Vzkaz v láhvi

Vzkaz v láhvi https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162341/mid_vzkaz-v-lahvi-oph-162341.jpg 5 2947 557

Případy oddělení Q série

< 3. díl >

Na policejní stanici ve Wicku, v zapadlém koutě Skotska, stojí už dlouhý čas na okenním parapetu zapomenutá láhev. Uvnitř láhve je sotva čitelný lístek. Jisté je jen to, že první slovo je dánský výraz pro POMOC — a že je to napsáno krví. Když se tahle podivná zpráva konečně dostane na stůl Carla Morcka z oddělení Q, jež se zabývá „odloženými případy zvláštní důležitosti“, začnou se dít děsivé věci. Carl Morck a jeho asistent Asad se ponoří do hrůzného případu sekt a ztracených sourozenců, jejichž rodiče nikdy zmizení svých dětí nenahlásili. Proč? Náhle zjistí, že čas se krátí… Vzkaz v láhvi získal Cenu Haralda Mogensena, která se uděluje za nejlepší současný dánský kriminální román. V roce 2010 mu bylo uděleno významné literární ocenění Glass Key za nejlepší severský detektivní román (laureáty této ceny jsou Jo Nesbo, Stieg Larsson a Henning Mankell). Vzkaz v láhvi se také stal vítězem Ceny čtenářů 2010, kterou každoročně vyhlašuje dánský deník Berlingske Tidende a Národní organizace knihoven.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Host
Originální název:

Flaskepost fra P , 2009


více info...

mcabr
mcabr
28.02.2024 5 z 5

Za mě super čtení, spád, zápletka, čtivá.

kurama45
kurama45
19.02.2024 3 z 5

Nebolo to najhoršie, avšak pripadalo mi to už prestrelené. Akoby každý musel byť nejaký čudák s traumou, závislosťou alebo divným správaním. Navyše sa tam kopilo až priveľa šťastných náhod, tobôž keď celé to ich oddelenie pracovalo tak nejak entropicky. Zabavila som sa a počúvalo sa to fajn, ale o niekoľko týždňov ani nebudem tušiť, že taká kniha existuje.


Lincolnka
Lincolnka
31.01.2024 4 z 5

Obdobně jako u minulých dílů mi přijde, že těsně před koncem kniha ztrácí atmosféru a konec je uspěchaný.

Dvorik
Dvorik
10.01.2024 4 z 5

Prvnich 450 stran je super a Olsen udrzuje skvele tempo.
Poslednich 100 uz je nastavovana kase plna nelogickych blbosti:
- nikde se nepouzivaji kamerove zaznamy (nemocnice, pumpy, ulice)
- scena v bowlingove hale, kdy stale nikdo nikoho nepoznava
- z Carla a Asada dela v lodenici uplne blbce, kteri se nechaji prastit za kazdym rohem

koumes731
koumes731
29.12.2023 5 z 5

Prozatím jednoznačně nejlepší díl. Miluju to postupný odhalování "tajností" trojice vyšetřovatelů, ten humor, ta nesourodost. Přestože opět je to spíš thriller a pachatele od začátku známe, napětí by se dalo krájet a chcete číst dál a dál a dál. Pecka.

Luigi1
Luigi1
24.12.2023 5 z 5

Tato kniha se mi moc líbila krásně se to do mě šinulo Doporučuji

Rihatama
Rihatama
17.12.2023 5 z 5

JAO v třetím případu své série oddělení Q pro zapomenuté nebo odložené případy doslova exceluje. Kdysi jsem viděla film, věděla jsem tak do čeho jdu a obávala jsem se hlavně chybějícího momentu překvapení. Jenže způsob zpracování, střídání dějových linek i osoby vyprávění, nepolevující napětí a skvělý humor, který se úplně nepovedlo přenést na filmové plátno, mě jednoduše vtáhly do děje a já se nemohla od knihy odpoutat. Krom toho třeba ocenit skvěle zpracovaný nápad s lahví vhozenou do moře nesoucí obtížně rozluštitelný vzkaz, ale s jasným voláním o pomoc. Vzkaz v láhvi čtenáře přivádí do prostředí uzavřených náboženských sekt, které představují ideální revír pro masového vraha. Vrah je současně pro svou vražednou kariéru mimořádně nadaný. Tím se taky JAO podaří vytvořit napětí plynoucí ze střetu různých náboženských kultur. Carl Mørck tady nepředvádí supermanovské výkony, je spíše obětí své vedoucí pozice a asertivity svých dvou poměrně neobvyklých podřízených a parťáků. To Assad je ten, kdo tady přes všechny své tzv. handicapy odhaluje ve vyšetřování další a další stopy. Rose je pak kapitola sama pro sebe. Je to vlastně docela kouzelný tým. Tato detektivka je z toho (mála), co jsem od JAO zatím přečetla, nejlepší.

mila2411
mila2411
31.10.2023 5 z 5

1o5% Za mě NEJ Qéčko. Výborně vymyšlený a odvyprávěný příběh. Mezi Carlem a Assadem to začíná fungovat. Severská krimi na plné obrátky...

Beáta753
Beáta753
17.10.2023 4 z 5

Parádní napínavá kriminálka. Líbilo se mi, že pachatel zločinů nebyl tak lehko k dostižení. Jeho psychologický profil byl hodně zvrácený a pro oddělení Q bylo velmi těžké jít po jeho stopě. Postavy s oddělení mě ale až tak nebraly. Chybělo mi poznat postavy více do hloubky.

JaniMa
JaniMa
24.09.2023 4 z 5

Začátek byl mdlý a už jsem si chtěla zoufat, že z toho bude sotva průměrné krimi. Nic proti hrátkám s písmeny, ale překlad s nimi dělá kotrmelce a tady to byla opravdu nuda s dost neuvěřitelným vývojem. Jízda, kterou slibovalo vysoké hodnocení knihy, začala až v druhé třetině knihy. Množství náhod, sice nebralo konce, ale Adleru-Olsenovi se podařilo podat v posledních letech velmi ohranou sektařskou tématiku odlišně a čtivě. Zajímalo mě jaký bude závěr, i když se mnohé nechalo předvídat (napříč autorově snaze svádět čtenáře ke scestným závěrům). Buď jsem přečetla už moc podobných knih a nedokážu kvalitu docenit a nebo si tahle kniha tak vysoké hodnocení, jaké si dnes drží (92%), nezaslouží. Čtvrtou hvězdu dávám jen za napětí vložené do závěrečných stran.

Friedulka
Friedulka
14.09.2023 1 z 5

Z knihy nejsem vůbec nadšená. Děj se táhnul a přiznám se, že vedlejší linky líčící peripetie Carla, Asada a všech dalších mě vysloveně nebavily. Místo aby děj gradoval, stával se vleklým a lehce čitelným.
Samotnému případu by stačil daleko menší rozsah. V poslední třetině jsem už vyloženě přeskakovala některé kapitoly.
Takže tak, Chris Carter je Chris Carter.

85098211
85098211
14.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Tak tohle byla zase jeden z těch doslova peckoidních záležitostí, u kterých si čtenář nevydechne ani na chvíli! :-) Carl Mørck dostane na stůl zprávu, psanou krví, která je skoro nečitelná, protože pobývala už delší dobu v láhvi. Samozřejmě jde o volání o pomoc, které vyslal někdo vězněný, aniž by ovšem bylo jasné, o koho se jedná. Vyšetřovatelé se tak pouští do pátrání a brzy se ukáže, že obětí onoho neznámého pachatele bylo (a možná také bude) mnohem víc... Případ je dost komplikovaný, Carl a Asad sice poměrně brzy zjistí totožnost pisatele zprávy, ale tím jejich práce ani zdaleka neskončí. Paralelně k tomu autor popisuje život jedné rodiny s malým dítětem, kdy je na první pohled jasné, že se zde odehrává nejen domácí násilí, ale ještě něco mnohem, mnohem horšího...
Musím přiznat, že jsem místy skoro zapomínala dýchat, jak mne případ strhnul do svého víru. A pochopitelně jsem držela palce všem těm, kteří se dostali do spárů zvráceného, brutálního a nemilosrdného zabijáka. Kniha naštěstí končí docela dobře, vrah je totiž dopaden a několik jeho posledních obětí (snad) zachráněno... Méně než plný počet si kniha nezaslouží, je opravdu neskutečně strhující a napínavá ;-). Doporučuji a na další setkání s Carlem a jeho kolegy se budu zase někdy těšit.

m2056
m2056
13.09.2023 5 z 5

Kniha se čte dobře asi nejlepší z celé série.

mysce
mysce
07.09.2023 5 z 5

K vyšetřovatelům Oddělení Q po letech doputuje láhev se zoufalým vzkazem. Většina textu se nedochová a komisař Carl Mørck se na rozdíl od svých dvou pomocníků do vyšetřování příliš nežene. To by ale v jeho týmu nesměla být divoška Rose a Asad, kteří začnou vzkaz urputně luštit a postupně objevují nová písmena. Nakonec i Carl uzná, že v textu cítí něco zlověstného.
Neproniknutelné mlčení svědků pátrání neulehčuje, nikdo nic neví, nic si nepamatuje, dokud nepřijde průlom, šokující poznatek, že případů s podobnými souvislostmi se odehrálo víc.
Mezitím sledujeme vrahovy myšlenky a plány. Scénář jeho činů je vždy stejný, únos dětí, tučné výkupné, vzkaz rodičům mlčet a žít dál, protože jinak... kdo ví?
Autorovým stylem vyprávění jsem nadšená. Do kolen mě dostala famózní scéna s předáním výkupného s Isabelou a Ráchel.
Carl pracuje s detektivy, kteří snad nemohou být odlišnější. Jejich slovní přestřelky mi vždycky zvednou náladu. Tahle povedená parta zřejmě patří v současném detektivním žánru mezi nejsvéráznější vyšetřovatele :) Humorné vsuvky mezi jinak drsným dějem mi každopádně vždycky dodávají odvahu pokračovat ve čtení.
Vzkaz v láhvi je jednou z nejlepších knih, které jsem v poslední době četla a dostává ode mě plný počet spokojených bodů.

apq
apq
18.08.2023 4 z 5

Kniha se četla dobře, mohlo být ale méně stránek a chyběla mi nějaká pointa.

DomYell
DomYell
05.06.2023 5 z 5

Cte se to dobre, cte se to rychle. Logicka stavba pribehu, prijemne obraty. Ma to dej. Vlastne knihy od Olsena maji 2 zakladni chyby.
1.mohli by mit klidne dvojnasobek stran
2.stve me to nakusovani a potichu naslapovani kolem Asada. Sakra, ja chci vedet vic o nem, kdo doopravdy je.

Na oddeleni Q je vlastne zcela bezkonkurecni jiz vyse zmineni Asad. Hrozne me v tom pribehu bavi a pridava tomu prichut orientalniho koreni. :)

intelektuálka
intelektuálka
01.05.2023 4 z 5

Tento autor také patří k těm, k nimž se ráda vracím ....

Ten nadhled nad zločiny, osobitý humor a ironie tria Carl - Asad - Rose mne vždy dokáže pobavit - a tím pádem ta hrůza je zmírněná ....

V tomto díle se ukáže, jak dokáže bigotní víra postihnout duši dětí ....

Linie příběhu se proplétá až do samého konce - a my věříme, že pachatel bude potrestán .....

Ráda se znovu setkám s touto povedenou trojicí z oddělení Q - doporučím.

Hkk935
Hkk935
11.03.2023 5 z 5

Opět skvělá a napínavá detektivka, téma hodně citlivé (určitě pro každého, kdo má dítě) a přesto autor dokázal propojit napínavý děj, humor, osobní vztahy a trochu tajemna ve skvělé čtení. Jdu na další díl :-)

Pavel83
Pavel83
04.03.2023 4 z 5

Klasická Olsenovka, jedna z těch lepších.

Biba_with_Book
Biba_with_Book
28.02.2023 5 z 5

Moje prvni prectena knizka od tohoto autora. Zpocatku jsem se trochu bala poctu stran - jestli to bude mit spad, nebude to moc zamotany atd, ale uz od prvni stranky jsem se nemohla odtrhnout. Nechapu, jak dokazal udrzet napeti celych 550 stran, ale klobouk dolu teda.
Hlavni pripad, vedlejsi pripad pozaru, osobni zivoty vsech postav - vsechno skvele vyvazene.