Lirael přehled

Garth Nix

Staré království série

Volí si stezku chodec, nebo stezka chodce? Matka ji opustila, o otci netuší vůbec nic. Žije s rozvětveným clayrským společenstvím v obrovském komplexu jejich ledovce, nikdy se ale necítila jako jedna z nich. Touží po Zraku – vrozené schopnosti všech Clayr zřít budoucnost, touží stát se tím, čím není - pravou dcerou Clayrů. Přesto se osud Starého království ocitá v jejích rukou. Byla předurčena, aby se ujala nebezpečného úkolu – musí odvrátit sílící moc skrytého zla, jež se znovu chystá převzít vládu nad královstvím. Potkává prince Sametha, příslušníka abhorsenského královského rodu, který se rovněž vzpírá odkazu předků, a jejich cesty se spojují…... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2005 , Triton
Originální název: Lirael, 2001

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha Lirael je považována za vynikající pokračování série. Mnozí čtenáři ji hodnotí jako lepší než první díl, Sabriel. Nový příběh je napínavější a postavy jsou zajímavější. Někteří uživatelé však vyjadřují pocit, že kniha má pomalejší tempo a otevřený konec, což vyžaduje pokračování v další části. Celkově je však většina názorů pozitivní a doporučuje se číst i další díly. Více v komentářích.

Komu by se kniha Lirael mohla líbit?

• Fanoušci fantasy literatury
  • Čtenáři, kteří mají rádi propracované postavy
  • Milovníci napínavých příběhů
  • Ti, kdo ocení propojení různých světů

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lirael. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

LiliDarknight
31.01.2026

Lirael mi, celkom neprekvapivo, niekoľkokrát zlomila srdce a z jej príbehu som vyslovene slzila aj vtedy, keď som o ňom len premýšľala. Pri druhom čítaní som však dokázala viac oceniť napríklad aj takého Sama, ktorého príbeh bol takisto nesmierne žalostný - hoci mi, priznám sa, stále v niektorých momentoch neskutočne liezol na nervy, ale asi to už patrí k čaru jeho osobnosti. Osobne som však prekvapená, aký dôraz je v tejto knihe kladený na psychické zdravie a že som to náležite ocenila až pri druhom čítaní.

všech 22 komentářů

Související novinky - Lirael (0)

Kniha Lirael v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně253x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi