Děvčata z Firefly Lane

Děvčata z Firefly Lane https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499837/bmid_devcata-z-firefly-lane-Dkz-499837.jpeg 4 268 74

Děvčata z Firefly Lane série

1. díl

Píše se rok 1974 a čtrnáctiletá Kate se už smířila s tím, že ve škole patří mezi vyvrhele a musí se obejít bez přátel. To se však rázem změní, když se naproti přes ulici přistěhuje Tully, „nejúžasnější holka na světě“. Obě se cítí osamělé, přestože každá jinak, společné tajemství je ale sblíží a brzy mezi nimi vznikne přátelství na život a na smrt. Nebojácná, extrovertní Tully je pravým opakem uzavřené, přemýšlivé a nesmělé Kate, jako kamarádky ale dokážou držet při sobě v dobrém i zlém. Léta plynou, z dívek se stávají ženy a jejich životy, v nichž se zrcadlí proměny americké společnosti a popkultury, se přehoupnou do dospělosti. Ctižádostivá Tully chce dobýt svět a všem (v první řadě své nepřítomné matce) dokázat, že za něco stojí, kdežto Katiny touhy jsou mnohem skromnější. Zůstanou kamarádkami i poté, co se každá rozhodne vydat vlastní cestou, na níž pro tu druhou nezbývá příliš místa? Obstojí jejich přátelství ve zkoušce času a překoná všechny nesnáze, nedorozumění a drobné i větší zrady? Román Děvčata z Firefly Lane na prostoru více než třiceti let mapuje vztah dvou zcela rozdílných žen, které však – snad právě díky vzájemným odlišnostem – pojí nesmírně silné pouto. Jejich příběh, v němž nechybí komické chvilky ani dojemné okamžiky, je tak především velkolepou oslavou ženského přátelství. Velkolepá oslava ženského přátelství.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

Firefly Lane , 2008


více info...

Přidat komentář

Kniholenka9
předevčírem 4 z 5

Jde o pozvolně se odehrávající příběh přátelství, které trvá více jak třicet let. Líbily se mi vložené názvy písniček, které dotvářely atmosféru daného období i zásadní světové události.

Danka1975
01.04.2024 4 z 5

Ač mě tahle moje 4. kniha od autorky rádoby na začátku chytla nejméně a trvalo mi čtení oněco déle oproti jejím předešlým, (hold u mě pomalejší rozjezd :-)), musím konstatovat, že fakt slušný výkon, Kristin!!! Plusem autorky je fakt, že nejede stejné formičky, jak mnohdy jiní mají. Prostě originál každým coulem! :-).. Příběh byl milý, v určitých situacích předvídatekný, což ale zozhodně na kvalitách neubírá. A ten konec????. . .plakal jsem jak želva :-(


Kat9
17.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Tahle kniha byla opravdu silná. Při čtení mi dokonce proběhlo hlavou slovo fenomenální. Sotva jsem ji začala číst, prakticky jsem nemohla přespat a jednou jsem nad ní zůstala vzhůru do půl třetí do rána, což je snad můj knižní rekord. Zajímavé na knize bylo, že se ubírala mnohdy jinými směry, než jsem čekala. Autorka tam několikrát naznačovala milostný trojúhelník a já předpokládala, že právě to bude předmětem rozkolu kamarádek. A ono k tomu vlastně nikdy nedošlo. Od začátku jsem také měla tušení, nebo jsem to možná někde nechtěně četla, že by se tam mohlo jednat o rakovinu. A pak pořád nic, já si říkala, že to už nepřijde, a nakonec to přišlo. Člověk by řekl, že v knize se vlastně nic tak velkého nestalo. Byl to zkrátka prostý příběh dvou životu, jednoho mnohaletého přátelství. A já mám někdy pocit, že takové prosté, upřímné životní příběhy na mě působí nejlíp.
Kniha je důkazem toho, že ne vše v životě nám může vyjít tak, jak chceme, ne každou ambici naplníme a někdy se věci stanou úplně jinak, než bychom chtěli. Ale někdy to může být i lepší. A i tak ten život může být plnohodnotný a krásně prožitý, i když třeba úplně nedosáhneme ke hvězdám. Možná, že jsou to jen jiná souhvězdí, než jsme plánovali.

bigben
10.03.2024 5 z 5

V podstatě obyčejný příběh, přitom v něm bylo vše, přátelství na celý život a s ním spojené chvíle, city i ztráty...za to mám tuhle autorku ráda...z knížky vám zůstanou pocity a dlouho si je pamatujete...zase jsem si poplakala

devildeny
08.03.2024 5 z 5

Tato kniha se bude řadit mezi mé "srdcovky". Úžasný a zároveň tak přirozený příběh dvou nejlepších kamarádek se svými vzestupy a pády. Jako v životě, tak i v této knize nemá vše vždy jen šťastný konec. Knihu jsem si koupila až na základě shlédnutého seriálu, který mě chytil za srdce a stejně tak to bylo s touto knihou. Miluju takovéto příběhy, které zachycují velkou část života.

Amazonka72
27.02.2024 4 z 5

Kniha pro "holky a pro ženy"... příběh dvou kamarádek "na život a na smrt", plný zvratů, nedorozumění, ale také lásky a odpuštění.
Každá z nás by měla mít takovou kamarádku...
Sledovala jsem i stejnojmenný seriál na Netflixu, který také nebyl špatný. Ale kniha je zkrátka kniha - narozdíl od seriálu byly osudy Tully a Kate mnohem více uvěřitelné, ve filmu (ve snaze co nejvíce natáhnout děj) bylo těch zvratů, náhod, někdy už příliš.
Co je pěkné je odlišnost jednotlivých životů obou hrdinek v dospělosti. Každá šla v životě úplně jinou cestou. Otázkou je, co je v životě nejdůležitější, bez ohledu na to, zda jsme úspěšní, bohatí či chudí. Je také pravda, že pokud by Kate byla "chudá", resp. neměla zázemí k tomu, aby se mohla celý život starat o rodinu, byl by její život určitě mnohem více depresivnější než v knize. A možná by o to více záviděla Tully její úspěch a finanční nezávislost.
Zajímavá je i dějová linka s dospívající Marah - útěcha pro rodiče, kteří dnes a denně svádí boj se vzpurnými puberťáky a mají pocit, že je jejich dítě opravdu nenávidí.
Konečné resumé - "holky, je to kniha pro nás, o nás, o lásce... takže si ji určitě přečtěte, nebudete litovat".

Luigi1
27.02.2024 5 z 5

Moc se mi to líbilo krásně popsané přátelství

lucakuca
22.02.2024 5 z 5

Kamarádky na věky věků...
Nikdo nemá všechno, každému něco chybí. A jestli má zrovna všechno, tak ať si to sakra užívá! Protože to nebude nadlouho....
Úchvatné čtení a slzy jako hrachy.

hlavajda93
22.02.2024 4 z 5

Pěkná kniha o dlouholetém přátelství, které postupně snášelo různé rány osudu. Nicméně celou dobu jsem měla při čtení špatný pocit, že se něco pokazí a celou dobu mi bylo Kate trochu líto, že vlastně byla pořád ve stínu Tully, která i přesto, že měla hrozný osud, tak šla často přes mrtvoly.
V podstatě nevím, která na tom byla hůř, jestli Kate, která sice měla milující rodinu a téměř vše, ale neměla seběvědomí a pořád žila v něčím stínu nebo Tully, která sice dosáhla všeho, čeho chtěla, ale neměla rodinu a lásku...román hezky ukazuje, že člověk, co chce pořád víc a pořád se za něčím honí, tak stejně není 100 % šťastný, pokud nemá dobré zázemí.

PeWa80
21.02.2024 5 z 5

Nádherná kniha o přátelství, touze i lásce...Nadchne i zarmoutí a ke konci kapesníky nestačí...

Ivanule
06.02.2024 5 z 5

Naprosto nádherný příběh, už jsem koukala i na seriál, ale ještě jsem ho nedokoukala,zjistila jsem, že je knížka a tu jsem si proto chtěla přečíst dřív. Příběh třicetiletého přátelství dvou kamarádek Tully a Kate, které se poznají jako dospívající dívky a prožijí spolu střední školy a obě nastoupí na univerzitu a projdou spolu až do dospělosti. Nechci se tu o tom moc rozepisovat, protože tohle si musíte přečíst. A ten konec???Tohle je další kniha,která mě rozbrečela

Majka1979
04.02.2024 5 z 5

Toto bol jednoducho úžasný príbeh. Kniha teda riadny macko, žiadna taká, čo by vošla či už svojou hrúbkou alebo veľkosťou do kabelky, ale našťastie ma to vôbec neodradilo.
Príbeh dvoch mladých dievčat, v ktorom každá z nich má úplne iný život. Tuly a Katy, dve úplne odlišné dievčatá, ale jedno mali spoločné, plány do budúcnosti. Hoci Tuly ich mala jasné, Katy sa asi nechala uniesť práve Tuly a začala snívať tiež.
Spolu idú študovať, no Tuly má nezodpovednú matku a keď už hrozí, že sa budú musiečť rozdeliť, zasiahnu rodičia Katy.
Obe idú študovať, obe začnú pracovať, stále sú v kontakte. Najhoršie je, keď sa Katy zaľúbi do muža, ktorý môže oči nechať práve na Tuly. Avšak tá o lásku nemá záujem, strieda chlapov ako ponožky. A tak sa nakoniec John a Katy vezmú a majú spolu rodinu. Tuly im možno a asi aj skutočne závidí, ale ona je spokojná so životom bez záväzkov. Dokedy? Kedy si uvedomí, že život je o niečom inom? A ako do toho všetkého zapadne aj samotná televízia, v ktorej Tuly pracuje?
Dokáže oddeliť prácu a súkromie? Alebo pôjde aj cez mŕtvoly a ohrozí tak svoje dlhoročné priateľstvo?
Na konci sa stane niečo, s čím som nepočítala, ale môžem povedať, že toto bol najsilnejší príbeh, aký som za poslednú dobu čítala. Plakala som, áno a nehanbím sa vôbec za to.
Ďakujem autorke za neskutočný zážitok. A určite každému odporúčam knihu prečítať, nebudete ľutovať. Zostala som jednoducho bez slov...
Píše sa, že to je prvá časť série, ale teda je to ukončené. No určite siahnem aj po pokračovaní, to bez debaty :)

Annannas
27.01.2024 5 z 5

Krásný životní příběh, který zrál každou další přečtenou stránkou. Ten konec mě úplně rozsekal..... jeden kapesník nestačil.

Beáta753
23.01.2024 4 z 5

Moc pěkně napsaná kniha o přátelství i když každá žije jiný život. Můžu říct, že i já mám tak velké i silné přátelství, přesto že se třeba nevidíme i rok, pokaždé se naváže jako by to bylo včera. V dnešní době je to velká vzácnost . Navíc se mi líbila léta, ve které se příběh odehrával . Bez mobilů, sociálních sítích a člověk si tu atmosféru musel zažít ne jen sdílet.

lapagerie
07.12.2023 3 z 5

Ze všech čtyř knih autorky, které jsem četla, mi tato přijde nejmíň přitažlivá. Nějak mě nezaujala. Vadil mi charakter Tully i její vlastně sobecký přístup k životu. Stále jsem čekala, kdy se to projeví ve vztahu ke Kate. Co mě ale fakt rozštíplo, byl konec. To byl šok.
Každopádně ale vím, že na rozdíl od třeba Velké samoty nebo Čtyř vichrů, Děvčata už znovu číst nebudu.

Kanimůra2
20.11.2023 5 z 5

Krásná kniha. Ostatně jako všechny knihy, které jsem od Paní spisovatelky četla. Do poslední chvíle jsem doufala, že konec se přeci jenom převrátí na lepší stránku.
Posledních pár stran mi přišlo tak dojemných, že jsem je prostě prolistovala. Neměla jsem sílu číst.

Buchtičkajani
12.10.2023 5 z 5

Krásný příběh o dvouch nerozlučných, ale odlišných kamarádkach. V knize najdete vše ze života... Kamarádství, lásku, úspěch, prohru, sny, naději... Konec je smutný a já bulela jak želva.

Anitram22
03.08.2023 5 z 5

I já se přidávám ke komentářům, že v knize je ukryt neskutečně krásný a dojemný příběh o přátelství dvou kamarádek. Skoro vše už bylo v předchozích komentářích napsáno. Paní autorka opravdu umí psát neskutečné příběhy. Po dlouhé době jsem si po dočtení knihy pobrečela. Krásné....

Slůník
12.07.2023 4 z 5

"Love is a battlefield / heartache to heartache, we stand." Mít někoho rád bolí - a Kristin Hannahová o tom dovede úžasně psát.

MagdalenaSlaba
08.07.2023 5 z 5

Tuhle knížku jsem si moc užila. Krásný příběh o dvou přítelkyních z dětství. Je to kniha o životě. O tom, že to nikdo nemá úplně jednoduché. O tom, že nikdy nevíme, kam nás život zavane. O tom, že se od našich blízkých někdy vzdálíme, ani nevíme jak. O tom, že být ženou úspěšnou v kariéře a zároveň/nebo být matkou je někdy prostě těžké.