Hrútvang

Hrútvang https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154758/bmid_hrutvang-65c8c5c43232e.jpg 4 79 13

Wetemaa série

1. díl >

V magickém dračím dechu vykoval kdysi dávno bůh Varandur legendární meč Hrútvang a věnoval ho prvnímu Pánu draků Ela-Sidrahovi. Od těch pohnutých časů se Hrútvang v rodu dračích vládců dědí z pokolení na pokolení. Jediné škrábnutí tímto mečem je pro Pány draků i pro samotné draky smrtelné, proto jej střeží jako oko v hlavě, a proto se Hrútvang snaží získat všichni ti, kdož nad nimi chtějí zvítězit. Kniha je rozdělena na Legendu o dracích a Legendu o lidech.... celý text

Přidat komentář

ludek.n
předevčírem 4 z 5

Kdo se po smrti Askadrina stane novým Pánem draků? Bude to jeden z jeho tří synů nebo jeho bratr, jehož srdce za léta čekání zatvrdilo a jehož touha po moci je tak veliká, že je ochoten spáchat jakoukoli podlost, aby se domohl svého? Kniha Hrútvang předchází královskému cyklu Watemaa a do země Éllad přivádí draky, zuřivé a nebezpečné, mstící se a trpící, milující a laskavé. V jejich čele pak kráčí Pán draků, který jim vládne ze svého paláce v oblacích. Útlá knížka si nedává ambice být velkou epickou ságou, jedná se spíše o lehké, komorní a roztomilé vyprávění, ne nepodobné pohádkovým příběhům se šťastným koncem „žili, byli, a pokud nezemřeli, žijí tam dodnes“. Chvílemi je té roztomilosti až příliš, to když autorka sklouzne k nadměrnému používání zdrobnělin (skřítek je skříteček, trpaslík trpaslíček, šátek šáteček, nádavkem zelená travička, kapička, krabička, lahvička, hlavička, princeznička atd.). Jednoduchý příběh nicméně nabízí solidní zápletku, která je navzdory své pohádkovosti dostatečně dramatická a vygradovaná, aby udržela člověka u četby až do samotného závěru. Milá, příjemná a oddechová fantasy.

kalache
14.09.2022 3 z 5

...kdyby žil Jan Drda,psal by takovéto pohádky ...


Zelený_Drak
13.09.2022 3 z 5

Kniha mě příjemně překvapila. Dostat se k ní (aspoň o 15 let) dřív, byla bych přímo nadšená. Svižný styl, který kombinuje pohádkovou atmosféru s drsným středověkem a smyslem pro humor. Je to první kniha, kterou jsem z tohoto světa četla, když nepočítám komiks (ale ten už si moc nepamatuju). Nepřišlo mi, že by byla potřeba jakákoliv předchozí znalost prostředí, takže určitě lze doporučit i samostatně, a to nejen začínajícím příznivcům fantasy. Pro čtenáře, kteří chtějí svou magii magickou, své dobrodružství dobrodružné a netouží po vysvětlení, jak to všechno funguje.

Mystig
25.07.2022 5 z 5

Nevím, jak mohu být objektivní. Je to jedna z mála knih, kterou jsem četla vícekrát a mám na to nostalgicky příjemné vzpomínky. Určitě jí zase někdy zkusím. :D Pro mě jednohubkový pohádkový příběh, jelikož jsem zatím nesáhla po ničem dalším z tohoto světa...zatím.

MichaLela
03.07.2022

Vyprávění super, ale je to spíše taková pohádka, kde vše dopadne jak má a všichni jsou šťastní. Doplňuje to skládačku celé série, takže knihu doporučuji nevynechat, ale je to takové lehké počtení :)

NemmamSlov
21.06.2022 5 z 5

„No, nevypadáš teď nejlíp“ řekl Sovíček, protože skrz neviditelnou půlku hlavy byl vidět Vandrykův mozek a lebeční kosti, „ale aspoň jsi mě přesvědčil, že v hlavě nemáš piliny.“

Ďaľší príbeh s Wetemaa a tento krát sa dostávame do minulosti, kde sa dozvedáme o ukovaní meča Hrútvang a nebezpečných dračích kráľoch. Adam Andres má dobrý štýl písania, zbytočne príbeh nekomplikuje a ide priamo na vec. Síce sa v príbehu vyskytujú nelogické veci, no nie vo veľkom rozsahu. Príbeh je rozdelený do príbehu Dračích ľudí a príbeh smrteľných ľudí, ktoré sa navzájom preplietajú. Druhá časť je lepšia Vandryk a Sovíček sú humorná dvojka a o zábavu je určite postarané, prvá časť je naopak vážnejšia a snaží sa čitateľa dostať do problematiky deja. Určite odporúčam prečítať, konečne niečo lepšie zo starej edície Pevnosti. Musím si vyhľadať ďaľšie príbehy z tohto sveta.

Adam2021
16.04.2021 4 z 5

Takové jednoduché, ale fanoušci Adama Andrese by neměli Hrútvang vynechat. Hezky to vysvětlí život a magii Pánů draků. A taky to ukáže původ vědmy Arambegil, která je v dalších dílech důležitá.

kUMters
03.11.2020 3 z 5

Mno je to v zásade rozprávka, je to jednoduché, všetko dobre skončí... Žiadne hlbšie vzťahy/zvraty tam nenájdete:)

Svářeč
02.01.2018 3 z 5

Musím tak trochu souhlasit s tím, že je to asi nejslabší díl celé série. Ale rozhodně ne o moc. Každopádně Hrútvang je v jednom aspektu lepší než Andresovi pozdější knihy z Wetemaai. Totiž že pořád má takovou severskou drsnou, ale přesto poetickou mytologickou atmosféru. Toto je něco, co Rytíři kněžny Rhonwen a Sága o Wannovi (Ságu o Halldorovi jsem nečetl) naprosto postrádají.

Alee
05.06.2014 5 z 5

Jako u všech knih této série: skvělé, výborně napsané, úžasné živé postavy, barvitý svět, který mě nepřestane bavit :)

ivanhoen
17.03.2013 4 z 5

Knihu jsem četla dříve než píši tento komentář a četla se mi velice dobře. Bylo to něco novějšího a hlavně fantasy od českého spisovatale (spisovatelky ;-)), což jsem ani doposud nevěděla, že také umí psát. Vůbec celkově jsem se seznámila s mnoha zajímavostmi, když jsem psala svoji diplomovou práci na fantasy téma, kde jsem právě také tuto knihu měla zahrnutu.

Doporučuji, moc pěkné. Jen pozor na mnoho postav apod., ale to k fantasy patří.

pufina
30.01.2012 4 z 5

Krásné fantasy. Přečetla jsem to jedním dechem, velmi poutavé, svěží a originální.

Fruitix
30.11.-0001

Toto není Wetemaa 1 ale Hrůtvang !!! Zatímco série Wetemaa zachycují sjednocení země Éllad pod vládou jediného panovníka a sledují osudy jeho dvanácti družiníků, kniha Hrútvang se odehrává pět set let před těmito událostmi. Tentokrát nejde jen o osudy lidí, či království. V té době měli totiž k sobě lidé a draci daleko blíž, avšak jejich vztahy se v poslední době prudce vyostřily...