Přísežný meč

Přísežný meč https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249408/bmid_prisezny-mec-249408.jpg 4 115 18

Přísežný meč – grafický román Hra o trůny: předehra. Příběh ze světa Hry o trůny, nejproslulejší fantasy série současnosti. I v tomto komiksovém dobrodružství, které bude pro příznivce Hry o trůny sice povědomé, ale přesto úplně nové, se budou rytíř Duncan a jeho panoš Egg prodírat nelítostným světem Západozemí. Tentokrát se dostávají přímo do středu starého konfliktu, ve kterém jde sice jen o vodu, ale stejně teče především krev.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew
Originální název:

The Sworn Sword , 2013


více info...

Přidat komentář

Hor89
02.03.2023 3 z 5

Komiksové zpracování povídky George R. R. Martina v šesti sešitech. Kresba Mika S. Millera není špatná, nejvíc se mi líbil závěr komiksu. Příběh je docela dobrý, ale první díl mi přišel lepší. Autoři komiksu dostali opravdu hodně prostoru, takže povídka je do komiksové verze převedena opravdu důkladně - komiks je dokonce delší než původní povídka.

fvalek
04.11.2022 3 z 5

Návrat do světa Dunka a Egga sám o sobě nebyl špatný, ale opět mě trošku zklamal rozsah příběhu. Samozřejmě na malém povídkovém formátu neuděláme nějaké dechberoucí kroniky a eposy, ale on ten příběh nebyl nijak průlomový... Ukazuje se, že Dunk opravdu není nejostřejší tužka v penále a o malých rodech Roviny neví zhola nic. Lord Eustác sice vyvolává velký dojem důvěryhodnosti, ale od začátku tam něco nesedí a celé to démonizování Rohanny bylo spekulativní. Navíc být v týmu s Bennisem je ostuda sama o sobě. Nicméně samotná zápletka o řešení přehrady a sucha docela ušla. Více mě ale zaujaly "historické" souvislosti, ať už aktuální jako vláda Aeryse I., zmínění vztahů mezi lordy Roviny a komentáře k situaci s Dorne, tak i opravdu historické, kdy se stále více rýsuje, jak vlastně vypadala rebelie Blackfyrů. A upřímně, každý čtenář Písně ledu a ohně a dalších věcí, by se asi přiklonila k Targaryenům a Blackfyry berou jako zrádce a bastardy, nicméně Eustác to docela umí popsat, takže i já jsem si nakonec řekl, že Daemon Blackfyre nemusel být tak hrozný. Bohužel celý příběh Přísežného meče kolabuje na závěru, který je ne jedno brdo s prvním dílem. Velké řeči, velká bitka, rozuzlení, které je o dost snadnější, než se čekalo, a situace je najednou vyřešená. Sice se mi úplně nelíbila rýsující se romance mezi Rohanne a Dunkem, ale konec s Eustácem byl snad ještě horší... Takže jako co si budeme povídat, je asi spíš dobře, že už tenhle příběh opouštíme a jdeme dál. Možná bych chtěl přece jen oživit vztah s loutkářkou než toto. A snad se v posledním díle Dunk konečně pořádně předvede a i Aegon získá více prostoru.


ArkAngel
27.08.2022 3 z 5

Opět dobrá adaptace Martinova díla, byť se tentokrát jedná o slabší kousek, který ani komiksové ztvárnění nezachrání. Máme tu konflikt dvou panství a kvůli potoku se všechno zhorší. Duncan se to snaží vyřešit a vlastně se to i způsobem jemu vlastním podaří. Postavy tentokrát ale příliš zajímavé nejsou a zápletka stejně tak. Do sbírky ale rozhodně potěší.

1972Sixo
07.12.2021 4 z 5

Skôr komorná historická dráma so zaujímavým vyústením, než epické akčné dobrodružstvo. Napriek tomu držíte palce hrdinom, bojíte sa o nich a sympatizujete s nimi.

alekis
27.11.2020 5 z 5

Druhá část příběhu, který začal v Potulném rytíři.
Obrázky mají jiný dopad, než má text - a stojí za to navštívit Západozemí i v takovéto podobě :-).

protokol
31.08.2020 odpad!

totálna blbost nuda nuda nuda vyhodené prachi

Luigi1
29.05.2020 5 z 5

Opět výborný komiks a Krásné kresby

Pája20
07.02.2019 5 z 5

Opět nezklamal zbožňuji Hry o trůny a ať s tím souvisí cokoliv tak si to rád přečtu. super komiks a kresba opět nezklamal.

Rawen616
20.04.2018 3 z 5

Víceméně platí totéž jako u prvního dílu. Kresba neurazí ani nenadchne. Příběh má nějakou tu atmosféru a děj drží pohromadě.

Tomas@S
11.04.2018 4 z 5

Jiz drive jsem cetl komiksove zpracovani prvniho dilu sagy Hry o truny. Jednalo se o nekolik knih, ale dej jsem znal predem ze stejnojmenneho serialu. Tato kniha dejove predchazi zminene saze cca o 100 let. Navic jedna se o druhy dil (prvni jsem necetl), ale to neni velky problem pro alespon povrchniho znalce tohoto fantasy sveta. Zapletka je celkem jednoducha, graficke zpracovani je velmi podarene. Jedine co mne vadilo, ale to plati obecne o Hre o truny, je ze dialogy zminuji tisice jinych postav o kterych nemam ani paru o koho jde :-)

Gustik5
10.11.2017 3 z 5

Pokud v sobě Potulný rytíř nesl prvky tragické balady, je Přísežný meč v mnoha ohledech jiný. Nabízí podstatně oddychovější čtení s menším množstvím postav a nepříliš komplikovaným dějem, který přesto není příliš primitivní a má určitý přesah, byť je dění pro význam světa a dopad na jeho historii tentokrát velice okrajové. Kvalita vyprávění však zůstala nezměněná a setkáte se v něm s obdobně barevnou, povedenou kresbou, jež je díky zachování stejných autorů na stejné úrovni. Jde o dobrý rytířský příběh se stále zajímavými postavami, jenž sice nějak enormně nenadchne, ale zabaví a rozhodně neurazí. Znalce předlohy navíc opět potěší, že se jí komiks velmi pevně drží.

Jaruš7
16.08.2017 3 z 5

Po Potulném rytíři další díl před ságou Hra o trůny. A jako vždy žádná pohádka. Hrdost vlastnit a bojovat s Přísežným mečem, mečem pod kterým je přísaha zavazující k plnění jen čestných skutků, je pro Rytíře posláním na celý život.
Kresby jako vždy parádní a esence dávnověku tu nechává drsnou romantičnost rezonovat.

Atlantis
10.03.2017 2 z 5

Tak tohle ne. Ubohý pokus svézt se na vlně zájmu okolo Game of Thrones. Příběh žádný, charisma postav mizivé, kresba silně průměrná. A spojení se světem Západozemí? Ano, občas se v záplavě jmen vyskytne nějaké známé jméno rodu, ale to je tak asi vše. Ten pocit z "Trůnů" tady prostě není. Viděli jste (respektive četli) někdy u Martina, aby se vyskytovala mladá krásná vdova a my ji přitom neviděli alespoň třikrát nahou? Nebo nějaké šokující úmrtí, podvod, intrika? Nic. Nuda, nuda, nuda.

Lenka.Vílka
21.06.2016 3 z 5

Stejný názor jako u prvního dilu. Jenom o trochu horší.

LordSnape
09.06.2016 3 z 5

Platí v podstatě to samé co u prvního dílu, jen s tím rozdílem, že tady je příběh ještě hloupější, než v jedničce.

Hadati
19.04.2016 3 z 5

Druhý příběh o mladém potulném rytíři, který se odehrává tři roky po prvním díle. Rytíř Duncan a jeho panoš Egg slouží malému lordovi na jeho chudém panství. Tento lord je tak chudý, že má jen několik poddaných a dva námezdní rytíře. Panství je sužováno vedry, což se zhroší poté, co najednou zcela vyschne jediný vodní tok tohoto panství. Duncan se vydá prozkoumat, co se s tímto potokem stalo na vedlejší panství, což by mohlo být začátkem války mezi jejich vlastníky, mezi kterými panuje nepřátelství.

O něco slabší než první díl.

3DD!3
13.01.2016 4 z 5

Lepší než první díl, víc... řekněme depresivní. Vedro, hloupost, nespravedlnost. Často opomíjené věci v rytířských příbězích. Kresba pořád průměr, škoda že to nevyfasoval někdo zajímavější.

martinstefko
02.11.2015 3 z 5

"Přísežný meč" nakonec není tím, co očekáváte od "Hry o trůny". Na jednu stranu je to dobře, na druhou stranu se jedná o prvek, který může některým fanouškům vadit. Tohle je rytířský příběh, který se drží postavy, která je sama o sobě zajímavá, má neméně zajímavého parťáka, no a prožívají příběhy, které jsou takové romanticky vznešené. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/11/1028-prisezny-mec-60.html