Klamársky život dospelých

Klamársky život dospelých https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451084/bmid_klamarsky-zivot-dospelych-tjH-451084.jpg 4 434 97

Rozprávanie dospievajúcej Giovanny sa začína vetou: „Dva roky predtým, ako otec odišiel z domu, povedal mojej matke, že som veľmi škaredá.“ Giovannin príbeh sa odohráva v prostredí strednej neapolskej spoločenskej vrstvy v polovici deväťdesiatych rokov, v ktorej sa mladé dievča stretáva s dvojtvárnosťou, falšou, krízou hodnôt a spletitosťou rodinných vzťahov. Do akého zrkadla sa má Giovanna pozrieť, aby sa našla a zachránila? Nájde kľúč k tajomstvu svojej vlastnej osobnosti vďaka tete Vittorii a chudobnej štvrti, z ktorej pred rokmi ušiel jej otec? Giovannu čaká čas veľkých zmien, objavov, sklamaní a nejednoznačností dospelosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Inaque
Originální název:

La vita bugiarda degli adulti , 2019


více info...

Přidat komentář

MarceD.
27.03.2024 5 z 5

První kniha, kterou jsem od autorky četla a rozhodně mě zaujala. Zajímavý příběh, přerod z dítěte do dospělého, navíc v kulisách Neapole.

kadgam
05.03.2024 5 z 5

Autorka ani kniha nesklamala. Pomaly plynúci príbeh dospievajúceho dievčaťa so všetkými problémami, ktoré tento vek so sebou nesie vrátane rodičov, ktorí ste prestali rozumieť


Italkaaa
24.02.2024 5 z 5

Spisovatelka čaruje s náladami i se slovy. Umí popsat vnitřní myšlenkové pochody všech svých postav s takovou přesvědčivostí. Tenhle román je silný, hutný a přesto není rozvleklý. Určitě ho doporučuju.

katpas76
27.01.2024 3 z 5

Od paní spisovatelky jsem nikdy nic nečetla. Tato kniha byla první. Hodnotím ji jako průměrnou. Nesdílím nadšení literární kritiky, protože příběh dospívající holky nebyl až tak moc ničím jiný, než jsou příběhy tisíců jiných děvčat. Cílem autorky bylo nejspíš ukázat dívčinu "jinakost", ale mně její osud i osudy ostatních hrdinů nepřipadaly nijak výjimečné. Prostě dospívání, poznávání sebe sama i světa dospělých! A nebo možná autorka naopak chtěla ukázat, že Giovana byla úplně normální holka, s problémy v rodině, přátelství, lásce i sexu? Pokud byl toto záměr, tak se to povedlo. Když to shrnu, tak za mě hezky namluvená audiokniha Terezou Hofovou, kterou jsem při chvilkách poslouchala v autě i doma. Poměrně jednoduchý příběh s mnoha zajímavými myšlenkami. Ale třeba ten závěr byl za mě až moc neukončený!

petrucha86
30.12.2023 2 z 5

Velmi zvláštní, musela jsem se přemlouvat, abych knihu dočetla a neodložila, nesympatické postavy, přemoudřelá hlavní postava, podivný závěr, nevím, co si z toho vzít. Vlastně od Geniální přítelkyně se mi nepodařilo do žádné knihy od autorky pořádně začíst a asi už to znovu zkoušet nebudu.

s.macuska
05.10.2023 3 z 5

Oceňuji, že příběh není patetický, ale ukazuje nelehkou dobu dospívání a zmatek v hlavě i chování. Prostě tak, jak se to v životě stává. Ale ten konec byl trochu podivný...

Faustka
07.07.2023 5 z 5

Kniha ve které je všechno a ještě něco navíc.
... "Jsem takový otupělý, zřejmě už se modlím jenom ze zvyku. Ale co ty? Modlila ses, i když v Boha nevěříš?" ... "Ano." ... "A bylo to k něčemu?" ... "Ne, je to jako kouzlo, co se nakonec nepovede."

aktijnov
04.07.2023 3 z 5

Opět nadprůměrně inteligentní hlavní hrdinka, která se vymyká. Je jiná chováním, myšlením, vztahem k pravdě. Puberťák, co dokáže být extrémně citlivý i sobecky zlý.
Vadil mi konec. Takový zvláštní. Neukončený...

Semtamťuk
29.06.2023 2 z 5

Itálie, emoce, dospívání. Zdařile zachycený vnitřní svět ústřední hrdinky, ale celkově na mě kniha působila spíš jako sofistikovanější telenovela. Posloucháno jako audiokniha v podání Terezy Hofové.

Janahan
28.06.2023 1 z 5

Poslechnuto jako audio na ČRo. Byla jsem zklamaná, čekala jsem víc. Vyloženě jsem audioknihu přetrpěla a byla ráda, když byl konec.

Nel.K.
27.06.2023 4 z 5

Po Geniální přítelkyni jsem od Ferrante zkoušela ještě několik knih, ale v žádné jsem nenašla kvality mé oblíbené série. Nicméně v Prolhaném životu dospělých jsem alespoň spatřila její styl psaní, který se výborně čte. Itálie, prostředí Neapole, mladá dívka, která se hledá a zjišťuje kým vlastně je. Kniha jako celek se mi líbila, konec trochu zklamal.

TheMelorry
26.06.2023 4 z 5

Vůbec nevím, jak hodnotit. Bylo to zvláštní, silné, zároveň matoucí a v určitých věcech nejasné. Hodně se mi líbilo prostředí Neapole a srovnání lepší a horší části města. Stejně tak rozličné postavy, u kterých mi přišlo vyzdvihnuté hlavně to špatné. To, že je kniha vyprávěna očima mladé dívky ve výsledku vůbec nevadí, naopak. Jedná se o pohled do světa dospělých, který není vůbec pěkný.
Co mě trochu zklamalo je závěr. Čekala jsem víc...

helenkan
24.06.2023 3 z 5

Poslechla jsem si tentokrát audio. V postavách jsem se chvilku ztrácela. A ke všemu mi žádná k srdci nepřirostla. Všechny měly trochu zvláštní chování. Nemůžu říct že to bylo špatné čtení, ale unesená jsem taky nebyla.

Kopta
23.06.2023 3 z 5

Audio ČRo: Dost snadno se člověk dostane do komplikovanosti mysli. A zvláště té feminní. Za mě zajímavý příspěvek do diskuze, ale trochu tomu asi chyběla ta komplexnost Geniální přítelkyně, která se ale pracuje na 4 knihy. Nějaké pasáže vyloženě nudné. I tak cením existenci.

knihovna1
21.06.2023 4 z 5

Poslechla jsem na ČRo. Moc se mi audiokniha líbila. U audioknih mě baví podkreslení hudbou. A tato se povedla, pravá italská. Jak z filmů se S. Lorenovou, M. Mastroiannim ... Byla to moje první kniha od E. Ferrante. Bavil mě ten vztahy propletený život, který to tak píše. Určitě se k paní autorce ještě vrátím. Nesmím zapomenout pochválit četbu paní herečky Terezy Hofové. Četla procítěně, má příjemný hlas.

MakiMel
20.06.2023 5 z 5

Zajímavě komplikovaný děj. Pro ty, kteří se vyžívají v psychologii postav je to bezesporu úchvatná kniha.

mau
19.06.2023 2 z 5

Ani neurazilo, ani nenadchlo. A ani jedna postava mi nebyla sympatická. Tentokrát to byla opravdu poslední kniha. Elena Ferrante prostě není mou spisovatelkou.

Makii
15.06.2023 3 z 5

Slyšela jsem na rozhlase. Podle mě dívčí román, nebo román pro mládež. Dvakrát mě to nenadchlo, žádné drama se nekonalo, řekla bych, že skoro chybí i ty lži. Nejvíce mě vlastně asi zaujalo, že děti samy jezdí v klidu přes celou Itálii :)

spiderlily
11.06.2023 5 z 5

Elena Ferrante znovu nezklamala. Neidealizovaný pohled na dětství a dozpívání jedné dívky a odhalování rodinných vztahů a sebe samé.

martinaandulka
11.06.2023 3 z 5

(audioknihu od českého rozhlasu).Poslouchala se pěkně,jen mi přišli postavy zmatené nevědí co chtějí tím myslím dospělí,dívka dospívající jsem chápala,že se seznamuje a lži kolem ní ji moc nepomáhají jen je začne opakovat.Celé se to odehrává v Itálii,která je hezky popsaná.