Potulný rytíř

Potulný rytíř https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248695/bmid_hra-o-truny-potulny-rytir-05b-248695.jpg 4 211 31

Příběh ze světa "Hry o trůny", nejproslulejší fantasy série současnosti. Příběh komiksu se odehrává sto let před událostmi epické fantasy George R. R. Martina Píseň ledu a ohně. Poté, co přebere meč a štít svého padlého pána, je mladý Duncan (neboli Dunk) rozhodnutý prosadit se coby rytíř. Má štěstí – nedaleko se pořádá klání za účasti těch největších rytířů. Jenže aby se mohl přihlásit, potřebuje někoho, kdo se za neznámého bojovníka zaručí... a to je složitější, než se zpočátku zdálo. Ve světě Sedmi království není nouze o podezřívání, nepřátele, zradu, násilí, dobrodružství... ale i přátele se skrytými plány. Jedním z takových přátel je Egg – páže, které se k Duncanovi přidalo a samo má vlastní tajemství.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Hedge Knight , 2013


více info...

Přidat komentář

Hor89
12.02.2023 4 z 5

Komiksové zpracování povídky od G. R. R. Martina (v šesti sešitech) se hodně povedlo. Kresba Mika S. Millera je velice dobrá, zejména turnajová část. Příběh je jednoduchý ale zábavný, a autoři komiksu dostali hodně prostoru - takže povídka je do komiksu převedena opravdu důkladně. Komiks je dokonce delší než původní povídka.

fvalek
01.11.2022 4 z 5

S Rytířem sedmi království jsem se setkal už dávno a musím uznat, že jsem na něj nebyl připravený. Rozsahově a formou delších povídek mi nepřišel tak atraktivní jako Píseň ledu a ohně a ani tím dějem mě moc nezaujal. Nicméně od té doby jsem se skutečně hodně posunul, ať už čtenářský a osobně, tak i ve světě ledu a ohně, kde se musím přiznat, že posledních pár let neúnavně zkoumám celé universum a zaujali mě hlavně Targaryeni a vše okolo nich. Touhu pořídit si a přečíst komiksovou verzi ve mně probudil seriál Rod draka, který se věnuje zase jinému období, které mám více rozečtené díky Ohni a krvi a Nebezpečným ženám, ale dostal jsem hroznou chuť dohsromáždit a dočíst vše, co se dá, a co existuje. A právě díky tomu jsem si to asi náramně užil. Nechci se úplně chvástat, ale jsem v tomhle fantasy na takové rovni, že rodokmen a všechny ty postavy a jejich vztahy mám v malíku, takže Daeron II, Baelor, Aerys, Maekar, Rhaegel, Aerion, Daeron, Aemon, Aegon, Valarr a ostatní mě nijak nevykolejili, a dokonce mám načtené různé jejich životopisy a dosud dostupné informace, takže to pro mě byla procházka růžovou zahradou. O to lepší bylo, že hlavní postavou je Duncan a ne třeba Egg, protože zprostředkování netargaryenskou postavou přineslo příjemné oproštění se od draků a náhled na další aspekty tohohle světa. Hodně se mi líbily odkazy a narážky na různé další skutečnosti, ať už na Aegona dobyvatele, tak na posledního draka apod. Jedinou drobnou kritiku s sebou přináší asi právě to komiksové zpracování. Je sice zpracované krásně a odpovídá nějaké mé představě, ale je někdy dost zkratkovité a celkově krátké. Kdyby nebyly další díly, tak by mi tenhle samostatný díl určitě nestačil a nepřišlo by mi to komplexní. Navíc postava Duncana není tak charismatická a silná, takže mě sice upoutal, protože mám rád outsidery, ale nic víc než outsider ve výsledku nebyl, což je škoda. Nicméně se těším na další pokračování a jsem rád, že jsem se k téhle knize, sérii a adaptaci vrátil! :)


Martianus
27.10.2022 4 z 5

Původní povídku miluju, příliš mě ale nezaujalo grafické zpracování. Přijde mi poněkud primitivní.

ArkAngel
27.08.2022 4 z 5

Už samotná povídka Potulný rytíř je velmi dobře napsaná a v komiksové podobě funguje stejně dobře. Ser Duncan je čestným, byť možná trochu tupým rytířem a nedopatřením se připlete ke královské rodině Targaryenů, kteří mu způsobí nemalé problémy. Vzhledem k obsáhlosti komiksu není příběh proti předloze ani nijak zkratkovitý a drží si tempo, což je dobře. Přehled erbovních štítů na konci je pak příjemným bonusem.

ondrej3767
18.04.2022 1 z 5

Kniha mě neoslovila. Příběh má sice dva tři zajímavé zvraty, ale jinak je předvídatelný a plytký. Hlavní problém jsem měl nicméně s hlavní postavou Duncana silného jak pratura; takhle ploché postavy Martin obvykle ve svých knihách nemívá...

1972Sixo
04.12.2021 5 z 5

Prekvapenie skvelého scenára. Nepredvídateľný dej (trademark Georga R. R. Martina) zo sveta, ktorý viac než svetoznámy seriál pripomína svet Waltera Scotta, alebo legendy rytierov okrúhleho stola. Sympatické i nesympatické postavy s jasným charakterom i vnútorným vývojom. Dráma ale aj akcia skvelé rozčlenená do komplexného príbehu. Jedina výčitka: ilustrácie mi prišli tak umelo vyhladkané, chýbalo mi tam trocha tej expresie v kresbe.

alekis
27.11.2020 5 z 5

Tento příběh znám ve formě povídky a rozhodně je zajímavý. Obří Píseň ledu a ohně člověka zmoří spoustou jmen a místopisných názvů, zatímco tato poměrně krátká věcička jednoduše pobaví.
V komiksovém zpracování je podle mě velice zdařilá.
:-)

Luigi1
29.05.2020 5 z 5

Zajímavě podaný komiksový příběh doplněný luxusními kresbami.

jean_ralphio
24.03.2020 4 z 5

uplne jine nez asoiaf, ale sedlo mi to dost, rozhodne ctivejsi a zajimavejsi nez prekombinovany a roztahovacny tanec s draky

Kate18
01.04.2019 5 z 5

Krásné zpracování, známý a přitom zcela nový příběh z prostředí sedmi království. O tom, co se dělo ještě před vládou Roberta Baratheona, chvíli po tom, co byl zabit poslední drak...

katallinka
18.03.2019 5 z 5

Komiks se mi moc líbil. Velmi pěkný příběh a propracovaná kresba. Ráda jsem opět a hlédla do světa GoT.

Pája20
02.02.2019 5 z 5

Kdysi dávno jsme četl knížku Rytíř Sedmi království a strašně mě nadchla. A předělání do komiksu no to je totální bomba už se nemůžu dočkat až si přečtu další díl. Ty kresby jsou bombastické

Pitbullka
03.06.2018 3 z 5

Průměrný příběh, který mě nijak zvlášť neobohatil. Zábava na jedno odpoledne. Pro skalní fanoušky GoT možná must have, pro ostatní nikoliv.

Rawen616
13.04.2018 3 z 5

Oddechové čtení na jedno-dvě deštivá odpoledne. Větší hodnotu to asi bude mít pro skalní fanoušky Hry o trůny. Kresba je takový ten čistý americký standard. Přehledná, ani ošklivá ale ani nijak zajímavá. Já osobně jí nazývám sterilní. Bez přetahů, bez stylizace, s jasnými digitálními barvami a jednoduchou linkou.

Dervish
29.03.2018 4 z 5

Zábavné čtení na dvě odpoledne. Rád jsem se přenesl do doby rytířských soubojů, kdy se lámou dřevce, prohýbají plechy a o krvavé údy není nouze. Líbí se mi, že z Dunka Martin neudělal žádného superhrdinu, je to jen floutek, který má do rytíře ještě sakra daleko, ale odvaha a smysl pro čest mu rozhodně nechybí. V čem jsem se naopak ztrácel jsou jména všech rytířů. Když došlo na závěrečnou bitvu, nevěděl jsem kdo, s kým, proti komu vlastně bojuje - zapamatovat si ta podobná jména je prakticky nemožné. Chvílemi si myslím, že to nevěděl ani sám Martin.

Wojta777
29.12.2017 5 z 5

Můj první komiks ze světa GAME OF THRONES. Musím říct, že nejlepší komiks co jsem poslední dobou četl. Krásný desing, napínavý děj a skvěle napsané postavy. Doporučuji.

Gustik5
10.11.2017 4 z 5

Potulný rytíř je nadprůměrným komiksem s líbivou, byť mainstreamově laděnou kresbou, jenž snoubí příběh prosycený rytířstvím, zlem, fantasy nádechem a turnajovými kláními, jejichž výjevy jsou v komiksovém podání pastvou pro oči. Dílo funguje perfektně jako prequel a doplněk, ale obstojí výborně i jako samostatný příběh, jenž navíc velmi věrohodně převádí knihu do barvitých obrázků. Jedná se o zajímavý náhled do historie Sedmi království, a ať už jste fanouškem knih či seriálu, či ani jedno neznáte a máte zkrátka rádi dobré rytířské příběhy, nelze než tento sympatický počin nedoporučit.

Vendidi
24.07.2017 4 z 5

Hodně lidí psalo, že je lepší než Hry o trůny. To nemohu říci. Příběh pěkný, dobře se četl, ale na Hry o trůny to nemá. :) Každopádně doporučuji, bylo to pěkné počtení.

Eleovny
12.01.2017 3 z 5

Velmi hezky graficky zpracovaný román, ale pro čtenáře který nezná děj a postavy Hry o trůny, může být tato kniha velmi nezajímavá. Děj totiž nepřináší nic nového, chudý rytíř, bojující proti zlu. Pro čtenáře série Hry o trůny je to příjemné doplnění informací o životě Egga.

vercaa2001
11.11.2016 4 z 5

první příběh zajímavý, druhý zajímavější, třetí naprosto geniální
nenechte se moc na začátku odradit, že se to čte pomalu, ten třetí příběh přečtete za jednu noc..