Scény z venkovského života

Scény z venkovského života https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176256/bmid_sceny-z-venkovskeho-zivota-ao2-176256.jpg 4 40 10

Znepokojivý portrét izraelské venkovské komunity, který předkládá ve své poslední knize světoznámý izraelský prozaik, se vetře čtenáři pod kůži hned v prvním příběhu podivné návštěvy u místního rodáka Arjeho Celnika. Kdo je muž, který Arjeho přesvědčuje, že se má zbavit své staré matky a dům výhodně prodat? Jaký původ mají záhadné zvuky ozývající se zpod domu bývalého politika Kedema? A kam zmizela starostova manželka poté, co manželovi zanechala vzkaz, aby se o ni nebál? Cyklus místem i postavami propojených povídek upoutá výstižným obrazem lidské samoty a nejistoty, traumat dnešní izraelské společnosti i mistrně navozenou atmosférou.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Paseka
Originální název:

Tmunot me-chajej ha-kfar , 2009


více info...

MarceD.
MarceD.
24.10.2022 5 z 5

Už dlouho jsem se u knihy necítila tak nekomfortně. S každou další povídkou jsem užuž chtěla knihu odložit, ale něco mě vždycky donutilo číst dál. A nelituji, byl to zajímavý čtenářský zážitek.

knihyKeMne
knihyKeMne
01.02.2022 4 z 5

Vida kam mě čtenářská výzva zavála :-) Sbírka povídek z izraelského venkova vykresluje na pozadí jednoduchých příběhů několik svérázných charakterů obyvatel jedné vesnice, spolu s celkovou atmosférou své doby. Autorův styl je taky svérázný, hraje si s jazykem a své povídky nechává zásadně jakoby neukončené. Dílko mi svou strukturou připomnělo Povídky malostranské, úplně si dovedu představit, jak ho děti ve škole rozebírají a nacházejí v něm další významy.


IvaKo
IvaKo
31.08.2021 5 z 5

Povídky ze života jedné židovské vesnice mají velmi sugestivní atmosféru s náznakem tajemna. Prostředí vesnice a jednotlivé postavy jsou vylíčeny tak barvitě, že čtenář získá dojem, že to místo a všechny ty lidičky důvěrně zná.

Lola_cte
Lola_cte
29.05.2021

Hlásím se jako překladatelka knížky s vysvětlením stran té poslední povídky. I mně přišla zvláštní a úplně jiná než ostatní v knize. Když jsem se na ni Amose Oze ptala, říkal mi, že se mu prostě zdála a že tam celý ten sen přepsal tak, jak si ho pamatoval. Prý si nemohl pomoct a musel ji tam dát. :)

EL.ZA
EL.ZA
29.05.2021 5 z 5

Nikdy jsem nic podobného nečetla. Čtete a jste tam v té vesnici, cítíte vůně i pachy, cítíte vítr, déšť, horko. Příběhy zdánlivě všední, někdy hororové. Většinou nedopadnou nijak a o to větší je prostor pro vaši fantazii. Jen z poslední povídky jsem na rozpacích, její zařazení jsem nepochopila. Někdy se ke knize vrátím, protože postavy z příběhů se objevují v dalších povídkách a já si špatně pamatuji ta hebrejská jména. Třeba tam najdu pointu předchozího příběhu.

huhuhu
huhuhu
18.10.2020 5 z 5

Mistrně napsané povídky, které svou tajemností, nejednoznačností a neukončeností jitří čtenářovu fantazii. Všechny (až na poslední, která je hodně specifická) se odehrávají v izraelské vesnici Tel Ilan. Postavy přecházejí z jednoho příběhu do druhého, všechny se znají a setkávají. Žijí své obyčejné a navenek nudné životy, které ale skrývají své třinácté komnaty plné traumat a existenciálních úzkostí. Povídky rozhodně překračují realitu izraelského venkova a lze v nich vidět obecné lidské vlastnosti, zklamání, strach, bolesti, noční můry, pocit osamocení a odcizení. Sice se nedozvíme, co se odehrávalo jen v mysli postav a jak to bylo ve skutečnosti, ani nezjistíme, jak to všechno dopadlo, ale ta úžasně vykreslená atmosféra ve čtenáři ještě dlouho zůstane.

000nugatovej
000nugatovej
19.03.2020 4 z 5

Oz je pravdivý. Člověk mu věří. Tak prostě běží život... Se svými složitostmi, záhadami.
A zároveň má Oz odvahu říkat věci, které se jeho čtenářům asi nečtou lehce: "Oni nás přece nenávidí. Všichni. Copak mohou jinak? Být na jejich místě, taky bych nás nenáviděl. A vlastně nejen na jejich místě. Nenávidím nás, i když na jejich místě nejsem. Stačí se na nás chvilku dívat zvenčí, a hned je jasné, že si zasluhujeme nenávist a pohrdání. A možná trochu soucitu, toho se nám ale nedostane od Arabů. Vždyť oni si zaslouží všechen soucit, co ho na světě je." (str. 43)

kokodaros
kokodaros
28.12.2014 3 z 5

Pěkné a příjemné čtení, ale popravdě příběhy mi z paměti brzy vyprchaly a zůstala jen atmosféra rozpálených izraelských uliček a scéna, kdy neznámý návštěvník nakonec po kafkovsku přilehne k paní domácí pod peřinu a dům se ponoří do ticha. Bylo to tak?

asam
asam
31.12.2013 4 z 5

Izraelská vesnice Tel Ilan žije poklidným životem, nic se zde neděj, ani místní drbny nemají o čem povídat a musí si vymýšlet. Ale to je jenom zdání. Odehrávají se zde rodinné tragédie, rozvíjí se příběhy o kterých se nemluví, postupně se odkrývá minulost obyčejných obyvatel. A to vše v klidu, nesnesitelném horku a v tichosti domovů a zahrad.
Napsat dobré povídky je umění, povídka musí mít děj, musí gradovat a končit pointou. To vše na několika stránkách. Amos Oz je mistr povídek. Ovšem tyto jeho povídky nekončí. Jako když utne a rozuzlení žádné. O to více vás napíná jak to bude dál. A dopátráme se vůbec konce???
Velice zajímavá kniha.

Boboking
Boboking
26.11.2013 5 z 5

Neskutečně nádherné, spíše melancholické vyprávění z dnešní izraelské vesnice o jejich obyvatelích. Jednotlivé příběhy, nebo spíše scény, jsou okrajově propojené, ale každá má svůj vlastní děj. Děj, který ale jakoby neměl začátek, a vlastně nikdy nemá konec.

Štítky knihy

Židé povídky venkov Izrael venkovské povídky izraelská literatura

Část díla

všech 8 částí díla

Autorovy další knížky

Amos Klausner
izraelská, 1939 - 2018
2009  88%Příběh o lásce a tmě
2010  82%Černá skříňka
2017  79%Jidáš
2019  84%Mezi svými
2013  84%Scény z venkovského života

Kniha Scény z venkovského života je v

Přečtených50x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce10x
Chystám se číst16x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x