Kéž bys tu byl

Kéž bys tu byl https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526514/bmid_kez-bys-tu-byl-6556aaaec3222.jpg 4 176 46

Diana O'Tooleová má plán. Ve třiceti se vdá, do pěti let se jí narodí děti, odstěhuje se na předměstí New Yorku a zároveň bude stoupat po kariérním žebříčku v nelítostném světě uměleckých aukcí. Ještě není zasnoubená, ale ví, že její přítel, lékař Finn, se chystá požádat ji o ruku na jejich romantické cestě na Galapágy – několik dní před jejími třicátinami. Naprosto skvělé načasování! Jenže pak se ve městě objeví neznámý virus a v předvečer odjezdu jí Finn oznámí, že musí zůstat. Přesvědčí však Dianu, aby na jejich vysněnou dovolenou odjela alespoň ona... Ta to neochotně udělá, ale vzápětí se vše pokazí. Celý ostrov je v karanténě, kde Diana uvízne. Zcela izolovaná se musí vydat za hranice své komfortní zóny. Pomalu si vytváří vztah ke zdejší rodině, jejich potomkovi, který skrývá tajemství... Diana se tak ocitá v situaci, kdy přehodnocuje své vztahy, svá rozhodnutí i sebe samou – a přemýšlí, zda po návratu domů nebude někým úplně jiným.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

Wish You Were Here , 2021


více info...

Přidat komentář

Květi62
16.04.2024 5 z 5

Mám ráda knížky Jodi Picoultové. Všechny, které jsem četla, měly svoji hloubku. A tato nebyla výjimkou. Hlavní hrdinka Diana, která má celý svůj život naplánovaný do detailu, odjíždí na dovolenou na Galapágy. Její přítel lékař Finn zůstává, protože se objevil virus. A my spolu s hrdinkou prožíváme romantiku na ostrově, zatímco lékař Finn bojuje s covidem. A potom nastane zlom a pro čtenáře velké překvapení....
Covid, strach, beznaděj, samota, ztráty a změny, vše co si určitě všichni pamatujeme. Doba, kdy jsme si uvědomili, stejně jako Diana že "svět se může změnit mezi dvěma údery srdce, že život není nikdy absolutní, ale vždycky je to sázka."
Výjimečná knížka od Jodi Picoult a pro mě velký zážitek.

tittanie
15.04.2024

Je to moje osmá přečtená knížka od této autorky, takže vím, že píše dobře. Některé její knížky mě zvedly ze židle, ale téhle něco chybělo.
První část se mi četla velice dobře, druhá mi přišla, že kulhá a některé chování Diany jsem nepochopila.
Škoda a v knížce mi chybělo, to co autorka umí, nějaký šok.


Lienilda
06.04.2024 4 z 5

Moc hezká knížka, ze začátku mi to připadalo, že snad vím, kam to prvoplánově směřuje, ale ten obrat v půlce mi vyrazil dech, to se autorce povedlo. Jen se nemohu ubránit dojmu, že kdyby si na to nechala víc času, tak by to byla ještě větší pecka, jak jsem od ní zvyklá. Knihu vlastně měla napsanou během prvniho roku covidove krize. A mně vůbec nevadilo o tom číst. Na závěr ještě pochválím obálku.

hajrys
26.03.2024 4 z 5

No, co k tomu říct. Typická Jodi. Miluji její knihy, ale tady dávám o jednu hvězdu méně. Přiznávám, že na téma "covid" jsem trochu alergická.

m_martina
25.03.2024 4 z 5

Kniha se mi poměrně dobře četla, hlavně její první část, odehrávající se na Galapágách. Hned bych se tam vydala, kdyby to bylo jen trochu možné. Ale později, když paní spisovatelka vyprávění zasadila do doby covidové, už jsem tak spokojená nebyla. Přesto se mi kniha jako taková docela líbila, proto ubírám jenom jednu hvězdu.

broskev28
17.03.2024 5 z 5

Další velmi povedená kniha Jodi Picoultové, jakási covidová reflexe zpracovaná Paní Spisovatelkou, a já jsem nadšená. Kniha se zdaleka neomezuje jen na covidové téma, obecně se zamýšlí nad naší lidskou existencí – nakolik prožíváme své životy podle svých představ, nakolik dokážeme být spokojení s tím, co máme, co děláme, jak žijeme:
„Zaneprázdněnost je jen eufemismus pro to, že se tolik soustředíte na to, co nemáte, že si ani nevšimnete, co máte. Je to obranný mechanismus. Protože když se přestanete snažit – když se zastavíte – začnete přemýšlet, proč jste si vůbec mysleli, že to všechno chcete.“
Takže já určitě doporučím – po autistické Nejsem jako vy je to pro mě další skvělá kniha téhle autorky a jsem moc ráda, že jsem se k ní dostala.

„Evoluce je kompromis. Když lidé dospěli k používání řeči, protáhlo se nám hrdlo, aby se tam vešel jazyk uzpůsobený pro mluvení, a s tím přišla i rizika. Potrava musela cestovat dál, aby se dostala do jícnu, ale vyhnula se přitom hrtanu. Takže na rozdíl od zvířat můžeme zpívat, mluvit a křičet, ale na rozdíl od zvířat se taky můžeme udusit, pokud se nám potrava dostane do špatného potrubí. Nemůžeš se pohnout kupředu, aniž bys něco ztratila.“

zuzu8480
15.03.2024 4 z 5

No, byla jsem lehce dozladěna, když jsem zjistila, že kniha pojednává o covidu, ale budiž jí to odpuštěno. Díky bohu na takové knihy nenarážím často.
Vykreslení Galápag mě nadchlo. Hned bych sbalila batožinu a vyrazila! Kniha se četla dobře, mám Jodie ráda.

kopretina100
04.03.2024 5 z 5

Knihy od Jodi Picoultové, dokážou vždy překvapit. A nejinak je tomu i u této knihy. Od místa, kde příjde k nečekané u zvratu, jsem už nemohla knihu odložit. Mnozí o době covidu nečtou rádi, ale mně to velice zaujalo, protože jsem sama covid prožila a přežila. Byla jsem hospitalizována v nemocnici a tak mám spoustu osobních zkušeností a mohu proto srovnávat.

pch1976
03.03.2024 2 z 5

No, nelíbí se mi jak spisovatelka stále mění téma, když se člověk začte do příběhu, zase odbočí úplně někam jinam. Ten zásadní zvrat zhruba v polovině knihy mi nějak nevadil, nicméně pak mne kniha bavila ještě míň. Oceňuji, že chvílemi byla kniha i napínavá. Hlavní postava mi také moc nesedla, dost neví ve svém věku co chce.

Kaja1
01.03.2024 3 z 5

Tak si čtete, užíváte si nádherné přírody Galapág, kde jste uvízli v době pandemie a říkáte si, možná to nebylo špatné ocitnout se v té hrozně době mimo civilizaci. A najednou střih a vy se ocitnete ve světě roušek, zákazů, uprostřed New Yorku. Já jsem tak ráda, že si o té době můžu už jenom číst. Je to kniha o tom, jak nás a naše okolí pandemie změnila, život Diany a Finna už nikdy nebyl stejný, jako před pandemií...Holka měla odvahu a snad se jí ten životní kotrmelec vyplatil.

hzd
18.02.2024 5 z 5

Knížka se mi líbila. Hlavně první polovina, odehrávající se na Galapágách. Návrat do doby covidové byl zajímavý, ale člověk by na to raději už nevzpomínal.

LucaM.
18.02.2024 3 z 5

Knížky od Jodi mám moc ráda a proto mě mrzí, že tato mi úplně nesedla.
První půlka byl klasický příběh o turistce na Galapágách s nádechem lockdownu a romantiky, druhá půlka připomněla dobu nedávnou. Covid, lockdown, strach o své blízké.
Určitě bylo v knize pár velmi zajímavých momentů a určitě se jí nedá upřít čtivost, ale četla jsem od autorky i lepší kousky.

Pengi
11.02.2024 3 z 5

První cast naprosto bozi, druha uz pokulhávala.

stesti.s.knihou
09.02.2024 4 z 5

Pandemie neodmyslitelně ovlivnila naše životy, na to už jsme si všichni asi tak nějak zvykli. Na co si ale zvykám já je fakt, jak moc se projevila i v knižní tvorbě. Poslední dobou mám na knížky, ve kterých se objevuje epidemie nebo smrtelný virus štěstí (nebo jich je tolik?). Zatím mi to nevadí, ba naopak si to “užívám - přece jen je lepší o tom číst, než to zažívat. Jenom doufám, že se z toho nestane takový knižní fenomén jako z druhé světové války...
Každopádně, kniha Kéž bys tu byl je právě jedna z těch, které velmi přesně popisují pandemii rovnou ze dvou úhlů: očima lékaře, který je s ní v každodenním kontaktu, a očima jeho přítelkyně, která se těsně před vypuknutím pandemie vydá na Galapágy, kde zůstane z důvodu karantény uvězněna s místními obyvateli. Líbí se mi ten kontrast: popisy nádherné přírody, klidu, ráje na zemi versus každodenního nemocničního pekla plného umírajících pacientů. Oba hlavní hrdinové přehodnocují jejich dosavadní život a vztah, ačkoli každý asi trochu jiným způsobem
Ta kniha toho má v sobě mnohem víc a rozhodně stojí za přečtení, já ji dávám 4,5/5, líbila se mi moc!

Lucc93
08.02.2024 5 z 5

Miluji JP a vím proč. Na každou knihu, která se vydá v ČR se úplně klepu a nikdy mě nezklame. Navíc téma covidu a lockdownu je hodně zajímavé, vtáhlo mě to zase do těch časů, které jsme zažívali.. Vůbec není překvapivé, že dám 5 hvězd a kdybych mohla, dám jich i víc :-)

dasha0306
07.02.2024 5 z 5

5 hvězd, ikdyž ne zcela čistých. Upřímně, doháněla mě trochu čtecí krize, tuhle knihu jsem dokonce i málem vynechala, ale nakonec se začetla a ze čtecí krize mě absolutně vytáhla. Dávkovala jsem si jí, protože se netěšila na to, až jí dočtu. První část odehrávající se na Galapágách byla úžasná a Jodi opravdu vtáhnout do těch světů umí a vizuálně mi běžela před očima celá kniha. Vím že ne všem, ale mně seděla jako ulitá a budu ji ráda půjčovat okolí.

SilvaK
05.02.2024 4 z 5

Román z doby nedávnej covidovej. Znova sa mi tie spomienky vracali, čo všetko sa dialo. Zvláštny príbeh, ale bavil ma.

Silwinka87
03.02.2024 3 z 5

Přečteno, bohužel, s velkým přemáháním..

Vlaďkaa4
03.02.2024 5 z 5

Budu se opakovat tím, že žasnu nad množství diametrálně odlišných příběhu, které autorka píše. Tentokrát je to příběh z Covidoveho lockdownu. A je zase wouw.

Knižní střípky
03.02.2024 4 z 5

Nebyla by to Jodi, aby zde nebylo spoustu vážných a aktuálních témat. Několikrát mě vývoj příběhu hodně překvapil. Zpracování pandemie bylo velice rozumné, ale děsivě reálné. Kromě dvou knih od autorky mám přečtené vše, co u nás vyšlo. Nikdy jsem nebyla zklamaná, vždy mě příběh dostal. A nejinak tomu bylo i u této novinky.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků