Imagika I.

Imagika I. https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29853/bmid_imajika-imagika-i-Y3o-29853.jpg 4 142 14

Imajika série

< 1. díl >

První kniha ze dvou. Imagika – tajemný řetězec světů, dominií, kterým pevnou rukou vládne nikým nespatřený Autarcha. Čas jeho vlády se však nachýlil, blíží se výročí Usmíření a s ním i doba neodvratných změn. Estabrook, muž, který najme vraha pro svou manželku, nevědomky rozehrává hru, jejíž následky si stěží dokáže představit kdokoliv v Usmířených dominiích. Existuje však neusmířené dominium, oddělené od ostatních a to představuje reálnou hrozbu pro všechny – naše Země. Magická partie moci a kouzel vrcholí a s ní i vypravěčské umění snad nejlepšího současného autora hororů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Fantasy

Vydáno: , Mustang
Originální název:

Imajica: The Fifth Dominion , 1991


více info...

Frizer
Frizer
21.04.2023 5 z 5

Clive Barker má hodně specifický rukopis. Jeho knížky jsou pro mě buďto naprostý otřes, nebo naprostá paráda. Imagika se kloní k druhé variantě. Knížku jsem přečetl vícekrát a určitě mi mnoho věcí nedoteklo, minul jsem je, nebo jsem na ně měl malou mozkovou kapacitu. Na druhou stranu je knížka zážitek už jen díky neotřelým nápadům, velké kreativitě a postava Pie je výborná. Doteď nevím pod jaký žánr Imagiku vůbec zařadit, ale vím, že si budu chtít tuhle neotřelou jízdu zase někdy zopakovat.

WugWugs
WugWugs
28.08.2021 4 z 5

Môj prvý Clive Barker a vôbec neľutujem, že hneď jeho magnus opius. Pritom desivá obálka českého vydania na mňa s úzkostnou pravidelnosťou zazerala v knižnici od mojich 14 rokov - neskrývajúc svoje dôvody prečo svoje miesto, na rozdiel od iných prevetraných kníh, opúšťa v taškách a ruksakoch požičitateľov tak zriedka.

Imajica je typ knihy, ktorý si chcete vziať ako únik z reality, keď sa potrebujete nechať unášať. Ale nie tak ako pri telenovele k žehleniu. Tu sa dá ľahko podpáliť. Na rozdiel od bežnej fantasy, poskytuje tunel z bežného života, pretože jasne začína tu a teraz, ako normálny príbeh trochu menej normálnych ľudí (ktorí sa veľmi skoro stanú zdatne nenormálnymi). Každých pár krokov sa však nastolená cesta rozprávania skrúti do celkom iného smeru, takže z rovnej uličky je vo výsledku poschodový kaleidoskop výjavov, a niekto by povedal aj ´nechutností´. Mnohých pochopiteľne niektorá z týchto vecí pri čítaní odradí. Imagika nie je ťažká literatúra, ale určite nie ani oddychová a vyžaduje istú pozornosť (zo začiatku pre mnohé postavy) a trpezlivosť (ku koncu pre obšírnosť).

Zelazneho Amber je prvá vec, ktorá mi po dočítaní I.časti vyvstala pre porovnanie. Pretože celkovo vzatý, je Amber podobného rozsahu (vo všetkých štyroch dimenziách keď rátame aj čas), avšak formálne striedmejšie podaný, ako toto Barkerovo bláznovstvo. Problém je, že záujem, ktorý vzbudili úvodné kapitoly sa nie celkom uspokojivo transformoval do druhej časti I.dielu. "Aha koľko podivností vám viem ešte na cestu priložiť". Zrejme kvôli rozmáchanosti a ukecanosti mi dramatický záver Imagiky už začínal liezť krkom a osud postáv zostával mdlý. A to sme ešte len v polovici. Bolo by čudné, keby takáto trúfalo ujetá literatúra nevzbudila najrôznejšie pochybnosti, bokom ich všetkých - je to i tak - veľká Vec. 3.5


p0stm0derna
p0stm0derna
03.05.2021

Těšil jsem se podle recenzí a nakonec nedočetl. Fantazie jistě nekrocená, ale že by odbíhala daleko od stereotypů, nebo že by si počínala vynalézavě to mi nepřišlo. Líbilo se mi pár částí, které byly super napsané, ale mou pozornost to nakonec neudrželo. Postavy sice zajímavě poskládané, ale že by hýřily přesahy a symbolikou, to jsem neodhalil.

ludek.n
ludek.n
26.04.2020 4 z 5

Mister Barker rozehrál v Imagice úžasný mystický příběh, který nezná hranic ani jakýchkoliv žánrových omezení. Je mimořádně strukturovaný, obsáhlý a spletený z mnoha nejrůznějších vláken, které sami o sobě fungují jako samostatné dějové linky a současně přispívají každá svým dílem do celkové grandiózní mozaiky. Dá-li se nějaké dílo označit jako monumentální, pak Barkerova Imagika bezesporu je právě takovým literárním útvarem. Už dopředu vzbuzuje úctu a předjímá mimořádná očekávání. A právě tady naráží malinko kosa na kámen. Je to prostě příliš velkolepé, než aby to čtenáře vtáhlo a pohltilo. Celé této první části chybí dynamika a jednotlivé epizody se ztrácejí v rozprostřenosti a rozsáhlosti příběhu. Děje se toho tady mnoho, ale vyprávění přesto stagnuje. Zdá se to jako protimluv, ale jakmile začnete Barkera číst, zjistíte, že takových disproporcí je Imagika plná. Jako by vám něco bránilo proniknout k jádru myšlenky. Skláním se před Barkerovou imaginací, ale zatím jsem jí nedokázal úplně podlehnout.

Raddeeqq
Raddeeqq
22.04.2020 5 z 5

Otázkou zůstává co na to Hapexamendios?

gonga
gonga
16.09.2019 5 z 5

Perfektní, skvělá a neuvěřitelně imaginativní. Fantazii autora bych chtěl mít.

smardice
smardice
27.05.2019 3 z 5

Tak tohle mě opravdu moc nebavilo.

Norri
Norri
30.03.2019 5 z 5

Oba dva díly jsem četl asi 3x a těším se, až si je přečtu znova. Tohle mě prostě uchvátilo.

danny_21
danny_21
12.08.2018 2 z 5

Bohužel světy Cliva Barkera nejsou napsány pro mě. Mimo Hellraisera a pár povedených povídek z Knih Krve mě nanadchly a Imagika s jejími dominiemi a bizarními postavami to bohužel jen potvrzuje. Nápadů milión ale mně chybí ucelená povedená celková forma - 40 %

Anofeles
Anofeles
01.08.2017

Už jsem četl mnohé knihy, ale takovou ještě ne. Za mne ja tato kniha opravdu výborná ač je její styl velmi specifický. Ten co jí napsal nebyl asi úplně z této planety, ale díky za to!!!

rene6927
rene6927
07.08.2016 5 z 5

Barkera typický fantasy horor, masakr, ůchylo, psycho, kvalitní, zvratem překypující počin.

Artur Dent
Artur Dent
21.03.2015 1 z 5

Věděl jsem, že je Barker uchyl. Ale že až takovej? Tohle jsem prostě do konce nedal :D

zimela
zimela
20.02.2015 4 z 5

Barker napsal Imagiku jistou rukou; čistě a jasně. Za to velké plus. Já se ale prostě nějak nedokázal s hlavními hrdiny sžít, celkové pojetí jeho světa a domínií mě taky úplně nenadchlo (koncept magie dechu se mi nelíbil už vůbec) a těch několik jiskřivých, hezky podaných, nápadů zkrátka a dobře v mých očích nedokáže knihu katapultovat do výšin, jaké jsou jí zde nadšeně přisuzovány. Trochu zklamání, přesto ještě možná zkusím Hellrisera a až pak budu případně lámat hůl. Průměrné 4**** Druhý King ani náhodou!

Tanaka T.
Tanaka T.
11.04.2014 4 z 5

Místy hodně úchylné, ale celkově taky hodně dobré.

Štítky knihy

dark fantasy

Autorovy další knížky

Clive Barker
britská, 1952
1994  75%První kniha krve
1996  83%Hellraiser (dvě povídky)
2004  87%Abarat
2001  79%Knihy krve I-III
1995  83%Imagika I.

Kniha Imagika I. je v

Právě čtených4x
Přečtených188x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených15x
Knihotéce130x
Chystám se číst31x
Chci si koupit12x
dalších seznamech2x