Himmlerova kuchařka

Himmlerova kuchařka https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208826/mid_himmlerova-kucharka-208826.jpg 4 430 122

Róza, sto pět let stará dáma, vlastní v Marseille vyhlášenou restauraci „Malá Provence“, kde hostům předkládá velice originální pokrmy inspirované vším, čím si kdy prošla, všemi lidmi, které kdy potkala. Nakonec se rozhodne sepsat paměti, neboť její život byl vskutku pohnutý... Groteskní epopej, jež z toho vzejde, vypráví o kuchařce, která se nikdy ničeho jen tak nezalekla. Róza, ztřeštěná a poněkud drsná osůbka, přežila všechny možné podlosti 20. století, jímž prošla, aniž co ztratila ze své poživačnosti a chuti do života. Vedle dvou velkých lásek zakusila, co se dalo: genocidu Arménů, nacistické hrůzy, maoistické třeštění, osobní tragédie i ponížení, cestu jí křížili lidé obyčejní, i ti, kteří zasahovali do dějin: absurdní řízení osudu a její kuchařské umění ji na čas zavedly i do domácnosti vůdce SS Heinricha Himmlera. Pokaždé se ale oklepala a zase vykročila vpřed – někdy pod praporem, na němž vlálo starozákonní heslo Oko za oko, zub za zub. Na její neuvěřitelné pouti napříč bouřlivým stoletím i zeměmi ji doprovázela zvláštní bytost – mlok Theo, s nímž v těžkých chvílích rozmlouvala jako rovný s rovným. Hořce ironická kniha v duchu šibalských románů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

La Cuisinière d´Himmler , 2013


více info...

Přidat komentář

stanislava9718
08.02.2024

Autor napsal životní příběh ženy, kterou začátkem 20. století postihlo mnoho tragických událostí, kvůli jejímu arménskému původu, prožila válečné útrapy i osobní útrapy. Dosti silné čtení, aby mohla přežít a žít dál, tak se vzdát svých dětí. Lehčí příběh než Sofiina volba i tak stál za přečtení.

Burák
11.04.2023 4 z 5

Nevěděla jsem do čeho jdu, ale jsem ráda, že se mi tahle knížka dostala do rukou. Ale zaujal mě název a nalákala mě i anotace. Je to životní příběh ženy, na jehož pozadí se odehrávají dějiny 20. století. To já mám moc ráda!
Bavilo mě to a dověděla jsem se spoustu nových věcí. Oceňuju, že hlavní postava nemá úplně líbivý charakter a musím přiznat, že jsem byla dost šokovaná s jakou lehkostí Giesbert popisuje hrůzy, brutality a nepřízeň osudu, kterou Róza ve svém životě zažívá.
Že autorem je Francouz knížka nezapře a není to jen kvůli tomu, že většina děje se odehrává ve Francii a v textu je nespočet odkazů na francouzskou kuchyni .
I podle zdejšího hodnocení to není knížka pro každého, ale já jsem spokojená a určitě se chystám i na další Giesbertovy kousky.


Alma-Nacida
17.11.2022 1 z 5

Jakože cože? Tohle můžu brát snad jen jako autorovu osobní erotickou fantazii, ale jinak je tam všeho nějak moc. Poslouchala jsem audio, které drží nad vodou Táňa Medvecká. Začátek se mi opravdu líbil, ale bohužel už někde kolem kapitoly Návrat do Trapezuntu se dostavilo znechucení. Pro pomstu se Róza v klidu vyspí s předpokládanou obětí a navíc "to bylo to nejmenší", a ani další docela zbytečné eskapády po návratu do Paříže mě už nebraly. Přiznávám, že hodnotím, aniž jsem doposlechla.

mazlak
08.09.2022 2 z 5

Opravdu neuvěřitelný příběh. Žena milující a přesto vraždící, matka co se takřka bez boje vzdá dětí, a navíc znásilňovaná a i přes to toužící po styku. To prostě je úplně mimo jakýkoliv životní postoj. Prostě přehnaný a překombinovaný blábol.

Alix
03.09.2022 2 z 5

Ze začátku se mi kniha líbila, ale pak už to šlo rychle dolů. Z příběhu malé a nešťastné holčičky, se velice rychle stal spíš příběh nymfomanky, která své stresy léčila skokem do postele, případně poklekem na koberec, kdykoli a s kýmkoli. Hrdinku jsem nelitovala a ani mne moc nezajímalo, jak skončí, protože jsem příběhu nedokázala uvěřit. Je dost znát, že knihu psal chlap, který má o ženách dost podivné představy anebo o nich neví vůbec nic.
Jako nejsympatičtější tvor mi tady vychází jen a pouze mlok/mločice Theo.

Bája89
25.03.2022 2 z 5

Odposlechnuto jako audiokniha v nepřekonatelném podání Taťjany Medvecké. Ta to celé táhla. Co napsat o hlavní hrdince? Čtenář si k ní jen těžko hledal jakýkoliv vztah. Róza - zamilovaná, věrná, nevěrná, promiskuitní, znásilněná, vražedná, opět osudově zamilovaná, úspěšná podnikatelka, pomstychtivá mrcha nebo zoufalá matka. Zdá se to jako docela dobrý materiál pro vytvoření chytavého příběhu, ale nějak to nefungovalo. Vpravdě mi to nepřišlo ani jako groteska, spíše jako přeplácaná a občas lehce fantasmagorická koláž života jedné neuvěřitelné ženy. V podstatě jsem to celé doposlouchala jen ze setrvačnosti. Název knihy je také poněkud zavádějící, protože Himmler je zde spíš jen takové intermezzo v životních eskapádách této divnodámy. A finální pocit? Rozpaky a naprostá absence jakékoliv katarze. Sázela jsem na konec, který by měl ještě šanci podlomit mi kolena, ale ono to šlo od desíti k pěti. Živočišná osudová láska v Číně, návrat do Francie a další velká láska, tentokrát se ženou. Bylo toho zkrátka moc. Přehršel možností a událostí.

misssicccka
31.01.2022 3 z 5

Vlastne nevim, jak to mam popsat.
Zacalo to dobre, takova pekna zivotni cesta jedne stare kucharky. Je to ctive, ma to spad. Ona je takova drsnacka. Takze sve drsne zazitky vam prolina se soucasnym ostrovtipem a nadhledem stopetilete drsnacky posedle sexem tak, ze zmeni i orientaci. Aby toho nebylo malo, tak je to vyslouzila vrazedkyne, ktera vzdy unikne trestu.
Ale...neni to uz moc bizar? Nebo jen absurdni? Ja nevim, nebyl tam ten Himmler vlastne navic?
Kazdopadne to, ze jsem to cetla s mesicni pauzou, dokazuje, ze me to nejak nesebralo.
Asi si nekdy reknu: jo, to byla takova ta hovadina o te zvrhle babce, co se nachomejtla ke kazdemu vudci a kdo ji s..l, toho zabila ;)
Ale ocenuju recepty a seznam literatury. To je na cele knizce asi jedine kvalitni. Navic vas potesi, ze misto dalsich stranek uz je konec. Super zaver ;)
Ale cist se to fakt da ;), jsou tam skvele myslenky o zivote, ty si u mne vyslouzily tu treti hvezdu.

domihruzkova
29.07.2021 2 z 5

Za mě ne.

katallinka
27.06.2021 4 z 5

S knihou jsem moc spokojená. Poslouchala jsem jako audioknihu a Medvecká byla úžasná. Celkově byl příběh velmi zajímavý. Líbilo se mi prolínání příběhu s historickými událostmi. Dozvěděla jsem se dokonce nějaké novinky, díky Rozině dětství.

SydBarrett
07.06.2021 odpad!

Tato kniha stojí kvalitativně na úrovni průměrné fanfikce z Wattpadu či podobných stránek, přičemž by se do tohoto žánru dala i teoreticky zařadit. Tento typ odpadní literatury mi v zásadě nijak nevadí (spíš naopak), ale měl-li bych to tedy srovnávat s těmito dílky, tak to bylo příliš dlouhé, bylo zde málo sexu a zbytečně rozvedená tragická minulost hlavní hrdinky, která by se dala shrnout v několik větách. Je mi ale až podezřelé, jak kýčovité to celé je a podezírám autora, že si najal nějakou čtrnáctku, které dal do ruky encyklopedii Třetí říše a dal jí, ať sepíše, co chce. To není ani parodie, beru to jako špatně napsaný pokus o nacistické porno, kde si to na konci někdo rozmyslel a přepsal to do románu.

Chesterton
22.05.2021 1 z 5

[audiokniha]
Podepisuji každý negativní koment zde. Nechala jsem se zlákat mou oblíbenou herečkou Tatianou Medveckou k poslechu audioknihy a byla jsem neskutečně otrávená. Nakonec jsem byla zklamaná i interpretkou, která je dobrou herečkou, ale často při četbě hlasem hraje více než je zdrávo. V Kuchařce se jí ovšem hlasem povedlo vyjádřit Metly charakteristiku hlavní postavy dokonale: "chladná, lhostejná, lehká, věčně hodnotící mužský vzhled" to z hlasu cítit bylo! Ale popis děje je na hony vzdálen mým představám o kvalitním příběhu. Nevkusná parodie je přesné hodnocení.
Byla jsem otrávená z celku natolik, že jsem ani nenapsala komentář a to je na mě co říct :o)

Metla
14.05.2021

Prdím na to, před Rózinou cestou do Číny jsem se položila na otázku: baví mě tahle četba, nebo spíše otravuje? Hádejte... Hlavní hrdinka nesympatická, autorův vlhký sen o ženách, co si před zrcadlem musí hned začít hrát s ňadry a primárně řešících své problémy pokleknutím před pánským poklopcem, i kdyby bylo výhodné přeblafnout třeba Hitlera. Chladná, lhostejná, lehká, věčně hodnotící mužský vzhled, absolutně jsem jí nežrala lásku k rodině, nijak se ji nesnažila udržet pohromadě. Životní ztráty zmíněny z rychlíku a jaksi vlažně, válka a její oběti - nezájem, pořád dostatek peněz a žádné potíže s cestováním po okupované Evropě, vše zjednodušené, nevěrohodné. "Himmlerova kuchařka" je z mého pohledu hořkou a nepříliš vkusnou parodií na díla ve stylu "Slavík", kde čtenář s hrdinkami dýchá, vnímá jejich bolest, účastní se boje, vnitřního a téměř i toho fyzického.
Čtení mi přinášelo pouze negativní emoce, nic povznášejícího, žádný nadhled a už vůbec ne ochotu věřit. Možná jsem knihu popadla v nevhodném období, ale nehodlám ji testovat znovu. Neproťala jsem cílovou pásku, odstupuji, tudíž nehodnotím, za mě by to bylo maximálně na dvě hvězdy.

Evaho73
09.05.2021 2 z 5

Obdobný námet ako pri Trhačke zubov, kde sa zmenili iba rozprávačky a historické reálie !?
Nevadia mi fiktívne príbehy, na pozadí ktorých sú opísané historické skutočnosti, pokiaľ sú uveriteľné.
Za najväčšie negatívum považujem, že sa autorovi nepodarilo stotožniť s hlavnou postavou ako ženou. Jeho hrdinky konajú a uvažujú  ako chlapi, a to predovšetkým svojím libidom. Muž, ktorý nebol tehotný a nikdy nerodil, nevie reálne posúdiť tehotenstvo a pôrod, a preto môže bez rozmyslu napísať taký blábol o pôrode na strome. Obdobných "(ne)ženských" úvah a činov tam bolo veľa, ale najviac ma nahnevalo, ako bolo vykreslené poslanie ženy-matky. Miestami som dokonca mala pocit, akoby boli navzájom vymené úlohy mužov a žien.
S určitosťou už ďalšie autorové knihy nevyhľadám, jeho štýl mne osobne nesedí.

evineckY
26.03.2021

Po poslechu audioknihy ˇ(velmi pěkně načtená)ˇ jsem hodně v rozpacích. Ani se mi nechce knihu hodnotit. Jestli tento příběh má být podle pravdy, tak buď je už vypravěčka senilní - vzhledem věku se není co divit, nebo si autor hodně domýšlel. Protože mi to příjde hooodně neuvěřitelné. Oko za oko - tak totiž začínají války. Ze začátku pomsta a pak nenávist.

ujira
08.02.2021 3 z 5

Díky skvělému načtení se mi kniha líbila. Téma jak stará dáma vzpomíná na překonávání krutostí života, genocidu, totalitu, válku láskou a vařením, bylo pokusem odlehčit neodlehčitelné všechno zlo světa. Ale možná jen takhle mohli lidé nést tíhu války, totality, že se upnuli k obyčejným radostem života a prostě žili. Přesto není kniha literárním skvostem, nějak postrádám vedle nadsázky uvěřitelnost.

katakomb
08.02.2021 3 z 5

Od autora jsem nic jiného nečetl, tak nemůžu srovnávat. Nicméně Himmlerova kuchařka ve mně po přečtení nezanechala žádnou výraznou stopu, takže ty tři hvězdičky dávám za čtivost a přiložené recepty, příběh je dost překombinovaný a ke konci ztrácí na uvěřitelnosti i v rámci beletrie.

Anna27
23.01.2021 4 z 5

Musím říct, že Trhačka zubů se mi od autora líbila o trošku více. Byly tam podobné povahové rysy hlavní hrdinky (sexuální náruživost i na ženy, vegetariánství,...), děj je zajímavý, čtivý, ale není to na plný počet hvězd. Každopádně stojí za přečtení.

Katka2382
12.01.2021 2 z 5

No ze začátku jsem byla nadšena,ale bohužel s postupujícími stránkami ztratila kniha svou jiskru.Dočítala jsem už jen z povinosti.

Čtenářka73
17.10.2020 4 z 5

Vtipné čtení o dámě, s níž se život nemazlil, ale která přes všechny hrůzy, kterými si prošla, dokáže brát život s humorem a rozhodně si nenechá nic líbit.

lencin
27.09.2020 4 z 5

Vtipné, poněkud potrhlé, ale dobré.
(2014)