Čierny kruh: Koniec mafie

Čierny kruh: Koniec mafie https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419612/bmid_cierny-kruh-KHE-419612.jpg 4 58 10

Čierny kruh série

< 3. díl

Leto 2003. Mafia deväťdesiatych rokov stráca moc. Čo však prichádza namiesto nej? Čerstvo vyštudovaný Milan Ostrý nastupuje do úradnej funkcie. Pracuje nielen pre mafiánskeho bossa Petra Štarcha, ale aj pre vplyvného skorumpovaného úradníka Alexandra Vokoša. Lenže v jednom meste nemôžu byť dvaja vládcovia... Schyľuje sa k veľkej zrážke a Milan sa ocitá medzi mlynskými kameňmi. Čím viac spoznáva odvrátenú stranu moci, tým rýchlejšie stráca zem pod nohami. Ktorá cesta vedie k naplnenému životu a ktorá do zatratenia? Devädesiate roky sa skončili, doba sa zmenila. V podsvetí sa už tak nestrieľa, no stále ide o krk. Stávky sú vysoké, čierna hra berie nielen život, ale aj dušu. Jozef Karika tentoraz prináša veľký román o tenkej hranici medzi dobrom a zlom, úspechom a pádom, minulosťou a súčasnosťou nášho štátu aj o križovatke, na ktorej sme sa ako spoločnosť ocitli.... celý text

Přidat komentář

Kortez
04.04.2024 5 z 5

Audiokniha ako inak, skvele načítaná pánom Petrom Sklárom. Pútavo a svižne napísaný príbeh z malého slovenského mesta o malých slovenských mafiánoch. Rád by som na túto tému čítal ďalšie a ďalšie pokračovania...

janina66
03.05.2023 4 z 5

Ačkoli se závěrečný díl jmenuje Koniec mafie, tak zdaleka nekončí. V tomto díle vyjímečně děj plyne jen z pohledu mladého Milana, syna Luboše Ostrého.
Tak trochu očekávaný konec. Líbila se mi zmínka o Michalovi Harvanovi a Vojtěchovi. O nich jsem trilogii poslouchala před touto. Byla daleko zajímavější.
Pozor spoiler: zrádný Vokoš a boss Peter opět na ně nedošlo.


sackettboy
07.12.2022 3 z 5

Občas som mal pocit, že autor rozpráva svoj životný príbeh, a to čo verejne nemôže priznať ventiluje aspoň knihou :-). Ale to je asi tak všetko nad čím som počas čítania premýšľal. Bohužiaľ osobne sa mi nepáčilo, že Jozef do románu vo veľkom vkladá opisy ako v jeho mysterióznej vetve románov. Takže, keď som sa pri čítaní dostal k zaujímavému deju, hneď po pár stranách ho nahradilo niekoľko nezaujímavých strán opisov Milanových pocitov z Alenky z Ríše divov, chňapania priepasti a ďalších nezmyslov. Chápem, že v iných knihách kde tie fakty a dej nie sú tak zaujímavé, mu tieto odskoky román natiahne do predavateľnej formy, ale tu mi to dosť kazilo čítanie. Celkovo tento román ani nemusel byť, pretože je už iba zlomkom toho, čo autor predviedol V tieni mafie, či románe Nas smrť, ale tak hlavne, že sa nám ten Čierny kruh uzavrel.

PetK
03.04.2021 4 z 5

Tentokrát, na rozdíl od předchozích dvou dílů, sledujeme dění jen z pohledu jediné osoby. Je to změna, mám sice ráda pohledy více postav, no nevadilo mi to.
Celá trilogie mě navnadila zjistit si něco víc o slovenských dějinách, což jsem si ale, dlužno podotknout, říkala už i u Na smrť. Je vidět, že Karika si dal práci a nepodcenil rešerše. Prolíná se děsivá minulost s šílenou přítomností a zaznamenat můžeme zřejmě i autobiografické prvky.
Jak velký boss je ružomberský boss? Co vše je ochoten udělat pro své zájmy a zachování postavení? Do jaké míry je absurdní fungování státní správy karikaturou a do jaké míry skutečností?
Tahle trilogie a Na smrť mě baví mnohem víc než autorovy dřívější knihy. Ty jsou sice na vysoké úrovni, ale výše zmiňované otevírají i nepříjemné otázky a dotýkají se bolestivých ran, proto je považuju za hodnotnější. Je to prostě jiná liga.

6718
29.03.2021 5 z 5

Spočiatku trochu prekvapenie zo zmeny formy z er na ich, ale to nás aspoň vtiahne hlbšie do deja. Taktiež je trochu nečakané, že sa na dej pozeráme očami postavy ktorá v predošlých dieloch nebola tak podstatná, ale to zas len dodáva novú perspektívu do tejto ságy.
Najviac ma potešila zmienka o Mikulášovi Gacekovi a jeho denníkových zápisoch publikovaných pod názvom Surová býva vše pravda života....
Ak sa celá sága vyrovnáva s pohnutou slovenskou históriou od 80tych rokov, v tejto knihe to autor len tak mimochodom nemilosrdne naložil slovenským ľudákom. To je na Slovensku niečo nevídané a už len preto si kniha zasluhiluje oveľa vyššie hodnotenie aké má.
Jasne, je to niečo iné ako prvé dva diely, ale štýl a kvalita sú konzistentné. Akurát sa brutalita preniesla z fyzickej, do viac psychickej roviny. Záver je pre empatického človeka celkom masaker.

TomHr
12.08.2020 4 z 5

(SPOILER) Závěrečný díl Karikovy mafiánské trilogie je psán v ich-formě a pravděpodobně vykazuje nemálo autobiografických motivů. Kardišovskou garnituru nahradila nová, která už nemusí skrytě tolerovat mafiánské praktiky. Současný stát totiž s mafií dokonale splynul. Různí Vokošové samozřejmě posilují svou moc za jakékoli vlády a řízení ružomberské radnice je řetěz stále neuvěřitelnějších absurdit. Některé by byly k smíchu, kdyby úsměv nemrznul na rtech - ono to totiž přesně takhle chodilo a dodnes chodí na všech úrovních státní správy.
Vypravěčem je mladý Milan Ostrý, chráněnec Petera Štarcha, syn Štarchova nejlepšího přítele. Boss Peter už není tím neomezeným a všemocným vládcem, ale stále je velmi radno s ním spolupracovat, i když svědomí třeba velí jinak. Vedle zaměstnance městského úřadu se z Milana Ostrého stává úspěšný mladý autor, jeho prvotina, román ze Slovenska devadesátých let, je velmi populární a prodeje vůbec nejsou špatné. Nutně přichází konflikt s literární kritikou, se závistí bratislavských uměleckých kruhů; že by autobiografické prvky? Leitmotivem románu však zůstává ambivalentní vztah s Peterem Štarchem.
Kvalitu knihy podtrhuje řada faktografických, historických a literárních vsuvek, které mě hodně bavily. Koniec mafie mafie je stále vynikající kniha, přestože nedosahuje naléhavosti a dramatičnosti předchozích dílů.

Matus057
23.12.2019

Super čítanie začal som pred nedávnom a už mám všetky 3 prečítané dúfam že bude pokračovanie ????

Gracian1964
07.11.2019 5 z 5

U Kariku už viem, čo môžem očakávať. Štandardne dobrú úroveň. Čo sa potvrdilo aj v tomto prípade. Teda aspoň pre mňa. Súhlasím s názorom, že písanie o tejto téme mu asi sedí najviac, aj keď ani Priepasť nepovažujem za márnu. Ale myslím si, že jeho najlepší výtvor je Na smrť 1 a 2. Stojí za to tohto autora sledovať a asi to tak aj budem činiť. Len mi ešte nedá dodať malú poznámku k správaniu hlavnej postavy tohto príbehu. Za to, čo sa mu v závere prihodilo (alebo neprihodilo, u Kariku musíme byť v tomto ohľade opatrní) si môže sám. Správal sa ako ukážkový idiot. Ale bez toho by asi nebol konflikt, že áno. Tak veru.

Rooca
21.10.2019 3 z 5

!!! SPOILER!!! Na tuto knihu jsem se strašně těšil ale celkem jsem byl sklamany moc me nebavilo ze se to cele odehrava jen vyprávěním Milana. U ostatních dílů se mi líbilo ze v knize bylo více hlavních postav třeba dějové linky Laby a ostatních.

kolby
19.10.2019 5 z 5

Vitajte späť Majstre! Po prešľape s Priepasťou opäť skvelý kúsok. Depresívne, znepokojujúce. Pridaná hodnota vo forme temnej stránky našich dejín. Odporúčanie verného čitateľa - tento štýl Vám sedí najviac, Majstre. Bravo!

Štítky knihy

vraždy thrillery pomsta slovenská mafie krutost

Autorovy další knížky

Jozef Karika
slovenská, 1978
2016  80%Trhlina
2015  67%Tma
2014  78%Strach
2020  69%Smršť
2010  87%V tieni mafie

Kniha Čierny kruh: Koniec mafie je v

Právě čtených2x
Přečtených86x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce58x
Chystám se číst23x
Chci si koupit4x