Čtvrtá oběť

Čtvrtá oběť https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248266/bmid_cinske-thrillery-ctvrta-obet-VqS-248266.jpg 4 648 125

Čínské thrillery série

< 2. díl >

Margaret se opět ocitá v situaci, kdy musí zapojit své jedinečné schopnosti, tentokrát během vyšetřování série rituálních poprav v Pekingu. První tři oběti byly zdrogované, svázané, označené plakátem s přezdívkou a číslem, a profesionálně sťaté. Čtvrtá oběť byla popravena stejně, ale s tím rozdílem, že šlo o amerického diplomata čínského původu. Pro všechny je záhadou, proč se Jüan Tchao po několika desítkách let v Americe vrátil do Pekingu, proč se spokojil s nevýnosným úřednickým postem proč si pronajal byt v ošuntělé části města - nebo proč zemřel stejně bizarním způsobem jako další tři Číňané. Li s Margaret jsou pravdě na stopě, ale zároveň se tak nebezpečně přibližují i k vrahovi, který je připraven obětovat kohokoliv, aby svá tajemství uchránil.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Host
Originální název:

The Fourth Sacrifice , 2000


více info...

Přidat komentář

Mirek240
07.01.2024 5 z 5

Velmi svizne cteni, kde osobu zaporneho hrdiny odhalite vcelku rychle, ale motiv uz ani tak ne, tak ctete a chcete vedet proc :) a jako bonus se dovite obrovske mnozstvi zajimavych informaci o Cine. Za me muze byt :)

Čmeláček
22.10.2023 4 z 5

Stále ještě to nebylo úplně to pravé ořechové :). Ale tak přečíst se to dalo, i když vím, že Peter May píše lepší knihy. Jenomže na víc než na čtyři stars to nevidím, takže asi tak :).


Praevka
10.10.2023 2 z 5

Tímto dílem s Čínskými thrillery končím. Napsané to má autor čtivě, o tom žádná. Ale nechci už v dalších X svazcích dělat křena u milostných ani pracovních peripetií hlavních hrdinů.

mimi55
23.05.2023 5 z 5

Jako audiokniha super.

Luigi1
20.05.2023 5 z 5

Tento díl se povedl četl jsem ho bez přestávky

Mateo67
28.02.2023 4 z 5

Moje první setkání s touto sérií. Poslouchala jsem jako audioknihu a moc pěkně se to poslouchalo. Spíše než vyšetřování vraždy se zde řešily milostné vztahy mezi třemi hlavními postavami, ale proč vlastně ne. Kniha mě navedla ke “samostudiu” kulturní revoluce v Číně, takže já jsem spokojená. Dostala jsem relax i poučení. Pokud se mi dostane do ruky další audiokniha, určitě si ráda poslechnu. Číst další díly ale nebudu, zde už mám seznam plný na několik let dopředu.

Nudlesmakem
29.01.2023 3 z 5

O chlup lepší než první díl. O Margaret si pořád myslím, že je na pár facek. Ale je zajímavé, co se tam člověk dozví o Číně. Doufám, že se kvalita knih s každým dalším dílem bude zvyšovat.

Mája777
21.01.2023 5 z 5

Tak i tohle se mi líbilo. A souhlasím s ostatními, bylo to o trochu lepší. Líbí se mi sledovat vyšetřování zločinu a zároveň vyvíjející se vztahy hlavních hrdinů. No a jako bonus je zde krásně popsaná historie i současnost Číny. Asi mě nikdy nenapadlo, že kulturní revoluce byla tak krutá.
Určitě tuto sérii doporučuji a vrhám se na třetí díl.
(21. 1. 23 - 1 853 - 5)

Arwen777
10.12.2022 4 z 5

Audiokniha
O chlup lepší než první díl, jako audiokniha ideální.
Vztah Margaret a Liho se dostává do krize a některé momenty jsou skoro úsměvné. Daleko lepší než v minulém díle je ale detektivní zápletka. Propracovanější, tajemnější a s velkým podílem historických reálií. To bylo super. Zajímavé byly i jiné odlišnosti kultury a životního stylu, včetně úskalí politiky jednoho dítěte.
Jediné, co mě zaráží, je nekompetentnost čínské policie. Nedokážu posoudit, zda je to propaganda nebo pravda.
Nicméně pro mě bylo poslouchání zábava.

IHT
21.04.2022 4 z 5

Urcite lepsi, nez prvni dil - tady uz vysetrovani docela davalo smysl, byt prehlednuti konkretnich stop, ke kterym se Li posleze vracel, je ponekud usmevne :)
Pachatel se da odhadnout uz nekde v pulce (no, tak to zvaldl ja, verim, ze nekdo pozornejsi, zkusenejsi, ci pristupujici analyticky z pohledu spisovatele, to mohl zvladnout temer na zacatku ;))
Linka s Liovymi pribuznymi je sokujici (sestra, svagr), ale zabavna (neter), tezko rict, zda ji autor pouzil jen jako tmel pro hlavni protagonisty, urcite jsem ale zvedav, jaky bude jeji dalsi osud. Nezbyva, nez si pustit dalsi dil!
A propos - palec nahoru pro Janu Plodkovou a Martina Mysicku!

janina66
09.04.2022 5 z 5

Tento druhý díl čínských thrillerů se mi líbil podstatně více. Mnoho podezřelých. Už se těším jak bude pokračovat vztah Li a Margaret.

Luci19346
30.03.2022 4 z 5

Kniha se mi líbila, ale přišlo mi, že má pomalejší spád. Od 30% knihy jsem tušila, kdo bude vrah. Pak se téměř nic v dějové linii vyšetřování nedělo. Hezky je v knize popsaná čínská historie a kultura. Konec mě trochu překvapil.

Kerberos
15.02.2022 4 z 5

Poslouchala jsem audioknihu, nejdřív jsem byla překvapená obsazením. Jana Plodková jako Margaret byla pěkně protivná. Vrah byl odtajněn celkem brzy, ale to neznamená, že vyšetřování šlo hladce .Konec mě překvapil.Další díl si taky poslechnu.

Iki1
10.02.2022 4 z 5

V knize mě upoutaly velmi dobré popisy čínské reality včetně historických okének. Hlavní postava Margaret mi šla pěkně na nervy, její milostná avantýra je fakt těžko uvěřitelná. Ale možná to byl autorův záměr. Od poloviny knihy ovšem čtenář ví, kdo má vraždu na svědomí a žádný nečekaný závěr se nekoná.

VendulaB
19.10.2021 4 z 5

Další povedený díl zajímavé série. Tentokrát trochu ubylo napětí (osoba vraha se dala brzy vytušit), nicméně zde stále zůstává pro autora typické skvělé vykreslení atmosféry. Příjemná kniha.

xxiixxi
03.10.2021 3 z 5

Audiokniha:
Ach jo, další pokus s Mayem a zase taková rozporuplnost! Už zde několikrát zmiňované popisy prostředí, jídla, zvyklostí a historie byly opravdu dechberoucí a perfektní, ALE! Minusy vidím v zápletce, hlavním záporákovi a Margaret byla většinu knihy na pěst a prostě neuvěřitelná. Nevím, jestli je detektivka psaná tímto způsobem záměrně, ale knihu jsem poslouchala jako kulisu a nevěnovala ji náležitou pozornost, a přesto jsem odhalila vraha tak v polovině příběhu a to je, věřte mi, co říct. Důkazy hlavní hrdinové jakoby neviděli a ještě klidně vyzrazovali průběh vyšetřování každému na potkání.
No řekněme, že tato kniha byla zklamáním, potenciál měla totiž daleko větší.

evismaior
26.08.2021 4 z 5

70% - Tento díl detektivních příběhů odehrávajících se v Číně se mi dostal do ruky jako první, ale vůbec to nevadilo, protože autor píše čtivě a dokázal vždy na vhodném místě několika větami shrnout, co se odehrálo v prvním dílu. Americká patoložka Margaret a čínský detektiv Li jsou poté, co si po milostné avantýrce mysleli, že se už nikdy neuvidí, opět svedeni dohromady dalším nevysvětleným případem vražd stětím, kdy právě čtvrtá oběť dle Margaret vykazuje známky toho, že ji zavraždil někdo jiný, než ty první tři. Za dost slabé považuji to, že autor nevím jestli záměrně (protože to bylo až příliš okaté na to, aby to nezamýšlel) hodně brzy naznačil, kdo má čtvrtou oběť na svědomí. Ale tak aspoň jsem nemusela být zas tak napjatá a jen jsem čekala, jak se vše vysvětlí. A mezitím jsem si užívala všechna ta vyprávění o čínské historii dávné (zde konkrétně o terakotové armádě) a ne zas tak dávné (zrůdnosti prováděné těmi nejomezenějšími, kteří se dostali k moci v době kulturní revoluce, kdy není divu, že někdo pomýšlel na pomstu), jakož i o téměř současných (kniha je přece jen stará přes dvacet let) reáliích, kdy nejvíc mě asi zasáhly souvislosti, ke kterým v Číně vedla politika jedonoho dítěte, od potratů povolených až do 28 (!) týdne, přes holčičky posílané do adopce, až po kult čínských zpovykaných jedináčků, kteří určují a ještě dlouho budou určovat soudobé dění v Číně.

myryjam
24.07.2021 5 z 5

Tenhle díl se mi líbil ještě víc než první, zaujal mě příběh, který odkrývá čínskou historii. Vzhledem k tomu, jak je pro nás neznámá, přináší i poučení. Jinak je kniha pěkný koktejl, napětí, lásky, lehce okořeněný náznaky sexu i humoru. No a audiokniha v podání Martina Myšičky a Jany Plodkové, co víc si přát?

tinka1974
07.07.2021 4 z 5

Tak tento díl byl o poznání lepší. poslouchala jsem audio. Moc se mi líbí dozvídat se o zvyklostech Číny a pozorovat vztah mezi Li a Margaret

eliska8413
10.06.2021 2 z 5

Knihu jsem trochu nedopatřením četla jako 3. díl v sérii, protože mobil vyhodnotil Sál smrti jako dřívější knihu. Proto jsem nebyla tak napjatá, jak dopadne vztah mezi Lim a Margaret. O to víc jsem se soustředila na samotné vyšetřování. To bylo plné chyb, kterých by se určitě zkušení kriminalisté, detektivové a patoložka nedopustili. Vzbuzovalo to až úsměvné okamžiky, kdy mi pachatel byl jasný jen z toho důvodu, že se ptá jako malý Jarda, jak jde vyšetřování a Margaret mu vyslepičí od posledního detailu aktuální stav v případu. Tak určitěěěěěěěě.
Stejně tak neobstojí milostná vsuvka. To co bych věřila středoškolákům na lyžařském výcviku, nemůžu překousnout u 33 leté vysokoškolsky vzdělané ženské, která už má pár rodeí za sebou. A protože děj skončil hodně divně a vím, že další kniha navazuje v jiném časovém úseku, tak jsem z toho taková paf, co se vlastně dělo v mezidobí.?