Fima

Fima https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59158/bmid_fima-pwe-59158.jpg 4 13 5

Román je příběhem několika dnů v životě stárnoucího recepčního na jeruzalémské gynekologické klinice, jeho okolí a izraelské společnosti vůbec. Titulní hrdina – snílek, nešika, příležitostný publicista – čelí po padesátce zostřujícím se svárům ve vlastním nitru. V objetí milenek nepřestává toužit po své bývalé ženě, pronásledován pocity viny z nečinnosti, neúspěšně bojuje s nástrahami každodenního života.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Ha-macav ha-šliši , 1991


více info...

Nofar197
Nofar197
13.02.2024 5 z 5

Deštivý Jeruzalém v zimě 1989. Uprostřed Západního Jeruzaléma, ve čtvrti Kyriat Jovel, žije v zanedbaném dvoupokojovem bytě neméně zanedbaný muž Efraim Nissan, přáteli zvaný Fima, vzděláním bakalář historie, povoláním recepční na soukromé gynekologické klinice. Čtyřiapadesátiletý syn úspěšného výrobce kosmetiky žije dne na den : Jeho dny jsou vyplneny praci na klinice, příležitostným psaním článku s politickými tématy a nekonečnými polemikami buď se sebou samým, nebo s přáteli, ať už prostřednictvím telefonu či během osobního setkání.
Fima je rozporuplná osobnost : Na jedné straně velice sečtělý a vzdělaný člověk, na straně druhé otravný muž, před jehož nekonečným zvanením bych se já osobně zamkla ve sklepě. Dokáže ho smutná událost na konci onoho petidenniho období nakopnout k výraznější změně v životě? To je otázka, kterou si budou muset klást čtenáři.
Je pravda, že v knize se toho zase až tak moc neděje, ale tento nedostatek bohatě nahrazuje dění ve Fimove nitru. Pan Oz navíc dokázal skutečně skvěle vykreslit atmosféru zimního Jeruzaléma konce osmdesátých let, i niterny boj jednoho stárnoucího muze o změnu v jeho monotonnim životě.

MikulášV
MikulášV
08.06.2023 5 z 5

Taková klasická Ozovka, která čtenáře opět vtáhne do politiky, historie a zrodu státu Izrael. Ovšem nejen to. Přítomné jsou i rozmanité mezilidské vztahy a hluboká zamyšlení o životě a lidech. Sledujeme několik dní Efraima, který je neuspořádaný, roztěkaný a rozcuchaný recepční gynekologické kliniky v Jeruzalémě. Přestože jde na první pohled o ztroskotaného jedince, Fima je velmi sečtělý intelektuál, který má na vše svůj názor. Rád diskutuje a hádá se o aktuálním dění, filosofii, náboženství nebo o tom zda-li je Indie arabskou zemí či nikoli. To i když se s ním nikdo bavit nechce. Takových Fimů můžeme dnes v komentářích pod články najít nepřeberné množství.


Leona333
Leona333
04.01.2022 4 z 5

Tato kniha není z pohledu mnohého, dnešního čtenáře nikterak zajímavá. Respektive by se dalo říci, že je taková normální, všední...
Kniha o recepčním na gynekologii, který se mi mnohdy jevil jako takový ,,lůzr," snílek, ztroskotanec..., se mi pod taktovkou Amose Oze velice líbila. Občas jsem se musela nad Fimou usmát, občas nevěřícně zakroutit hlavou, občas mu i fandit.
Ke knize se ještě v budoucnu vrátím.

Hebrey
Hebrey
25.10.2018 5 z 5

Zajímavé čtivo. Fima mi nebyl úplně vždy vším sympatický, ale Ozův styl psaní, způsob přemýšlení, a barvité vyprávění mi vyhovuje.

Acamar
Acamar
15.08.2018 5 z 5

Několikadenní exkurze každodenní realitou života jednoho stárnoucího, rozvedeného, osaměle žijícího muže. Nevypadá to na příliš veselé čtení, naštěstí je průvodcem Fima... Hlavní postava Efraim, řečený Fima, je stále lehce bláhový, idealistický, roztržitý, okamžitým popudům podléhající "dětina", s velmi ochranitelským a soucitným, byť ne zcela "nezištným" vztahem k ženám (navíc vhodně pracující jako recepční na gynekologické klinice) a s potřebou neustále komentovat politické dění kolem sebe (jako bývalý básník a příležitostný žurnalista)... A přestože se v knize vlastně (až na závěr, kdy to trochu zvážní) nic zvláštního neděje, jen sledujeme, jak Fima mučí své okolí, přátele a rodinu bývalé ženy telefonáty a návštěvami s nevyzpytatelným účelem i koncem, přesto mne ta exkurze především myšlenkovým světem, lépe řečeno akrobatickými skoky Fimovy mysli, neuvěřitelně bavila.