Chrabrí rytieri a chladné hrady

Chrabrí rytieri a chladné hrady https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/376488/bmid_chrabri-rytieri-a-chladne-hrady-gFw-376488.jpg 4 87 9

Poznejte evropský středověk také z té temné stránky! Kniha Temní rytíři a ošumělé hrady vás tryskem zanese zpět do dávných časů, kdy se rytíři potloukali po krajině v naleštěném brnění, poddaní se třásli strachy o život a všichni do jednoho bydleli v tmavých, studených dírách. Dozvíte se například: - proč si jeden bláznivý rytíř usekl prst - odporné skutečnosti o sveřepých válečnících - co se dělo v zatuchlých hradních šatnících Přečtěte si o obávaných hladomornách a mučírnách, krutých křižácích, strašidelných hradních historkách a nejslavnějším muži v plechovce - svatém Jiří. Dějiny nikdy nebyly tak děsivé!!!... celý text

Humor Literatura naučná Historie
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Dark Knights and Dingy Castles , 1998


více info...

Přidat komentář

Starmoon
02.12.2023

Jeden z obľúbených autorov môjho detstva, priebežne si plánujem opätovne prečítať všetky jeho u nás preložené dielka. Začala som týmto, ale popravde, zanechalo vo mne trpkú pachuť a dosť dezilúzií o značne zidealizovanom rytierskom stave. Čo už, veď to je predsa hrôzostrašná história :-D. Ale jeho pohľad na križiacke výpravy sa mi predsa len zdal príliš zjednodušený a neobjektívny.

Taťka Hraboš
14.02.2022 5 z 5

Další výborný díl ze série, který je ideálním prostředkem k vyvrácení romantických představ dětí (i dospělých) o rytířích a životě na hradech. I když je to všechno podáno jako obvykle s hutným humorem, místy se mi obrazně řečeno nad „rytířským“ chováním, jejich zbytečnou krutostí a také často nesmyslně podstupovaným rizikem (na turnajích, při bitvách), stejně jako nad poměry na hradech, zvedal žaludek. Buďme rádi za naši relativně mírumilovnou dobu (tedy tady u nás) a útulné a čisté domky a byty. Jen by mě zajímalo, jestli si děti uvědomují totéž, anebo knihu vnímají jen jako legrační vyprávění.


ParallyShawy
20.04.2021 5 z 5

Učitel dějepisu a Děsivé dějiny ve mě vlastně vzbudili lásku a zájem o historii.

Chytuš
29.05.2019 4 z 5

Jako vždy parádní - spojení černočerného humoru a historie u nás doma prostě frčí. Jen jsem si lámala hlavu s tím, co jsou to ty "ošumělé hrady" - na to jsem ale nepřišla ani v průběhu čtení - svitlo mi až poté, co jsem si zjistila originální název "Dark Knights and Dingy Castles" - ups, zřejmě mělo být "omšelé" hrady :-D Každopádně i tak doporučuji!

"Dějiny dokážou být někdy děsivé, protože učitelé a rodiče od vás očekávají, že se je budete celé hodiny biflovat...
Problém je v tom, že dějiny se moc zjednodušují.
Nikdy není nic jednoduché. Vezměte si například válečníky. Když byl člověk bohatý, vezl se na koni, byl dobře živený a zdravý. A pokud padl v bitvě, zacházelo se s ním jako se šlechticem. Když byl člověk chudý, šlapal mrazivým blátem nebo dusivým prachem bosýma nohama, polomrtvý hladem a nemocný. A pokud padl v boji, skončil většinou jako zvíře na porážce. Bum, šmik - a bylo to!
Tahle kniha je hlavně o těch bohatých na koních. Ne, nejsou tu žádná nudná fakta o jejich holenních brněních a nákolenících, ale zajímavé skutečnosti, které opravdu potřebujete znát, například co to byly halapartny a jak se s nimi strhávali rytíři z koní. Protože holenní brnění a nákolenice jsou jenom kovové pláty na ochranu holení a kolen a ukážou vám je v každém starém muzeu. Ale halapartny jsou ostré zahnuté nože na dlouhých tyčích, na kterých byly háky na strhávání rytířů z koní. Používali je obyčejní pěší vojáci. Jakmile byl obrněný rytíř na zemi, pěšák ostrým a špičatým koncem halapartny našel skulinku mezi dvěma pláty brnění a do té pak halapartnu vrazil.
Kdybyste byli mrznoucí a hladovějící sedláci s halapartnou na krku bohatého a tlustého chlapa v konzervě, co byste udělali? Právě o tom by se v dějepise mělo mluvit: o lidech. Jak se chovali? A proč se tak chovali? A co byste dělali vy, kdybyste byli v jejich kůži... nebo spíš v jejich hadrech?
V knize najdete vyprávění o bojechtivých jezdcích na koních - o nebezpečných zabijácích a temných rytířích. Byli to muži, kteří o sobě všude tvrdili, že jsou věrní svému veliteli (kdo by jim věřil?), ke všem zdvořilí (to sotva) a ochraňujících slabé (to snad nemysleli vážně!).
V této knize je řeč i o domech, ve kterých žili a o které bojovali... tedy o jejich hradech. Chata u Berounky by pro takového rytíře nebyla dost dobrá. Ten si musel postavit nóbl haldu kamenů se spoustou chodeb a věžiček s točitými schody. Byly to ponuré stavby, od krví pocákaných hradeb až po zatuchlé podzemní kobky. Proč si nepostavili chalupu třeba někde u Chrudimi nebo vilu v Bydžově? Protože si mysleli, že hrady jsou bezpečné! Existoval vůbec nějaký způsob, jak takový nedobytný hrad zdolat a jeho zoufalé obránce pobít? Když budete číst dál, dozvíte se to..."

ArthasKarfa
26.01.2018 5 z 5

První kniha z této edice, která se mi před lety dostala do rukou a započala tak dlouhou tradici čtení těchto skvěle podaných knížek o historii.

Vidlička
17.10.2017 4 z 5

Dle mne gradiózní počin, jak spráťatům přiblížit historii skutečně, ale skutečně fťypnou formou. Gratulace.

helusa2
11.01.2017 3 z 5

Určitě fajn způsob, jak dětem podat nenásilně informace o násilné době ;-) Pro mě bohužel jsem si vybrala historickou etapu, o které lecos vím, takže toho "nového" pro mě nebylo tolik. Ještě zkusím Egypt nebo USA, tam jsem pole neorané, a uvidím, co se opravdu dozvím.
Jediné, co bych vytkla, jsou někdy až násilně vtipné a neomalené hlášky, které mi lehce připomínaly Poseroutku (toho faaaakt nemusím). Terry Deary to umí i líp (četla jsem Švindlovu uličnickou akademii)...

dominika2585
05.12.2016 5 z 5

Z této série jsem četla několik knížek jako Strašlivý Egypťané nebo Úžasní Řekové a vždycky jsem se při čtení dokonale bavila a zároveň jsem se dozvěděla spoustu informací. Určitě super způsob jak vzbudit v lidech a hlavně v dětech zájem o historii :)

Dandulka
10.06.2012 5 z 5

Tahle knížka byla vůbec první, která se mi z této edice dostala do ruky a hned mě nadchla.Super.