Čerti nejsou

Čerti nejsou https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525582/mid_certi-nejsou-65451250641f6.jpg 4 18 7

Nazval jsem tuhle knížku Čerti nejsou, abyste se jí nebáli, ale oni tam jsou, a to dokonce tři. Je to však pohádka o lidech, kteří se měli rádi a málem o tu lásku přišli. A taky o dvou dětech, které měly zlého tatínka a nevěděly, jak se to mohlo stát. Chvílemi je to smutné, chvílemi veselé, jak to v životě bývá. Všechno se to odehrává na hradě Hakenburk. Knížku obdařil Jindřich Čapek krásnými obrázky. Ty vám umožní přímo se na ten temný hrad podívat. Kdo vydrží číst až do konce, bude odměněn. Kdybych vám řekl, že dobro zvítězí, už bych prozradil moc. Zdeněk Svěrák... celý text

Přidat komentář

amejzlík
02.04.2024 5 z 5

Nádherná Svěrákova pohádka, jež má v sobě i mnoho skrytých jinotajů a moudrosti pro dospělého čtenáře. Poslouchala jsem audio verzi načtenou panem Zdeňkem Svěrákem doplněnou o dvě krásné písně. Vrátilo mě to do dětských let. Jako malá jsem na pohádkách i písničkách Svěráka a Uhlíře vyrůstala.

Gibis
27.03.2024 5 z 5

Laskavý a inteligentní humor pana Svěráka, krásná čeština a stejně jako mnohým jiným, i mě při čtení v uších jakoby zněl kouzelný hlas samotného autora. Prostě lahůdka :)


Luky110812
26.03.2024 4 z 5

Předčítáno. Myslím, že se velice povedla. I syna bavila, jen on je teď hodně technický a vesmírný a proto čerti dostávají o jednu hvězdičku méně. Ale za mě je to opravdu pěkné čtení.

Kni-holka
19.03.2024 4 z 5

Při čtení jako by mi v hlavě zněl hlas Zdeňka Svěráka. Jeho pohádkově laděný hlas, který mám asi nejvíce spjatý s filmem Grinch či Lotrando a Zubejda, kde hraje roli vypravěče, mi nahlas předčítá svou pohádku o hradě Hakenburk a čertovi, který se zamiloval.

cestina_s_linus
14.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Já jsem opravdu velký milovník českých pohádek, ve kterých vystupují čerti. Po této knize jsem sáhla, protože jsem nemohla usnout a lépe jsem si vybrat nemohla.

Děj nebudu prozrazovat, ale v bodech shrnu, co se mi na knize opravdu líbilo:
1) postavy - I přesto, že má kniha pod 100 stran, tak se čtenář seznámí s velkým množstvím postav. Všechny jsou specifické a podle mě se nemůže stát, že by si čtenář žádnou neoblíbil.
2) jazyk - Po dlouhé době jsem nadšená, že se mi dostala do ruky kniha, kde je čeština bohatá a spisovná. Určitě doporučuji tento kousek do škol, protože dětem hezky obohatí slovní zásobu, ale také v nich upevní správné tvary slov.
3) ilustrace - Není jich mnoho, ale jsou opravdu úžasné.
4) hlášky - Tuto knihu budou milovat i rodiče, kteří dětem budou předčítat.
5) slabina pekelníků - geniální! Reakce čertů mě pokaždé pobavila a místy i znechutila - prostě pecka!

klarca1993
19.01.2024 5 z 5

Nádherná čeština, jako vždy u pana Svěráka. Kniha je doporučována od 7 let, ale myslím, že pokud se nečte v delších úsecích, tak je lepší pro starší děti, aby ten pohádkový příběh vyzněl tak, jak má.

whale77
12.01.2024 5 z 5

To jsem si po dlouho době zase na nějaké dětské knížce "pochutnala"! Svěráka prostě bezmezně žeru a výběr ilustrátora Čapka byl tentokrát čertovsky boží! Předčítala jsem třem dcerám, které se díky rozdílnému věku málokdy jednohlasně shodnou na večerní knížce, ale těchto pár večerů panovala vybírací shoda, každá volila Čerty. Bavilo nás nejen postupně tipovat a „konspirovat“ další děj, ale i jsme si užívaly krásnou češtinu, což je v případě našich multilinguálních dětí div. Je to ale i tím neskutečně vyvinutým citem pana Svěráka pro jazyk, kdy dokáže velice dobře odhadnout, kdy děti některé slovo nebudou znát, a buď přímo (víte, děti, to je a popis) nebo nenápadně, opsaně („tu máš, čerte, kropáč“ – a vzal do ruky kropítko) ho vysvětlí. Což je pro mě značná úspora času, protože já našim musím „překládat“ i mnohem jednodušší výrazy a občas vymyslet příklad (nebo vygůglit obrázek) minutku zabere a čtení i 90stránkové pohádky se tak protáhne do více dní.
Doporučuji poslechnout si i rozhovor s pány Svěrákem a Čapkem u Lucie Výborné.

Autorovy další knížky

Zdeněk Svěrák
česká, 1936
2013  87%Po strništi bos
2000  95%Dobytí severního pólu
2008  82%Povídky
2011  88%Nové povídky
2009  93%České nebe

Kniha Čerti nejsou je v

Právě čtených1x
Přečtených21x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce31x
Chystám se číst20x
Chci si koupit12x