Filokalia – Duchovní texty křesťanského Východu

Filokalia – Duchovní texty křesťanského Východu https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138267/filokalia-duchovni-texty-krestanskeho-vychodu-138267.jpg 4 6 3

Filokalia vznikala od 4. do 15. stol. a výsledkem se stala sbírka textů, která je klíčová pro porozumění pravoslaví. Autoři textů byli mniši a jejich smyslem bylo povzbudit duchovní život, lásku k dobru a kráse. Filokalia tak více než jakýkoli jiný text zrcadlí východní náboženskou interpretaci Bible; klade důraz na mystickou a kontemplativní praxi a napomáhá zapojit všechny naše smysly při pobožnosti a modlitbě. Kniha je výběrem sedmi témat z celkového pětisvazkového díla a je doplněna o výkladové pasáže. Nabízí tak velmi cenný úvod do tradice východního křesťanského náboženství. Úvod a komentář Allyne Smith.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Philokalia


více info...

Přidat komentář

Drohtnian
07.08.2019 5 z 5

Nejedná se o zkutečnou filokalii (která kdyby byla v kompletním překladu, měla by možná přes 2500 stran), ale soubor nejdůležitějších výňatků s komentářem. Teprve letos vyšel český překlad prvního z pěti dílů, proto je tahle brožura jediným zdrojem k výrokům svatých starců z ostatních dosud nepřeložených 4 dílů.
Kvalita poznámek je dostatečná. Jedinou výtkou je, že autor zastává (dnes už zpochybněné) stanovisko o předkřesťanskému původu výroků sv. Antona Poustevníka.

Holmann
28.06.2017 4 z 5

Příjemný úvod do tohoto tématu. Nevím nakolik tato kniha trpí víceúrovňovým překladem, ale jako základní zpřístupnění tématu by to mělo stačit. Škoda že se nevydá v češtině všech pět svazků. Dnešní doba toto potřebuje jako sůl :-)


DivnýJanko
23.05.2017 1 z 5

126 strán? toto bol prvý diel: http://www.zachej.sk/produkt/3754/filokalia/ 590 strán, som jeho vlastníkom. Poopravím a pomôžem si slovenským opisom knihy: Píše sa v nej o honobení majetku, pýche, márnomyseľnosti a ctibažnosti, o všetkom, čo okolo seba vidíme. Je to kniha ktorá je protiváhou voči súčasnému relativizmu, liberalizmu, pôžitkárstvu a sekularizmu konzumnej spoločnosti. Hovorí o pokornej múdrosti a tom, že múdrosť bez sebareflexie je bezcenná... takže skrátiť 5 kníh na toto úbohé niečo a nazvať to Filokalia je urážka. A aj na tomto prístupe vidno ako sa s múdrosťou predkov u nás nakladá. Povrchné knihy tvoria povrchných čitateľov a spoločnosť je odrazu plná slepcov, ktorých vedie jednooký. IC XC NI KA!

Štítky knihy

duchovní život modlitby dobro mnišství

Kniha Filokalia – Duchovní texty křesťanského Východu je v

Přečtených6x
Doporučených1x
Knihotéce2x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x