Kde rostou divoké třešně

Kde rostou divoké třešně https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/442287/mid_kde-rostou-divoke-tresne-95d-442287.jpeg 4 83 32

Uvědomila jsem si, že mi předložil všechny chutě světa: slanou, hořkou, kyselou, sladkou a ještě něco, něco nedefinovatelného, co se mi kromě jazyka usídlilo i v hlavě a srdci, nějaké konkrétní koření, které nedokážu pojmenovat, které tam však každopádně bylo a čekalo, až jej ochutnám. První světová válka je u konce, ale devatenáctiletá Emeline Vaneová klid stále nenachází. Její život se ocitne v temné uličce, a tak odjede do přímořského městečka na jihu Francie, do kraje barev a vůní, slunce a lahodného jídla plného divokých chutí. Nechává se pohltit tajemstvím jižanské kuchyně i vášně. Postupně však vyplavou na povrch tajemství, která Emeline toužila nechat v dalekém domově. O padesát let později najde mladý advokát Emelinin deník a vydá se po stopách příběhu plného zrady, lásky a sladkobolných tajemství, aby objevil pravdu…... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Where The Wild Cherries Grow , 2017


více info...

Přidat komentář

MilaJ
09.11.2022 3 z 5

Celkem nenáročné čtení, jen ten konec byl hodně uspěchaný...

kalinka99
06.11.2022 4 z 5

Milý příběh setkávajíc se ve dvou období. Škoda, že autorka příběh více nerozvinula. Najednou byl konec. U přípravy jídel jsem měla na ně chuť a musela jsem si dohledávat recepty pro vyzkoušení.


Aghatte
12.08.2022 4 z 5

Laskavý příběh,
četlo se to lehce,
líbil se mi jazyk autorky. připadala jsem si trochu jako šmírák, když rozvíjela příběh lásky, tolik hezkých slov a popisů, ale upřímně jsem nepochopila, že došli až tak daleko, přišlo mi to jako skotačení dvou štěňat.... Advokát byl sympatický, příběh měl slabší místa, trochu krkolomná a méně uvěřitelná, ale to ničemu nevadilo. Nebaví mě zdlouhavé popisy přípravy jídla, ale život se točí jen kolem obživy- ulovit, připravit, sníst - takže do příběhu zapadlo i to vaření. Rádoby pozvednuto na vyšší úroveň, něco jako tmelící článek celého společenství.
Obálka by byla hezčí bez té osoby.

lidunka1
05.06.2022 3 z 5

Dobře napsaná oddechovka. A ono dobře napsat lehčí žánr je velmi obtížné. Hezky jsem si početla!

Mabie
28.05.2022 4 z 5

V příběhu se prolínají dvě časové linie - rok 1919 a 1969. Díky té starší lince (za mne zajímavější i uvěřitelnější), jsem navštívila místa, která jsem si zamilovala. Kromě lehce romantického příběhu s vážným podtextem jsem zažívala symfonii vůní a chutí, když se do vůně mořského vzduchu, čerstvých ryb a mořských plodů mísila chuť pikantních papriček, svěžích citrusů, šťavnatého ovoce, exotického koření, bylinek a česneku. Měla jsem intenzivní pocit, že i na papíře jsem si lahodné pokrmy vychutnávala. Pasáže o jídle a jeho přípravě byly opravdu dokonalé, po letech strávených v tropech miluji tento typ kuchyně a katalánské sofregito bylo zcela jistě “odvezené” Španěly i na Kubu, kde je dodnes základem tradičních receptů jako sofrito. 

Přesto mám ke knize dvě výtky. Zaprvé - konec byl značně uspěchaný, skoro amputovaný. Zadruhé, jak již zmínila přede mnou pip11, na obálce je modrooká blondýna, ale hlavní hrdinka je hnědooká a tmavovlasá. Přitom obálka je povedená, ale s obsahem knihy moc nekoresponduje.
Celkově je kniha čtivá a 4 hvězdičky si zaslouží.

Kristulda
07.03.2022 5 z 5

Kniha se četla s takovou lehkostí. Příběh krásný, dějová linka s Emeline se mi líbila o dost vice. Konec bych brala trochu delší. Ale úplně jsem si vše živě představovala. Za mě super.

intelektuálka
28.12.2021 4 z 5

Tak už vím, kde rostou divoké třešně ....
Je to v malé vesničce v jižní Francii - až na hranici se Španělskem ....

A tam se také rozvíjí příběh Emeline - dívky na útěku .... a ona zde nalézá klid, zázemí i lásku ....

I já zde cítila vůni moře, bylinek a všech těch dobrot, které tu autorka uvádí ....

A i když v závěru dochází k objasnění trochu smutnému, celý příběh na mě působil láskyplně .... vždyť Emeline po sobě zanechala stopy....

Jen nevím, jak se po těch pěkných příbězích zase budu vracet k četbě jiné ....

ZiPur
17.12.2021 5 z 5

Proč pět hvězdiček? Protože první část knihy, kde je popsán stav člověka na hranici bolesti a smutku beroucího schopnost žít, je neobyčejný.

Ma-Kli
07.12.2021 3 z 5

Příjemné oddechové čtení. Ta Billova část byla slabší, povrchní, události nasilu a bez podstaty naskládané tak, aby se dostal, kam měl - ta jeho cesta měla asi představovat paralelu k příběhu Emeline, ale bylo to takové neuvěřitelné. Ale nevadí - Emelinin příběh to bohatě vynahrazuje. Moc krásné opisy přírody, lidí a života. Propracované vyprávění s pěkným koncem (pro Emeline). Škoda, že konec celé knihy je takový nemastný neslaný.

kopeceli
15.09.2021 3 z 5

Příběh je takový lehký, plyne, nic po sobě nezanechává. Řekla bych, že autorka není ještě vypsaná, děj je dost povrchní, místy překombinovaný, i k neuvěření. Dalo se z něj dostat daleko víc. Závěr byl trapný, úžeh měla spíš autorka, než Bill. Ujde to, ale četla jsem lepší.

medlovice
16.08.2021 5 z 5

Nikdy jsem nebyla u moře. Ani ve Francii.
Vlastně byla. Ano díky této knize jsem navštívila mista, o kterých ani nevím jestli existují, jestli jsou na mapách. Z této knihy jsou cítit vůně , už vím jak voní moře, neznámé koření , katalánské jídla, čerstvé ryby s citrusem a bylinkami , všechno tu voní a láká. Děj knihy je tak napínavý , že ani nedokážu říct , který příběh mě zaujal víc, jestli 1919 nebo 1969 a ke konci jsem nedokázala si dát pauzu a přečetla příběh Emeline jedním dechem. Nádherný příběh , nádherná obálka i lákavý titul, knihu jsem doporučovala čtenářkám a doporučuju i dále.

alzbeta4340
01.08.2021 4 z 5

Příběh Emeline z roku 1919 se prolíná s příběhem Billa v roce 1969. Takto psané knihy nejsou úplně mé obvyklé čtení, přesto jsem v podstatě spokojená. Bylo to milé, místy dojemné i napínavé. Trochu mi vadilo kolísavé tempo vyprávění, chvílemi se děj hnal vpřed, aby se za pár stránek nic nedělo.
Čtenářkám, které mají rády střídání časových rovin a trochu melancholický děj, bude určitě kniha dobře vyhovovat.

TetaLik
30.07.2021

Knihu se četla velmi dobře. Příběh se mi moc líbil, ale ten konec by mohl být o něco lepší.

TamaraKrejčí
06.07.2021 4 z 5

Krásné čtení pro letní dny úplně ideální. Vůně jižní Francie, okořeněno za mě trošku nekonečným vařením, ale i láskou, tajemstvím, exotikou…a hlavně zařazuji do letošní ČV

Parwana
01.06.2021 5 z 5

Pěkný romantický román. Přála jsem hlavní hrdince šťastný konec a jsem ráda, že jsem se ho dočkala. Pasáže o jídle byly fantastické, vždycky se mi sbíhaly sliny.

pip11
14.05.2021 4 z 5

Poklidně a pomalu plynoucí příběhy ve dvou časových rovinách. Obě linky jsou pěkné, příjemně čtivé a bez výkyvů. Bylo to hezké čtení, i když to tempo na mě bylo trochu moc pomalé. Jen jsem nepochopila, proč je na obálce modrooká blondýna, když Emeline byla hnědooká a tmavovlasá.

Adelen
15.04.2021 5 z 5

Tato kniha mě velmi mile překvapila. Zpočátku jsem měla obavu, že mi nesednou dvě časové linie, ale naopak - kniha se četla dobře a rychle, střídání časů jen přidalo na tempu. Silný příběh, zajímavé postavy, nádech války, kontrast smrti a života, trocha tajemství a hlavně láska a naděje. Kniha mě opravdu pohltila, závěr byl pro mě nečekaný a dojemný. Rozhodně doporučuji.

raty
22.01.2021 5 z 5

Krásné, romantické čtení. Knih, ve kterých jsou dvě časové linie, jsem v poslední době četla několik. Tato je trochu jiná kontrastem mezi vypravěčkou z roku 1919 Emeline a vypravěčem Billem z roku 1969. Nejsou příbuzní. Bill má za úkol vypátrat důkaz, že Emeline nežije. Co zjistí si musíte přečíst sami.

sabca
01.01.2021 4 z 5

Knížka mě zaujala hlavně krásnou obálkou. Příběh Emeline, která utekla, když jí rodina chtěla umístit do psychiatrické léčebny se četla moc hezky. Jedna linie byla její život na jihu Francie a druhá jak po ní pátrá advokát, který si přečetl její deník. Knihu doporučuji

bábuška
06.12.2020 3 z 5

Upoutala mně krásná obálka, obsah už tolik nezaujal. Válečná léta byla popsána jen okrajově a děj samotný o vzpouře dívky z dobré rodiny a finanční "nenažranosti" dalších rodinných členů už popsán v tolika jiných knihách. Zajímavé byly provizorní postupy při vaření toho, co příroda dala.