Čierna orchidea

Čierna orchidea https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530262/bmid_cierna-orchidea-65a58e348dd28.jpg 4 191 62

Dojímavý príbeh o veľkej láske, zlomenom srdci, ale predovšetkým o nádeji od autorky celosvetovo úspešnej série Sedem sestier, Lucindy Rileyovej. Koncertná klaviristka Júlia prežila väčšinu detstva vo Whartonskom parku, v skleníku starého otca, pestovaním exotických orchideí. Keď sa po rokoch snaží vyrovnať s tragédiou, ktorá ju postihla, vracia sa na toto čarovné miesto, aby našla vytúžený pokoj. Stretnutie so súčasným lordom bojujúcim o záchranu panstva a objavenie denníka starého otca zavedie Júliu späť do 40. rokov minulého storočia. Dozvedá sa pravdu o ľúbostnom romániku, ktorý pred desiatkami rokov takmer zničil celé panstvo. Jej stará matka Elsie takmer celý život skrývala tajomstvo Crawfordovcov, tak ako to sľúbila svojmu manželovi Billovi, no teraz nadišiel čas, aby pravda vyšla najavo Dej románu sa striedavo odohráva v typickom prostredí anglického šľachtického sídla a v horúcom Thajsku počas druhej svetovej vojny. Čierna orchidea je krásny, romantický a dojímavý príbeh, plný zvratov, vášne, klamstiev, ale aj lásky a vykúpenia.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Hothouse Flower , 2011


více info...

Přidat komentář

PREBURDA
08.04.2024 3 z 5

Oproti "Levandulové zahradě".........mi tato kniha dala zabrat i jak ji hodnotit. Hned začátek knihy byl velmi čtivý a potom velmi zdlouhavé. Souhlasím s některými komentáři níže napsanými.......zbytečně zdlouhavé, komplikované a zakombinovaný návrat mrtvého manžela? A co dospělé ohořelé tělo po nehodě? Že by milenka? To nějak nedomyslela a nevysvětlila, autorka knihy. Konec příběhu velmi "úchvatný", jako z pohádky.

Nemám moc ráda knihy psané stylem " bylo nebylo", minulost a šup přítomnost a zase zdlouhavé psaní minulosti. Z této knihy mohly být dva skvělé napsané bestsellery. Vidno, že spisovatelka pravděpodobně všechny své knihy psala, tímto stylem - minulost, přítomnost. Do dalšího čtení jejich knih si dám pauzu.

Holly.W
05.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Krásná, čtivá, dojemná. Po delší době knížka, u jejíž četby jsem nevnímala okolní svět, alespoň do určité chvíle.
Jak jsme u této autorky zvyklí, tak děj se odehrává v minulosti a současnosti. Dějová linka odehrávající se v minulosti - konkrétně před druhou světovou válkou a po ní, v Anglii a v Thajsku mě uchvátila. Zvlášť pasáže z Thajska mě nadchly. Autorka je skvělá vypravěčka. Olivie mi ale bylo upřímně líto.
Děj odehrávající se v přítomosti byl také hezký, ovšem až do okamžiku zmrtvýchvstání manžela, toto autorka nedomyslela, přehnala a knize to nic nepřineslo, naopak = jedna hvězda dolů. A taky tam vůbec nebylo vysvětleno, kdože byla ta druhá neidentifikovaná ohořelá postava.
Jinak celkový dojem z knihy, když si odmyslím návrat mrtvého manžela, je ale příjemný.


AlenaF
30.07.2023 4 z 5

Probírám knihy ve své knihovně s cílem ztenčit to množství knih, které jsem za více než 35 let nashromáždila. Cíl je zřejmě v nedohlednu, ale objevuji knihy, ke kterým se opět vracím a znovu čtu. Tuto knihu jsem chtěla původně vyřadit, ale po přečtení je opět zpátky v knihovně.
Opravdu stojí za přečtení.

Sabča817
27.04.2023 3 z 5

Souhlasím s Kenan. Ze začátku nadšení a potom postupem dalších stránek velké zklamání! Děj byl celkově dost divný a chvílemi tak trochu i depresivní. To zmrtvýchvstání mi přišlo dost přehnané, až jsem si říkala, zda byla Lucinda normální, či jestli se prudce nepraštila do hlavy. Zatím jsem četla jen sérii sester a Milostný dopis - obojí mě uchvátilo a Lucindu jsem si oblíbila. Doufám proto, že " Orchidej " je její nejhorší kniha a další hromada krásných románů mě čeká....

Kenan
27.04.2023 3 z 5

Mám ráda autorčiny knihy, ale tahle byla za mně zatím nejslabší. Začátek byl nadějný, ale pak pak mně to přestalo bavit. Dlouhý popis pobytu dědečka v Thajsku a pak dokonce zmrtvýchvstání, to bylo už jako jiná kniha.

vanilka231
11.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Krásná kniha, skvěle napsáno a nádherný závěr. Jen mi přišlo zbytečné vracet na scénu Xaviera, to bych úplně vypustila. Ale jinak za sebe určitě doporučuji.

Knihomura
07.04.2023 3 z 5

(SPOILER) Riley má lepší knihy. Tohle bylo překombinované, zdlouhavé a zmrtvýchvstání Xaviera už naprosto blbé.

Zlatinka.Emilly
12.06.2022 5 z 5

(SPOILER) Moc krásný příběh od Lucindy, jako ostatně každý, který jsem dosud přečetla. Trochu zápletky, trochu smutku, ale nakonec láska zvítězila a kruh se uzavřel. Ale abych jen nechválila, byly momenty, které bych z knihy smazala. Např. tak těžká chřipka po návratu od babičky, zmrtvýchvstání Xaviera a možná bych ještě něco našla, ale v hlavě teď mám jen krásný romantický námět, který mohl dopadnout jakkoliv a dopadl prostě takhle.

Ála1968
17.04.2022 5 z 5

Knihu jsem začala číst díky Čtenářské výzvě a byla jsem hodně překvapená.Překrásná kniha.Byla jsem z ní naprosto unešená.Našla jsem další oblíbenou spisovatelku,škoda,že už nic dalšího nenapíše.

Micha-Él
18.02.2022

No, vzhledem k tomu, že jsem si zápletku v současné linii příběhu přečetla v komentářích, vůbec mě to nebavilo. Nicméně mám pocit, že ani jinak by mě tento román nechytil. Obě linky mi totiž přišly nijaké a přítomnost vyloženě naivní. Přitom autorčina Levandulová zahrada byla nádherná. Jelikož jsem nedočetla, nebudu hodnotit...

evice26
19.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Celou dobu jsem čekala na identifikaci ohořelého těla po nehodě, bohužel se nedočkala.
A tak jsem se domnívala, že šlo třeba o tělo milenky .-)

Tereza0107
12.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Zhruba do třičtvrtě knížky jsem si byla jistá, že dám pět hvězdiček - no a pak to začalo jít z kopce a míra uvěřitelnosti začala prudce klesat. To máme jedno zmrtvýchvstání, jednu improvizovanou cestu do Bankoku, jednu extrémně bohatou thajskou babičku, která si naštěstí může dovolit koupit na co si ukáže a každá druhá postava je adoptovaná. Trochu jakoby posledních sto stránek napsal někdo úplně jiný, který se tam snažil napěchovat vše, co šlo. Přitom kdyby autorka tyto "podivnosti" vynechala, tak je to za mě moc hezká, nenucená knížka, kterou jsem si užila.
Co se týče postav, občas mě rozčilovala nelogickost jejich jednání. Julii se navrátí mrtvý, ulhaný manžel a ona s ním zůstane na úkor Kita, kterého do té doby miluje. Kita nezajímá Juliino vysvětlení celé situace, nebere telefony a říká si "Jen buď šťastná miláčku." Ale do Thajska se za ní přiřítí jak na koni se svou bezmeznou láskou.
Každopádně je to moje čtvrtá knížka od této autorky a vím, že jinak se mi její psaní moc líbí. Už se těším, až se pustím do série Sedm sester.

tinka1974
27.11.2021 5 z 5

Milé plynutí příběhu. Na to jsem přišla někdy ve třetině příběhu, když jsem si říkala "to je ale nuda". A jak šel příběh dál mi došlo, že to nuda není, že to jen plyne. Pomalu, krok za krokem. Všechno chce svůj čas a příběhy lidí v tomto románu ukazují, že je to pravda. Životy se rozpadají a zase skládají a nakonec se kruh uzavře a oni se posunou dál do nové etapy, do nových výzev. Hlavně nenásilně. Netlačit na pilu.

Surikata369
18.09.2021 2 z 5

Bohužel moje hodnocení téhle knížky je
max 30%. Zezačátku čtení jsem si říkala, že jsem natrefila na dost dobrou knihu, ale to jsem bohužel tak před půlkou knihy trochu přehodnotila. Myslím, že autorka by si měla zjistit určitá fakta, o kterých píše. Pak také přeromantizovaná postava Kita mě dost rozčilovala. Ta jeho přímá řeč, no to byla totální červená knihovna. A úplně přesně jsem nepochopila, co to mělo být s tou nemocí Julie - tak ona má chřipku a zároveň kóma? A kde se u ní vzal najednou Kit, to si otevřel a vešel a jentak se tam o ní tiše staral? Další divnost mi přišlo to překombinovaní, jak Xavier ,,vstal z mrtvých", proboha... Zbytečná zápletka a to ani nemluvím o tom, že se jako vysekal v autě, ale zůstaly mu naštěstí v kapse peníze, za které se mohl ukrývat? Ten konec s co největší dávkou romantiky v Bangkoku a nečekaný přílet Kita, tak to ani nekomentuju. Škoda, kniha vypadala slibněji, než ve skutečnosti byla. Další škoda, že jentak neodkládám nedočtené knihy, tahle si tolik mého času nezasloužila.

hzd
16.09.2021 5 z 5

Krásná knížka. Jako vždy paní Lucinda nezklamala. Škoda že už nám žádný příběh nenapíše.

mcabr
30.08.2021 5 z 5

Krásný příběh, přečtené jedním dechem.

85098211
21.07.2021 4 z 5

(drobné spoilery)
Moje čtvrtá kniha od autorky, za mne (prozatím) nejslabší a bohužel jí tedy nemohu dát plný počet. Poslouchala jsem ji jako audio v němčině a kvalita načtení je vždy stejně dobrá. To však nic nemění na skutečnosti, že začátek příběhu byl rozvláčný, a poměrně dlouho mi trvalo, než mne zaujal a já jsem se do něj dokázala ponořit. Jako většině ostatních i mně se více libila linka odehrávající se v Thajsku, přestože byla zároveň i dost smutná. Navíc mi nebyli Harry a ani Olivia nijak zvlášť sympatičtí a jejich chování se mi zdálo přinejmenším podivné. Domnívám se totiž, že se všechno dalo vyřešit i jinak - aniž by museli trpět nejen oni dva, ale také Lydia, která si to opravdu nezasloužila. Julii jsem si oblíbila, ale na konci, kdy se objeví její rok pohřešovaný manžel, jsem z ní byla docela rozčarovaná. Kromě toho v tomto bodě souhlasím se svou oblíbenou knižní kamarádkou Petrou (cérka) a jsem stejně jako ona skeptická ohledně skrývání se manžela a toho, že by nenásledovalo vyšetřování ze strany policie. Tomu totiž nevěřím ani za mák ;-).
Protože je ale autorka výborná vypravěčka a kniha i přes moje výtky dobře napsaná, strhávám pouze jednu hvězdičku a časem se na další její knihu budu určitě opět těšit.

essidaven
05.04.2021 3 z 5

Lucinda Riley je skvělá vypravěčka, takže kniha se četla dobře, ale místy to na mě bylo až moc sladkobolné, hlavně příběh ze současnosti. Retrospektivní příběh z Thajska byl samozřejmě zajímavější, ale čekala jsem nějaké větší zapojení orchidejí, když to má kniha v názvu. Jinak příjemná oddechovka, kdy je vám jasné, že happy end tam prostě bude, ačkoliv tady byl možná až překombinovaný. Měla jsem pocit, že autorka chce život postav dotáhnout prostě k dokonalému štěstí, což samozřejmě není ve výsledku moc uvěřitelné.

micha-ella
27.02.2021 2 z 5

Jenom jsem začala a odložila. Moc romantický, roztáhlý a po přeskákání ke konci nepravděpodobný.

Terka1975
10.02.2021 4 z 5

Tak já jsem z této knihy trochu rozpačitá, námět byl skvělý, jen jsem měla pocit, že se kniha táhne líně jako řeka v létě. Jako kdyby jí vyprávěl někdo jiný a ne Lucinda Riley. Takže pro mně zmlsanou příběhy Sedmi sester trošku zklamání, nejvíc se mi líbila situace v Bangkoku, tam to nabralo grády, čekala jsem nějakou větší autentickou vsuvku např. o orchidejích.