Abhorsenka přehled

Garth Nix

Staré království série

„Devátá dostatek síly měla Leč Orannis sám byl zbaven světla. Na dvě části zlomen, pod kopec skryt Kde naplněn záští má věčně bdít." Tak se zpívá v písni. Ale Orannis, Ničitel, už pod kopcem nebdí. Z podzemního vězení byl vysvobozen a teď se snaží uniknout i ze stříbrných polokoulí, překonat poslední překážku, která mu brání v uvolnění strašlivých sil. Šanci zastavit Ničitele má pouze Lirael, která se právě přihlásila o své dědictví jako budoucí Abhorsenka. Spolu se svými druhy - Samem, Nezbednou Fenkou a Mackem - musí tuto šanci využít. Pro mladou ženu, která byla ještě před několika dny druhou pomocnicí v clayrské knihovně, je to obtížný, možná dokonce nesplnitelný úkol. Ale Ničitel hrozí zničit veškerý život a je třeba mu překazit plány za každou cenu, třebaže Lirael zatím vůbec netuší jak.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2006 , Triton
Originální název: Abhorsen, 2003

Co říkají o knize uživatelé?

Čtenáři vyjadřují nadšení z této fantasy trilogie. Mnozí považují Abhorsenku za vynikající zakončení příběhu. Napětí a atmosféra knihy jsou chváleny, stejně jako postavy, se kterými se lze snadno ztotožnit. I když se objevují názory na předvídatelnost děje, většina čtenářů je spokojena s autorovým stylem a světem, který vytvořil. Kniha dokáže vtáhnout do děje a mnozí se těší na další pokračování. Více v komentářích.

Komu by se kniha Abhorsenka mohla líbit?

• Fanoušci fantasy literatury
  • Čtenáři, kteří ocení silné postavy
  • Milovníci napínavých příběhů
  • Ti, kdo hledají originální světy
  • Čtenáři toužící po emocionálních zážitcích

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Abhorsenka. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Deia
12.10.2025

Táto časť začína presne tam, kde druhá končí. Lirael spolu so spoločníkmi sa snažia zachrániť svet a väčšinu času to vyzerá beznádejne. Celý príbeh je predchnutý takou ťažkou zvláštnou atmosférou. Našich hrdinov neustále ohrozujú mŕtve bytosti a ich omnoho silnejší páni. Ale oni sa aj tak nevzdávajú a pred našimi očami sa vyvíjajú, nachádzajú sebavedomie v novo nájdených úlohách. Lirael a Sam sa správajú dospelejšie, už toľko nefňukajú a aj preto sa mi táto časť čítala lepšie ako predchádzajúca. Rozprávajúce magické zvieratká sú už len čerešnička na torte, aj keď Macek by mohol byť aktívnejší. Záver je opäť zakončený veľkou bitkou a vôbec by mi nevadilo, keby tam bolo ešte pár doplňujúcich kapitol. Túto, pôvodne trilógiu, som už raz dávno čítala a aj po rokoch mi to príde ako veľmi zaujímavé čítanie. Príbeh je taký zvláštny veľmi svojským spôsobom, ale aspoň mne sa veľmi dostal pod kožu. Autor roky po tejto časti napísal ešte ďalšie dve, tie som ešte nečítala, ale určite si ich čoskoro prečítam a budem dúfať, že autor sa ešte k týmto postavám vráti, pretože ich ďalší osud ma naozaj zaujíma.

všech 21 komentářů

Související novinky - Abhorsenka (0)

Ocenění knihy (2)

2003 - Aurealis Award (Best Young Adult Novel)
2003 - Aurealis Award (Best Fantasy Novel)

Kniha Abhorsenka v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně242x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi