Cesta k pramenům smyslu: Genetická fenomenologie Edmunda Husserla

Cesta k pramenům smyslu: Genetická fenomenologie Edmunda Husserla https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/157306/bmid_cesta-k-pramenum-smyslu-geneticka-f-2vy-157306.jpg 5 2 1

Autor podává přehled Husserlovy koncepce genetické fenomenologie, snaží se ukázat princip geneze, paradoxy, jež jsou v rámci fenomenologie s genetickou problematikou spjaty, a místo genetického bádání ve fenomenologické filosofii: genetická analýza není jen jednou z oblastí fenomenologie, ukazuje se jako nepostradatelná pro plné určení smyslu ve všech dalších oblastech. Jako vodítko při svém výkladu si autor zvolil sledování geneze subjekt-predikátového vztahu.... celý text

Přidat komentář

PMR
13.08.2015 4 z 5

I když se mi nepodařilo do knihy úplně dostat, nezdá se mi být úplně nezajímavá.
Jde o rozvíjení fenomenologických motivů směrem k "organistickým systémům" ve střihu A.N.Whiteheada s řadou estetických, psychologických ap. nefilosofických exkursů.
Protože Husserl sám věnoval značnou pozornost zobecňování svých fenomeno / logických východisek, nezdá se být postup autora příliš zavádějící.
Zdá se mi ale trochu podivné vysvětlovat něco tak "funkčně samozřejmého", jako je subjek-predikátový model, něčím tak "principiálně nesrozumitelným" a konfúzním, jako je kaskádová struktura žitého světa nebo vztah mezi monádami. A to bez ohledu na to, že si jde jen těžko představit, aby se něco takového (tj. ono méně srozumitelné) neúčastnilo na poznávání jako takovém.

Štítky knihy

fenomenologie

Autorovy další knížky

Michal Ajvaz
česká, 1949
2005  76%Druhé město
2011  70%Lucemburská zahrada
2008  85%Cesta na jih
2004  82%Prázdné ulice
1997  85%Tyrkysový orel

Kniha Cesta k pramenům smyslu: Genetická fenomenologie Edmunda Husserla je v

Přečtených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst4x