Carevna

Carevna https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435708/bmid_carevna-1lB-435708.jpg 4 59 24

Román o Marii Fjodorovně, matce posledního cara Osmnáctiletá princezna Minnie ví, že jejím životním posláním je opustit rodné Dánsko a uzavřít sňatek s ruským carevičem Alexandrem z rodu Romanovců. Po Alexandrově nástupu na trůn se Minnie, teď už zvaná Maria Fjodorovna, stává carevnou a postupně si buduje vřelý vztah ke své nové vlasti. Odpor k carskému režimu ale postihne přímo její rodinu, a poté co se její manžel rozhodne rozdrtit všechny, kdo se staví proti němu, musí Maria s největší opatrností kráčet po cestách kompromisu. Po Alexandrově smrti se jejich nezkušený syn Mikuláš ujme vlády nad hluboce rozdělenou a upadající říší. Maria se snaží vést syna k reformám, které by Rusko přenesly do moderního světa. Naráží však na opozici ze strany své snachy Alexandry, kterou ovlivňuje i mystik jménem Rasputin. Rusko zachvacuje požár revoluce a Maria čelí nejobtížnějším překážkám a také nejhlubšímu žalu. Román založený na skutečných dějinných událostech uvádí čtenáře do nádhery petrohradských paláců, salonů překypujících intrikami, na bojiště první světové války i na krvácející venkov ovládaný bolševiky. C. W. Gortner, autor řady úspěšných historických románů, čtenářům v dynamickém příběhu, jehož vypravěčkou je sama Maria, předvádí pád ruského impéria i složitou osobnost odvážné ženy, která se ho snažila zachránit.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

The Romanov Empress , 2018


více info...

Přidat komentář

Toru
09.08.2023 5 z 5

Kniha vychází ze skutečných událostí, píše ji nadšenec do Romanovců a navíc je psaná opravdu čtivě. Moc mě bavila.

Kanylka
15.01.2023 4 z 5

Přečteno podruhé. Pro mě krásné čtení. Děkuji


crazyslunicko
18.12.2022 4 z 5

Knihu jsem měla v knihovničce schovanou dva roky a konečně jsem se k ní odhodlala. V podstatě je v knize vyobrazené Rusko, tak jaké bylo a jak v něm Romanovci nevědomky žili. Kniha navíc vychází ze skutečných událostí a závěr je opravdu velmi autentický. Začátek je v podstatě klasická červená knihovna a nic podstatného se neděje. Všechno se, ale změní z nástupem nezkušeného syna Mikuláše, který dělá snad všechno obráceně. Závěr je velice dramatický a pro všechny drastický.

"Možná se postupem času Rusko zase vzpamatuje."

"Nakonec, po všech těch odmítnutých přáních, Bůh mou modlitbu vyslyšel. Dopřál mi tenhle jediný zázrak. Nikdy nebudeme zapomenuti."

Noisette73
01.10.2022 5 z 5

Krásné čtení.

katka134
28.09.2022 5 z 5

Tak to bylo překrásné čtení, moc hezky napsané.
Osudy všech postav jsou hodně zajímavé a pohnuté.
Ačkoli se Alexandra zdála být (nebo opravdu byla ) nesympatická, takový konec ji a její rodinu neměl potkat.

Rozmarýna Rozm
20.09.2022 5 z 5

Tak tohle bylo počteníčko! Už jsem dala mnohokrát 5 hvězd, ale málokterá z knih má na tuto. Skvěle napsáno a velmi čtivé. Navíc jsem se něco dozvěděla o matce Mikuláše II. První historický román, od kterého jsem se nemohla odtrhnout.
Jsem ráda, že jsem objevila nového skvělého autora.

VendulaB
31.03.2022 5 z 5

Výborná, čtivá, napínavá kniha. Atraktivní prostředí carského dvora a vy sledujete děsivou nevyhnutelnost věcí budoucích. I když dobře víte, jak vše dopadne, knihu čtete bez dechu.

orinka3
09.11.2021 5 z 5

Velmi podrobný román o dynastii Romanovců. Snad každý ví o posledních chvílích rodiny cara Mikuláše a z této knihy se dovídáme, co jim předcházelo. Dánská princezna před svatbou přichází o velikou lásku, ale po sňatku z rozumu nachází v druhém manželovi lásku novou. Je korunována za ruskou carevnu a svůj úkol být "mátuškou" ruskému lidu svědomitě plní. A tak ji v knize sledujeme po celé její pouti životem v Rusku. Můžeme jen obdivovat její cílevědomé úsilí a pracovitost, s nimiž stojí svému manželovi po boku. Miluje celou svou rodinu v Rusku i příbuzné v zahraničí, setkává se ale také s trpkým zklamáním, které jí působí její vlastní děti. Rok 1917 znamená definitivní konec třístaleté éry, kdy Rusku Romanovci vládli. Po bolševickém převratu se zbylá rodina za pomoci přátel zachraňuje. Všichni se musejí smířit s novou situací a ústupem ze slávy. Jenom Minnie stále věří, že její stará rodina stále žije...

Kanylka
24.09.2021 4 z 5

Úžasná kniha

Buchtičkajani
17.09.2021 5 z 5

Krásný historický román, založený na faktech. Obálka slibuje romantiku, ale zdání klame. Kdo má rád historii, doporučuji přečíst, dozvíte se něco více o úpadku Romanovců, před nástupem Lenina.

Fanda74
16.08.2021 5 z 5

Velmi dobrý historický román. Asi ne vše je podložené, ale s tím už se asi u beletrie musí počítat. Já jsem byl velmi spokojený a bylo sledovat zánik Romanovců zase z té druhé strany. Určitě to nebude poslední kniha autora, kterou jsem četl. zavádějící je přebal knihy - vyvolá pocit růžové knihovny a velké romantiky... ale je to jen dojem.

lucakuca
12.07.2021 5 z 5

Spokojená! Moc! To se zase moje dušička napapala! Román podle skutečné události. Četla jsem pomalu, vychutnávala si knihu a hlavně jsem pořád hledala fakta, zda to tak opravdu bylo... Takže zdržovačka hadr! :-)

ŠárkaT.
22.04.2021

Kniha byla úžasná!!!!!!

Mi--LADA
30.03.2021 4 z 5

Začátek nic moc. Později jsem se začetla a knížka mi začala víc bavit, chvilkami byla dokonce napínavá. Četné atentáty, vypjatá situace kolem řízení státu ve složité době, příbuzenské vztahy, nevhodné i vhodnější sňatky, rivalita. Nedobrý vztah se svou sociálně nepříliš šikovnou, i mezi prostým lidem a šlechtou neoblíbenou snachou Alexandrou Fjodorovnou bohužel není jen výmyslem autorské fantazie... O předposlední ruské carevně jsem mnoho nevěděla, takže jsem ráda, že jsem se dozvěděla nějaká základní fakta, popřípadě historické perličky. Něco si sice autor vyfabuloval, většina důležitých událostí se držela historie.
Román má hodně příloh, doplňující vysvětlivky, doslov, seznam biografických knih o rodu Romanovců, něco navíc je ještě v samotném poděkování, nechybí ani přehled historických událostí, orientační mapka carského Ruska s částí Petrohradu.
Nakonec je to fajn čtení pro ženy, které mají rádi romány z minulých dob a přitom se chtějí kromě romantické linky, výchovy dětí a jiných ženských témat dozvědět také něco ze skutečných dějin.

Sidonka3
22.03.2021 3 z 5

Román o Marii Fjodorovně, matce posledního cara, mi v anotaci sliboval strhující rodinné drama s příslibem popisu pádu ruského impéria. Život pozoruhodné ženy, která se prý zanikající impérium snažila zachránit, se zdál jako slušný námět a těšila jsem se na dramatický děj. Určitě je zajímavé si o dynastii Romanovců a jejím zániku něco přečíst.
Bohužel mi tenhle historický román pro ženy úplně nekápnul do noty. Nevím jak styl autora nejlépe popsat popsat, líčený děj mi přišel mdlejší, plytší a prošpikovaný jedním klišé za druhým, aniž by sděloval dostatek interesantních informací, i když nějaká politika a náhled do historie tam samozřejmě je.
Nemělo to pořádnou šťávu, něco tomu scházelo. A pozitiva? Druhá část knihy je alespoň oproti první dynamičtější, zajímavější a zvýšila si tak svojí reputaci.

Sofonisba
21.03.2021 5 z 5

Pro všechny, kdo mají rádi ruskou historii. Poutavě, historicko-publicisticky, popsaný úpadek Romanovců. Od lesku carského trůnu po říjnovou revoluci. Od těch přeživších až k popravě v Jekatěrinburgu.

cmelda26
23.02.2021 4 z 5

Trochu idealistický popis carevny Marie Fjodorovny,ale pro mě zajímavý pohled do ruské historie , kterou zase tak nevyhledávám.

cérka
16.02.2021 5 z 5

Pro mě velké překvapení! Dle obálky se kniha jeví spíše jako adeptka červené knihovny, ale první zdání tady tedy zcela klame. Ano, je to beletrie, ale naplněná poutavou historií.

Velmi ráda si prohlížím Romanovce na starých fotografiích. Má představivost se tedy měla o co opřít a pracovala na plné obrátky :). Bylo to nostalgické, krásné, smutné, nesmírně zajímavé a čtivé. I slzička ukápla. Moc, sláva, lesk i bohatství jsou pomíjivé, ale já si toho všeho aspoň na chviličku užila.

Je spousta míst na které bych se chtěla podívat a tato kniha mi potvrdila, že Rusko mě stále velmi přitahuje.

soukroma
12.02.2021 4 z 5

Čtivé, hutné, plné historických dat (zejména rodokmeny, přehled dějinných událostí rok za rokem, bibliografie), i když samozřejmě autor mnohde historii pozměnil a hlavně si musel hodně vymýšlet ze zákulisí (zejména jak dánská carevna-matka nesnesla svoji snachu, německou novou carevnu). A samozřejmě hodně smutné, od třetiny už se to hemží atentáty a bolševická revoluce a občanská válka je na spadnutí. Ale nejen carevna unikla, i když o všech ostatních Romanovcích se to říci nedá. 85%

Zjistila jsem, že od autora jsem před časem četla Marlene, která mne tedy nijak neuchvátila tehdy a dnes si z ní nepamatuji zhola nic.

zuzana2599
13.01.2021 5 z 5

Román je báječným výletem do historie, do světa carského Ruska, mapuje život matky posledního cara Marie Fjodorovny (1847-1928). Marie Fjodorovna se narodila jako dánská princezna Dagmar a po sňatku s budoucím carem Alexandrem III., přijala toto ruské jméno. Její život byl dlouhý, porodila 6 dětí, prvorozený syn se stal carem Mikulášem II., jehož s celou rodinou zavraždili bolševici. Tolik připomínka z historie.
Román je krásně zpracován, velmi dobře se četl, byl nesmírně zajímavý a poučný. Oceňuji i doslov, kde nás autor seznamuje s dalšími osudy potomků rodu Romanovců.
Přečtěte si i vy, a ponořte se do lesku a třpytu carského života !