Ostrov bohýň

Ostrov bohýň https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513187/bmid_ostrov-bohyn-9Al-513187.jpg 4 39 6

Vedma Mirena vo vrchoch okolo posvätnej hory Sitno zisťuje, prečo po objavení prastarej bane začali miznúť miestni kopáči i ozbrojené stráže. Potulný bojovník Valgor sprevádza kupecké vozy cez močariská obostreté pochmúrnymi povesťami. Rogan a jeho vlčí sprievodca Goryvlad čelia v odľahlých horách krvilačnej bytosti z dávnych čias. Neskôr sa pridajú k výprave proti nebezpečným strigám, ktoré unášajú deti na svoj riečny ostrov chránený tajomnou bohyňou. Po mnohých rokoch sa Rogan a Goryvlad stretávajú s vyslancami Konštantínom a Metodom a čelia temným silám i svojmu konečnému osudu. Čistokrvná slovanská fantasy z pera Juraja Červenáka. Poviedky a novely vznikali od 90. rokov až po súčasnosť, tie skôr vydané sa k čitateľom vracajú vo výrazne prepracovanej podobe. Kniha obsahuje príbehy: Kvapka krvi Na piaď chlap, na lakeť brada Krvavá panna a veľký zlý vlk Ostrov bohýň Vierozvestcovia... celý text

Gracian1964
Gracian1964
18.02.2024 4 z 5

Fajn, nebolo to zlé, i keď pri kúpe som bol v tom, že ide o ucelený text, nie o poviedky, ale nič to, i tak to bolo celkom dobré.

SONP
SONP
05.02.2024 3 z 5

Černého Rogana jsem četl už hodně dávno. Možná že dokonce tahle série mě k Červenákovi přitáhla a pak už jsem pokračoval svým nejoblíbenějším Muromeckým triptychem. Tohle je návrat zpět ke kořenům a ani jedna z dílčích povídek ničím extra nepřekvapila, snad až na tu první, kde titulní dvojice vůbec nevystupuje (mám ale pocit, že jsem ji četl dříve v jiném sborníku). Je to prostě ve všech případech solidně řemeslná odvedená fantasy rubačka, která čtenářem proteče, pobaví, dodá potřebné množství hlášek a zase zmizí. To lze nejlépe ilustrovat na tom, že u žádné z povídek si vlastně nejsem jist, zda už jsem je někdy někde jinde četl. 70%


GošaGoša
GošaGoša
28.01.2024 4 z 5

Klasické povídky, jak jsou na ně fanoušci zvyklí, napsané čtivě. Svižné a akční. Vzorec povídek se s obměnami opakuje, takže lze odhadovat, co se stane.
Hned ve dvou povídkách si autor otvírá pokračování pro další knihu.
Kam až to ještě může pokračovat?
Celý Rogan je klišé - černé vlasy, černý oděv, černý meč, černý kůň, vlk, oheň, takřka nesmrtelný... V případě těchto povídek to klišé šustilo asi víc než jindy, že mi z toho cukaly koutky. To se týkalo místy i jmen.
První stránky první povídky. Tak to bylo ubohé. Když nevím, jak upoutat pozornost, tak sex! S odstupem mi to připadá jenom hloupé a trapné.

Půl hvězdy dolů za recyklaci námětů starších povídek. Tím pádem kniha nenabízí tolik novinek, co by mohla.
Půl hvězdy dolů za první scénu první povídky.

OldaB
OldaB
31.12.2023 4 z 5

Některé povídky jsem již četl v jiných výborech. Solidní poctění, titulní novela mi po hříchu přišla nejslabší.

Hellboy12
Hellboy12
11.10.2023 5 z 5

Len jednu chybičku to malo ze to nebol Loktibrada ale Laktibrada tak sa moja prezývka mohla ocitnúť v knihe q mohol som sa chvalit ale inak poviedky moc fajn,trosku zmeny nezaskodi. Pri prvých dvoch som tak nejak tušil ako to skončí, ale to nevadí užil som si čítanie Precital som to po ceste do a z Brna

Igor1311
Igor1311
25.04.2023 4 z 5

kedže sa jedná o poviedky, pre mňa osobne to bola jedna z tých menej záživných autorových kníh. najlepšie poviedky boli pre mna tie o Roganovi a Goryvladovi samozrejme.