Cvičebnice korporátního práva

nehodnoceno
Cvičebnice korporátního práva https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420547/bmid_cvicebnice-korporatniho-prava-Ew2-420547.jpg 0 0 1

Text je především podkladem pro seminární výuku. Obsahuje celou řadu fiktivních dokumentů, které se v zásadě neliší od reálných předloh.

Přidat komentář

Set123
08.12.2023 4 z 5

No přečetl... je to cvičebnice, takže tam je celkem dost volného místa, že ano? Ale dejme tomu. Nebudu předstírat, že mám tuhle věc rád. Nemám. Dokonce ji nesnáším. Jak bych tuhle mrchu ostatně mohl mít rád, když jsem do ni musel čumět každý týden jak blb, dokud jsem za pomocí učebnice a ZOKu nevypracoval těch 20 – 30 stran.

Ne, vážně ji nemám rád. Ale to asi není relevantní. Svůj účel plní. Kniha je navržena přímo pro studijní program obchodního práva II na brněnské právnické fakultě. Odpovídá tedy zhruba struktuře výuky, přičemž studenta nutí zamýšlet se nad problémy korporací z "praktického" hlediska a to leckdy v modelových situacích dosti složitých. A nepřehledných – to je výtka autorům, občas by prostší formulace vůbec ničemu neuškodily.

Autoři se navíc pokusili o využití Poláčka. Takže pokud jste četli Bylo nás pět, jistě se pobavíte nad trablemi Bajzy, Bejvala spol. Osobě jsem spíše došel přesvědčení, že se ještě pár let k přečtení dané knihy nedokopu, pánové mi to dost zkazili.

Kniha je dělená do bloků podle jednotlivých korporátních témat, která jsou přibližována přes právní úpravu s.r.o., s tím, že je-li daný institut výrazně jinak upraven v jiných formách, hodí vám tam autoři navíc speciální příklad. Obsahuje i specifičtější, složitější otázky nad rámec studia, které mohou korporace zase přiblížit z trochu jiného pohledu.

Nu nic no, dohromady je to celkem dobrá publikace plnící svůj účel. Nemohu si pomoc, bylo by poněkud akceptovatelnější, kdyby nebyla směřovaná na tři měsíce studia, ale spíše na půl roku. To je ale problém programu, ne knihy.

A mimochodem, málem bych zapomněl (zapomněl jsem a uvědomil si to druhý den) na tu nejvýznamnější část knihy. Judikatura. Málokdy najdete tak pečlivě vybrané stovky judikátů ovlivňujících korporátní život, z nichž je navíc povytahovaná právní věta, takže se od vás nečeká, že to po nocích budete všechno číst. To je mimořádně užitečná záležitost, za kterou lze autorům děkovat.