Kateřina Parrová: Šestá manželka

Kateřina Parrová: Šestá manželka https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499478/bmid_katerina-parrova-sesta-manzelka-QK2-499478.jpeg 5 115 24

Renomovaná anglická autorka a historička Alison Weirová uzavírá svou šestidílnou sérii o manželkách Jindřicha VIII. příběhem Kateřiny Parrové, královy šesté a poslední ženy, vzdělané a kultivované dámy, která mu byla v posledních letech jeho života příjemnou a laskavou společnicí. Poutavý a fascinující román je živým portrétem této sympatické anglické královny, tajné protestantky, jejíž život se odehrává na pozadí dvorských intrik a náboženských svárů, jimž ji vystavovala bouřlivá doba probíhající reformace. Roku 1542 nechal král Jindřich VIII. popravit svou pátou manželku, mladičkou, vroucně milovanou, avšak prostoduchou a nevěrnou královnu Kateřinu Howardovou. Nedlouho nato, odhodlán se znovu oženit, upřel svůj zrak na dámu o poznání zralejší – dvakrát ovdovělou, vzdělanou a příjemnou Kateřinu Parrovou. Třicetiletá, bezdětná Kateřina, jíž právě zemřel druhý manžel, se svazku s Jindřichem děsí – vždyť nechal popravit dvě ze svých manželek a další dvě zapudil. Navíc je starý a tlustý. A ona miluje Toma, králova švagra, který je mladý a krásný a chce si ji vzít. Krále však nelze jen tak odmítnout, a tak se Kateřina stává proti své vůli královnou, odhodlána být Jindřichovi dobrou manželkou, milující matkou jeho dětem a laskavou paní všem poddaným. Je tu ovšem ještě něco, co ji přimělo říci králi ano: touha hájit novou, reformovanou víru před intrikami katolické dvorské kliky. To se jí málem stane osudným, avšak díky své inteligenci a diplomatickým schopnostem se jí podaří nebezpečnou situaci ustát a krále nakonec ve zdraví přežít.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: ekniha , BB art
Originální název:

Katharine Parr: The Sixth Wife , 2021


více info...

Přidat komentář

Carol1122
02.04.2024 5 z 5

Krásné ale velmi smutné zakončení celé knižní série. Kateřina Parrová už byla jen ozdobou a nevinnou duší, která v jeho posledních letech byla oporou Jindřichovi VIII. Dle autorky si sama Kateřina prožila poměrně dobrodružný život s manželi, kteří ji ponechali několikrát vdovou. Konec byl nejsmutnější, ale snad více mě mrzelo loučení se s celou sérií. Autorka udělala perfektní práci a celou sérii vřele doporučuji.

Thalin
12.01.2024 4 z 5

Konečně jsem se dostala i k poslední manželce Jindřicha osmého a jejímu příběhu. Kateřina byla sympatická a milá žena a i když se stihla za život hned několikrát vdát a ovdovět, pořád si zachovávala svou pozitivní povahu a její život se obešel bez skandálů. Možná až na manžela, který proháněl Alžbětu. Upřímně mě tahle pasáž rozčilovala i v knize o Alžbětě a nechápala jsem, jak mohla tak dlouho nechat manžela, aby ji sexuálně obtěžoval a všelijak si to před sebou i před jinými omlouvala.
Z knihy mě nejvíc bavila část o jejím mládí a z dob, kdy byla královnou. Po Jindřichově smrti mě kniha už lehce utahala a nebavilo mě to tolik, zvlášť když jsem věděla, co bude následovat. Thomas mi totiž byl nesympatický napříč všemi knihami, kde se objevil.
Ale celkově vzato je skvělé zakončení série a opět smekám před autorkou, které to muselo dát neskutečnou práci, už jen kvůli historickým přesnostem.


Naďa2411
13.10.2023 5 z 5

Tak tentokrát jsem četla sérii od zadu. Kniha mi byla doporučená v mé knihovně a nabídku jsem přijala, protože si ráda čtu o ženách, které bojují za svá práva. Mezi ně patří i poslední manželka Jindřicha VIII. KATEŘINA PARROVÁ. V knize jsem se symbolicky seznámila s jeho všemi manželkami a zároveň od ďětstvi s životem Kateřiny. Autorka má velké historické znalosti a je vidět, že do knížky věnovala nejen umění v psaní, ale i znalost v historii a troufám si napsat, že dlouho jsem nečetla tak dokonalý příběh o královně, která si stála do posledního dechu za svým a uměla decentně se postavit svými názory, tak aby milující manželé jí byli vždy při ní. Další má přečtená historická kniha, kterou doporučuji a určitě si přečtu o předešlých královnách Jindřicha VIII. od této autorky.

SumýšIrena
14.08.2023 2 z 5

(SPOILER) Bohužel, mě kniha nezaujala. Líbily se mi pasáže, kdy se jí dvoří Jindřich a potom manželství s Tomem. Jinak to bylo takové neslané nemastné. A co mi opravdu vadilo, byla ta část, kdy je královou a je v ohrožení kvůli své víře. Pro mě je to nejslabší kniha celé série.

Lenka_S
08.08.2023 5 z 5

Je mi hrozně líto, že se musím s touto sérii rozloučit. Bylo to naprosto skvostné!!! Sledovat osudy všech královen mi ukázalo nejn to, že Jindřich VIII byl velmi složitá osobnost, která dokázala být v zájmu království velmi nemilosrdná, i když ho jeho rozhodnutí jako obyčejného může a manžela pak neuvěřitelně trápila. Poslední královna byla zralá chytrá žena, která dala přednost povinnosti před láskou (jako by měla na vybranou), a přesto se nad ní, díky jejím názorům a intrikám dvora, také začal stahovat mrak odsouzení. Zachránila ji nejenom láska krále, ale hlavně její inteligence,kdy si včas uvědomila, ze si musí zachránit krk.

Dádulka67
08.06.2023 5 z 5

Velice pěkně psaná kniha. Po dlouhé době zase jednou kvalitní čtení. Jdu shánět ostatní díly.

VendulaB
22.03.2023 5 z 5

Kniha je stejně výborná jako předchozí díly série. Po pravdě mě mrzí, že Jindřich VIII. neměl více žen a že tak jedna skvělá série končí. Celé je to neuvěřitelně čtivé, všechny postavy působí živě a moderně - bezvadný způsob jak poznat nějaké historické období.

KáťaM.
12.03.2023

Tahle série byla prostě skvělá. Velmi poctivá práce autorky, určitě si přečtu i její další díla. Ze všech manželek mi byla Kateřina Parrová nejméně sympatická a zajímavá, o čemž svědčí i název - prostě šestá manželka. Přežila všechny ostatní, moc se mi líbilo zase vrátit se v čase a přečíst si o všech manželkách jinýma očima. Moji nejoblíbenější asi zůstává Jana, ale rozhodně doporučuji přečíst celou sérii.

MíšaS.
16.02.2023 4 z 5

Další skvělé čtení.
Bude se mi stýskat po této sérii. Škoda, že Jindra neměl manželek více :D :D :D :D :D

Calinda
10.02.2023 5 z 5

Poslední manželka Jindřicha VIII. dočtena. Ani tento díl nezklamal a i po šesté autorka udržela vysokou laťku, kterou nasadila hned prvním dílem. Kateřina Paarová byla rozumná, vzdělaná a hodná žena, která moc dobře věděla, jak se v té které chvíli zachovat, aby udržela harmonii a mír ve vztahu s králem, který vzhledem ke svému stáří a podlomenému zdraví přestal tlačit v otázce početí syna a i jeho nevěry byly minulostí, vztah tak byl asi nejharmoničtější ze všech jeho předchozích manželství. Přesto se čtenář nemůže nudit, u této série to prostě nejde. Děkuji za opravdu brilantní historickou sérii a také nádherné "královské" obálky knih, i ty se opravdu povedly, knihy mají čestné místo v mé knihovně.

"Možná byl všemocný a krutý a celý se třpytil šperky, ale stále to byl pouhý smrtelník, a to churavějící smrtelník."

alnahu
06.02.2023 5 z 5

(SPOILER) Opět skvělý i poslední díl této série.V tomto díle nás autorka seznámí s poslední manželkou Jindřicha VIII. opět Kateřinou,tentokrát Párrovou,provede nás celým jejím životem.Od jejího narození,první svatbou s mladým Edwardem,který krátce po svatbě zemřel i její druhé manželství s Johnem Nevillem,dopadlo stejně a opět se stala již po druhé vdovou.Po smrti svého druhého manžela se chtěla provdat za svého milence Thomase Seymoura,který byl bratrem Jany Seymourové-třetí manželky Jindřicha VIII.V té době se ale do ní zamiloval I král a tak Kateřina pochopila,že si krále musí vzít.Pro stárnoucího Jindřicha, byla vzpruhou nejen ,jako ošetřovatelka,ale i jako milenka I když ani ona mu nedala následníka,starala se o něj až do jeho smrti.Po té se se opět setkala s Thomasem a krátce po pohřbu se za něj provdala.Společně vychovávali dceru Jindřicha VIII. Alžbětu.Ale ani toto manželství nevydrželo Seymour,Kateřinu podváděl,když zneužíval mladičkou Alžbětu,tuto zradu Kateřina velmi těžce nesla,obzvláště proto,že konečně s nevěrný Seymourem, konečně otěhotněla a porodila dceru,krátce po porodu zemřela.Thomas Seymour si poté chtěl Alžbětu vzít,ale za tento nápad byl popraven.A tak končí série žen Jindřicha VIII. Některé knihy jsem četla opakovaně,ale stejně se mi nejvíce líbil první díl o Kateřině Aragonské.

Evkae36
31.01.2023 5 z 5

Ani 6. příběh nezklamal, zase to bylo bravurní.

NicaCola
09.01.2023 5 z 5

Tak. Sérii tudorovských královen Jindřicha VIII mám přečtenou a už teď je mi po ní smutno. Autorka píše tak čtivě, že jsem se při čtení nenudila a jakobych se ocitla přímo v šestnáctém století na královském dvoře:)) Teď si dám chvíli od historie pauzu, ale už se moc těším na další knihu autorky: Alžběta z Yorku

Květ
07.12.2022 5 z 5

Na poslední kousek série Šesti tudorovských královen jsem se hodně těšila a bylo na co :) Stejně jako předcházející díly i tento je velice podrobný a popisuje Kateřinin život od jejího narození až do její smrti. Autorka má hodně nastudováno a co se týče historických faktů, pokud panují nějaké rozpory, vysvětlí je v doslovu. Přesto děj nepůsobí suchopárně, ale Weirová umí čtenáře zaujmout a doslova vtáhnout do příběhu. Těším se na její další knížky.

yellow
20.11.2022 5 z 5

Poslední díl série mě zaujal nejvíce. Catherine Parr měla velmi zajímavý život, který autorka dokázala zajímavě vykreslit.

keselylenka
07.11.2022 5 z 5

Ani poslední díl série mě nezklamal a tak jak zmiňuje autorka v doslovu, i mě mrzí že končí. Kateřina byla vykreslena velmi mile a jako opravdová královna.

mira.l
28.10.2022 5 z 5

Ani poslední ze série knih o tudorovských královnách nezklamala. Opět jsem si připadal jako při sledování velmi kvalitně zpracovaného historického filmu s kvalitní výpravou, kostýmy i obsazením, opět to bylo jako bych tam byl.
Životní příběh Kateřiny Parrové, šesté a jedné ze dvou manželek Jindřicha VIII., které ho přežily, je opět podán velmi barvitě, prostě tak, jak to Alison Weir umí. Kateřina byla laskavá, vzdělaná a pohledná žena z dobré rodiny. Prožila na svoji dobu poměrně šťastné a bezstarostné dětství, následované dvěma sňatky, po nichž následovalo velké dilema. Jít za hlasem svého srdce, chovat se na svoji dobu poměrně svobodně a vzít si muže, do kterého se poměrně bezhlavě zamilovala - Thomase Seymoura, či si snad vzít samotného krále Jindřicha, který se jí tak trochu proti její vůli a plánům začal dvořit? Jelikož to byla žena moudrá, věděla, že co se Jindřichovi jednou zalíbilo, to dostal, což už předtím dokázal několikrát, i když si byla vědoma toho, jaký je mezi nimi věkový rozdíl, a také toho, co král provedl s většinou svých dosavadních manželek. Zvolila tedy sňatek s králem, vědoma si toho, že to zřejmě nebude nadlouho. Ale také myslela na výhody takového sňatku pro sebe i své příbuzné a také tušila, že by mohla být nápomocná ve věci náboženských reforem, jichž byla velkou zastánkyní a díky tomu se také nějakou dobu pohybovala na velmi tenkém ledě během náboženských čistek katolické kliky, díky svému důvtipu a moudrosti se jí ale vše podařilo ustát. Nakonec si ale Jindřicha vcelku oblíbila a nebylo pro ni zase tak lehké smířit se s jeho skonem. Mimo jiné také přiměla krále vrátit do nástupnictví na trůn jeho dvě dcery.
Po jeho skonu se pak mohla znovu vdát za muže svého srdce, i když ani to nebylo v té době a za tehdejších poměrů pro královnu/vdovu jednoduché a toto období po posledním sňatku bych v jejím životě označil asi jako to nejdivočejší z hlediska těch nepříliš radostných událostí.
Jako jistý stín se vlastně celým jejím dospělým životem táhlo to, že nedokázala svým manželům dát potomky, snažila se tedy být aspoň dobrou matkou nevlastním dětem svých manželů, což se jí dařilo. Porodit dítě se jí podařilo až poslednímu a stálo ji to život.

Osobně mě trochu mrzí, že Kateřinou Parrovou končí tato krásně napsaná série, ve které se autorka vždy snažila v maximální míře držet historických faktů a přitom jsou tyto knihy napsány velmi čtivě. Určitě se budu snažit si celou tuhle sérii někdy přečíst znovu, od Kateřiny Aragonské až po Kateřinu Parrovou a proložit to Královnou a Princeznou Alžbětou a Janou Greyovou. Takhle by měly vypadat historické romány, bravo, paní Alison!!

natynka21
03.10.2022 5 z 5

Velmi poutavě a zajímavě napsaný příběh poslední z manželek krále Jindřicha VIII. Je mi teď trochu líto, že jich neměl ještě víc a že tímto dílem tato série končí.

Micha-Él
14.09.2022 4 z 5

Přestože se v románu stále něco děje, nemůžu si pomoct, ale připadal mi takřka nekonečný. Možná to bylo tím, že se občas opakovaly situace z předchozích knih, možná proto, že mi Kateřina nebyla moc sympatická, sama nevím. Nicméně autorku chválím za to, že dokáže tak autenticky popsat historické postavy, až má čtenář dojem, jako by je osobně znal. Obzvláště jednotlivé královny. Opravdu se mi líbilo, jak zde vystupuje Jindřich VIII. - velká autorita, ale zároveň člověk se svými slabostmi. Zkrátka bych řekla, že se autorce podařilo zachytit jej nejen jako vládce, ale také jako člověka. Byť tedy tento díl hodnotím jako malinko slabší, celou sérii Šest tudorovských královen mohu vřele doporučit!

lapagerie
12.09.2022 5 z 5

I po šesté jsem nadšená, Alison Weir prostě umí. Tahle série má čestné místo na poličce.