Kain

Kain https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88846/bmid_kain-kOT-88846.jpg 4 61 13

Mladý muž zabil vlastního bratra. Za svůj čin byl potrestán vyhnanstvím a nesmazatelným znamením na čele. Muž se jmenoval Kain a jeho příběh je znám už přes dva tisíce let. Biblický příběh o Kainovi podnítil během času bezpočet nejrůznějších výkladů a úvah o otázkách viny a trestu, o povaze boží spravedlnosti a osobní odpovědnosti. V neortodoxním podání Josého Saramaga jde o vyprávění plné humoru a pomalu stupňovaného napětí. Kain putuje napříč světem starozákonních příběhů a občas do nich nečekaně zasáhne. Setká se s Abrahámem a v poslední chvíli zaskočí za anděla s porouchaným křídlem, přijme práci v Lotově domě, vyslechne kosmologikou debatu mezi Jozuem a Hospodinem před pádem Jericha a nakonec nastoupí na archu s Noemovou rodinou. Především však vede vzdorný dialog s Bohem, jehož rozhodnutí považuje mnohdy za krutá a nespravedlivá. A když usoudí, že člověk a Bůh se navzájem nikdy nedokážou pochopit, odhodlá se k zoufalému činu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Plus
Originální název:

Caim , 2009


více info...

Přidat komentář

uzivatel0315
22.10.2023 5 z 5

Absolutní pecka

Knišíl
11.03.2020 5 z 5

Přiznám se rovnou, že na rozdíl od Josého Saramaga jsem Bibli nečetl, ale dost příběhů i tak znám. Jakby také ne, v našem kulturním kontextu je neznalost těchto základních příběhů asi spíše výjimkou. Saramago kritizuje zdá se mi doslovné čtení Bible, a je to kritika inteligentní a zábavná. Eticky problematické pasáže v Bibli jsou velmi lehkým terčem kritiky, avšak Saramagovo stylistické podání vyzdvihuje tuto knihu mezi oprávněné kousky postmoderní evropské literatury. Saramago byl levičácký ateista a ne všem může být toto jeho přesvědčení po chuti, ale myslím, že právě krása jeho stylu jde nad politické přesvědčení.


Alma-Nacida
06.08.2019 5 z 5

Jsem potěšena, že nejsem sama, kdo některé části bible považuje za strašlivé a nebezpečné nehoráznosti. Že nejen já se ptám, co za boha může žádat vraždu jako důkaz poslušnosti, co za boha může chtít takhle poslušně uctívače, jestli to nakonec není někdo, komu bychom říkali spíš ďábel... Nebylo to vůbec veselé čtení, zato očistné ano.

gleti
25.09.2018 3 z 5

Výborně napsaná kniha, která se mi nelíbila, protože odráží pohled ateistů na boha. Svým způsobem mi připadala stejně tendenční jako jakýkoli jiný výklad světonázoru. Od nositele Nobelovy ceny jsem čekala víc.

Šetčet
06.05.2018 1 z 5

Nic proti militantnímu ateismu a parodizaci model, ale tohle bylo hloupé a nedodělané. Snad se na Kainovi podepsal fakt, že jde o poslední Saramagovo dílo, jinak si neumím vysvětlit, proč je Slepota dokonalá a Kain dokonale fádní.

"Bylo by logické, přirozené a naprosto lidské, kdyby abraham poslal hospodina do prdele, ale on to neudělal."

Jako námět na porno asi fajn, jako svébytný román slabé. Nenávist a antisemitismus zřejmě samy o sobě k zanechání výraznější stopy nestačí. Opravdu netuším, jde-li o záměr překladatele, nebo o původní Saramagův nápad, ale přímá řeč a pravidlo o psaní velkých písmen mají svoje opodstatnění. Jejich okázalá ignorace a následný chaos v hlavě čtenáře je posledním hřebíčkem do rakve téhle nepodařené frašky. (revize: Aha, tak to dělá autor sám, ale u Slepoty jsem to přešel, protože to je skvělý román. Tohle není.)

makynka911
06.04.2018 4 z 5

Nejsem věřící, ale znám skoro všechny biblické příběhy. Kain mi byl ze všech asi vždycky nejsympatičtější a teď ještě víc, díky této skvělé knize. Hodně se mi líbila role Kaina jakožto protivníka Boha, při setkání u archy jsem fandila Kainovi aby mu to natřel :) Působivě a hlavně čtivě napsaný příběh bratrovraha, který z pohledu p. Saramaga nebyl vlastně až tak zlý, spíš začal škodit až poté, co ho napadlo svůj čin srovnávat s konáním Boha, který v příběhu konal více zla než dobra.

Peyka
25.03.2018 3 z 5

Velmi zajimavy vyklad Bible. Pohled z naprosto jineho uhlu, z uhlu prvniho vraha vubec. Tedy nemuzu rict, ze mi byl vzdycky sympaticky. Urcite stoji za precteni, nevim, co k tomu jineho napsat, musim pocity z knihy jeste vstrebat. :) zajimavy je i styl psani, na ktery si je potreba zvyknout,ale myslim si, ze i to ma svuj duvod. Doporucuji i Saramagovu Slepotu! :)

hammond
07.12.2017 4 z 5

Aj napriek veľkým medzerám v znalosti biblických príbehov, som si naplno vychutnal ich vysoko satirickú interpretáciu, ktorá zobrazuje boha ako despotického, neľútostného a tvrdohlavého sadistu. Ak budem potrebovať počas prípadného cestovania po Amerike nejakú vhodnú knihu do hotelových nočných stolíkov, mám víťaza.

*Čitateľská výzva 2017 - kniha s jménem v názvu

Vesmich
22.05.2017 3 z 5

Trochu jiný výklad příběhu dvou bratrů soupeřících o přijetí Hospodinovo. Saramagův Kain je odbojný, hádavý chlap, sexuálně při chuti, který se červími (asi) dírami proplétá světem, aniž by ho nějak omezoval prostoročas. Pozoruje dílo Hospodinovo a nazná, že jeho vlastní zločin nevyznívá ve srovnání s těmi Jeho(vovými) až tak hrozivě a nakonec vymyslí a také zorganizuje vlastní hnutí odporu.

LayaMei
01.04.2017 4 z 5

Pôvodne som tejto knihe veľa nedávala, ale prekvapil ma spôsob akým bola napísaná a tým si ma aj získala :) Uznávam, že dej po niekoľkých desiatkach strán začal trocha viaznuť, ale i napriek tomu som si ju celkom obľúbila :)

učtese
26.06.2014 3 z 5

Prvních padesát stran mě nadchlo, vtip, nadhled, skvělý styl. Pak se ale kouzlo začalo vytrácet, příběh nějak negradoval, začal připomínat jízdu na Kainově oslu.Není to však kniha špatná a za přečtení stojí. Pro mě z toho vyplynulo, že ten hospodin je pěkná svině, až jsem zalitoval, že nejsem věřící.

Boboking
21.02.2012 5 z 5

Naprosto famózní kniha. Úžasné, až kacířské zpracování biblických příběhů, od adama a evy, až po Sodomu a Gomoru. Dějem nás provází bratrovrah Kain, a dělá z boha bestii a hlupáka. Nezvyklé stylistické zpracování. Výborná kniha!!!

carbici
03.01.2012 5 z 5

Velmi neobvykle psaná knížka, na jejíž styl jsem potřebovala pár stránek na zvyknutí. Přístupem ke známým příběhům trochu připomíná Čapkovy Apokryfy. Není to ovšem knížka, u které si pročistíte hlavu. Celou dobu vás nutí přemýšlet a vytvářet si na danou situaci svůj názor. (a po jejím přečtení jdete najít Bibli k porovnání právě přečteného) Každopádně ji řadím ke svým oblíbeným a určitě ji doporučuji k přečtení.

Štítky knihy

portugalská literatura Kain

Autorovy další knížky

José Saramago
portugalská, 1922 - 2010
2010  84%Slepota
2011  77%Kain
2002  80%Baltasar a Blimunda
2018  70%Putování jednoho slona
2003  65%Príbeh o obliehaní Lisabonu

Kniha Kain je v

Přečtených80x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených7x
Knihotéce39x
Chystám se číst39x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x