Hrdost do vínku

Hrdost do vínku https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342835/mid_hrdost-do-vinku-SIv-342835.png 4 41 9

Na osiřelou šlechtičnu Elišku Rejčku, jíž dal osud do vínku krásu a urozený původ, se usmálo štěstí: za manželku si ji vybral český král Václav II. a ten kouzlu mladičké choti brzy zcela podlehl. Zato Václavovy děti jen špatně skrývají nepřátelství. Po Václavově smrti přeroste nevraživost v otevřený boj o český trůn.

Přidat komentář

Parwana
06.05.2023 3 z 5

Oddechovka od Hany Whitton, tentokrát Válka královen Elišky Přemyslovny a Elišky Rejčky. Nepříliš historicky přesné, ale čtivé-

veronika5179
28.08.2021 3 z 5

Ke knize mám tolik výhrad: neustálé opakování slovních spojení, že jsem snad přestala počítat, kolikrát si Rejčka namotávala na štíhlý ukazováček zlaté kadeře nebo smaragdová zeleň v očích, mechový koberec z jehličí, dusot koňských kopyt, dolévání vína a prohlášení, jaký je zde klid (ať na Zbraslavi nebo v Hradci).
Téma velmi lákavé, ale autorka ho popsala trochu ploše. Richenza se chová jako naprostý sobec, je protivná, v podstatě negativní rozmazlená postava a král pomalu v její přítomnosti koktá, jak se stydí. Tak toto opravdu ne. Oceňuji, že se zmínila o rodině pána z Lipé, ale chování postav těžko uvěřitelné, spousta dialogů jako vyňata z dnešní doby. Tato kniha bohužel průměr.


vojteska70
09.07.2018

Moc pěkné. Kus historie Česka a krasně se to četlo

angelice
04.12.2015 4 z 5

První opravdová historická knížka co jsem četla. Rozhodně autorce děkuji že mě vtáhla do světa již pozapomenutých osobností, do světa o kterém už můžeme jen číst.

ritz
21.10.2015 3 z 5

Od autorky jsem četla i lepší knihy, ale přečíst se to dalo.

Sarah01
06.02.2014 3 z 5

Asi nejpovedenější román od Hany Whitton, ale souhlasím s tím, co už zaznělo níže, plochý příběh, postavy jednoduché, žádné překvapení. Přitom je to tak velké téma, které by se dalo náležitě využít.

AndyG
04.01.2014

Velmi pěkný příběh plný citů.

modranka
27.11.2013

Príbeh bezprostredne nadväzuje na knihu Eliška Přemyslovna. Dá sa samozrejme čítať aj samostatne, ale ak najskôr prečítate Elišku P. budete ma z knihy Hrdost do vínku lepší zážitok. Čo ma však prekvapilo, prečo autorka naštrbila charakteristiku Elišky v tejto časti. Kým v Eliške P. bola Eliška múdra, krásna, zbožná, tu vystupuje ako súperka proti Eliške Rejčke. A ešte jedna poznámky: z tých Elišiek, ktoré sa vyskytovali v tej dobe sa mi už krútila hlava.
Príbeh je postavený na dobových faktoch v takej miere, že mu chýba dramatizácia. Možno preto sa niekomu zdá plochý. Ako doplnenie dejepisného učiva je príbeh vhodný. Pokojne by som príbeh dala čítať aj - násť ročným.

Lindaw
15.05.2011 3 z 5

Slušně napsaný historický román, který nemá vyšší ambice než říct to samé, co už bylo mnohokrát řečeno. Příběh je plochý, připadá mi bez náboje.