Jarní oběť

Jarní oběť https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463318/bmid_jarni-obet-Ijn-463318.jpg 4 458 136

Roční období série

< 4. díl

Nový psychothriller z pera Anderse de la Motte, stálice na nebi hvězdných švédských autorů. Valpružina noc, rok 1986. Magické oslavy nástupu jara v lesích kolem zámku Bokelund v jižním cípu Švédska vydaly svou oběť – šestnáctiletou Elitu Svartovou, zabitou rituálním způsobem. Zbytek dívčiny rodiny zmizel beze stopy. Třiatřicet let poté se do téhož zámku nastěhuje doktorka Thea Lindová. Fascinována dávnou tragédií i místními legendami o divokém lesním muži postupně odhaluje až příliš podobností mezi vlastní bouřlivou minulostí a Elitiným životem. Pravda o její smrti nevyšla nikdy najevo. A jaro 1986 se s jednou mrtvolou nespokojí...... celý text

Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: ekniha , Kalibr
Originální název:

Våroffer , 2020


více info...

Přidat komentář

Lienilda
20.04.2024 4 z 5

Hezky a rychle se to četlo, důstojné zakončení série, ale ne nejlepší. Autor pořád nahazoval nějaké udičky, aby čtenář přehodnocoval hlavního pachatele, ale překvapivě jsem to uhodla už od začátku, i když to bylo nakonec trochu jinak než jak jsem si myslela. Za mě nejlepší knihou ze série byl Podzimní případ.

studentice
28.01.2024 3 z 5

Tento díl mi přišel ze série nejslabší. Někdy jsem ztracelá v jmenéch a hlavní hrdinové mi bohužel nebyli úplně sympatičtí.


sarkafarka1900
21.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Zhruba 80 % knihy na 5 hvězdiček, ale jako u některých jiných autorových knih je to všechno pokaženo nepovedeným závěrem. Chtělo by to zřejmě nakladatele, který dokáže před vydáním knihy odhalit nelogičnosti a autora následně donutit k přepracování některých pasáží textu. Aby patolog v roce 1986 tvrdil, že se jedná o hlavu rozbitou kamenem, když se ve skutečnosti jedná o hlavu rozkopnutou kopytem okovaného koně, který se pohyboval na místě činu, to celou kniho "totálně" shodilo. Také popis chování a jednání Arneho, Huberta, Pera a částečně Ingrid a Katrin v závěru knihy je nevěrohodný a působí to, jako by autor potřeboval dovést knihu co nejrychleji ke konci. Přitom jak uvádím výše, až do závěru se jednalo o skvělou knihu. I jednání hlavní hrdinky bylo na rozdíl od Zimního ohně věrohodné. Dokonce mi na rozdíl od Zimního ohně ani nevadilo, že se opět jako v předchozích "knihách ročních období" jedná o příběh vycházející z tragédie skupiny mladých lidí/dětí.

Jadla
07.01.2024 4 z 5

Označení psychothriller mi přijde kapánek nadnesené, spíš prostě pořádná detektivka (což pokládám za lichotku).
Nemohla jsem se během čtení srovnat se slovem Listoň, připomíná mi příliš označení mimoň, bájná strašná postava na koni si v mých představách žádá důstojnější jméno, ale to je můj problém.

mosem
12.12.2023 4 z 5

Napínavý, možná lehce překombinovaný příběh. Asi ve třetině knihy dospějete díky stylu psaní k závěru, kdo je pachatelem, abyste si to těsně před koncem knihy potvrdili a o několik stran dál zjistili, že všechno je jinak, než si myslíte. Kniha má napětí, ale nepotřebuje k tomu prezentovat násilí. Ukazuje, že nejen u nás platí heslo "co by tomu řekli lidé" a o nepříjemných věcech se mlčí. Zajímavé jsou i momenty, které dají nahlédnout do reality švédského vězeňství, stejně jako drobky národopisu. Tenhle autor umí psát příběhy.

zd0981
20.11.2023 4 z 5

V průběhu čteni se mi zdálo, že moje hodnocení bude 5. Autor se svým vyprávěním snaží dovést čtenáře na ten nejvyšší vrchol. Jenže v těch výšinách je už tak řídký vzduch a spleť událostí, vztahů a osudů tak hustá, že jsem umdléval.
Prostě překombinované...
Chtěl jsem tedy dát 3 ale vzhledem k tomu, že se mi to dobře četlo tak dávám 4.
Jsem měkej...

FilipHaring
30.09.2023 5 z 5

Majstrovské dielo. Hodnotím 5/5. Príbeh ma pútavý dej a spád, je dobre delený na kapitoly. Záver je plný nečakaných zvratov a ďalších zvratov ked si už myslíme ze je po všetkom. Odporúčam.

Aligator805
18.09.2023 5 z 5

Prvních pár stránek jsem měla problém se začíst. Ale vydržela jsem a pak začala ta správná jízda. Kniha mě opravdu vtáhla do děje. Napínavá až do poslední stránky.

krakenka8
18.08.2023 5 z 5

Dechberoucí kniha, opravdu skvělá, čte se sama a věřím, že nebudu jediná, kdo u ní zatajuje dech!

kalinka99
30.07.2023 4 z 5

Za mě nejslabší díl, ale nic na tom nic nemění, že celá série byla velice perfektní.

hlenicka
17.06.2023 5 z 5

Zase další pecka od Motteho! Líbila se mi víc než zima, předchozí 3.dil. příběh je poutavý,vtáhne do děje, od začátku do konce si člověk mysli,že ví všechno ...

alca-212
27.05.2023 5 z 5

Je mi líto, že série skončila. Četla bych dál...

SilvieSisinka
21.05.2023 5 z 5

Rituál,děti, vražda....a co se nakonec stalo?Kdo vraždil a proč?Kam zmizela celá rodina zavražděné?
To se dozvíte v knize :-)

Mirek240
15.05.2023 5 z 5

Paradni knizka, vyborne tempo, kratke kapitoly, zvraty, ktere nutily cist dal. Postupne jsem zacal tusit, co se delo, ale ve finale jsem ziistil, ze jsem byl uplne vedle :) musim rict ze vsechny 4 knihy z teto serie me opravdu nadchlyno jeste ze se prichazi smrt na prohlidku a na jarmark a muzu s timto autorem pokracovat :)

čef
21.04.2023 5 z 5

Kdysi se cosi stalo, co stálo život jedné romské krasavice zrovna v noci Valpuržině. Případ nebyl řádně vyšetřen, na což postupně přichází nová doktorka v dané lokalitě. A trpí nevinný a další se klepou, aby nevyšel najevo jejich podíl na této tragédii. Takže vyhrůžky, klacky pod nohy. Dobrý román, výborně odvyprávěný.

lexikon_tf
16.04.2023 5 z 5

Již čtvrtý díl ze série Roční období (pro mě druhá přečtená kniha z této řady), a líbila se mi zas o kus víc než předchozí díl! Hezky si je šetřím a pro umocnění zážitku si je čtu vždy v dané sezóně.

V roce 1986, o Valpuržině noci, kdy v jednom jihošvédském městečku probíhají bujaré oslavy nadcházejícího jara doprovázené legendou o bájném lesním muži Lesoňovi, je nalezena mrtvá šestnáctiletá dívka, jejíž smrt vypadá na první pohled jako rituál. Rodina dívky má mezi místními nevalnou pověst, proto ani nikomu nechybí, když všichni její příbuzní pár dní po dívčině pohřbu zmizí.

Po třech desítkách let od této nešťastné události se do stejného městečka přistěhuje doktorka Thea s manželem Davidem, který se po letech vrací do svého rodiště. Mladí manželé hodlají v místním zámku otevřít novou restauraci. David má spoustu starostí s přípravami restaurace a na manželku nemá moc času. Thea má však sama svých starostí dost, a postupně před námi odhaluje svoji minulost a svá tajemství. A možná i proto, že se sama potýká s démony minulosti, ji tolik zajímá, co se tehdy skutečně stalo s tou mladou dívkou a proč jí ohledně dívčiny smrti nechce nikdo nic říct? Rozhodne se zjistit starou pravdu na vlastní pěst.

Moc pěkný napínavý thriller ze severského prostředí! Opět krásně popsané prostředí a atmosféra - tajemný les i nepřístupní sousedé, kteří zarytě mlčí o dávné tragédii v jejich městě. Příběh měl pěkný spád od začátku do konce a četl se úplně sám, byla jsem velmi napnutá jak to všechno dopadne! Moc doporučuji ke čtení nejen na jaře.

knihomolka525
06.04.2023 2 z 5

příliš rozvláčné a popisné .Spíš šlo o pověst o Listoni a historii Valpružiny noci.S kriminální zápletkou.Těch zdlouhavých dialogů tam na mě bylo trochu moc.Až už mě nezajímalo jak to dopadne.

Miriam
20.03.2023 5 z 5

Ten Anders to prostě umí!!! To není možné, ani poslední díl nemá klesající tendenci, zase skvělá práce :-) Proč nemáme více ročních období? Předpokládám, že jarem jeho série právě končí. Tak dlouho jsem čekala na jaro a přečetla jsem ho během dvou dnů a je zase v mých oblíbených. Střídání dějových linek, legendy ožívají, každý si střeží svá tajemství, dějí se věci a po lesích jezdí tajemný Listoň.

Niu
19.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Když jsem četla tuhle knihu, říkala jsem si, že to na hvězdičky nedopadne úplně dobře. Ale abych byla fér, ten konec mě totálně rozsekal. I přes ty chyby, co to v sobě mělo, i přes jakousi kýčovitost a nelogičnost v ději. Asi nejvíc se mi líbilo to pomyšlení, že po třiceti letech byla vyslovena pravda. A ten závěrečný epilog? Ty zprávy pro Margaux a celou záležitost s ní. A pak Emee, ta se mi líbila. Hubert vlastně taky. Ostatní postavy nic moc. Listoň a Valpružina noc se mi líbily, dodalo to do příběhu tajemno.
Ale celou knihu mi vrtalo hlavou, jak se Thea mohla dostat k policejnímu spisu, tohle mi opravdu rozum nebral a snad by to nemělo být ani možné. Pro mne byl tohle hlavní fakt, který mi ubíral na celém příběhu. Na základě toho byla hlavní hrdinka dost šťoura, tak jen byla otázka času, co se jí stane.
Četlo se to fakt dobře.

MiraRunaway
27.02.2023 5 z 5

Jsem NADŠENÁ. A také trochu smutná, že není více ročních období než 4 :) :) Bavilo mě naprosto všechno - Skanská příroda a zvyky, charaktery postav a vztahy mezi nimi, vztah psa a člověka, záhady a tajemno, nádech nadpřirozena, flash backy do minulosti, vyprávění více postav. Zajímavé nově nalezené důkazy 30 let starého neobjasněného případu. A hlavně mě pan spisovatel nachytal, co se pachatele týče a to mi vždycky udělá upřímnou radost, že jsem si jistá a pak zjistím, že jsem obelstěna autorem. Velký čtenářský zážitek. Děkuji.