Já, robot

Já, robot https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30551/mid_ja-robot-iVf-30551.jpg 4 1538 203

Isaac Asimov – při tomto jménu se všem příznivcům a čtenářům SF vybaví dvě věci – románový cyklus Nadace a hlavně: tři zákony robotiky. Jakže znějí? 1. Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby člověku bylo ublíženo. 2. Robot musí uposlechnout příkazů člověka, kromě případů, kdy tyto příkazy jsou v rozporu s prvním zákonem. 3. Robot musí sám sebe chránit před zničením, kromě případů, kdy tato ochrana je v rozporu s prvním nebo druhým zákonem. Tvůrcem a otcem celé robotické etiky je právě americký spisovatel Isaac Asimov. V této dnes již klasické sbírce nacházíme jedny z nejlepších povídek, jaké kdy byly na toto téma napsány. A nelze jen dodat, že myšlenky v nich obsažené nijak nestárnou – spíše naopak.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Sci-fi

Vydáno: , Triton
Originální název:

I, Robot , 1950


více info...

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Absolutní klasika žánru. Spousta lidí sice zná Asimovovy zákony robotiky, ale málokdo si uvědomuje, co přesně znamenají a jaké problémy a paradoxy z nich mohou vzejít. Kniha je souborem povídek, které jsou propojeny skrze téma robotiky a postavu Susan Calvinové. Jsou zde samozřejmě i další postavy, které se vyskytují ve vícero povídkách, ale jak už je u Asimova zvykem nejsou základním kamenem díla.
Tady jde čistě o to předložit čtenáři k zamyšlení problémy, se kterými se bude potřeba v souvislosti s rozvojem robotů vypořádat. Jde jak o problémy technického rázu, tak zejména o morální dilemata. U většiny povídek jsem se skvěle bavil a lituji, že jsem tohle dílo nečetl už dříve. Skutečně jedno z mála sci-fi, které shledávám zcela nadčasovým a jsem přesvědčen, že nadejde doba, kdy budou právě témata obsažená v těchto povídkách daleko aktuálnější, než teď, neřku-li v době, kdy byla kniha napsána.
Hodnocení jednotlivých povídek:
Robbie - 4*
Hra na honěnou - 4*
Rozum - 5*
Chyť toho králíka - 3*
Lhář - 5*
Malý ztracený robot - 5*
Únik - 4*
Důkaz - 5*
Konflikt nikoli nevyhnutelný - 5*

Naďa2411
Naďa2411
29.02.2024 3 z 5

První povídka mě velmi zaujala, i když nemám ráda sci-fi, ostatní povídky byly již moc na mne odborné. V aknize je popisován vývoj robotů na planetě Merkur. Vždy mě toto téma přivádí k obavám a doufám, že to bude i v budoucnu pouhá fantazie člověka, ale co kdyby....protože vývoj na Zemi v dnešním světě jde neuvěřitelným rychlým tempem.


PinkBunny
PinkBunny
11.01.2024 5 z 5

Tak tahle knížka se mi hdoně líbila. Doporučuji
Slyšeno jako audiokniha.

krakonos.kraken
krakonos.kraken
05.01.2024 5 z 5

Nečekejte roboty zabijáky, je to hlavně o logice a jak různé situace překroutí 3 robotické zákony v něco, co nebylo myšleno. Vede to k situacím od legračních až k těm co ovlivňují běh celého světa.

Ivan F
Ivan F
13.12.2023 4 z 5

Tri robotické zákony - je užitočné prečítať si, ako by pravdepodobne v praxi nefungovali, alebo by mohli zlyhať. Oproti iným (pre mňa nečitateľným) knihám potomka ruských emigrantov, je to svieže a pomerne dobre napísané dielko, ktoré by si mal každý, kto trochu koketuje so SF, určite prečítať. Čo sa týka niektorých poviedok, tak majú priam banálnu zápletku a krkolomné riešenie - určite z dnešného pohľadu, lenže v roku 1950 nemohol autor predpokladať, ako sa budú systémy v roku 2023 testovať. Ešte sa pristavím pri knihe Pozitronový muž (základom je poviedka Dvestoročný muž), tá je z môjho pohľadu lepšia, je tam viac zo Silverberga a je to poznať - a tiež je to kniha vystavaná na myšlienke, ako môže testovanie zlyhať a robot (alebo android) má zrazu potrebu stať sa nedokonalým tvorom - človekom.

jfialova
jfialova
06.12.2023 4 z 5

Asimov byl neskutečný vizionář, i když jeho představy o dnešním světě jsou možná někdy trochu úsměvné. Na druhou stranu, v roce 1950, když neexistovali moderní počítače ani roboti, napsat něco takového byl opravdu výkon. Ne nadarmo je jeho kniha dodnes kultovní a o zákonech robotiky slyšel i takový technologický ignorant jako já. Z toho rovněž plyne, že knihu nedokážu úplně docenit, protože prostředí vědeckých laboratoří zabývajících se vývojem umělé inteligence je mi cizí.

Okoslav
Okoslav
03.12.2023 5 z 5

„Od nynějška jsou nevyhnutelné jediné Stroje.“

Výborná povídková sbírka, obzvlášť z pohledu dnešní doby, kdy AI a „Stroje“, jak říká Asimov, možná skutečně a nenápadně začínají hrát první housle. Stejně jako u Bradburyho, i u Asimova mě fascinuje, jak přesně dokázal s předstihem mnoha desetiletí trefit otázky, které si klademe dnes. Jen ten technooptimismus, se kterým přichází v poslední povídce, mu závidím a, viděno dnešnímu očima, příliš jeho prognóze nevěřím :-)

„Zažila jsem to od začátku, kdy chudáci roboti neuměli mluvit, až do konce, kdy se postavili mezi lidstvo a zkázu. Vy uvidíte, co přijde dál.“

Luigi1
Luigi1
29.11.2023 5 z 5

Tak to se Asimonovi opět povedlo jsem spokojený

janulka1310
janulka1310
29.09.2023 5 z 5

Přečetla jsem téměř na jeden zátah. Čtivé, nadčasové, k zamyšlení.

dpxcz
dpxcz
13.09.2023 4 z 5

Konečně jsem si přečetl, respektive poslechl, něco jiného než Kingovku a byla to rozhodně příjemná změna. Asimov prostě umí psát a tahle kniha rozhodně stojí za to přečíst.

Jara.v
Jara.v
10.08.2023 5 z 5

Nadčasové dílo k zamyšlení. Poslechla jsem jako audio knihu. Je neuvěřitelné, jak se Asimov trefil, vzhledem k dnešní automatizaci výroby a služeb. Teď do toho ještě umělá inteligence. Skvěle napsané povídky, které vtáhnou do děje a něco ve vás zanechají.

absa2611
absa2611
25.07.2023 5 z 5

K Asimovovi netřeba dodávat víc, než že vždy byl a nadále bude jedním z mých nejoblíbenějších spisovatelů...
S potěšením jsem se po mnoha letech opět vrátila k povídkám o robotech a ráda se vrátím i k dalším Asimovovým úžasným dílům.

Timkim
Timkim
17.07.2023 3 z 5

Co se musí Isaccovi nechat, je nadčasovost této knihy, ale na druhé straně je vidět, že byla napsána již před notnou dobou. Styl kterým je napsána mi přišel kostrbatý a ne zrovna dobře čitelný. Čekal jsem něco jineho. Navíc to neustále opakování tří zákonů....jistě, jedná se o klasiku, ale asi nejsem úplně cílová skupina.

zdenaR
zdenaR
10.07.2023 5 z 5

Absolutně nadčasové, klasika ve svém žánru
Úplně z toho člověka mrazí, jak i v této době má kniha co říci.

Janizoun
Janizoun
25.06.2023 5 z 5

Tato sci-fi knížka je tak krásně napsaná a tak moc povedená, že by si jí měl přečíst snad každý. Doslova zbožňuji tuto knihu povídek a četla jsem jí teď po letech opět jedním dechem. Autora této knihy i knihu samotnou doporučuji naprosto všem, protože tato kniha je úžasná a dokonalá.

Tano
Tano
02.06.2023 5 z 5

Asimov patří mezi mé nejoblíbenější autory, to, jak dokázal v mnoha věcech předpovědět budoucnost mě vždycky uchvacovalo, ať už se jedná o mikročipy, robotiku jako vědu, či další témata. Jeho představivost navázaná na věděcký vývoj je skutečně obdivuhodná a proto mám tento soubor povídek velice ráda. Lze si totiž živě představit, že by se lidstvo do těchto situací mohlo dostat :)

Lele61
Lele61
16.04.2023 4 z 5

I když od napsání těchto povídek uběhla už opravdu pěkná řádka let, tak si myslím, že jsou stále čtivé a mají co říci i současnému čtenáři. To svědčí o velikosti jejich autora.

Andrea864
Andrea864
01.03.2023 4 z 5

Poutavé, na sebe navazující povídky o řešení situací jak robotem, tak i člověkem. Zajímavé a čtivé.

Las_T
Las_T
08.02.2023 4 z 5

Docela ironické, že jsem se k Já,robot dostal až poté co jsem přečetl celou Nadaci a Sérii o Robotech. Povídkami o hyperatomovém motoru a robotu, který umí číst myšlenky tady vlastně už v roce 1950 Asimov pokládá stavební kameny knihám, které napsal klidně i o více než třicet let později. Dvě části slabší, zbytek skvělý. Jde z toho cítít, že se ještě trochu hledal (např. roboti se tady chovají občas úplně jako lidé a takový humanoidní robot Daneel je v dalších knihách tak správně toporný, jak by se od robota dalo čekat), ale celkově už zde nelze popřít ten obří spisovatelský talent na poli scifi žánru, jakým Asimov bezpochyby byl.

klmonkaa
klmonkaa
26.01.2023 5 z 5

Súbor nadčasových poviedok, ktoré zaujali tematikou, keďže ide o niečo, o čom sa v 50tych rokoch 20tého storočia iba snívalo. Ku knihe sa určite ešte párkrát vrátim.