Nejistá koruna

Nejistá koruna https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129935/bmid_nejista-koruna-Qxd-129935.jpg 4 33 7

Dynastie Tudorovců série

1. díl >

Jednou z nejvýraznějších královských dynastií na území dnešní Velké Británie byli bezesporu Tudorovci, kteří vládli na anglickém trůnu téměř 120 let. Jak se ale na trůn vlastně dostali? Prvním panovníkem z tohoto rodu byl Jindřich VII. Tudor. Právě o tom, jak se přišel k vládě nad Anglií, vypráví publikace s názvem Nejistá koruna. V knize Nejistá koruna se čtenář dozví o tom, jak byl Jindřichův nárok na trůn zpočátku velice slabý. Byl to až jeho politický sňatek s Alžbětou z Yorku, díky němuž Jindřich zajistil korunu jak pro sebe, tak pro své potomky a díky kterému také spojil dva soupeřící rody. Nejistá koruna poutavou a čtivou formou vypráví o Jindřichově nástupu na trůn, o celé jeho vládě, která trvala 24 let, a končí korunovací jeho nástupce a zároveň syna Jindřicha VIII. Ti čtenáři, kteří se rádi zajímají o historii a chtějí se dozvědět něco více o dynastii Tudorovců, by měli sáhnout právě po tomto povedeném počinu.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Baronet
Originální název:

To Hold the Crown , 1982


více info...

Přidat komentář

madem
07.12.2023 4 z 5

Spíše než velmi nejistý král mě zaujal jeho syn a myšlenkové pochody ohledně budoucí královny Kateřiny.

stanislava9718
28.04.2023 4 z 5

První kniha Jean Plaidy ze série Tudorovci. Jindřich VII. nastoupil na trůn díky sňatku s Alžbětou z Yorku. Jindřich si upevnil moc díky své silné matce Markétě Beaufortové, jedné z postav Války růží. Svou vládou se snažil být spravedlivý a laskavý, byl ale hodně spořivý. V zahraniční politice opatrný. Ke konci vlády a po smrti syna Artura, byl zatrpklý a některá rozhodnutí nebyla populární. Skrýval tajemství, protože v některých pramenech se uvádí, že Jindřich byl zodpovědný za smrt Eduarda V. a Richarda, vévody z Yorku, synů Eduarda IV., které nechal v Toweru uvěznit Richard III. Další kniha do mé sbírky v knihovně.


fénix56
11.02.2023 4 z 5

Když Jindřich Tudor nastoupil na trůn, nebyl si moc jistý v kramflecích, jak se říká. Nástupnická linie nebyla v jeho případě úplně stoprocentní. A vlastně ani linie jeho manželky Alžběty. Ale jejich sňatkem se spojil rod červené a bílé růže a ukončila se tím pádem válka růží.

Jenže občas se vynořil nějaký falešný vhodnější kandidát na trůn, a jednoho skutečného vhodnějšího kandidáta už Jindřich věznil v Toweru. A to ani nemluvím o synech jeho tchýně Alžběty, kteří byli v Toweru zavražděni, dodnes se neví, na čí popud. K tomu má Jindřich VII. jen dva syny (dcery se nepočítají), z nichž jeden umře. Tak se není co divit, že je čím dál nervóznější.

Více knih bylo napsáno o jeho synovi, Jindřichovi VIII., tak jsem si s chutí přečetla knihu o panování méně známého Jindřicha VII.

VendulaB
01.08.2021 5 z 5

Další výborný historický román od skvělé autorky, tentokrát popisující osud Jindřicha VII. Jako vždy jde o velmi čtivou, poučnou a plnou knihu. Postavy jsou dostatečně dobře vykresleny na to, abyste k nim mohli něco cítit a kniha Vás tak vtáhla. Super. Doporučuji.

TheMelorry
05.06.2016 4 z 5

Prostě nešlo, abych po sérii o Tudorovcích nesahla. Jindřich VII. mě moc nezajímá a proto jsem nebyla ani nijak nadšená ze začátku knihy. Když se ale potom rozjel příběh, kniha mě bavit začala moc. Jsem si jistá, že další díly pro mě budou zábavnější...

čef
10.09.2015 4 z 5

O velkou literaturu sice nejde, ale pro zájemce o populární anglickou historii je zde informací více než dostatek. Samotný život Jindřicha VII. je určitě hodně zajímavý a poučný nejenom z hlediska jeho mnohem známějšího nástupce Jindřicha VIII., ale i bojem s dalšími uchazeči o královský titul.

mariva
07.11.2014 4 z 5

Další zájímavý pohled do anglických dějin, tentokrát částečně spojený s tím, co jsem od autorky nedávno četla ze španělské historie, takže určitě zajímavé čtení i poučení.