Volání Kukačky

Volání Kukačky https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190008/bmid_cormoran-strike-volani-kukacky-95z-190008.jpg 4 4622 998

Vzrušující detektivní román J. K. Rowlingové, napsaný pod pseudonymem Robert Galbraith. Když se slavná modelka Lula Landryová zřítí ze svého zasněženého balkonu v londýnské čtvrti Mayfair, dojdou vyšetřovatelé rychle k závěru, že šlo o sebevraždu. Případ se zdá být uzavřen. Lulin bratr má však stále jisté pochybnosti. A najatý soukromý detektiv má za něj odhalit pravdu. Cormoran Strike je válečný veterán, který si z Afghánistánu odnesl těžké zranění, i jizvy na duši. Během řešení případu proniká do světa distingovaných bohatých mužů a krásných svůdných žen, odhaluje skryté souvislosti a sám se ocitá ve smrtelném nebezpečí. Tento napínavý kriminální román působivě líčí atmosféru velkoměstského Londýna – od ospalého poklidu ulic ve čtvrti Mayfair po zapomenuté hospůdky v East Endu a čilý ruch v Soho. Volání kukačky je vysoce ceněný debut Roberta Galbraitha, v němž se poprvé setkáváme s detektivem Cormoranem Strikem a jeho sympatickou pomocnicí Robin, na jejichž další případy se můžeme těšit už nyní.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Plus
Originální název:

The Cuckoo's Calling , 2013


více info...

chrudas
chrudas
10.03.2024 5 z 5

Volání kukačky mě mile překvapilo, četlo se dobře. Detektivní linka dobře promyšlená. Cormoran a Robin vytváří sympatickou a sehranou dvojku. Určitě si přečtu další díl.

Petass
Petass
10.03.2024 5 z 5

Nechápu, proč jsem se sérii tak dlouho vyhýbala, asi jsem si nechtěla autorku spojovat se špatnou knihou... Ale tahle kniha byla sakra dobrá!!! I přes pomalé tempo a podrobné popisy, až jsem se musela někdy pousmát, do jakých detailů autorka zachází, mě kniha neskutečně bavila, přečetla jsem ji za víkend. Mám ráda spíš klasické detektivky, než potoky krve a sadistické vrahy. Kukačka je přesně můj šálek kávy. Cormoran Strike má tak akorát správnou směs šarmu, vtipu a inteligence. Robin ho skvěle doplňuje. Doporučuji a těším se na další díly!


Astonius
Astonius
09.03.2024 3 z 5

Tak jsem dočetla, ale moc z toho nejásám. Autorka buduje atmosféru a seznamuje s postavami velmi pozvolna, aby pak mohla děj gradovat, ale u tak obsáhlé knihy je ta omáčka třeba na 250 stranách a to jsem se tedy musela do čtení nutit. Jednou jsem si i přečetla pár místních komentářů s pěti hvězdičkami, aby mě trochu nakoply.... :-) Druhá polovina knihy už mi tolik nevadila, ale stejně jsem měla pocit, že mě na celém příběhu zajímají jen pasáže týkající se osobního života dvou hlavních postav a jejich rodící se vztah - tedy bylo mi úplně jedno, jestli Lulu někdo strčil nebo skočila sama..... Těšila jsem se na vysvětlení v závěru, ale prostě mi přišlo, že to nějak skřípalo. Bylo tam moc detailů, které podle mě nebyly logické a i když byly našroubované tak, aby zapadly přesně do kostry příběhu, spíše jsem si řekla "no to určitě", než "páni"... Čtení samo o sobě dost zadrhávalo, protože text obsahoval převahu rozhovorů - výslechů, takže jakmile čtenář unavený po dni v práci a domácích pracích konečně zasedl ke knize, za chvíli ztrácel pozornost a mohl (musel) se velmi často vracet... :-) Takové to čtení, kdy oči jen letí po stránkách, to tedy nebylo. A také musím zmínit vulgarismy - pokud jsou v textu užity citlivě, je to podle mě jen ku prospěchu, ale tady mi přišlo, že si autorka udělala rozpis a u každého jména přiřadila, jaké vulgární slovo bude používat a pak to tam sázela skoro do každé věty. Časem budu ve čtení série asi pokračovat, přece jen je to nadprůměrné v porovnání s většinou nyní vydávaných "detektivek".

PetaZ
PetaZ
06.03.2024 5 z 5

No a ja jsem oproti jinym naprosto nadsena... Pravda, Cormorana si podle popisu nedokazu predstavit jako 35i leteho, ale to neni az tak moc podstatne.. Kniha se mi moc libila, vubec mi nevadilo, ze to bylo tak dlouhe a pokud je zacatel serie povazovan za nejhorsi a postupem se knihy zlepsuji,tak jsem zvedava, co se v dalsich knihach doctu

katerina4564
katerina4564
06.03.2024 3 z 5

Čím začít? Asi hlavním hrdinou Cormoranem, nemohu si pomoct, ale stále mi při čtení vyskakoval v představě člověk typu Zilvar z Bylo nás pět :-)
Nedokázala jsem si tuto postavu omladit, ale třeba v dalších dílech Cormorana vizuálně předělám. Celkově detektivní příběh zdlouhavý a v některých pasážích zbytečně protahovaný, ubrala bych tak 80 stran. Přesto byla kniha svým způsobem po příběhové stránce čtivá. Co bylo ale naprosto katastrofální - čeština, slovosled, interpunkce. Několikrát jsem četla větu opakovaně, abych pochopila smysl. Nevím zda to bylo v mé e-book, ale některá znamínka byla používána špatně, nesmyslně a to mně na knize vadí. Číst se má plynule a ne se snažit chápat smysl věty.
Dalším kamenem úrazu v této knize byla Lešinka, nevím jak je pojmenována v originále, ale tohle jméno mě naprosto vytáčelo. Stejně tak Lulka, ta zdrobnělina byla do očí bijící.
Robin mi v celé knize připadala zbytečná, jak kdyby si jela svojí dějovou linku, ale to se tuším v dalších dílech změní.
Rozhodně hodlám ve čtení dalších dílů pokračovat, ale tento si bohužel odnáší průměrné hodnocení.

Farg
Farg
04.03.2024 5 z 5

Vyborna detektivka pokud vam nevadi natazeny dej. Kniha se sklada ze spousty vyslechu, kterymi se pomalu dostavate k celemu pribehu, ktery stal za smrti.

dlabikk
dlabikk
27.02.2024 2 z 5

Zklamání, jedno velké zklamání. Seriál se mi líbil, tak jsem si s odstupem času chtěla příběh i přečíst. Tady bohužel nemohu říct, že kniha byla lepší než seriálové zpracování. Děj se mi táhl, že jsem chvílema i ztrácela pozornost. Plus jsem měla v tom, že se mi scény živě vybavovaly včetně jeho pahýlu a umělé nohy. Mrzí mě to, ale ani já nezavdám k tomu, aby se Volání kukačky začervenalo :o)

theDagger
theDagger
26.02.2024 4 z 5

Řemeslně dobře zpracovaná detektivka. Zápletka se postupně poodhaluje, vše je nakonec jasně vysvětleno a dává smysl. Na svůj žánr poměrně dlouhá, ale děj postupně nabírá spád a čte se to samo.

Zoufalá je ale práce vydavatele. V mé verzi je plno chyb a překlepů, jako by to vydavatel psal na mobilu s autokorekcí. Většinu jiných knih bych kvůli tomu zahodil po prvních kapitolách. U pokračování se ještě kousnu, jinak ale už od Plus nikdy nic.

EliskaD
EliskaD
13.02.2024 3 z 5

Neurazí, nenadchne. Tak bych to charakterizovala. Detektivní příběh na téměř 500 stranách byl poměrně rozvleklý. Četla jsem bez zvláštního zaujetí. Další díly mají lepší hodnocení, dám této sérii ještě šanci.

katst
katst
11.02.2024 5 z 5

Vůbec mi nevadilo, že je kniha tak obsáhlá a místy možná pro někoho i zdlouhavá. Konečně kniha, kde je vše vysvětleno a logicky do sebe zapadá. Klasická detektivka s povedenou zápletkou i rozuzlením, kdo je vrahem.

alimoon
alimoon
10.02.2024 3 z 5

Poslechnuto jako audiokniha.
Ono to vlastně není ničím zvláštní - hlavní hrdina je osudem sužovaný ošklivý outsider, tajemný, férový, nesympatický, do jehož pečlivě střeženého soukromí se postupně dostává jak čtenář, tak krásná, milovaná, sympatická asistentka, která konečně v životě může zažít nějaké to dobrodrůžo. Kdo by mohl být vrah mě napadlo snad už ve třetí kapitole, postupem knihy jsem v tom jen utvrdila, tak bylo zklamáním, že nepřišel ten "wow" moment na konci. Nicméně nic z toho neubírá knize na čtivosti, postavy se pěkně vyvíjejí, sem tam čtenáře překvapí nějaký nečekaný zvrat... na autorčin první krimi román dobré.

Mona-Lisa
Mona-Lisa
10.02.2024 5 z 5

První díl detektivní série z pera J. K. Rowling.
Vyšel u nás 2014 a od té doby ještě další 4 díly! Nejspíš jsem měla zatemnění mysli s otálením, protože to je skvost.
.
Celý poslech audioknihy jsem absolvovala s chutí a slastí.
Z 90 procent jsou to výslechy podezřelých. Akce jen tak poslední kapitolu.
Ale jaké výslechy to byly panečku. Každé osobě ušité namíru a počítající s individualitou vyslýchaných.
Geniální! Jako šachová partie nebo tanec. Překvapivé, věrohodné, dynamické, když přistoupíš na tento styl a necháš vést, čeká tě skvělá detektivka. Máš šanci uhodnout vraha jako já. Ale přiznávám svou zvrácenou mysl, pozor.
Hlavní postava - soukromé očko má jako svou pravou ruku sympatickou holčinu.
Ta jejich interakce knihu okořenila znamenitě, moc se těším na druhý díl.

“Společnost Robin mu vyhovovala a uklidňovala ho. Visela na každém jeho slově. Nenudily ji jeho přerušované dlouhé odmlky. Ten jeji safírový snubní prsten fungoval jako zarážka -až sem a ani o krok dál. Mohl se před ni předvádět. “

Veronika_mad
Veronika_mad
08.02.2024 4 z 5

Kromě HP a detektivek vlastně nic jiného nečtu, tak co bych byla za fanouška HP, kdybych si nepřečetla sérii detektivek od JKR. Myslela jsem, že se to bude číst lehce, ale bohužel. Knihu s tolika stránkami a poutavým příběhem přečtu někdy i za 4 večery, ale tahle mi trvala skoro 14 dní. Je to takové složitější čtení, ale příběh zajímavý, o tom není pochyb. Na můj vkus to bylo hodně utahané. Za relativně dlouhé popisy dávám hvězdičku dolů.
Nakonec bych chtěla moc ocenit to, že jsem opravdu netušila, kdo je vrah - do věty: "Zabil/a jste..." (nechci spoilerovat :) ) To se moc často nestává.

Iveta701
Iveta701
04.02.2024 5 z 5

Úžasná krimi do poslední chvíle jsem netušila kdo je vrah a Cormorane i Robin naprosto super už se těším na další ze série

Dasa1313
Dasa1313
01.02.2024 4 z 5

Jako první jsem narazila na seriál C.B. Strike, seriál se mi moc líbil a postavy Cormorana i Robin mi byly velmi sympatické, tak jsem si přečetla knihu, samozřejmě vizuálně už pro mě budou postavy z knihy vypadat, tak jak v seriálu, ale myslím, že tvůrci seriálu se do postav strefily a jsou stejně (ne)sympatické.

Kniha není klasickou detektivkou - brutální vražda, napětí, strach, policejní stanice. Což chápu, že nemusí sedět každému čtenáři.

Cormoran je nerudný detektiv, který se snaží sám objasnit sebevraždu, co za ní stálo, nebo zda za ní nestojí někdo druhý. Náhodou ke Cormoranovi přichází sekretářka Robin a ti dva k sobě sednou jak pr**l na hrnec (nenapadá mě jiné přirovnání:o)).

Jejich spolupráce je skvělá, obě postavy jsou velmi sympatické a vyšetřování v jejich podání mě bavilo. Příběh neobsahuje spoustu postav a čtenář se v příběhu krásně orientuje a navíc se to celé odehrává v Londýně, což příběhu taky přidává příjemnou auru.

Čtivé, trošku složitější na čtení a dlouhé (přitom nejkratší kniha ze série), ale naprosto skvělé, jiné, ale výtečné.

Sulmo
Sulmo
28.01.2024 5 z 5

Dávám vysoké hodnocení. Žádný krvák, přestřelky, žádné otravné ,jiskření' mezi hrdiny. Prostě taková pohodová detektivka. A plus hvězdička za to,že ani jeden hlavní hrdina neholduje alkoholu a drogám.

Luigi1
Luigi1
02.01.2024 4 z 5

Moc se mi líbí číst tyto knihy

Kamcatak
Kamcatak
20.12.2023 4 z 5

Skvělé nové setkání s JKR! Oproti jiným detektivkám jsem měla pocit, že ano, takhle pravděpodobně skutečně vypadá práce soukromého detektiva. Většina knihy je popisem všech výslechů, které Kormorán vede s různými svědky a podezřelými. Díky tomu, že máme snad veškeré informace k dispozici, opravdu jsem se snažila přijít na to, kdo byl vrahem a párkrát jsem i pomyslela na toho pravého, ale vždy ho zavrhla, ne to přece nemůže být on(a). A tak mě závěr perfektně překvapil.
Prostředí modelingu a bohaté smetánky Londýna mě vyloženě nebrala a občas popisy výslechů se nezdály zas tak zábavné a přesto se mi kniha četla skvěle a moc jsem si ji užila. Rowlingová hold umí psát! Moc se těším na další díl.

KnihomolkaOli
KnihomolkaOli
11.12.2023 4 z 5

Čtivé, zajímavé, Rowlingová se prostě nezapře. Na rozdíl od jiných detektivek jsem do poslední chvíle nevěděla, kdo je vrah.

maja8148
maja8148
08.12.2023 4 z 5

U tohoto dílu se mi detektivní zápletka líbí více než u hedvábníka. Na druhé straně u dalšího dílu mě ty věci okolo nepřišli tak otravné jako zde. A po třetím díle někdy určitě sáhnu.