Pan Pondělí

Pan Pondělí https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11368/bmid_pan-pondeli-tjD-11368.jpg 4 207 27

Klíče od Království série

1. díl >

Artura Penhaligona zachrání před smrtí klíč ve tvaru hodinové ručičky. Společně s klíčem ale přichází epidemie vyvolaná prapodivnými tvory z jiné dimenze a Arturův vysněný svět se ocitá v nebezpečí. Cizinec jménem pan Pondělí, jeho pomstychtiví poslové se zakrvácenými křídly a armáda Uchvatitelů s psími hlavami se nezastaví před ničím, aby získali klíč nazpět, i kdyby to mělo znamenat smrt Artura a zkázu všeho kolem něj. Zoufalý Artur se vydává do tajuplného domu – domu, který vidí jen on sám. Musí rozkrýt tajemství klíče a objevit svůj skutečný osud.... celý text

Žánr:
Romány , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Triton
Originální název:

Mister Monday , 2003


více info...

Přidat komentář

Luigi1
18.05.2023 5 z 5

Tak se mi to moc líbilo

ludek.n
13.12.2021 3 z 5

Na začátku stvořila Architektka z ničeho Dům. Zabydlela ho nejrůznějšími tvory a určila sedm Správců, aby se o ně starali a naplňovali její Vůli. Jenže Správci se rozhodli jinak. Rozdělili si království a začali v nich vládnout podle svého. Nyní přichází z Druhořadého světa chlapec - Artur Penhaligon, aby objevil svůj osud. Garth Nix píše pro mládež, ale jeho knihy jsou akceptovatelné i dospělými čtenáři. I když… děti školou povinné mohou mít problém s některými vrcholně logickými pasážemi, naopak dospělí se musejí srovnat s oním naivním optimismem, který nenechává nikoho na pochybách, že všechno dobře a šťastně dopadne. Nix nicméně píše hladce i obratce. Má nápadů na rozdávání a díky pohádkovému elementu svého vyprávění si tady s nimi může dělat, cokoli ho napadne bez jakéhokoliv omezení. Dějových zvratů je tak akorát, aby pošťuchovaly příběh ke zdárnému konci a zádrhely na cestě Nix řeší hravě a s nadhledem. Přesto mě jeho hrdinové nevzali na svou dobrodružnou výpravu s sebou. Doháněl jsem je a dýchal jim na paty vždy o krok zpátky bez šance, že bych se účastnil zábavy. Snad příště…


KajaProchy
21.01.2021 3 z 5

Četla jsem kvůli výzvě a další díly už asi číst nebudu.
Svět je pěkně a originálně propracovaný, dost zvláštní a vtipný. Někdy jsem se opravdu zaluckala smíchy.
Příběh sám o sobě mi ale přišel takový suchý, nedokázala jsem se do něj vzít, hodně jednoduše napsané. Možná ve 12 letech bych se do toho zamilovala.
Knížka je ale poměrně krátká, krátké jsou i kapitoly, takže ubýhá rychle.

vlkcz
13.12.2020 4 z 5

Jo, před 40 lety bych z toho byl u vytržení, dneska už mám přeci jen něco za sebou, ale i tak mě tahle knížka hodně bavila. Po trochu pomalejším začátku svižné tempo, poměrně originální nápady. A docela mě zaujal popis celého vesmíru. Na tom by autor klidně mohl založit nové náboženství :-)

Šrak
23.11.2020 5 z 5

Ačkoli většinou zde vidím negativní reakce, tak mě tato série knih bavila nejvíce. Kniha mě sice na začátku nebavila (musel jsem se k čtení nutit), ale když jsem se dočetl dál ,jsem knihu doslova hltal. Svět který je v knize vykreslený je opravdu zajímavý a prakticky by se díky této knižní sérii dalo říct ,že všechny autorovy knihy se odehrávají ve stejném světě. Když jsem se do knížky začet netrvalo mi ani 2 hodiny ji dočíst (A to běžně moc rychle nečtu). Myslím si že je tato kniha naprosto úžasná a zasloužila by si kladnější hodnocení. (Možná je to tím ,že je to moje první kniha, kterou jsem od autora četl.Ale I když jsem si přečetl ,,Žabí polibek" a ,,abhorsenovu "triologii""(originální název) a stále se mi zdá že tato kniha je prostě nejlepší z nich) Taky si myslím že někteří přestali číst hned v prvních stranách což je škoda ,protože rozuzlení (v knize "Lord Neděle") mi na tuto sérii vrhlo jiný pohled...

...lepší pohled

renisla
01.11.2020 1 z 5

Na to, jak mám ráda Nixovu ředu Za Zdí. Toto jsem téměř nedočetla :(

Medasek
06.08.2020 2 z 5

Čteno kvůli výzvě. Příběh nebyl špatný, jenom mi nesedl autorův styl psaní. Přišel mi takový nijaký a strašně monotónní.

Ujko
10.07.2020 4 z 5

Četl jsem kvůli čtenářské výzvě. Chvíli mi trvalo, než jsem se začetl, místy mi připadalo všechno nějak překombinované, ale pak mě to docela chytlo. Číst to před nějakými 40 lety, asi bych si to užil víc.

Hrony13
28.06.2020 5 z 5

Ze začátku mě to moc nenadchlo, ale vše se změnilo příchodem Pana Pondělí. Poté už jsem nemohl přestat. Přečetl jsem i zbývající díly a závěr jsem opravdu nečekal.

wotana
01.06.2020 1 z 5

No tak tohle mě teda ukrutně nebavilo, dočetla jsem jen v rámci čtenářské výzvy a další díly číst fakt nebudu. Asi jsem na takovýhle žánr už fakt stará ;-)

Marsí5
10.04.2020

Od autora jsem už četla Sabriel. Tohle dílo je úplně jiné a musím velice ocenit propracovanost světů, které Nix tvoří. Představuji si ty složité myšlenkové mapy všude po bytě, aby se v nich vyznal a špendlíky představující jednotlivé postavy, aby neztratil přehled, kde se kdo nachází :-D
Dům, ve kterém je možné úplně všechno, je skvělý pro dětské čtenáře a jejich fantazii. Oproti tomu jsem měla problém s určitými krutostmi a zraněními v soubojích, protože mi sem úplně neseděly. Nebyla jsem si chvilkami jistá, jestli by to pro děti nebylo už moc...
Děj knížky se mi v podstatě líbil, u některých postav si nejsem jistá, na čí straně vlastně stojí, závěr měl to správné napětí a gradaci.
Nicméně přiznávám, že nejsem cílová skupina a tento svět ve mně nevzbudil tak silnou zvědavost, jaké bude pokračování, takže další díly pravděpodobně vynechám. Pro mladší čtenáře je určitě vhodnější a doporučila bych jim celou sérii ;-)

astra3
10.04.2020 5 z 5

Promyšlená fantasy, trochu děsivá. Mně se ale líbila.

Vevericka.eva
07.03.2020 3 z 5

Čtivý , napínavý příběh. Začala jsem číst jen kvůli Výzvě, ale nebylo to špatné.
Jen je tam na mě těch podivností až příliš. Ve světě, kde je možné naprosto všechno, neexistují vlastně ani žádné opravdové překážky, vždy se najde, jak něco udělat. Chybí tam tudíž překvapení.

Selket
03.03.2020 3 z 5

Taková hezká jednohubka se spoustou malých odkazů, které zaujmou i dospělé čtenáře. Vlastně jsem ani nečekala, že se mi to bude tolik líbit - první díly bývají vždycky trochu rozpačité. Trochu škoda, že jsou vedlejší postavy málo vykreslené na úkor světa kolem. Ten mi svojí náladou připomněl něco od Gaimana, nebo Knihu ztracených věcí, ovšem prvoplánově pro děti.

McKashi
10.02.2020 4 z 5

Původně jsem to začal číst kvůli výzvě, ale nakonec jsem se rozhodl, že to sice dočtu, ale do výzvy si vyberou jinou knihu. Ne, že by tahle byla špatná, ale nějak se mi netrefila do noty, i když nepochybuji, že si to svoje čtenáře najde, a ty dají celou sérii. Pro mě to chvílemi bylo až moc přeplácaný, že jsem si až říkal, co to autor asi bere za matroš:) Pro mě mix opičího krále, steampunku, percyho a jak se honza stal králem, nicméně konec už mě celkem chytnul, takže se možná časem pokusim ještě o úterý:)

Gi-Gi
04.02.2020 5 z 5

Doporučím dceři, jsem zvědavá, o na to povi...

DomenicaRisa
28.07.2019 5 z 5

Pamatuji si, že narozdíl od Starého království mi tohle přišlo děsivější. Dneska se nad tím divím, protože "oživlé mrtvoly" x "něco divného" by měly být ty mrtvoly přece jen děsivější. Garth Nix opět stvořil zajímavý, nový a neotřelý svět. Který jsem ale nedočetla do konce. Pamatuji si po těch letech jen pár věcí a útržků - jako žába coby vůle, Dům ve kterém se vše odehrává, nekonečné schodiště po kterém v jednom díle běží a jakousi slečnu, která Arturovi pomáhá. A muže s psími obličejí, kteří mě děsili více, než chodící Mrtví. Jak to dopadlo netuším a myslím, že už se to nedovím. Respektive už tuto sérii číst nebudu. A znovu jsem po díle sáhla jen kvůli výzvy 2020

estasy
14.02.2017 3 z 5

Knížka je krásně napsaná, to ano. Garth Nix je zkrátka skvělý vypravěč. Stejně jako u příběhů ze Starého království jsem ignorovala fakt, že se jedná o knížku pro mládež. Avšak u Pana Pondělí se mi má ignorace nevyplatila a já několikrát zatoužila po tom, aby mi bylo alespoň o deset let méně, neboť tohle je, dle mého názoru, knížka skutečně určená spíše pro mládež. Největším problémem pro mě bylo to, že jsem se nemohla s žádnou z postav sžít, a ač jsem se snažila, prostě to nešlo. A vzhledem k množství knih, které jsem schopná přečíst, se obávám, že za pár let už nebudu ani vědět, o čem vlastně tento příběh byl. Zkrátka zde chybělo něco, co by příběh ozvláštnilo, co by mu dodalo na výjimečnosti. A i kdybych si po letech nepamatovala děj, toto „něco“ by mi z knížky zůstalo. Třeba to najdu u dalších dílů, pokud jim tedy dám šanci.

Welinie
10.01.2017 3 z 5

Tenhle první díl jsem si celkem užila. Ostatní jsem zatím nečetla.

Bulba
13.09.2016 5 z 5

Spisovatel fantasy psát umí. Vůbec mi nevadilo, že je kniha původně určena pro mládež, napínavý děj (i když s předpokladem, že vše dobře skončí) a velice pestré a dokonale vykreslené prostředi ("Nepravděpodobné schodiště" nemělo chybu).

Štítky knihy

kouzla magie dětská dobrodružství podivuhodná stvoření

Autorovy další knížky

Garth Nix
australská, 1963
2004  84%Sabriel
2005  77%Pan Pondělí
2006  89%Abhorsenka
2005  87%Lirael
2002  83%Pád

Kniha Pan Pondělí je v

Právě čtených2x
Přečtených354x
Čtenářské výzvě80x
Doporučených11x
Knihotéce110x
Chystám se číst70x
Chci si koupit14x
dalších seznamech5x