Jana Seymourová: Laskavá královna

Jana Seymourová: Laskavá královna https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477486/bmid_jana-seymourova-laskava-kralovna-kOL-477486.jpg 5 272 86

Pouhých jedenáct dnů po popravě Anny Boleynové obléká Jana Seymourová svatební šat, aby se stala třetí ženou Jindřicha VIII. Poslední dobou přitom zblízka sledovala, jak se králova vášeň k předchozí manželce rychle mění v ledový chlad a velkolepé dvorské slavnosti, hostiny, lovy i chodby královských paláců se náhle stávají kulisami děsivé tragédie. Jana ví, že musí porodit králi syna, jinak jí hrozí smrt. Nová královna musí vystoupit ze stínu Kateřiny Aragonské i Anny Boleynové a dát zemi dědice, jen tak totiž může přimět krutého krále, aby s ní i s celou zemí jednal laskavěji. Sílu jí dává její víra a naděje, že se jí na tomto zkaženém světě podaří vykonat alespoň něco dobrého. Třetí díl životopisné série: Šest tudorovských královen.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Jane Seymour: The Haunted Queen , 2018


více info...

Přidat komentář

Sigurd_Lesandi
16.03.2024 5 z 5

Docela jsem se tohoto dílu bál, protože jak napsat poutavý příběh o manželce Jindřicha VIII., která nežila tak dlouho, aby ho stihla naštvat Ale o to víc mě překvapilo, že se z toho vyklubal zatím nejlepší díl!
Strašně jsem si oblíbil Janinu osobnost. Na to, že chtěla být v mládí jeptiškou, tak měla občas dost ostrý lokty. Často se o ní mluví jako o jediné, kterou Jindřich skutečně miloval a po dočtení s tímto tvrzením musím souhlasit. Ale nejen z důvodu, že mu dala vysněného syna, ale také to s ním perfektně uměla. Pokud chcete poznat profil dokonalé novověké královny, tak je to přesně Jana.
U prvních dvou dílů jsem zmiňoval, že mi knihy nepřijdou vůbec zaujaté, tady mi už přišlo, že byla Anna Boleyn očerňovaná fakt hodně. Pokud to však celé bereme z pohledu Jany, tak to bylo samozřejmě na místě.
Konečně jsme také nahlédli víc do života princezny Marie, což také bylo velmi zajímavé.
Jak říkám, za mě se jedná o zatím nejlepší díl, který mohu všemi deseti doporučit. Už se těším na Janu Klévskou.

Parwana
07.03.2024 5 z 5

Zřejmě jediný díl, kde se spojují osudy hned tří královen. Přišel mi z nich zatím nejklidnější, Janu jsem měla moc ráda pro její milý a skromný charakter, přičemž taková byla i jako královna. Na další díl jsem velmi zvědavá, jak naváže.


veverkaVv
03.03.2024 4 z 5

Tato kniha je již třetí v řadě, kterou jsem přečetla. Spisovatelka sama opět nezklamala a svým umem a znalostí historických událostí mě vtáhla do děje. Hrdinka Jana je v mých očích vlastně chudák-vždy pod vlivem někoho silnějšího, téměř vydírána rodinným klanem, okolnostmi a velmi přemýšlivou a laskavou povahou. O svých rozhodnutích pochybuje, nechce nikoho urazit, nechce se stát předmětem sporu. Vůbec to nemá ve své době lehké. Vlastně se do historické doby moc nehodí. Škoda, že tak brzy zemřela, zajímalo by mě, jak by se sama v roli královny vyvíjela. K pochopení historického kontextu je nutné přečíst i "Poznámky autorky", které napomáhají k ukotvení událostí i k zlepšení představy o práci autorky.

kalinkacz
28.02.2024 5 z 5

Moje milovaná série Šest tudorovských královen!
Tato série je pro mě obrovskou srdcovou záležitostí. Autorka strávila obrovský čas nastudováním historických materiálů a napsala velkolepou ságu zbeletrizovaných životopisů šesti manželek Jindřicha VIII.
Anglickou historii a vládu Tudorovců jsem vyhledávala již od hodin dějepisu, prostě mě fascinovalo.
O manželkách Jindřicha VIII. jsem toho věděla dost, ale přiznám se, že o mladičké Janě Seymourové jsem toho věděla snad nejméně. O to zajímavější pro mě ale čtení tohoto 3. dílu série bylo.
Nemohla jsem se od knihy odtrhnout, život Jany Seymourové mě fascinoval a její rychlý odchod mě dojmul tak moc, že jsem to opravdu nečekala.
Celá série je pro mě 5* záležitostí, každý díl je vynikající a tento není výjimkou. Doporučuji, DOPORUČUJI!

Netae
18.02.2024 4 z 5

Velmi dobrý historický román o třetí manželce Jindřicha VIII. Přiznám se, že o téhle královně už jsem moc nevěděla, tím to bylo zajímavější. Líbí se mi, že kniha začíná v domově Jany, dlouho předtím, než se dostane ke dvoru. Prostředí královského dvora je úžasně vykreslené, až má člověk pocit, že tam opravdu je. Určitě zkusím i další díly této série.

mistrikova
30.12.2023 5 z 5

Po přečtení této knihy je důležité přečíst si i doslov autorky, která je historičkou a objasňuje, co je v románu fikce a kde se přidržela historických faktů. V románu je Jana popisována jako poddajná, zbožná a milující královna. Co se mi nelíbilo, byla ochota se propůjčit, na naléhání svých bratrů a nepřátel Anny Boleynové, k tomu, aby Jindřicha podporovala ve víře v to, jak je Anna nebezpečná a jak mu škodí. Což je v rozporu s tím, jak byla Jana vnímána jako laskavá a pokorná. Román je krásně napsaný, čtivý. Jen mi určité charakterové vlastnosti Jany nebyly sympatické a měla jsem problém s ní zcela sympatizovat.

Tereza0107
29.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Miluju tuhle sérii šesti tudorovských královen a Jindřichova třetí manželka tomu není výjimkou. Moc se mi líbí, jak na sebe jednotlivé díly navazují, prolínají se a doplňují se vždy o další perspektivu, která se mění na základě toho, v jakém prostředí daná manželka vyrůstala, v jaké víře a pro jaké postavení byla vychovávána, či jakou měla povahu a životní hodnoty. Čím dál se posouváme v Jindřichově životě, tím méně toho vím, takže je to pro mě stále zajímavější. Byla jsem opravdu překvapená, jak málo času Jana vlastně měla na to, vychutnat si svůj "triumf", postavení anglické královny a matky tak dlouze očekávaného a vymodleného, mužského dědice trůnu.
A opět, moje představivost jede na plné obrátky. Co by bylo kdyby..? Jak by se Jindřichův a Janin příběh odvíjel dál, kdyby Jana tak brzy po porodu nezemřela? Našel by Jindřich svůj šťastný konec s milovanou ženou a pocitem, že zajistil své nástupnictví?
No nic, je třeba vyrazit do knihkupectví a posehnat Annu Klevskou.

ReziEngli
01.09.2023 5 z 5

Ze školy jsem o Janě Seymourové věděla jenom hodně základní informace , například že konečně dala Jindřichovi syna a budoucího krále. S každou další knihou mě ale dynastie Tudorovců zajímá čím dál víc a doslova tomu propadám. Rozhodně mohu doporučit! Sice začátek byl takový pomalejší, a kniha jako celek obsahuje dost výplně, je to - řekla bych - jeden z hlavních znaků historických románů. Baví mě to a chci více!

Princezna22
22.08.2023 5 z 5

Krásně napsaný příběh. Smutný konec tak laskave a hodně královny. Kdyby nezemrela mohlo být vše jinak. Smutné a zároveň pěkně napsané.

Kateřina259
07.08.2023 5 z 5

Další skvělý díl. Název v originálu "the haunted queen" podle mě celý příběh pěkně vystihuje. Na konci opět dodatek od autorky, na který se vždycky těším.

jaja1989
01.08.2023 5 z 5

Přesně takhle jsem si Janu Seymourovou představovala i ja.
Příběh byl čtivý a hltala jsem každé slovo.

Lenka_S
27.07.2023 5 z 5

I třetí kralovna se četla dobře. Po předchozích dvou silných osobnostech musela být tato poslušná žena pro Jindřicha hotovým pokladem, ale nejsem si jistá, že by ho svou poslušností a podajností nezačala brzy nudit, kdyby žila déle.

SumýšIrena
06.06.2023 4 z 5

V tomto díle bylo popsáno to, co mi chybělo v předchozím. Jak se vyvíjela kauza kolem Anny Boleynové. Jana byla velmi chytrá a Jindřicha okouzlila svou mírností - pravým opakem Anny.

PREBURDA
28.05.2023 4 z 5

Jana Seymourová jako třetí manželka Jindřicha VIII. a nekorunovaná královna vstoupila do nejvyšších míst v době velmi komplikované a velmi bouřlivé v dějinách Anglie. Hned na začátku se těžce srovnávala pádu Anny Boleynové, potom náboženské reformace, kdy v anglické církvi nastávaly převratné změny. Byla skálopevně věrná staré víře. Svou laskavou skromností pomohla k usmíření vztahu mezi Jindřichem VIII. a dcerou Marií. Jelikož po ní nezůstaly žádné dopisy či jiné písemnosti, abychom věděli více o jejim životě, zůstává tak pro nás záhadou. Krásné čtení.

Alena3029
19.05.2023 5 z 5

Opět skvělé. Vyhovuje mi přečíst si doslov autorky již během čtení, protože mne to lépe směřuje, čemu věřit a co je domyšleno

stanislava9718
18.05.2023 5 z 5

Ve třetím díle o šesti ženách krále Jindřicha VIII. - Jana Seymourová, laskavá královna, sepsala Alison Weirová skutečný smutný příběh, krátkého života třetí ženy Jindřicha, která porodila Jindřichovi jediného syna Edwarda a po porodu zemřela. I tragédie se nevyhýbají králům a královnám.

MarcoPolo936
16.05.2023 5 z 5

Co dodat autorka Vás vtáhne do doby tehdejší Anglie jako v každé své knize = nádherně. V mnohém fiktivní, v mnohém historicky podložené události si užíváte v naprosto precizně napsaném dalším dílu historického románu. Jana Seymourová je mi moc sympatická žena ve všech směrech, ať v autorčiných či v historických faktech. Janin a Jindřichův syn Eduard svou předčasnou smrtí uvedl v historickou slávu Alžbětu I. dceru popravené Anny Boleynové.Rozhodně drsný závěr v poznámce autorky a Janiny smrti a těžko říci jak se povídá, že ji Jindřich opravdu miloval.... Doporučuji.

Alizon
09.05.2023 4 z 5

Opět velmi dobré počtení. Autorka drží vysoce nasazenou laťku. Přesto tentokrát dávám "jenom" čtyři hvezdicky - jedná se ovšem o čistě moje osobní hodnocení. Částečně proto, že to, co mě u druhého dílu tolik bavilo (srovnání toho jak stejnou udalost prožila a vnímala každá z královen), je tady sice stále zajímavé, ale už trochu opakující se. A Jana pro mě osobně nebyla tak zajímavá jako její předchůdkyně. Čtivá je kniha určitě, autorka dokáže postavy oživit a i ten, kdo ví jak jednotlivé manželky skončily, bude číst s napětím. Sérii rozhodně doporučím a další díl už mám doma.

KnihomolkaKatka
16.04.2023

Zatím nejlepší díl, protože byl nejvíc čtivý. Přece jenom první dva byli hodně nabité informacemi, které jsem si často i dohledávala. To vůbec nevadí, naopak, ale přece jen mi tenhle díl sedl tak nějak nejvíc.
Samotná Jana mi povahou připomínala Kateřinu, se kterou jsem velmi sympatizovala, a tak se Jana zařadila na druhé místo mých oblíbených královen. Líbí se mi, že i zde se autorka vrací do doby, kdy jsou Kateřina i Anna ještě naživu a celou situaci sledujeme jinýma očima. Přístup Jany se mi velice líbil a jsem s ní za jedno.
Jak už tomu u této série bývá, bylo mi jí na konci hrozně líto. Obrečela jsem ji. Určitě se vyplatí přečíst si i doslov, jako ostatně u všech historických románů. Na další díl se moc těším.

Tesssay
31.03.2023 4 z 5

Dal jedu na vlne tudorovskych kraloven od Alison Weirove a ani treti kniha me nezklamala. Pekna, ctivaje znat, ze se spisovatelka snazila kralovnam vdechnout zivot a kazdou z nich lici i vzhledem k jejich povaze. Zatimco Katerina byla Kralovna s velkym K - majestatni a vazena, Anna byla nezkrotny zivel s touhou zmenit svet podle svehoJana byla laskava, vlidna, temer se nezajimala o politiku jako takovou, ale snazila se zmirnovat nektere nekompromisni postoje krale. Taky mi prisel tenhle dil prozatim nejvic ze vsech, ze byl o lasce mezi Janou a Jindrichemvrele doporucuji.