Kobra

Kobra https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77138/mid_kobra-77138.jpg 4 285 49

Mladík, který umírá ve washingtonské čtvrti Anacostia, by se ani v nejmenším nenadál, že jeho smrt vyvolá novou válku mocností. Tentokrát však nepůjde o politiku, o vojenskou převahu ani o zdroje surovin, tentokrát půjde o prostý bílý prášek zvaný kokain. Na jedné straně neúprosný a pohádkově bohatý kolumbijský Kartel, který pašuje stovky tun této omamné látky na americké a evropské trhy, na straně druhé supertajný projekt s krycím názvem Kobra, který mu má jeho nekalou činnost překazit. „Je vůbec možné kokainový průmysl zničit?“ ptá se americký prezident šéfa tohoto tajného projektu. A Frederick Forsyth ve svém novém románu přináší odpověď.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Cobra , 2010


více info...

Přidat komentář

Driftersoul
30.11.2023 5 z 5

Neobvyklý a velmi napínavý způsob vyprávění. Čte se jedním dechem. Vzhledem k tématu (boj proti drogovým mafiím) a přemíře technických podrobností z různých oborů, spíše určeno pro mužskou část populace. Ocenil jsem i "globálně - geografické" zaměření knihy (zde soustředěné převážně na prostor mezi Amerikami a Afrikou plus Evropou, tedy na oblast Atlantiku). Text je plný inteligentních (někdy vtipných, někdy kritických) postřehů odrážejících realitu dnešního světa. Utkvěl mi v paměti jeden z nich (viz s. 327): " Paul Devereaux nebyl politik, Jonathan Silver ano. Věděl, že v politice není důležité, co je skutečné. Důležité je, co připadá skutečné těm naivním. Tedy to, co prodávají média a co ti naivní kupují."

faba
16.11.2023 3 z 5

Audiokniha. Čte Jan Hyhlík.
Jednou se prezident usmyslel, že zničí obchod s kokainem... Možná by se to povedlo, ale muselo by to bolet a nebýt volby. A to kdo ví jestli...
Pěkný dokumentární popis fungování obchodníků s kokainem a jejich zástupců, účetních, manažerů pro styk s partnery a jinými hodnými lidmi, kteří podporují ekonomiku své země. Vzpomněl jsem si na dokument, kde syn Escobara říkal, že týdně vydělávali 50 - 70 mil. dolarů. Nedělej to za ty prachy.
Ale zpět ke knize. FF umí napsat thriller i bez přímé řeči a nenechá čtenáře oddychnout. Vše nakonec dopadne jinak, ale takový je život.


Rihatama
28.07.2023 3 z 5

Kolumbie Kokain Kobra. FF sepsal velevýmluvný thriller o jednom heroickém pokusu zničit nezničitelné. Kokain nejenom hubí a ožebračuje lidské životy, taky je zdrojem obživy pro kolumbijské zemědělce, kterým (ač jsou nehorázně okrádáni) se nevyplatí pěstovat obilí či zeleninu. To je fakt. A tak hrdinové románu FF bojují s větrnými mlýny. Ani pomoc legislativní, finanční či dokonalé krytí, ač kokainovou válku s mafiánskými kruhy v Americe i Evropě zdá se přece jen dokáže Kobra & spol. ustát, však nic nezmůže proti starým známým politickým hrátkám zainteresovaných osob. Dobré téma, i když v tomto zpracování poněkud don quijotské. Jenže zpracování tentokrát předčilo i všechny "technické příručky", které FF do té doby vydal. Thriller/reportáž zásadně postrádá náboj i napětí a postrádá i výraznější osobní linku, která román odliší od statistických ročenek. A taky bych uvítala otevřenější závěr než nabídnutou definitivu. Obvykle nedám na FF dopustit, ale musím přiznat, že napsal lepší knihy.

heavy66
24.06.2023 5 z 5

Kobra byl pro mě první román FF, kde autor změnil svůj styl z prostého vyprávění na dokumentární reportáž. Široký záběr zemí, lidí, dějů je jako vždy fascinující. A také dokonale přesný návod pro bezpečnostní složky státu, jak bojovat a zvítězit nad drogovou hydrou! Bohužel, jak říká klasik, na světě jsou jenom posluchači a ne vykonavatelé, takže to asi žádný stát v praxi nevyzkouší.

DzordanoChruno
20.12.2022 4 z 5

(SPOILER) Námet je pomerne naivný - dobrák US prezident rozpúta celosvetovú vojnu proti kokaínovej mafii, lebo sa rozľútostil nad osudom slúžkinho synovca... Aj začiatok knihy je pomalý, takmer polovica diela je venovaná siahodlhým prípravám na akciu - už z toho je zrejmé, že samotná vojna nebude dlhá - nie je veľmi o čom písať. Ale kopec faktografických údajov, široký záber autora aj polopatistický štýl písania (nikto sa v deji nestratí) sú plusy, ktoré robia dielo veľmi pútavým. Bál som sa, že to skončí happyendom, ale autor milo prekvapil, za čo by som dal aj najvyššie hodnotenie. No záverčný osud Kobru zase z kvality knihy uberá, takýchto hrdinov - padlých anjelov - nechceme. Podľa mňa to nebolo nutné, na vytriezvenie z pátosu stačil tento odsek:
"Protože už to není ta země, které jsem jako mladý přísahal věrnost. Dnes je zkorumpovaná a prodejná, slabá, a přitom namyšlená, oddaná
obézním a hloupým. Už to není moje země. Nic mě k ní nepoutá, žádná poslušnost."

jan7760
19.07.2022 5 z 5

Fikcia, ktorá ani veľmi tak nevyzerá, takto nejako to vo svete veľkých peňazí a vysokej politiky chodí. Obchod s drogami nie je možné zničiť, dopyt je stále veľký, ak aj nerastie. Zaujímavý koniec, nečakal som to, avšak tak to v tomto svete chodí...

Hanys_
10.11.2021 4 z 5

Forsyth a jeho návod jak zlikvidovat drogový průmysl. Trošku sci-fi teda, ale zase parádně čtivé.

JiMi017
26.08.2021 5 z 5

Zákulisí obchodu s kokainem opět fantasticky zpracované Forsythem ve skvělý špionážní román. Kniha vás hned vtáhne do děje, přípravou akce proti obchodníkům s kokainem, pak samotná likvidace a následné akce. Závěr byl zajímavě pojatý, kdy po ukončení akce se Kobra rozhodne udělat vlastní tah a jeho parťák zasáhne???!!! Joooo, tyhle knihy miluji! Fakta, spojitosti, opět námořní lodě, špionáž, akce, speciální jednotky. Forsythe je pro mě Topka.

radimch
15.08.2021 4 z 5

Smršť faktografie a detailů, příběh složitý, že by se z něj dalo vytvořit deset samostatných. Celkově zajímavá myšlenka, překvapivý závěr. Smekám.

mi-380
05.04.2021 4 z 5

Volné pokračování Mstitele, Cal Dexter se vrací. Tentokrát jako muž číslo 2 v grandiózní operaci proti pašerákům kokainu, přičemž nás autor v ději širokém jako celá Země znovu přenáší mezi desítkami figurek ve hře z kontinentu na kontinent, přes hory a oceány, a to doslova. Styl je dokumentární víc než obvykle, autor předvádí své znalosti a zkušenosti v maximální míře. Občas to vypadá, že na této planetě zná úplně všechno a všechny (neustále chrlí přesné údaje: jména, organizace, lokality, události, firemní značky, kilometry, uzly, výrobní postupy, hodiny, tuny, dolary…) a že raději exceluje při vysvětlování pozadí akce a mazlí se s detaily, než aby postupoval v ději. I ten má ale znovu důmyslně promyšlený, včetně nečekaného finále.
85 % (aktuálně 236 hodnotících s průměrem 78 %).

janina66
22.01.2021 3 z 5

Zajímavé, ale náročné čtení pro množství lidí, lodí a zápletek. Kniha se četla dobře. Je to nekonečný boj s drogami. 50% se zlikviduje, včetně lidí, a za půl roku je vše při starém. A ten konec mě opravdu dostal, ale je vcelku reálný.

Vydra57
10.12.2020 4 z 5

Stejně jako u Boží pěsti strhující reálie, věrohodně popsané, výborně se to čte a člověk má pocit, že má v ruce literaturu faktu. Vždy mám tendenci vztahovat takové knihy k realitě. A zde konečné politické konsekvence příběhu jsou tak tragicky skutečné, že čtenář musí uvěřit, že to tak prostě chodí. Proto svět vypadá tak, jak vypadá.

Marek.Sc
20.04.2020 4 z 5

Dobre spracovaný nápad ako zničiť kolumbijský kartel. Paul Deveraux, vyslúžilec z dôb najsilnejšej spravodajskej agentúry dostane obrovskú moc . Je povolaný spať do služby a má zničiť obchod s kokaínom na celom svete. A to s "požehnaním"od samotného prezidenta spojených štátov. Ako nápad so zničením drogového obchodu v celosvetovom meradle je tento román napísaný skvelo. Avšak ja som od neho čakal trochu viac. Ale je to proste Forsyth a jeho fanúšikov určite nesklame. Kobra však vie , že s "donom" sa takto nejedná. :-)

Lodrich
06.02.2020 4 z 5

..... ten konec !! Jako kdyby to napsal někdo jiný.

Adapa
01.02.2020 5 z 5

(SPOILER) Kobra je jedna z povedenějších knih od Forsytha – ale ne topovka. Líbilo se mi, že autor přišel s nápadem použít bývalé protivníky z románu Mstitel a tady z nich udělat hlavní postavy – tentokrát partnery. Dobře promyšlený příběh z boje proti kokainu.
Ze začátku mi trochu vadilo neustálé skákání děje po celé planetě. Nevěděl jsem, kdo bude hlavní postavou a kdo se v té mozaice jen mihne a už se neukáže. Zbytečně to podle mě rozptylovalo. Ale dalo se to zvládnout.
Jak je u Forsytha zvykem, vše je popisováno detailně – ať se jedná o technický popis starého letadla nebo třeba princip uplácení úředníka v Hamburku.
Boj proti největšímu kartelu s kokainem se daří, vše jde podle plánu. Až se mi nechce věřit, že by knížka mohla mít tak skvělý konec, že obchod s kokainem bude vykořeněn. Knížka se odehrává v letech 2010-2012, teď v roce 2020 obchod s kokainem pořád probíhá, tak je jasné, že na posledních stránkách musí přijít k obratu, který to vše zase vrátí do „normálních kolejí“. A toho závěru je škoda.

1amu
29.10.2019 3 z 5

Přečetl jsem si pohádku, ve které hodný panovník velké a bohaté země chce učinit dobrý skutek. Chtěl by zničit kokainový průmysl. K tomu potřebuje pomoc. A tak požádá přátelského bratránka, dalšího (ale ne tak mocného panovníka) o pomoc. Bratránkové se dohodnou. Ten bohatší, majetnější nese hlavní tíhu financování. Proč to všechno ? Inu jednoduše proto, že se kokain stal strašákem po celém světě.
Jeho výrobu organizuje a distribuci zařizuje parta zloduchů, která si na tomto počínání pěkně "mastí kapsu".
Jako pohádka se kniha čte v poklidu, tedy pokud pořád věříte, že čtete pohádku. A ta má mít, jako každá pohádka, dobrý konec.
Mám podezření, že k dobrému konci je v tomto případě třeba něčeho více (kvůli inspiraci). A tak si autor před koncem "šňupne lajnu" a.... ?
Zazvoní zvonec a je pohádky konec.

frantisek8863
12.10.2019 4 z 5

Zapojení jiné románové postavy opět do akce mě potěšilo. Je vidět, že drogový byznys není lehké dostat na kolena ani v knize i přes přislíbený politický a ekonomický optimismus. Dobře zpracovaná myšlenka, jen nesplnitelná. Alespoň mě potěšila závěrečná pointa celého snažení.

Crozz
25.05.2019 3 z 5

Zajímavý příběh, ale jak už tu u hodnocení zaznělo, děj je strašně náročný na pozornosti, obsahuje spoustu lidí, popisů dějů apod.

Kubajzz
08.04.2019 4 z 5

Pěkné čtení, líbila se mi.

Eigis
22.02.2019 4 z 5

Frederick Forsyth patří mezi autory, kteří sází spíše na kvalitu než na kvantitu, nicméně i mistr se někdy utne. Ve srovnání s jinými autory a jejich knihami si Kobra vede dobře, ale mezi Forsythovými díly patří k těm slabším. Chybí mi u něj hlubší práce s hlavními postavami a absence "tikajících hodin", které odměřují čas do kdy je třeba zabránit katastrofě.