Hegel

Hegel https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170053/bmid_hegel-5gT-170053.jpg 4 6 1

Rozbor některých ústředních myšlenek Hegelovy filozofie.

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Argo , Odeon
Originální název:

Hegel , 1983


více info...

Přidat komentář

jakub2199
24.01.2019 4 z 5

Filosofie nikdy nebyla věda laikům volně přístupná a i mezi plejádou filosofů patří Hegel k těm nejnáročnějším. Přesto jde o filosofa v mnohém klíčového a pro dnešní čtenáře relevantního. O výklad základu jeho filosofie se v této knize pokusil Peter Singer. Bohužel se domnívám, že uspěl jen zčásti. Většina výhrad je krásně shrnuta v doslovu od Milana Sobotky (českého znalce Hegela). Především se autor z výkladových důvodů rozhodl rozdělit pojednání o jednotlivých filosofických koncepcích do dvou oddělených částí. Bohužel pojednání ponechaná do druhé části jsou často reflektovány v části první a výsledný obraz je tak nepřehledný, nebo alespoň těžce přehledný. Dalo by se říci, že jde primárně o výklad Hegelovi Fenomenologie ducha, poté Filosofie dějin a pak v omezené míře Filosofie práva, a snad jen z povinnosti je přilepena nakonec jedna kapitolka o Hegelově dialektice.
Jak v doslovu vytýká Milan Sobotka autor se vyhýbá metafyzickým elementům v Hegelově díle a zmiňuje je pouze tam, kde je to nezbytně nutné. Čímž reflektuje dílo Hegela více materialisticky, tedy mohli bychom říci trochu v optice Hegelových následovníků.
Každopádně jako vstupní seznámení s Hegelem rozhodně stojí za přečtení. Kniha je vzhledem k tématu čtivá a myšlenky jsou konzistentně vykládány a vysvětlovány. Pro pasáže, kterým byl věnován menší prostor je však třeba se poohlédnout jinde.