Jablka ze stromu nepadají

Liane Moriarty

Kdyby se vaše matka ztratila, řekli byste to policii? I pokud by byl hlavním podezřelým váš otec? A právě před takovým dilematem stojí čtyři dospělí sourozenci Delayneovi. Každý ve městě je zná a jejich rodičům, Stanovi a Joy, přátelé závidí, že i po padesáti letech manželství to mezi nimi jiskří. Jenže je tomu skutečně tak? Když teď prodali proslulou tenisovou akademii, kterou celá léta společně budovali, jako by najednou – samozřejmě kromě naděje na vnoučata – nezůstalo nic, co by ty dva spojovalo. A pak jedné noci zazvoní u jejich dveří cizinka, která se představí jako Savannah a jež potřebuje pomoct, protože jí napadl její přítel. Delaneyovi neváhají a zraněně dívky se ujmou. Nedlouho nato ovšem Joy zmizí a po Savannah také jako by se slehla zem. Dvě z Delaynových dětí si myslí, že otec s tím nemá vůbec nic společného – a ty zbylé dvě si myslí přesný opak! A čím více otázek si sourozenci Delaneyovi kladou, tím více jemných prasklin se na obrázku dokonalého manželství jejich rodičů objevuje...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha 2023 , Ikar (CZ)
Originální název: Apples Never Fall, 2021

Komentáře knihy Jablka ze stromu nepadají

Mruskulka
08.11.2025

Knihy od Moriarty mám ráda. Považuji je za lehké čtení, s napětím, zvratů i poučení. Nyní příběh tenisové rodiny se čtyřmi dospělými dětmi. A Savannah, která jim vtrhla do života. Kniha se četla dobře, byla napínavá, ale místy se strašně táhla.

namornice
07.11.2025 audiokniha

Po nějaké době jsem se vrátila k autorce a zklamaná jsem rozhodně nebyla. Další příběh z prosluněné Austrálie tentokrát z tenisového prostředí a postupně se odhalující příběh rodiny Delaneyových. Kniha mě bavila a přednes Terezy Bebarové byl velice povedený.

Květ
03.11.2025

Po dlouhé době jsem sáhla po Moriarty a knížku jsem si užila. Nenápadný příběh, kde se přitom odehrává vše... Jedna rodina, čtyři děti a všudypřítomný tenis. Román má rozporuplné recenze, pro někoho nuda, pro mě zajímavý vícevrstevný děj. Autorčin styl je čtivý, napínavý, rozdělený do kapitol tak, abyste hned chtěli číst další. Líbila se mi.

Pavlína2019
10.10.2025

Já nevím…
Předesílám, že nejsem zřejmě vhodný kandidát na tyto knihy.

Nejspíš se mi ta první od autorky líbila a chtěla jsem ve čtení dalších pokračovat.
Jenže to asi fakt není pro mě.

Stejně tak s touto: obal mě navnadí, ale obsah se děsivě táhne, je k uzoufání upovídaný a nebaví mě.

Prostě psychologický thriller, který mám ráda, to není.

Takže po 76 stranách odkládám. Ale milovnice dámských románů nechci odradit.
Však hodnocení je mnoho, tam si o knize můžete přečíst víc.

Já pokračuji ke knihám, které mě lákají o mnoho více.

Renca.ch
07.09.2025

Za mě průměr, kniha zbytečně roztáhlá, děj se vlekl a nic moc se nedělo. Byla jsem zvědavá jak dopadne manželství Stana a Joy a nakonec z toho byla taková fraška a ještě tam covid musel být vražený...Teprve konec byl nečekaný a zajímavý. Toto byla pro mě asi nejslabší kniha autorky, umí to lépe.

ItalianManiac
13.08.2025

Australskou autorku Liane Moriarty jsme si s mamkou už od první přečtené knihy velmi oblíbily, takže jakmile vydá další knihu, automaticky ji pořizuju a dávám mamce jako dárek k nejbližší slavnostní příležitosti. Nejinak tomu bylo i s touto novinkou - a Liane opět nezklamala!
Čtyři dospělí sourozenci Delaneyovi čelí záhadě i morálnímu dilematu - jejich matka Joy se jednoho dne beze stopy ztratí a okolnosti i motiv nepřímo poukazují na to, že za tím stojí jejich otec Stan. A jak s tím souvisí mladá cizinka Savannah, která se pár měsíců před Joyiným zmizením objevila na jejich prahu a Joy se Stanem jí poskytli dočasný domov? Sourozenci matku nahlásí policii jako pohřešovanou osobu a tak začíná pátrání...
Záhadu Joyina zmizení rozplétáme za pomoci dvou časových linek - před zmizením, kde odhalujeme tajemství Savannah, a po zmizení, kdy se všichni snaží přijít na to, kam se matka vypařila a proč. Autorka nám nedává nic zadarmo a až do úplného konce nás udržuje v nevědomosti. V ostatních recenzích mě celkem překvapil velký rozptyl - někdo knihu chválí jako parádní thriller, někdo ji naopak haní. Ano, je velice detailní a místy až moc upovídaná, ale zároveň tak dodává postavám i událostem hloubku. Příběh je navíc natolik napínavý a čtivý, že knihu prostě nemůžete odložit! Oceňuji také originální přístup u některých kapitol psaných z pohledu náhodných lidí kolem hlavních protagonistů (např. servírka v kavárně). Na konci do sebe všechny detaily pěkně zapadnou a ukáže se, jak někdy nešťastná souhra náhod dokáže všem zkomplikovat život.
Celé dílo chválím jako skvělý rodinný thriller, avšak půl hvězdičky ubírám za závěr, kdy se vše vyjasní, ale pak následuje ještě dalších cca 50 stran, které fungují jako epilog, ale ubírají knize gradaci a působí zdlouhavě. A tu šokující poslední kapitolu jsem vážně nečekala!
Doporučuji všem milovníkům společenských románů i psychologických thrillerů!
Hodnocení: 4,5*

Tento komentář také najdete na mém bookstagramu @knihy_a_kava :)

stanislava7096
27.05.2025

Autorku mám ráda a tahle kniha mě zase bavila. Vlastně příběh o tom, jak moc nás rodina, rodiče a děti ovlivňují, a to všemi směry a navzájem, napříč i okolo. Jak náš život vlastně neformují ta zdánlivě velká rozhodnutí a události, ale naopak malé každodennosti. O tom podle mě kniha byla, o životě.

Aneleh
22.05.2025

Tenis jsem nikdy nehrála, přesto jsem si z této knihy vzala pár dobrých myšlenek. Kniha rozebírá všechny členy rodiny a bylo to někdy až zbytečně natahované, že jsem nemohla kvůli tomu dočíst. Zajímalo mě, zda se Joy a Stan po padesáti letech manželství rozejdou a nedivila jsem se, že Joy tak vadilo, že její manžel po každé hádce zmizel. To jí muselo psychicky naprosto deptat, naštěstí nám autorka v závěru knihy vysvětlila, proč to Stan dělal. Vždycky si způsoby myšlení a jednání odnášíme ze své původní rodiny. Nebylo to špatné čtení, hlavně pro toho, kdo má rád podrobné psychologické rozebírání postav, jen to neustálé přeskakování z jednoho na druhé bylo někdy docela náročné. A ta vzpomínka na covid, roušky atd. mi tam přišla úplně zbytečná a konec mi mírně znechutila.

"V tomhle spočívalo tajemství šťastného manželství: nenechat se vytočit."

"Občas to působilo, jako by jejich vztah upadal a zase vzkvétal během jediného dne či dokonce rozhovoru. Joy byla schopna cítit náklonnost následovanou odporem v rozmezí pouhých deseti minut."

"Všichni žijeme sami. I když nás obklopují lidé nebo se dělíme o postel s milujícím milencem, stejně jsme sami."

lenka9743
19.05.2025

Četla jsem pár knih od této autorky...ale tohle??? Za mě jedná velká nuda, kde se vůbec nic neděje..nebo děje? Já ani nevím, v té záplavě popisu osob a situací, které s příběhem vůbec nesouvisí....této knize dávám půl bodu pouze za to, že to napsala Moriarty..

miša63
13.04.2025

Kniha se mi moc líbila, jak se děj i postavy odhalují

Katka1974
29.03.2025

Strašně se mi to líbilo, ostatně jako všechny její knihy. Každá postava se postupně odhaluje a postupně se tvoří celý příběh. a ten závěr, špička. Trvalo strašně dlouho než Moriarty vydala další knihu, ale stálo to za to, doufám, že na další nebudeme čekat, tak dlouho.

milena8281
20.03.2025

Tak tohle mi fakt sedlo. Líbilo se mi, jak autorka postupně odlupuje vrstvy a dostává se víc a víc do hloubky. To umí fakt bravurně. Ale to ukázala už v mnoha předchozích knížkách. A mockrát vás napadne Proč to proboha udělala? Nebo naopak Proč to neudělala? A přemýšlíte, jak byste se sama zachovala v podobné situaci. V příběhu se zdánlivě nic moc neodehrálo, ale ta transformace, kterou prošli všichni členové rodiny, je poměrně dost velká.

Gracinka
05.03.2025

Čtení téhle knihy byla naprostá ztráta času. Nuda, nuda, nuda. Téměř žádný děj roztahaný na téměř 500 stranách. Spousta postav, jedna nesympatičtější, než druhá.

katallinka
22.02.2025

Nechápu proč byla kniha tak dlouhá. Celou dobu se téměř nic nedělo. Odhaduji, že cílem bylo seznámit se s jednou ne úplně funkční rodinou, ale na to příběh příliš klouzal po povrchu a nebylo možné si k hlavním postavám vytvořit nějaký hlubší vztah. Jediná výhoda byla, že kapitoly byly celkem krátké, takže se kniha četla relativně dobře, ale to skákání od jedné postavy k druhé, navíc v různém časovém období bylo dost matoucí. Závěr měl asi šokovat, ale ve mě spíše zůstává pocit, že je to kniha bez konce a zajímavější zápletky. Celkově hodně průměrné čtení, asi se do dalších knih autorky nebudu pouštět…. Nebo určitě ne do tak dlouhých.

Ratatka
16.02.2025

Dočteno jen kvůli výzvě a s ohledem na to, že 2 jiné knihy od této autorky mě bavily. Zde jsem se začetla až okolo 300. strany, ale i tak to byl boj :-(.

FoxFox
13.02.2025

Do téhle knihy jsem se pouštěla na několikrát, protože jsem se vůbec nemohla začíst. Kdyby nešlo o knihu Liane Moriarty, asi bych čtení už vzdala. Nakonec jsem ráda, že jsem se přes ten nezáživný začátek prokousala, ale je pravdou, že místy se děj docela vleče. Už z rozsahu stran je ale patrné, že nepůjde o jednohubku, děj obsahuje poměrně hodně postav a autorka každé věnuje dostatek prostoru. Úplný závěr knihy jsem přečetla s otevřenou pusou, to jsem opravdu nečekala.

Jak už tu někdo napsal, Liane dokázala krásně vystihnout, že nic není černobílé a vždycky je potřeba se na věci dívat z různých úhlů pohledu.

dom.ini
04.02.2025

Poslouchala jsem jako audioknihu a opravdu jsem si to uzila. Namet je zajimavy, postavy jsou perfektne popsane a jde zde krasne take videt, jak nic v zivote neni cernobile a vse jde videt z ruznych uhlu. Jedine co bych vytkla je, ze kniha je chvilemi trochu zdlouhava, zabiha do ruznych “nepodstatnych detailu zivota jednotlivych postav, ale zase nam tim dava prostor postavy opravdu poznat a treba pochopit, takze je to svym zpusobem klad i zapor teto knihy. :)

popeluška
27.01.2025

Kniha od mé velmi oblíbené autorky se mi moc a moc líbila :-) Po dočtení mám z knihy krásný pocit. Už se nemůžu dočkat až vyjde další kniha :-) snad brzy...

Kateřina2612
24.01.2025

Pro mne velké zklamání. Nebyla to první čtená kniha od autorky. Nejprve prokousavani se začátkem, v očekávání rozuzlení příběhu na konci, ale vlastně se vůbec nic nestalo. Kniha mi prostě nesedla.

P-puma-
21.01.2025

Liane Moriarty je moje sázka na jistotu, že začátku jsem měla pocit ze jsem de spletla. Vůbec to neutíkalo a chtěla jsem knihu odložit. Díky bohu jsem u knihy zůstala a dostala jsem co jsem chtěla. Námět je zajímavý, v druhé části kapitolu vždy konci tak že prostě musíte číst dál. Postavy mají více vrstev, což autorka umí skvěle popsat. A to jak je vykresleno 40 let manželství Stena a Joy je prostě geniální.
Jedine a za mě velké minus knihy je zbytečná zdlouhavost.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy: