chcete začít číst komiksy se spider-manem?Neznáte jeho svět ani záporáky? Tak tohle je prvotní volba. Dozvíte se tady základy od prvního výskytu až po jeho vlastí sérii a Speciál.

Delphín
28.07.2020 3 z 5

Jsem velmi rád, že se u nás vydaly prvotní příběhy Spider-Mana. V to jsem snad ani nedoufal, že se někdy stane. Bohužel, při vší úctě k Leemu s Ditkem, to co letělo před cca šedesáti lety, by se v současnosti zkrátka nechytlo. Zbytečné vyprávěcí dialogy, kvůli kterým se místy akce dost omezovala, byla jen důkazem, že buď hoši s vydáním chvátali, nebo se s tím zkrátka nechtěli zdržovat. Tak to působí na mě. Věci jako že Chameleon vyšle zprávu, kterou mohou zachytit jen pavouci, a pošle jí Spider-Manovi, nebo že se je obávaný stěnolezec schopen prozradit tím, že nedopatřením nakopne cihlu, mi prostě přišlo úsměvné. Ditko navíc kreslil Petera jako až moc velkého intouše, ale čert to vem, když má na svědomí i několik ikonických kreseb. Velmi se mi líbila jeho práce v sešitu se Sinister Six. Tam už si svět Spider-Mana dostal do rukou, a vytvořil několik nádherných velkých panelů, na něž je radost koukat. Sešitu se Sinester 6 lze snad jen vytknout pouze reklamy na další hrdiny Marvelu. Postavy se prostě jen ukázaly, a spolu s nimi i rámeček, kde se o nich dočteme více. Jinak to ale byla nejlepší část komiksu, leč už u nás v češtině vyšla, tuším že v NHM?
Jsem rád, že se ukázali takoví záporáci, jako Vulture, Lizard nebo Chameleon. Spider-Manovo protivníci bohužel měli jednotný charakter, každý byl prostě namyšlený zlý padouch, kterého Spider-Man nakonec docela se štěstím (a často na druhý pokus) zdolal. Je ale fajn zaznamenat v češtině prvotní výskyty dnes už tradičních Spideyho soků. A když už jsme u toho Spider-Mana, jeho chování mi tady místy opravdu vadilo. Působil spíš jako ukňouraný a zároveň až příliš ziskuchtivý. Křivdil bych mu ale, kdybych nekonstatoval, že se jeho charakter postupně vyvíjel k lepšímu.
Pokud tedy přijmete fakt, že čtete retro, dostanete malinko naivní ale stále vcelku kvalitní čtení, plné zajímavých speciálů.

Terva
19.07.2020 1 z 5

Obsahuje komiksy:
Amazing Fantasy #15,
Amazing Spider-Man #1 - #6
Amazing Spider-Man Speciál #1


Ano, jsme opět na začátku. Už snad ani nespočítám, kolikrát strýček Ben zemřel, kolikrát Petra Parkera kousnul pavouk a kolikrát se z něj stal Spider-Man nebo Spiderman. Navíc forma kreslení v těchto sešitech je hodně zastaralá, dá se říci až retro. Bohužel mé oko už je dávno navyklé na něco úžasnějšího a po pravdě, už bych rád také nějaké pokračování a ne stále Počátky.

Citát: Vysmívali se mě, že jsme knihomol. ( Amazing Fantasy #15)

Tohle je zatím nejhorší svazek v této sbírce pavoučího muže. Ale mám pocit, že nejhorším nezůstane, určitě na nás Hachette chystá něco horšího, ale to můžeme posoudit až s přicházejícími dalšími knihami. Nebýt toho obrazu, který vzniká na hřbetech samostatných knih, už bych dávno přestal tento seriál sledovat.

Citát: Ať udělám jako Spider-man cokoliv, vždycky je to špatně! (Amazing Spider-Man #1 - #6)

V sešitech tohoto svazku se opět shledáme s klasickými Spider.Manovo nepřáteli. A tím jsou třeba Chameleon, Volture, Doctor Doom a v posledním Speciálním sešitě opět prožijeme bitvu se Sinister Six. (Nebylo to už v předcházejícím sešitě? Bylo!) Jenže tohle je asi o třicet let starší příběh. Který se však svým obsahem skoro vůbec nezměnil.

Citát: Vida, vida! Takže Doc Ock zase pláchnul z vězení. Doufám, že se tak na příštích sto let někam zašije. Fakt se s ním nechci zase prát. (Amazing Spider-Man Speciál #1)

Komentáře k samostatným příběhům najdete v kolonce „povídky“ u této knihy a nebo zde:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

martinstefko
19.04.2020 3 z 5

Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 15: Počátek" nám přináší komiksy, které jsou skvělé hlavně v tom, že daly vzniknout postavám, jež byly postupem let zdokonaleny a vyvinuly se v něco, co má ikonický charakter a stalo se v podstatě legendárním. Jsou to příběhy, které daly základy pro budoucí vývoj událostí a postav, pro různé eventy a ságy. A jako základ je to super, ale jako příběhy samostatné to prostě skvělé není. Je to jen dobré a chvílemi ani to ne. Co dělá komiksy v knize "Komiksový výběr Spider-Man 15: Počátek" podstatně lepšími, to je skvělá kresba Stevea Ditka. Co tenhle chlap někdy dokázal nakreslit tak, aby to vpadalo dobře, i když to byla naprostá šílenost, to mi i dnes přijde neuvěřitelné. A že takových panelů není málo. Scénáře Stana Leeho jsou ale moc ukecané, místy trochu hloupoučké a se snahou zbytečně vše zlehčovat. A ty marketingové odkazy v "Amazing Spider-Man Special 1" mi vyloženě kazily zážitek ze čtení. Ale pořád jsou to příběhy, kde vznikala legenda.

hroubek
13.04.2020 4 z 5

Naprostá klasika a povinnost pro všechny opravdové fanoušky Spideyho. Je to skoro šedesát let staré, ale přesto to funguje velmi dobře. A ty základy co se zde položí, tak se s nimi pracuje i teď. Steve Ditko udělal nádhernou kresbu a Stan Lee má dobré dialogy. Zpětně musí uznat, že těch dialogů je hodně, ale tehdy takhle komiksy fungovaly. Spider-man: Počátek je jasná volba, a věc co se musí přečíst.

Štítky knihy

Spider-Man sci-fi

Část díla

Autoři knihy

Steve Ditko
americká, 1927 - 2018
Stan Lee
americká, 1922 - 2018

Kniha Počátek je v

Právě čtených1x
Přečtených25x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce24x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x