Knihy krve I-III

Knihy krve I-III https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19619/knihy-krve-i-iii-19619.jpg 4 145 13

Knihy krve série

>

Knihy krve nejsou pro citlivé nátury. Jestli už máte dost příběhů na dobrou noc, které jen čerpají z o mnoho kvalitnějších autorů, tak potom vás zajisté potěší, že jste objevili mistra hororu Cliva Barkera, který se v posledních letech ukázal jako autor v tom nejlepším slova smyslu šokující. Kdo však okusí jeho bizarní světy, pro toho už není návratu...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Povídky

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Books of Blood, Volumes 1-3 , 1984


více info...

Nazli
Nazli
30.08.2021 3 z 5

Zas mi celkově sedlo dílo jen polovičatě. Přesto bych vypíchla povídky Blues prasečí krve a Strach, ty byly pro mě jedinečným čtenářským zážitkem. A nutno dodat, že takovou fantazii (vzhledem ke jmenovanému) jen tak někdo nemá. Snad jsem ani nedýchala.

Stanas513
Stanas513
04.08.2020 4 z 5

Poslední dobou už tyto "krváky" moc nevyhledávám. Přesto jsem si knihu ráda přečetla, Barker patří mezi mé oblíbence.


n.ezn.amy
n.ezn.amy
22.12.2018 4 z 5

Poctivé hororové příběhy, kdy u některých se budete doopravdy bát. Barker se nebojí popisu surového násilí a brutality a to je dobře. Naprosto se ztotožňuji s výrokem Stephena Kinga "viděl jsem budoucnost hororu, nazývá se Clive Barker" .

Lewi
Lewi
03.11.2018 5 z 5

Snad jako u každých svazků (kolekcí povídek, chcete-li) se najdou silná, ale i slabá místa. Například, mě neskutečně fascinovaly povídky - Blues prasečí krve, Půlnoční vlak smrti, Ostatky, Kniha krve, Sex, smrt a hvězdy zář a Strach. Naopak povídka, kterou jsem musela přetrpět byla Zpověď (pornografova) rubáše.
Clive Barker je pro mě idolem a jeho děl si budu vždy nesmírně vážit. Pokud si chcete přečíst něco skutečně dobrého, vřele doporučuji výše zmíněné povídky.

danny_21
danny_21
30.11.2017 3 z 5

Jednotlivé první tři díly jsem hodnotil samostatně, tento trojsvazek mi vychází jako celek s odřenýma ušima jako čistý průměr - 50 %

kazatell
kazatell
27.01.2016 4 z 5

Velice zajímavé příběhy. Nemohu říct že by horory byly uplně děsivé, ale byly velice zajímavé. Vlastně se uplně vymykali všemu co jsem doposud četl

krisstus1961
krisstus1961
17.07.2015 4 z 5

Dobré počteníčko,zvláště na mé osamocené temné chaloupce...až se mi tají dech

jardadr
jardadr
05.03.2015 4 z 5

Jako milovník žánru jsem nakonec musel zabrousit i k Barkerovi, ačkoliv moderní horor zas až tolik neobdivuji, hlavně pro jeho odlidštění a účinku stavícími mnohdy pouze na brutalitě. Jenže Knihy krve jsou už svým způsobem klasikou žánru, takže jsem je chtěl poznat. Přečetl jsen první dva svazky a celou dobu přemýšlel, odkud se vzala ta místy až zvrácená fantazie. A pak se mi propojila jedna asociace a čím více o ní přemýšlímm, tím jsem si jistější, že odtamtud bral Barker svoji inspiraci. Vzpoměl jsem si na obrazy svého oblíbeného Hyeronyma Bosche. A myslím, že tam to všechno je: zástupy mrtvých putujících pouští, zničenou krajinou pekla, jezdec na svini, těla složená z množství jiných těl, podivné bytosti a tvorové požírající v podzemí lidské maso, neřest lidského chtíče, prapodivné potvůrky, démoni, jejich celé zástupy. Barker nemusel nic moc vymýšlet, stačilo vybrat si výjev a napsat k němu příběh.
Musím přiznat, že občas byly v knize brutální a krvavé scény až zbytečně natahované, a to přestávalo bavit a znechucovalo. Ale občas v povídkách zablesklo něco jako hlubší myšlenka - třeba sympatie a víra v ženu, jako té lpeší části lidstva, což bych u autora jeho formátu ani nečekal :-). Nebo třeba myšlenky narážející na fašismus v povídce Města v horách. Ostatně tento příběh je krutá fantazie puštěná z řetězu. Kdo by si ji mohl přečíst a pak na ni zapomenout?

Kortexo
Kortexo
19.12.2014 4 z 5

Patří to mezi jeho rannou tvorbu, ale rozhodně se zde dájí najít originální myšlenky.
Rozhodně stojí za přečtení...

KriKri
KriKri
22.06.2014

Přečetla jsem První knihu krve, některé povídky se mi docela líbily, ale dál se nějak nemůžu prokousat, vůbec mě neláká číst dál, proto to vzdávám. Snad příště...

doktorking
doktorking
16.01.2013 4 z 5

Barker,Simmons,King,Matheson,-co mají všichni společné?Jsou mistři v psaní povídek.Barkerovi knihy krve jako by autora samy charakterizovali,jsou temné,brutální až sadistické,plné krve a sexu.Jasně najde se mezi nimi i slabší ale to u každého autora,jako celek výborné.

X3ON
X3ON
02.01.2013 4 z 5

Super hororove podivky, na nektere si vzpomenu i dnes ;)

sedw
sedw
16.01.2011 4 z 5

Jeden z nejlepších povídkových souborů v hororovém žánru. Ne všechny povídky jsou ale bezchybné, proto "jen" 4 hvězdičky. Nicméně hlavně povídka Města v horách je jedna z nejoriginálnějších a nejlepších povídek, co jsem kdy četl a nikdo by si ji neměl nechat ujít.